Kryštofka komentáře u knih
V jednoduchosti je síla, člověk se nemusí hned stavět na hlavu. Další střípky do mojí mozaiky. Výborná pro ty, kteří se vydávají na cestu.
Tahle kniha mě hodně oslovila, pocházím z Veselí a těšilo mě doplňovat si znalosti. Deníkové záznamy babičky mě bavily nejvíc, těžký a poctivý život. Informace o Vídni, životě Moraváků ve Vídni i doma na Moravě a popisy historických událostí a osobností pro mě byly vesměs poutavé, nebavila mě plochá a podivně sterilní současná dějová linka.
Měla jsem rozporuplné pocity. Privilegovaná vrstva. Často nefunkční rodinné vztahy. Práce v drsných podmínkách blízko smrti. A pokud přišla, pak tragédie pro ženy, děti, rodiče i kamarády. A navrch často soudy - nedodržení BOZP.
Přehledné a srozumitelné.
Toto je hodnocení celé trilogie, kterou jsem přečetla jedním dechem:
(Obrazně samozřejmě.)
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci druhého dílu?
A teď bych jen mohla napsat repete. Ale pro jistotu:
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci třetího dílu?
Nádherně jsem si celou trilogii užila, poklidné tempo prvního dílu s mnoha detaily z běžného života před první světovou válkou, osudy jednotlivých postav, štěstí i neštěstí, proměny. Docela jsem byla ráda, že se autorka v třetím díle útrap během druhé světové války dotkla jen lehce a zaměřila se na život v poválečném období, protože o tom se zas tak často nepíše.
Skvělé čtení.
Stejně jako v prvním díle skvělé přiblížení historie míst v našem městě prostřednictvím krátkých výstižných textů a dobových fotografií. Vynikající počin.
Velmi srozumitelné. Myslím, že název knihy je výstižný. Přesně něco takového jsem hledala.
Autorka ušla dlouhou cestu a dozrála do harmonického tolerantního stádia, kdy nikomu nic dogmaticky nepřikazuje, ale moudře ukazuje možné cesty a dělí se o zkušenosti, které za ta dlouhá léta práce v oboru získala. Nemusí být každému sympatická, pro českou spíše flegmatickou povahu je příliš akční, čeho si ale já osobně vážím nejvíc je její přímost a otevřenost. Inspirativní kniha. I graficky vyvedená.
Myslím, že tato kniha je skutečně mimořádná, otevřená a rozhodně stojí za přečtení. Nevšední žena, fascinující doba počátku filmového průmyslu a dcera, která se dokázala vypořádat s nestandartní matkou i dětstvím.
Kniha autora vnitřně bohatého, lehce trhlého, zábavného a majícího co sdělit. Děkuji.
Inspirativní. V době všeobecného chaosu pevný řád, který, zdá se, funguje.
Soňa Červená je TAK mimořádná žena, mám ji na své nástěnce žen, které obdivuji. Když jsem četla jiné knihy ze světa opery, vždycky mi scházela ta hudba, o které se jen psalo. A tady mi konečně bylo splněno přání nejen číst, ale i slyšet. Chtěla bych toho o Soně vědět mnohem víc. Chtěla bych naslouchat moudrým radám ženy vnitřně i navenek nádherné. Doufám, že ještě napíše další knihu.
Kniha, kterou jsem kdysi dostala a ke které se ráda vracím, když je nálada.
Vadí mi jen ten název, překlad se moc nezdařil.
Jinak je to to ale studnice inspirací.
Trochu chaos. Místy příjemné čtení, určitě otevřené, ale povrchní. Opravdu svérázná a osobitá postava Adolfa Loose, dokonalého samorosta, který se neohlížel na konvence. A k tomu jedna malá roztomilá tanečnice.
Docela příjemně jsem si jela na té ponuré vlně, jen ty Tomášovy dopisy mě nebraly.
Chápu, o co autorovi šlo, a zdá se mi to jako dobrý nápad, ale humor první půlky knihy mě až tak nebral. Druhá půlka nabídla nový chvějivě dojemný podtón a ten mě uchvátil mnohem víc.