KubaHanzelin komentáře u knih
Silmarillion Západozemí
Sice ne tak obsáhlý jako Tolkienovo dílo, ale pořád plný zajímavých i (bohužel) naprosto zbytečných informací, čtení mi trvalo ze všech Martinových knih co jsem četl za poslední dobu nejdéle, protože tohle se nedalo dávkovat po stovkách, i když pravda, když se člověk začetl, četlo se to skoro jako Píseň, ale jen skoro a to je ten problém..
To, že se člověk semtam ztrácí ve jménech je u typu takovéto knihy naprosto normální, pořád to nemá na Silmarillion, kde člověk kolikrát nevěděl která bije a musel se vracet o sto stran zpátky, aby si řekl: "A jooooo, to je tehle/tahle/tohle.."
Abych to ale shrnul: Jedná se o zajímavé rozšíření světa Písně Ledu a Ohně, s tím, že jsem ovšem čekal, že se v těch 650 stranách dozvíme o historii celé dynastie Targaryenů a ne cca první půlky.. Achjo Georgi, proč nám to děláš..vůbec by mě nepřekvalo, kdybychom se dočkali druhého dílu této kroniky dříve než Vichrů zimy (:
První a druhá povídka za 4 hvězdy, třetí byla famózní, za 5, příběh mi přišel dost pohádkový, chvílemi jsem si říkal, jestli vůbec čtu něco ze světa Písně ledu a ohně, ale i tak jsem se bavil, rozšířil si obzory a nyní mě čekají ty šílené špalky z dnes již světoznámé ságy!
Filmový producent, filmový režisér, sběratel umění, střihač, kameraman, scenárista, herec, spisovatel, autor sci-fi, filmový herec, výkonný producent, vizionář a obchodník..to a mnohem víc je George Lucas, pro mě osobně je to hlavně tvůrce mého milovaného Star Wars.
Trvalo mi skoro rok, než jsem se rozhoupal ke koupi a následně čtvrt roku, než jsem se dostal ke čtení této skromné bichličky o člověku, který si dokázal prosadit své, i když s ním občas bylo těžké pořízení jelikož byl posedlý kontrolou nad svým životem a filmy na kterých pracoval ať už byl na jakékoliv tvůrčí pozici.
Je toho spoustu co bych tu mohl psát, ale možná bych vyzradil spoustu věcí z knihy, kterou si určitě chcete přečíst, pokud pročítáte komentáře a přemýšlíte o pořízení a zajímá vás nejen Star Wars, ale celkově hollywoodský filmový průmysl od 60. let až po téměř současnost..Jdetě sakra do toho:) Nebudete litovat
Nikdy by mě nenapadlo, že mě bude kniha od asijského autora takhle bavit, sci-fi mám rád, hard sci-fi už tolik ne, ale tohle..tohle se fakt povedlo! Čtu a slýchám, že tohle se jednou zařadí mezi klasiku a můžu tu myšlenku jedině podpořit, parádní četba
Slyšel jsem na trilogii "Vzpomínka na Zemi" samou chválu, ikdyž jediné co jsem o ní věděl bylo, že ji napsal číňan ve stylu pro západního čtenáře, tak jsem po ni sáhnul a přesto, že mám raději jednodušší sci-fárny, tohle hard-core technické sci-fi se mi moc líbilo, první dvě části knihy opravdu stojí za to až jsem z daných událostí měl chvílemi husinu, těšil jsem se, že budu moct dát řádných 5*, ale bohužel třetí část knihy mě přesvědčila o opaku, ta už byla o něco slabší, ale i tak hned se vrhnu na druhý díl na který se už teď těším:)
Bum! Prásk! Ratatatatata!
Potřeboval jsem nějaký oddech a tak jsem ho dostal, jedná se o moje první setkání s panem Kotletou a musím říct, že jsem spokojen, nenáročná, akční a místy vtipná četba u které zaručeně vypnete. Jsem zvědav na další díly
Uf, tak to bylo něco, ze začátku byl docela problém se orientovat v těch spoustě názvů, jmén atd., ale potom si člověk zvykne a děj z pradávných věků Tolkienova světa ho vtáhne jako vždy. Jak psali jiní, nejedná se o klasickou beletrii, ale spíše o "populárně naučnou" knihu nejen o Středozemi, ale o celém Tolkienově světě. Doporučuji všem fanouškům pana Tolkiena!
Jedny z nejoblíběnějších Sapkowskiho povídek o Geraltovi převedeny do komiksové podoby, proč ne?
V podstatě se jedná o zkrácený opis povídek, které všichni fanoušci dobře znají
Komiks je příjemnou jednohubku s typickou kresbou pro komiksy se Zaklínačem, která nám připomene jak tento, dnes již fenomén, začal.
Chválím, že se autoři drželi Sapkowskiho předlohy např. co se týče Geraltova vzhledu, myslím, že takhle si budu ode dneška knižního Geralta představovat:)
Musím také pochválit krásnou zelenou obálku, více takových!
Když oznámili novou sérii od Ryana, byl jsem jak na trní, přece jen jeho předchozí tituly, až na slabší části Draconis Memoria, jsem hltal a stránky mi ubíhaly stejně jako se měnilo počasí venku při čtení, těchto poměrně objemných knih.
