Kudík komentáře u knih
(SPOILER) Čtení o kouzelném (nejen pracovním) místě v Kavárně nových začátků, kam si to namířila Laura Walkerová i s dětmi Lizzie a Natem, vč. černého labradora Jimba, a to po dvou letech truchlení nad zbytečnou a pro ni devastující smrtí manžela Davida. Je znát, že místo je opravdu smyšlené, protože tam by chtěl na snídani na míru každý, i když zrovna Frankova verze není nic moc. Cherie věděla, proč si Lauru po jejím motivačně odhalujícím dopise vybrala. Přesně takové místo všichni čtyři potřebovali. Laura se znovu probrat z módu zombie matky, děti být opět dětmi a Jimbo svůj odpočinek. Nově nabití přátelé vč. majitelky jsou sebranka těch správných lidí, kterým každému autorka něco naložila. Třešničkou je veterinář Matt podobný Harrisonu Fordovi, když hrál Hana Sola. :)
Anděl smrti byla přezdívka čtvrtého ze sourozenců, a to Gabriela Sharpea, který byl i přes některé nerozvážné činy sympatickou postavou. A vyzyvatelka Virginie Waverlyová, která se o rozruch postarala již v závěru předchozího dílu a byla sestrou tragicky a zbytečně zesnulého Rogera, mu zdatně sekundovala. Do toho opět udeří pletichy babičky paní Plumtreeové a nově i Virginiina dědy v podobě generála Waverlyho a pokračuje se pátrání v zločinu starém 19let. Předpokládám, že v následujícím díle se dozvím pachatele, který si připsal další oběť.
Autorka rovnou začne havárií letadla, a to bez jakékoliv omáčky, kterou přežijí pouze městská slečinka Rusty Carlsonová a nabručený samotář Cooper Landry. Pravdou je, že ona by bez něj neměla šanci přežít a on by si bez ní neudělal další dva zářezy, ale i když oba dva působí jako voda a olej, ve společném boji o přežití se vyladí. První polovina knihy je bez výhrad, od havárie, po nalezení úkrytu až do záchrany, poté se to zvrhlo v červený román, navíc s chybějícím dějem mezi kapitolou 13. a 14., kde je skok v ději, a i když se k němu v poslední kapitole vracejí, na mě to působilo ochuzujícím dojmem. Knize ubližuje i korekce, protože chyby v textu a rodech jsou matoucí. Přesto čtivé, pár stránek navíc by nebylo na škodu a komu se líbilo, tak doporučuji i "Nebezpečně blízko" od L. Howard, která je ještě lepší.
Znovu příjemně oddechové čtení, jen nevím, zda lze místo "seznámení" Fran s Tuckem v Decadence nazvat maškarním plesem. :) Je to takový hodně specifický ples, a také trošku karma z předchozího dílu, kde si na Amora zahrál Tuck a zde zase Jasper (i se svým Amorem :) ). Jasper mi hodně připomínal Aidena z jiné autorčiny série. Těch podobností bylo vícero, např. podobný typ Francesčina (ex)snoubence, jako měla v předchozí části Nova a dále působivý ansábl přátel, jako Brogan a Cece, pan Darden, pan Herman a neopomenutelný Jasper. Ten kluk by si také zasloužil vlastní díl. :) Podobné 1. dílu, jen o chlup méně vtipu a více temnoty.
Na dalšího viktoriánského potomka Sylvestera v podání Caleba Jonese s jeho paranormálním nadáním vysledovat systém a význam tam, kde jiní viděli jen chaos, jsem se těšila. V předchozích dílech se snažil celkem zdatně pomáhat svým bratrancům, kteří se zde také mihnou. Lucinda Bromleyová se svým talentem na jedy s původem v botanické říši, mě nejvíc bavila, když přijala jiné partnerství než Caleb zamýšlel a navrhovala nové jméno pro jejich společnost. :) Po přečtení již 6tého dílu s přeskakováním v obdobích musím pouze souhlasit s moudivlacek, že mírná úprava posloupnosti čtení této série lépe navazuje v ději.
(SPOILER) V tomto díle je díky Grace Renquistové, která má talent na rozpoznávání aury u ostatních, propojení s městečkem a sérií Eclipse Bay, kde se jako "domovnice" mihne i má oblíbená Arizona Snowová. Dále bývalý policista, Luther Malone, v současnosti barman, který má dar pracovat a potlačovat auru druhých, a který přišel na to, že Fallon je člověk se smyslem pro humor. :) I když Luther si to zasloužil za to, že si automaticky představil knihovnici jako postarší šedovlasou dámu. U tohoto dílu jsem měla celou dobu pocit, jako bych část již četla, i když nečetla, protože zrovna mytologická Siréna pro mě byla novinkou. A opět mi to nedá, než souhlasit, že rodina není jen o krvi.
