Kudík Kudík komentáře u knih

Otrávená Otrávená Jennifer Donnelly

Jedná se mojí druhou knihu od autorky, první byla "Nevlastní sestra", která byla z mého pohledu naprosto skvělá. "Otrávená" má opět super obálku a více než vystihující název, protože se dá říct, že je v knize využit opakovaně a navíc, když se jedná o retelling pohádky o Sněhurce, tak je to i na místě. ;) Královna (macecha) mě fascinovala, a i přes počáteční abnormální krutost, se mi celkem v jistém ohledu zamlouvala, ale "Sněhurka" v podání princezny Charlotty-Sidonie Wilhelminy Sophie, zkráceně jen Sophie, byla hodně naivní dívčina. Přesto mi byla sympatická, protože kdo se stane jen tak skoro přes noc hrdinou.... no zaručeně postava v knize. :) Vlastně zde bylo hodně zajímavých postav, i když někdy s hroznými osudy, např. Tom, Will, Arno, Gretta... Max, Beckerovy, vojáci (veteráni) a nesmím opomenout 7 mužíků z Dolíku, a to vč. Webera a Tupfen + Zara. I Smrt s dětmi mají své kouzlo. Kniha je čtivá, celkem i napínavá, konec rychlý, ale zajímavě pohádkový, kdy se pravděpodobně můžeme těšit na převyprávěné verze Perníkové chaloupky, Karkulky a Lociky. 4,5*

13.10.2021 4 z 5

Důvěřuj mi Důvěřuj mi Jayne Ann Krentz

Rodina okolo Desdemony Wainwrightové byla silně neuvěřitelná a musela být opravdu celkem náročná na pozornost a nervy. :) A ta jejich slavná intuice, i když Desdemona vysvětlila, že se ani nemusí dědit po krvi. Sam byl taky parádní a svými reakcemi a jeho jednoslovní odpovědi, to nemělo chybu. U chůvy pro Jasona a Kylea jsem nemohla. :) Nenáročné čtení, kde jsou pachatelé snadno odhadnutelní a příbuzní správní "komedianti".

10.10.2021 4 z 5

Na vlásku Na vlásku Lucy Score

Bylo by to perfektní až na pár drobností... např. délka knihy (na základě obsahu) mohla být o cca 100str. kratší, i když je čtivá. Věk hrdinů moc neodpovídá (Ally 39 - Dom 44) a neuvádět jej tak často, osobně hádám každému o min. 10let méně. Použití směsi Shreka, Ďábel nosí Pradu, Pýchy a předsudku atd. dělá celkem zajímavou kombinaci, ale pár věcí bylo trochu klišé. Přes výše uvedené, jsou postavy více než sympatické. Ally je ze začátku sarkasticky vtipná.... bohužel se to trochu s dějem ztrácelo a Dominic? Jak může vůbec někdo takový, kdo dělá pro okolí tolik, nechat vyhodit servírku, která navíc byla v právu a se salámem to umí. :) Jako celek se mi to líbilo a od autorky si ráda přečtu další díla.

18.07.2021 4 z 5

Řezník Řezník Jennifer Hillier

Jedná se o mé první seznámení s autorkou a musím uznat, že to bylo velmi čtivé. Prozrazení pachatele mi nijak nevadilo a dost věcí jsem si i vydedukovala, např. otce Matta. Většinou si některou z knižních postav oblíbím, ale zde mi nikdo extra nesedl. Matt mi začátkem přišel hrozný a Sam celkem v pohodě, ale v průběhu děje se to prohodilo. Dá se říci, že zde bylo i pár nesrovnalostí a celkem dost zvráceností, ale osobně by mě nejvíc zajímalo, kde skončil Elmo.

16.07.2021 4 z 5

Jen jeden rok Jen jeden rok Penelope Ward

Nechci psát, že to není dobré, protože to dobré je, ale "pouze" dobré. Autorka má i lepší díla. Tady mi přišla velká škoda toho nevyužitého nápadu s místem jejich seznámení, dalo se to trochu více rozvést. Caleb a jeho chování mi přišlo reálnější než u Teagan, hlavně s ohledem na to, s čím se doma potýkal. U Teagan se mi prostě její problémy nezdály dostatečné a úměrné k jejímu jednání. Calebovi e-maily byly vtipné, jen ty dopisy mi přišly trošku moc. Přestože má kniha jistý vtip, velkou dávku romantiky a celkem příjemné postavy, tak to nebylo úplně ono.

