Kryštofka Online Kryštofka komentáře u knih

Parabible Parabible Alexandr Flek

Velmi dobrý nápad, příběhy doladěné do posledního slůvka.
Knížka je vizuálně velmi zdařilá, ovšem částečně na úkor hlavního účelu knihy. Citace z Bible, které autor parafrázuje, jsou vždy uvedeny na levé stránce, bohužel velmi malým písmem a navíc oranžovým, takže je pro mě čtení nepohodlné. Z praktického hlediska bych nenechala tolik prostoru na stránce ladem a raději zvětšila písmo. Chápu, nebylo by to tak vizuálně zajímavé.

02.02.2019 4 z 5

Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Díky Renatě Červenkové dostává prostor už druhý výjimečný muž, kterému je radost naslouchat. V době, kdy veřejný prostor okupují povětšinou nýmandové mlátící prázdnou slámu, mají podobné knihy rozhovorů o to větší váhu. Pavel Kolář nemá touhu zviditelnit se, nejde mu ani o slávu a o peníze. Má to v hlavě hezky srovnané a podle mě je obdařen šestým smyslem, který z něj činí fyzioterapeuta výjimečného. Ve svém nabitém programu si našel čas a já jsem za to moc vděčná. K této knize se budu vracet.

02.02.2019 5 z 5

Lída Baarová & Joseph Goebbels - prokletá láska české herečky a ďáblova náměstka Lída Baarová & Joseph Goebbels - prokletá láska české herečky a ďáblova náměstka Stanislav Motl

Díky autorovi kvalitně zpracované téma, žádné pojmy-dojmy-bulvár-brak. Pan Motl nastudoval spoustu materiálů, drží se faktů a píše čtivou formou. Určitě bude stát za to poohlédnout se po jeho dalších knížkách.

30.07.2016 5 z 5

Dobrého člověka těžko najdeš (10 povídek) Dobrého člověka těžko najdeš (10 povídek) Flannery O'Connor

S touhle knihou naprosto rezonuji. Vrátila jsem se k ní po letech a na mém vztahu k ní se nic nezměnilo. Flannery jde po lidských slabostech. Drsně a cynicky.

30.07.2016 5 z 5

Tichá srdce 2 - příběhy míst a lidí Tichá srdce 2 - příběhy míst a lidí Alena Ježková

Je nádherné, když nemáte nějaká zvláštní očekávání a pak jste náhle vtaženi do příběhů míst, lidských uskupení a jednotlivých lidí a nestačí vám přečíst si knihu jednou, ale pocítíte touhu ji vlastnit a vracet se k těm nádherným lidem, na které v televizi nenarazíte. A stýskáte si, proč jsou v televizi takoví přiblblíci a vzdělaní a moudří lidé se silnými příběhy jsou upozaděni. Aspoň že je díky autorům jako je Alena Ježková můžeme potkat v knihách.

19.05.2016 5 z 5

Bulharsko Bulharsko Magarditsch Hatschikjan

Většinou čtou lidé průvodce před cestou, já jsem si u něj krásně zavzpomínala na letošní dobrodružné putování po Bulharsku.

23.10.2022 5 z 5

Nadaný žák Nadaný žák Stephen King

Kinga považuji za skvělého vypravěče s originálními tématy. Rozeznívá v nás dávno zapomenuté pocity. Mám ráda začátky jeho příběhů, kdy se všechno pomalu skládá. V okamžiku, kdy se příběh začne hemžit zabíjením, mrtvolami, krutostmi a zvrácenostmi, dostávám se do módu "hlavně rychle". Dočítám (zpravidla), ale vypravěčské kouzlo se s přibývajícími stránkami vytrácí.

23.10.2022 4 z 5

Moc přítomného okamžiku – Pracovní kniha Moc přítomného okamžiku – Pracovní kniha Eckhart Tolle

Inspirativní.

17.05.2022 5 z 5

Dědeček Oge: Umění sibiřského šamana Dědeček Oge: Umění sibiřského šamana Pavlína Brzáková

Poutavé vyprávění prodchnuté mystickými zážitky. Konec starého světa tradic, života v souladu s přírodou a v pospolitosti, který nahradila beznadějná práznota v alkoholovém oparu. Literárně zdařilé dílko.

17.05.2022 5 z 5

Vyladění lidského biopole Vyladění lidského biopole Eileen Day McKusick

Velmi podnětné. Kniha pro otevřené lidi, kteří přinejmenším připouští, že cesty k uzdravenî mohou být různé.

12.09.2021 5 z 5

Tvůj perfektní rok Tvůj perfektní rok Charlotte Lucas

Nakonec se z toho vyklubal zajímavý příběh a vyrobit podobný diář pro někoho blízkého napadlo určitě nejednoho čtenáře/čtenářku. Byl by to hezký vánoční dárek. Jdu do toho!

Hormonální jógová terapie Hormonální jógová terapie Dinah Rodrigues

Kniha je dobrá, na kurzu jsem byla, ale už bych konečně měla začít cvičit!!!