Nová autorka, nové městečko se svým přátelským obyvatelstvem a nový příběh, přesto mám v jistých ohledech pocit něčeho známého. Zde se mi nejvíc líbilo zaměstnání Hope a Ryana, vč. jejích rodičů. Různorodost a širší zápřah mě více oslovil v působnosti veterinární ordinace v Lynnwood Falls než-li nadčasovost kliniky v NY. Oceňuji, že autorka neopomněla bezmála každému přiřadit i jeho zvířecího mazlíka. U Colina mi jisté reakce v závěru moc neseděli, to samé u Hope, ale jak to dopadne bylo jasné a s tím očekáváním jsem do toho také šla. U Chiefa jsem se smála, protože shodou okolností sousedé mají fenku bobtaila, která mi naše vzájemné sympatie potvrdila přišpendlením mě na stěnu výtahu a při čtení jsem ji v něm plně poznávala. :) Milovníkům chlupáčů speciálně doporučuji.
(SPOILER) Hannah Clitheroeová vs. Raphael Tregar. Jejich začátky byly těžké asi jako pračka na opuštěné úzké venkovské cestě, ale četlo se to skoro samo a často s úsměvem na rtech. Hannah měla skvělou náturu... nechyběla jí soběstačnost, kuráž, a i špetka šílenosti. Její spolubydlení s Lizzie, Bailey a Penny mělo také své kouzlo. Každá byla naprosto jiná a možná právě proto jim to tak společně šlo. Dále i s Kočkou beze jména + 5ti ks, s Plukovníkem Dijonem, Šílou a Šálou, Slowtopem alias Topíkem. :) Raphael měl zase své psy se jmény Pipin a Smíšek. Tajemství babičky Trudy bylo zajímavé a smutné pro všechny zúčastněné. Co jedna lež a jistá ziskuchtivost natropí, Gabriel měl výdrž a můj obdiv. V závěru mi pár věcí úplně nesedlo, resp. těžko něčemu uvěřit. 4,5*
"Že se ptám, ale vy jste opravdu pojmenoval svoje psy podle dvou hobitů z Pána prstenů? Jako dva Frodovy parťáky?
Přesně tak, odpověděl stejně jako před chvílí.
Mí psi taky."
Až na to množství lucidního snění a oneironautů pátého stupně to nebylo zlé. Příběh je pro autorku celkem typický, i když s menším překvapením v závěru, přestože hlavní strůjce/pachatel je celkem brzy jasný. Isabel Wrightová, její zděděný Sphinx a Ellis Cutler jsou ústřední postavy, které se s dějem nadále vyvíjejí. Je zde i dostatek vedlejších (převážně) kladných, kteří různou měrou hlavní dvojicí pomáhají či škodí. Kdo má od autorky přečteno více knih, ten nebude překvapen ani zklamán, ale pro nové čtenáře to není do úvodu nejvhodnější titul. 3,5*.
North Chastain a Sierra Rainesová jsou ústřední dvojicí tohoto dílu. Sierra a její schopnosti, vč. hledání toto pravého zaměstnání pro ní a North s jeho problémem se ztrátou jeho paravloh a očištěním jména Chastain po zmizení jeho dědy. Tento díl mi přišel lepší, a to akčnější a vtipnější než předchozí.
Kdo má od této autorky již něco načteno, ten nebude zklamán ani překvapen. Já ještě některé série nečetla, např. "Ostrov Rainshadow" a "Společnost arkány", a tak jen doufám, že mi v ději nic zásadního neuniká.
Cat a Olivia se staly před lety náhodnými svědky vraždy, a to přímo ve Fogg Lake, městečku, kde po jistém incidentu dochází k různým paranormálním změnám u jeho obyvatel. Po únosu Olivie a vraždách sběratelů se o jeskyně ve FL začíná zajímat i organizace Nadace, nyní pod vedením Trevelyanů. Mezi Cat a Slaterem je to neuvěřitelně rychlé, ale vidlička jako zbraň a klony pobaví. 3,5*
Zábavný příběh nejmladšího z bratrů, a to Nialla MacTaggerta a Amelie-Rose Baxterové. Historická romance s trošku zmateným letopočtem v počátku, kdy nevím, zda se tak stalo chybou autorky nebo překladu, ale sympatické postavy to zachraňují, i když Coll (nejstarší a bezmála třicetiletý má ještě co zachraňovat ;) ). U Amy a její upřímnosti jsem se bavila, hlavně co se jejího zastání týkalo. Překvapením byla i její sestřenka Jane. Zatím asi nejlepší dílo co jsem od autorky četla a hurá na dalšího z bratrů Adena.