08.05.2021 3 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Čajovna v Tokiu je dějově cca 3 roky po Kodani a setkáme se zde sice krátce, ale s většinou postav z Kavárny, a proto jsem si znovu přečetla 1. díl série s Kate a Benem, kde mi Fiona přišla trošku jiná, ale ve starém kabátu. :)
Moc se mi líbila filozofie wabi sabi a kincugi, a hlavně přirovnání ke staré čajové konvičce a poškozenému šálku. Popis cesty, kvetoucích a rychle odkvétajících sakur, čajového obřadu, tradičních pokrmů a zvyků... to byla paráda. Fiona se mi také líbila, sice jsem byla překvapená, protože důvod jejího chování a hlavně ta příčina..., ale u karaoke jsem si jí celkem živě přestavila. Gabea bych cca 1/3 knihy škrtila, a pak jej oživovala a litovala. :) Líbila se mi "třígenerační" dámská část rodiny "Kobašiových", v podání Haruky, Setsuko a Maju. Nyní si už zase musím počkat na další útěk na zasněžené vrcholky švýcarských Alp.

23.03.2021 4 z 5

Láska mého života Láska mého života Penelope Ward

Asi už toho čtu od této autorky (a i dua s Vi) moc, protože mám pocit, že část podobné zápletky jsem četla i v knize "Milovaný nevlastný brat". Tady si dovolím to hodnotit jako dva celky, ta první část před 10ti lety, to bylo sice pěkné, ale řekla bych, že takhle kluci po 20tce nepřemýšlí, i když co můžu vědět. :) No a ta druhá část, to bylo tak roztomilé klišé, že by mi asi spadla brada, kdyby autorka byla drsňačka a rozhodla se pro jiný závěr. :) I když hlavní postavy Raven a Gavin jsou sympatické, tak osobně se mi nejvíce líbí v 1. pol. Renata a ve 2. Weldon.

18.01.2021 4 z 5

Všechno, co chci Všechno, co chci Simona Ahrnstedt

(SPOILER) Jedná se o mojí první knihu od této autorky (kde pro mě bylo překvapením, že se narodila v Praze). Sice děj byl trošku delší, ale neměl žádná vyloženě "hluchá" místa. Hlavní hrdinka Lexia se mi líbila. Z popisu těžko říct, jak moc byla holka "krev a mléko", ale povahově byla doslova dobrák od kosti. Šikana vůči ní, ať už ve škole či v zaměstnání, mě doslova s.... rozčilovala. A Adam byl asi kořen s pořádným charisma, ale ze začátku ta nerozhodnost a neprofesionalita, že mě chvílemi až štval. Naštěstí to následně zachránil.
Autorka dobře poukazuje na to, jak je důležité, že je každý jiný... kampaň "Moje tělo nosí" měla příznačný název. Docela i trefně naráží na hejtry na netu. Určitě si od ní přečtu i další knihy. A ještě poznámka na závěr.... na obálce je určitě Rebecca, protože kdyby ne, tak Lexia byla platinově blond a plus size. ;)

28.12.2020 4 z 5

Proměna Proměna Nora Roberts

Netušila jsem, že mi tahle série až tak sedne. Pozvolný vývoj a výcvik Breen z předchozí části, dále se rozšiřující okruh jejích přátel a současně i záporáků, děj probíhající jak na území Irska, tak hlavně v Talamhu, to je více než sympatický balíček a nechybí už ani vlastní drak. Rodina a přátelé (lidští, zvířecí, a i ti ostatní) jsou plní světla a hnacím motorem pro misneach (odvahu), a to nejen, když dojde k bitvě. Jimi autorka trochu šetří, ale jsem za to vděčná, protože ztráty mohly být větší.
Osobně jsem ráda, že díly čtu postupně, protože s odstupem času by mi některé postavy daly zabrat, ale takto si to plynule užívám. Jsem zvědavá na souvislost s prologem z první části, což se jistě brzy dozvím. Mít za dědu boha musí být terno, ale u zavrženého boha Odrana, to zrovna výhra není, a tak se jen vrhnout na závěr série.

13.11.2024 5 z 5

Vražedné kafe Vražedné kafe Katy Cooper

Má druhá kniha od autorky, v tomto případě první díl z její nové série s doslova vražedným humorem. Hlavní hrdinka Katie byla vážně ujetá, ale tak sympaticky, že to nevadilo. A jak píše "Kiwicatko" v předchozím komentáři, Andy působil z počátku jako drsoň nejvyššího kalibru, ale s pokračujícím dějem ztrácel na tvrdosti, ale také ostražitosti.
Musím se přiznat, že jsem se od začátku solidně bavila, kdy to u představení v kavárně s manažerem a majitelem započalo a přes různé slovní přestřelky a vražedné vtipy pokračovalo. :) Bylo tam sice pár vážnějších momentů, např. ztráta agenta, vše okolo Molly a ukázka dalšího dílu, který nezačíná zrovna vesele, ale přesto doufám v pozitivní zvrat.
Kniha asi nebude vyhovovat všem, protože někomu černý humor nesedne, ale za sebe hodnotím 4,5*.