Tanečnice z Izu a jiné prózy Tanečnice z Izu a jiné prózy Jasunari Kawabata

Knihovna vyřazovala knihy, tahle se naštěstí dostala do správných rukou. Intuitivně jsem po ní sáhla a nelituji.
Vyhovovalo mi pomalé tempo vyprávění, kdy se zdánlivě téměř nic nedělo, ale velmi dobře jsem chápala všechny silné emoce, které nevlezle probublávaly.

Děti z Rothschildovy aleje Děti z Rothschildovy aleje Stefanie Zweig

Toto je hodnocení celé trilogie, kterou jsem přečetla jedním dechem:
(Obrazně samozřejmě.)
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci druhého dílu?
A teď bych jen mohla napsat repete. Ale pro jistotu:
Znáte to, když přečtete knihu a hned běžíte do knihovny pro další díl? A on tam je?!!! A tak opět čtete a čtete a jste na konci třetího dílu?
Nádherně jsem si celou trilogii užila, poklidné tempo prvního dílu s mnoha detaily z běžného života před první světovou válkou, osudy jednotlivých postav, štěstí i neštěstí, proměny. Docela jsem byla ráda, že se autorka v třetím díle útrap během druhé světové války dotkla jen lehce a zaměřila se na život v poválečném období, protože o tom se zas tak často nepíše.
Skvělé čtení.

16.10.2020 5 z 5

Sestry Machatovy Sestry Machatovy Věra Staňková

Výborné zpracování stěží uvěřitelného životního příběhu sester Machatových. Tak naplněný život se podaří prožít málokomu.
Rozčlenění do logických kapitol, spousta obrazového materiálu, také osobní a živé příspěvky a vzpomínky hlavních hrdinek.
Jen mi hlava nebere, že jsem o nich nikdy předtím neslyšela...

27.04.2020 5 z 5

Jak chovat muže aneb Manuál pro otrlé Jak chovat muže aneb Manuál pro otrlé Daniela Kovářová

Na rozdíl od přispěvatelky, která si udělala názor na knihu po prolistování v knihkupectví a její nenávistné a urážlivé hodnocení dle mého názoru na databázi vůbec nepatří (databázi považuji za ostrůvek kultivovanosti), jsem knihu přečetla. Uznávám, že vyjadřování autorky poznamenané její profesí je poměrně komplikované. Právničina podobně jako matematika dbá na přesné formulace. Já s tím problém nemám a některé vtipné postřehy nás doma opravdu rozesmály.

23.06.2019 4 z 5

Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Proč jsem se rozhodla přečíst si tuto knihu? Chtěla jsem se dozvědět víc o absurdním způsobu převýchovy „padlých“ dívek, který se dá spíše označit jako novodobé otrokářství.
Proč mě kniha nenadchla? Slabě a naivně vystavěný příběh, jehož nespornou čtivost způsobuje jediná touha. Dozvědět se, zdali to s hlavní hrdinkou dopadlo dobře.
Příběh má spoustu mezer a nesrovnalostí.
Největší pitomost z celé knihy je ale popis příčin požáru a nadlidského výkonu hasičů, kteří v troskách spálené skříně (ohnisko požáru) našli mimo jiné oharky ohořelých zápalek.
I ten překlad byl místy dost neohrabaný, třeba jak se z balíčku po chvíli stala krabice.
Škoda, toto silné téma si zasloužilo lepší knižní zpracování.

23.06.2019 2 z 5

Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Je to zvláštní, ale po dočtení knihy jsem měla pocit, že autor mnou obratně manipuluje, abych v úžasu zhodnotila tuto knihu jako skvělou. Což se ale nestalo, neboť jsem si zachovala zdravý odstup.
Když pominu prvoplánovou obálku knihy, která už sama o sobě může přitáhnout dost čtenářů, autor volil všechny zbraně vedoucí k úspěchu. Krátký rozsah, jednoduchý jazyk, dráždivou sexualitu. A předpřipravené vysvětlení, proč byli sourozenci v takřka nulovém kontaktu s vnějším světem.

Autor má bezesporu vypravěčský talent a hlavní zápletka knihy měla velký potenciál. Příběh sourozenců a jejich lehce šokující, ale logické vyřešení problému s mrtvou matkou mě zaujal. To, kam příběh směřoval a jak byl obalen, už mě tak nenadchlo. A postava Dereka byla pro mě dost neuvěřitelná.

20.05.2019 2 z 5

Slovácko sa súdí Slovácko sa súdí Zdeněk Galuška

Tahle kniha se za ta léta, co ji opakovaně čtu, stala mou nedílnou součástí. Proudí mi v žilách a je to nejlepší lék na špatnou náladu. Jazyk knihy je dokonalý. Svému muži láskyplně říkám "kameňu na hrobě mojej mladosti".

02.02.2019 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Popisný příběh ubíhá mílovými kroky a po postavách jen klouže. A snad každá postava je něčím tragická. Rozpačitý pocit jsem měla z vět ve stylu formálního sdělení. Přesto věřím, že mezi knihami paní Morštajnové najdu znovu takovou perlu, jakou je Hana.

02.02.2019 2 z 5