(SPOILER) Je pravda, viz. předchozí komentáře, že v něčem se Nora opakuje, ale kdo má rád její detektivní romány, tomu se bude líbit i tento. Anotace je opět mírně zavádějící, např. "tragická nehoda" při které umřel "otec" Adrian? Nazvala bych to nutnou sebeobranou vůči dárci semene, a tím celý příběh pro 7letou Adrian začíná. Seznamujeme se s její matkou Linou, opatrovatelkou Mimi, managerem Harrym, prarodiči, a dále kupou přátel od Mayi, Raye, Teeshy, Hectora, Lorena ....., následně se v průběhu let propracujeme k jejich protějškům a potomkům. Postav je zde opravdu hodně a já se prvně bála, že básníkem je někdo z nerdů, ale toto podezření se mě drželo jen pár stránek. S Adrian následně procvičíme cca 13let, kdy jí chodí básně, a to z počátku pouze jako valentýnky, v posledních letech však četněji. Při stoupajícím počtu nebožtíků jsem se opravu obávala o novofundlanďanku Sadie, a to více jak o kteréhokoliv z přátel Adrian. No a vztah Sadie s Jasperem měl větší náboj a chemii než u hlavních hrdinů, ale ani mi to nevadilo. :) 3,5*
Zajímavá zápletka, ať již v rámci traumatické minulosti Reece, anebo současnosti a svědectví ohledně zločinu, který se možná ani nestal. Naštěstí jí věřil nejen Brody, který to s ní a jejími stavy paniky perfektně uměl, ale také spořivá Joanie. Osobně bych, na místě Reece, nevěřila sama sobě. Kreativita se pachateli, který byl jasný od samého začátku, i přes snahu odvést pozornost autorky jiným směrem, nedá upřít. Recepty byly sice fajn, ale popisu krajiny se to nevyrovná. Viděla bych to min. na týden aktivní dovolené v některé z chat s večerní četbou Brodyho detektivek. :)
Kratší, ale přesto jednoduše příjemný až pohádkový příběh z Honey Springs, místa, kde žije 5000 obyvatel, z toho 4000 z nich má žihadlo. Ze začátku to vypadalo, že žihadlo má vícero jedinců, hlavně co se počátečního chování ke Cassii týkalo. V rámci děje vypluje, že +/- nějaký ten tisíc, je na farmě okolo 300K ks. Tým okolo dočasné starostky byl celkem zábavný. Skvělá byla dohazovačská kočka Belle a její následující a naprosto nepřekvapující objekt, s tím, že doufám v překlad i dalšího dílu. Jako naprostá oddechovka s krásnou obálkou je kniha ideální.
Opět příjemné čtení se zajímavou zápletkou od záhady ohledně tajuplného krystalu po "neobjasněná" úmrtí před 30ti lety. Zvídavá rusovlasá lady Alice a jako protějšek Nesmiřitelný Hugo jejichž vzájemné dohody a rozpravy byly občas hodně zábavné. Viz. třeba věta z jeskyně „Myslím, že přestalo pršet, můj pane.“ :)
Nevadí mi, spíše to vítám, že autorky poslední dobou mají díla v jiném duchu, než byly série Božský nebo Vášnivý, ale zde jsem i tak, jejich "rukopis" moc nepoznávala.
Maelyn (občas i Andrew) mi přišli spíše jako puberťáci než bezmála třicátníci. Nápad i zpracování v rámci cestování časem = ve zkratce probudit se zpátky v letadle mi přišlo super, a to cca do poloviny, pak jsem si několikrát říkala, šup s Maisie z5 do letadla. :) Z postav se mi celkově nejvíc zamlouvala "vrba" v podání zámečníka Bennyho. Jeho přístup i chování přes minulost s Hollisovic bylo překvapující. Každopádně 3,5*.
Od autorky jsem zkusila jako druhý tento titul a nejsem překvapená ani zklamaná. Jedná se opět o kratší příběh, kde figuruje duo sourozenců Hallových, a to Stephanie a Perry. Ona je účetní a on ředitel hotelu "U bílého kňoura". Do hotelu na přepadovou návštěvu přijíždí majitel Brock Canfield. Jakmile ji spatří, tak jí chce. :) A o tom je celé toto "dílo". Takové klišé, jak se jistá nezkušená účetní "možná" ubrání krásnému, protřelému, bohatému svůdci. Jako výplach mozku to není zlé, ale hlubší stopu to opravdu nezanechá.
Druhý díl z Eclipse Bay o starších sourozencích je podobný prvnímu, jen už to mají o dost jednodušší, protože nevraživost Madisonových a Harteových je skoro nulová. Současně Gabe Madison není úplně typický Madison, stejně jako Lilianin není standardní Harteová. Pobavila mě spolupráce mezi Mitchellem a Sullivanem. Detektivní zápletka mi přišla trošku slabší než v předchozí části, ale nadále je to příjemné čtivo. Konspirace ohledně zmrzlých mimozemšťanů neměla chybu. :)
Opět parádní díl. Sice mi úplně neseděl vztah Johna s Niemou (velmi zajímavé jméno a vtipný původ), ale příběh jako takový byl opět napínavý. Jen závěr mi přišel trošku moc rychlý. Přiznám se, že "záporák" v podání Louise Ronsarda měl mé sympatie, min. co se Laury a jeho morálního dilematu týkalo.