12.09.2024 5 z 5

Domov s vůní květin Domov s vůní květin Debbie Macomber

Co může způsobit dopis od Asociace majitelů domů? Možná je to poslední kapka pro Joan Sampleovou (54), která před čtyřmi lety přišla o svého manžela, otce svých dětí, přítele a kolegu v jedné osobě. Těžko si představit trávit s někým doslova čtyřiadvacet hodin denně a nečekaně o něj přijít. Do toho nastala pandemie covidu a nucená izolace, čímž se následně Joan dostala do stavu letargie a lehce komplikovaného truchlení. Nyní nabírá dech a mílovými kroky se posouvá zpět do života. Pomáhá jí k tomu nájemnice Maggie Herbertová, nečekaný "dar" v podobě štěněte a profesionální zahradník, kde láska ke květinám byla podmínkou jeho přijetí.
I přes smutné téma se jedná o nenáročné a milé čtení, kde od počátku tušíte, jak to asi dopadne.

22.06.2024 4 z 5

Hector Hector Marcy Jell

Na drsoně Hectora jsem se těšila, i když u Val a její koupele (2. díl) bych jej za švagra nechtěla ani náhodou. Zde si prošel různou fází, ale závěr u epilogu po 18ti letech mě odrovnal. :) A Elena byla přesně jeho protějšek, hlavně ve 26. kapitole, kdy se parádně projevila.
Celá série je čtivá, i přes různé nepřesnosti a chyby, a také nadbytek tělesných tekutin. :)

13.06.2024 4 z 5

Tatér Tatér Katy Cooper

(SPOILER) Příjemné překvapení od české autorky s dobrou dávkou humoru, sarkasmu a rodinného dramatu.
Bezmála pětadvacetiletá Victorie Davenportová je silně rozmazlená fiflena, která o kamarádství a sourozenecké soudržnosti nemá z počátku ani mlhavou představu, ale v průběhu děje se vyvine v ženu, která se vysvobodila z osidel a pletich své matky, zbavila se svého nevěrného snoubence, našla nové přátelé a zjistila, že je schopná učitelka a podnikatelka.
Jak do toho zapadá osmadvacetiletý tatér Jason, který je otec báječného Miguela? Úplně skvěle, až na jisté klopýtnutí cca uprostřed děje, kdy mi prostě přišlo divné, co provedla Vicky s Jasonem Maxovi a Leile, i když to vyčítala Williamovi. Dále je těžké uvěřit snaze matky, po tom všem co předvedla, celkem lehké uvěřit změně přístupu u otce, bavit se nad počtem gayů vč. jednoho falešného a ocenit propagaci kávy, na kterou jsem při čtení dostávala často chuť.
Osobně se mi nejvíce líbili rozhovory mezi Vicky a Santou Stanleym. :) 4,5*

04.06.2024 4 z 5

Mráz Mráz C. N. Crawford

(SPOILER) Nevím čím přesně mě tato kniha, od dosud pro mě neznámé dvojice autorů, tak lákala, zda anotací nebo obálkou...? Těžko říci, ale nejsem zklamaná, i když jsem část děje odhadla, a u části jsem měla pocit, že jsem něco podobného dříve četla, ale jako celek se mi to líbilo. Škoda, že je první díl tak krátký a po ruce nemám následující, protože ten závěr si zaslouží rovnou navázat dále.

Kdo přesně je Ava Jonesová? Podvedená, cca šestadvacetiletá barmanka, která je sice víla, ale žije v lidském světě, kam byla odložena. Měla adoptivní matku Chloe, která místo jejích narozenin slavila den, kdy se potkaly. V den, kdy zrovna slaví takovéto narozeniny a zjistí jaký je Andrew zmetek, to nepřekvapivě přežene s alkoholem a lehce urazí vílího krále Torina. Osobně na označení někoho "bohatej hezoun" nevidím nic špatného. :) Díky této šlamastice a jisté dohodě se následně připlete do utkaní o trůn královny Letního dvora. Jaké šance má na vítězství, a to proti další stovce účastnic si již musíte přečíst sami. Já to vidím na 4,5*.

28.04.2024 5 z 5

První polibek První polibek Suzanne Brockmann

Frankie Pareská není pouze soukromý detektiv, ale také si přivydělává (když nemá zrovna případ) taxikařením a v nejhorších časech podnikala rybářské výlety. Jeden takový výlet se nehezky zvrhnul. Simon Hunt je bratr její nejlepší kamarádky, kterého zná od svého dětství. V jejich rodině bezmála vyrostla, poté co z její zůstala pouze babička. Na autorku jsem narazila nedávno a líbí se mi, že i přes žánr, který píše, tak nenechává postavy ploché. Toto dílko je ale trošku jako na houpačce, chvilku nadprůměr, zhoupnutí a je to na druhé straně.