A tak mi na stole přistál Vyvrhel, který.. je jiný, než to na co jsem u Ryana zvyklý, první změna je, že je celá kniha odvyprávěna z pohledu první osoby a točí se jen kolem jednoho hrdiny, to by nebylo na škodu, rád si přečtu zase něco jiného než jsem zvyklý, ale bohužel se mi tentokrát Ryan né úplně trefil do vkusu s celkovým dějem.
Vzhledem k tomu, že jsem u Ryana zvyklý na surový, poměrně drsný a temný děj, tak mě tahle, až skoro pohádková zbojnická pohádka trošku zklamala, nemůžu říct, že jsem se u některých částí nebavil, ani nemůžu říct, že se to četlo špatně, jen mi tam chybělo víc těch drsnějších prvků na které jsme u Ryana zvyklí.. no uvidíme u dalšího dílu:)
Na Zaklínačské poměry málo temné, ale možná mě trochu mátla pohádkovější kresba než je u komiksů s Geraltem zvykem.
Nemůžu říct, že by se jednalo o nějaké veledílo, ale bavil jsem se poměrně dost, jak říkám, kresba je líbivá, příběh není nijak extra složitý, ale malé překvapení ke konci nás čekalo
Tak zase příště:)
Přeskočil jsem Sapiens s tím, že mě budoucnost lidstva momentálně zajímá víc než historie a tak nějak si nejsem jistý co jsem vlastně dostal.
Dle komentářů zde je v knize řečeno již spoustu toho co bylo řečeno právě v mnou vynechaném Sapiens, takže jsem z knihy dost rozpačitý i když u nás před pár lety byla obrovským hitem.
Jinak těžko hodnotit, dozvěděl jsem se pár nových věcí, ale spíše z hlediska historie, než naší možné budoucnosti, možná mi spíš autor pomohl si utřídit myšlenky, když jsou někým sepsané na papíře a nebloudí mi jen neřízeně v hlavě:)
Potřeboval jsem něco ne moc chytrého na vypnutí a na to je Kotleta ideální:)
Po parádní sérii Spad jsem si u známého vypůjčil další paperback z již slušného seznamu kotletovek, který se každým rokem rozšiřuje. Asi mi nesedlo povídkové vyprávění, i když na sebe povídky víceméně navazují, ale tentokrát zůstanu a hodnocením u průměru, čekal jsem asi větší hustší nářez (ano, píšu to schválně) nebo už mě nemá autor čím překvapit, jako odpočinková četba- paráda, pokud hledáte něco nového, tak to zde nenaleznete
Čteno na základní škole, šiklo se do čtenářské výzvy
Další dohánění povinné četby, tentokrát se hodí i do čtenářské výzvy..
Asi nejznámější milostný a tragický příběh, který byl kdy napsán, velmi nadčasový, i když je mi jasné, že mu hodně pomohl perfektní překlad pana Hilského:)
Jako vždy neuvěřitelně Gaimanovsky čtivé s tím nádechem mystična jak to umí jen on.
I když je vidět, že je kniha určena pro mladší čtenáře najdou si v ni spoustu i ti starší.
Jsem rád, že jsem svůj čtenářský rok 2022 mohl zakončit tímto velmi příjemným kouskem:)
Dopředu bych rád napsal, že v tomto komentáři hodnotím samotný Hyperion.
Této knize jsem se vyhýbal jako čert kříži, protože se staršími sci-fi kousky mám často problém, že buď šíleně zestárly, nejsou věrné žánru, nebo mi prostě nesedí.
Jsem rád, že můžu Hyperion zařadit mezi tento malý počet výjimek.
Simmons mě nadchnul svou představivostí a nebojácností s tím plout do neprobádaných vod tohoto žánru se mu v roce 1989 opravdu povedlo a mám málo co vytknout, jedná se o velmi originální a neokoukané dílo, které bych jednou rád viděl (řádně zpracované) na televizních obrazovkách nebo na stříbrném plátně, protože ano, Hyperion na to určitě má.
(SPOILER) Velmi emotivní konec, i když jsem všichni věděli jak to vlastně dopadne..
Nemám co vytknout, oproti prvnímu svazku tu nejsou místy zbytečné pasáže a neuvěřitelně rychle to plyně.
Dodal bych snad jen jedno a doufám, že mě autoři legendární Mafie nebudou lynčovat:)
,,Nakonec tě zabije tvůj nejlepší přítel"
Zatím nejlepší Thor komiks co jsem četl.
Po filmu, který si půjčil záporáka a pár nápadů z tohoto díla, jsem si řekl, že bych si mohl přečíst předlohu..
A jo, je lepší jak film:)
Obával jsem se klišé, ale dostal jsem originální příběh o neuvěřitelně naštvaném člověku, který se rozhodl zabít všechny bohy minulosti, současnosti a budoucnosti.
Ale díky Thorovi, který je sice pořád neuvěřitelný trouba jak jsme zvyklí se mu to možná nepodaří ..
Pořád se nemůžu se slávou kolem této série zžít.
S Naslouchačem jsem měl problém, Faja mi přišel lepší a když jsem otevřel Nastereu, tak jsem nechtěl přestat, děj parádně utíkal a pořád se něco dělo, bohužel je to šíleně moc nových informací a odkrytých tajemství a příběhu to za mě až škodí. Autorce se možná kniha lechce vymkla kontrole a pak se to zamotalo, což je veliká škoda, jinak by to za mě byl zatím nejčtivější díl..
Každopádně držím palce s dalším psaním, kreativitu autorce upřít nemohu:)
Úchylárna, ale šíleně čtivá úchylárna co vás vtáhne a nepustí..podobně jako spirála..