25.02.2024 3 z 5

Láska nadivoko Láska nadivoko Christina Lauren

Tak tohle bylo od mého oblíbeného dua, v podaní Christiny (a) Lauren, zajímavé překvapení. Dostala jsem co bylo uvedeno v anotaci, a to vč. pár různorodých postav, krásné přírody, neuvěřitelného dobrodružství a splnění dávného slibu.
Před deseti lety sotva devatenáctiletá Lily Wilderová potkává neodolatelného dvaadvacetiletého Lea Gradyho a sní o jejich společném životě na rodinném ranči. Různé události však jejich plány změní a cesty se na deset let rozejdou. Shodou okolností se Leo stane členem výpravy za pokladem, které Lily provádí pro svojí obživu se svojí nejlepší kamarádkou Nicole, a to na základě tras a map po svém otci, známém hledači pokladů. Nejvíc se mi líbil začátek, kde jsem se na konečné autobusu hodně zasmála, dále adrenalinové putování a samotný závěr. Od události na okraji kaňonu jsem však měla jistá podezření, která si mi po přečtení zpráv na mobilu pouze potvrdila. Ocenila jsem šifry, které vedly k pokladu a záviděla autorkám jejich několikaměsíční návštěvy a cestování po národním parku Canyonlands.

22.02.2024 4 z 5

Bušení srdce Bušení srdce Suzanne Brockmann

Má první kniha od autorky, která se četla skoro sama. V hlavních rolích Jericho Beaumont/Jed (34) v roli Virgila Laramieho, producentka Kate OLaughlinová (29), která není pouze producentkou a dále Susie McCoyová (15) jako Jane a Jamaal Hawkes (18) v roli otroka Mosese. Zajímavých postav je zde vícero, např. exmanžel Kate a současně režisér jejího trháku Naděje Victor, věčně neurvalý otec Susie Jamaal Hawkes a mnoho dalších. Až na ten dodatek ke smlouvě ze strany Kate, a to hraní rolí ze strany Jeda se mi tato dvojice zamlouvala. Oba dva si prožili své a každý se s tím vypořádal trochu jinak. V závěru je hodně trochu více cukru, ale k tomuto druhu literatury to patří. 4,5*

20.02.2024 4 z 5

Láska draka Láska draka Anna Lowe

Silas Llewellyn jako poslední z bojovníků a současně i poslední zástupce starého dračího klanu. Tento díl byl zatím nejdelším, což mu prospělo, alespoň v tom ohledu, že se Silas s Cassandrou seznámili v rámci několika dní, nikoliv hodin. :) Jinak je tato série nadále jako přes šablonu. Potkají se, on jí pomáhá z problému, přesun do/z Koa Pointu, akce/boj, vyřešeno. Konečně dojde na setkání s Moirou a Draxem. Jedno překvapení zde je, a to v rámci nerostů. Já osobně čekala, že se jich sejde 5ks a v 6. díle spojí síly a ono...... Jake s Ellou nám to jistě brzy objasní. 3,5*

18.02.2024 4 z 5

Temná harmonie Temná harmonie Laura Thalassa

Parádní zakončení série, a to od celkem drsného začátku probuzení spících válečnic v rakvích, mužů ze stromů a děsuplných dětí. Říší fauny a flóry mi bylo celkem líto. Autorka opravdu uspořádala solidní řežbu, alias slovy Zloděje duší: „Užij si ta jatka. Doufám, že přežiješ“.
Callie a Des musí překonat hodně.... temnoty i světla, ale společně to jde přeci jen lépe. Líbilo se mi, jak celkem drsný děj autorka prokládá vtipem, ať již s pomocí aeleria nebo Temper, která nejde pro slovo daleko. :)
Celá série je opravdu čtivá, a i když mám pár drobných výhrad, přesto nemohu hodnotit jinak.

26.01.2024 5 z 5

Dar lásky Dar lásky Julie Garwood

Od autorky opět moc pěkný historický příběh o mladičké a čerstvě ovdovělé Johanně, která byla za vydatné pomoci nevl. bratra Nicholase, znovu provdána za skotského válečníka Gabriela MacBaina, který byl zemanem dvou klanů, a to svého vlastního a Maclaurinů. Hlavní hrdinové jsou více než sympatičtí, a to vč. osazenstev klanů, které "roztržitost" lady Johanny, a také snaha o jejich převýchovu, silně zmáhala. :) Dojde i na pár akčnějších scén, ale kdo od autorky něco četl, ví co může od její hrdinky očekávat. Já osobně dostala i nečekané a cestu od strachu a násilí, po bezpečný láskyplný domov si užila.

13.01.2024 5 z 5