Kudík Kudík komentáře u knih

Veřejná tajemství Veřejná tajemství Nora Roberts

Včera jsem si dala temnotu od Sandry a dnes tajemství od Nory, a znovu je to emotivní čtení. NR má u hodně svých titulů stejnou kostru příběhu, a to že se hlavní hrdinové potkají jako děti/náctiletí a následně se po cca 5ti a 10ti letech opět sejdou v nějaké zápletce a za pár let jdou spolu do finále. Zde jsem si dle anotace myslela, že dojde k únosu Darrena a následně se třeba "vrátí", ne přímo po výkupném, ale po pár letech. Nemohla jsem se více splést. Příběh je o skupině Devastation jejímiž členy jsou Brian McAvoy (otec Emmy), Johnno, P. M., Stevie a jejich manažer Pete Page, dále jejich rodinní příslušníci a přátelé, vč. detektiva Loua a jeho syna Michaela a biologické "matky" Emmy Jane, vč. manželky Briana Beverly. Něčeho mi přišlo trošku moc např. Drew Latimer vs. Emma nebo Angie Parksová vs. Michael, litrů alkoholu, kg drog a samotný závěr na střeše. Kdo jsou oba dva pachatele jsem vydedukovala celkem snadno, jen jsem netušila, kdo byl strůjcem první myšlenky a omylně jsem sázela, že je v tom zapletená i chůva Alice. Za mě 4,5*.

28.08.2022 4 z 5

Zdravím tě, temnoto Zdravím tě, temnoto Sandra Brown

Čtivé, napínavé, nebezpečné a občas silně zvrácené. Anotace mě dostatečně nepřipravila na to množství temnoty, které kniha ve výsledku obsahovala. Překvapením pro mě nebyla totožnost Valentina, i když se autorka snažila odvrátit pozornost dalšími směry, a ten trik na konci mě málem dostal. Ohledně povolání pachatele se mi líbilo poděkování v závěru s ničemným zaměstnancem. Tří postav mi bylo hodně líto, a to Toni Armstrongové, Jacka Donnera a Liz Douglasové, dále i oběti, kde jsem tento konec nečekala, ale doufala v její záchranu. Kdo se mi líbil nejvíc byl Lancy Ray Fisher alias Marvin Patterson, také jeden z možných únosců, ale já mu to jeho polepšení věřila a přála. Hlavní hrdinové (Paris a Dean) mi pro tentokrát nepřišli tak úchvatní, ale lidsky a nevratně chybující.

27.08.2022 4 z 5

Šokující odhalení Šokující odhalení Jennifer Crusie

Na nic moc obálce je sice uvedeno, že je to poutavé, proklatě napínavé a plné lásky, ale autorka má zaručeně mnohem lepší knihy. V této je až násilná snaha o humor, který se zde úplně ztrácí a obsah tak postrádá jakýkoliv vtip. Láska? Tak se asi říká promiskuitě a léčbě jednorázovkou, kde neplatilo co je v domě, není pro mě. A napětím jsou mrazáky a porcelán.
Máme zde tři ženy (švagrové), a to Nell, Suze a Margie, které jsou, anebo byly, provdány za tři bratry, Tima, Jacka a Stewarta. Jack Dysart je současně i společníkem v advokátní kanceláři s Trevorem Ogilviem, který je otcem Margie a Olivie. Dále je zde i Gabe McKenna se svým bratrancem a současně spoluvlastníkem detektivní agentury, Rileym. V kostce se jedná o hlavní postavy, protože je zde i hodně dalších, jak současných, tak i nových partnerů, včetně potomků. Chvílemi jsem se v tom ztrácela a autorka možná také. Únos "týraného" jezevčíka měl být asi top, ale spíše to celé zabil. Od autorky doporučuji sáhnout po jiné knize, tato by mohla mít odrazující tendenci, i když je v závěru pár vražd a vyjasnění jisté sebevraždy, kterou to vše vlastně začalo, na záchranu celku to nestačí.

26.08.2022 2 z 5

Nevěsta pro šlechtice / Šéfovo malé tajemství Nevěsta pro šlechtice / Šéfovo malé tajemství Sophie Weston

Šéfovo malé tajemství
Doporučuji si předem přečíst předchozí díl, a to od Julianny Morris - Léčka na šejka.

Na Kanea jsem se celkem těšila, protože předchozí autorky ho vyobrazily trošku jinak, a to vtipněji. Hlavně mě bavila neustálá konfrontace všech těhotných. Zde to tak již nevyznělo, a to samé u Maggie. U obou si aktuální autorka vytvořila a rozvinula příběh, jehož náznaky předchozí ani neuváděly. Bylo to až moc harlequinovské a až moc sladkobolné.

Nevěsta pro šlechtice
Na sira Philipa Hardestyho a Kit Romainovou jsem byla asi moc při smyslech. Bylo to trochu kostrbaté, a já to vlastně četla jen proto, že to vyšlo v duopacketu. Co tam bylo pěkné, byl popis resortu Coral Cove.

25.08.2022 3 z 5

Léčka na šejka Léčka na šejka Julianna Morris

Doporučuji si předem přečíst předchozí díl, a to od Sandry Paul - Přeměna asistentky.

Tento příběh vypráví o Julii, která je již ve vyšším stupni těhotenství (vlastně je hned za Jen, která už má svého malého Jasona). Julie byla před šesti měsíci na konferenci ve Washingtonu a přivezla si chtěný a vytoužený suvenýr, jehož otec je nyní nově zaměstnancem účetní firmy Kane Haley Inc. Protože Julie pomalu přibírá na váze, není její těhotenství skoro znát, ale Kane to přesto vyslídí, a opět nebohou budoucí matku konfrontuje s tím, že je to jeho dítě. :) A opět je zde znovu neuvěřitelný hrdina jako z Harlequinek tentokráte dokonce šejk Raoul Oman. :)
Bohužel v tomto díle bylo dost chyb, ať již v rámci překladu nebo neznalosti autorky. Např. v prologu je Lauren těhotná, ale ona otěhotněla až cca rok po svatbě, takže pokud nejsou její kamarádky slonice to neodpovídá předchozím částem a zase v průběhu děje se na těhotenství teprve chystá. Další je to, že Andrew/Andy Huffman v prvních dvou dílech vozíčkář, zde chodí.

24.08.2022 3 z 5

Přeměna asistentky Přeměna asistentky Sandra Paul

Doporučuji si předem přečíst předchozí díl, a to od Elizabeth Harbison - Falešné těhotenství.

Lauren byla taková kancelářská myška v tmavém plandavém oděvu, velkých brýlích a s drdůlkem na hlavě, která nechtěně dostala chřipku a v zaměstnání se jí udělalo nevolno. Nebyl by to Kane, aby nezjišťoval, zda není matkou jeho dítěte, a to před jejím přímým nadřízeným. Jak název odpovídá, a protože má sousedku kosmetičku, dojde k její dobrovolné a úchvatné přeměně. SPOILER: Dle epilogu otěhotní jako jediná až rok poté a bohužel je to rozporuplná informace s následujícím dílem (Julianna Morris - Léčka na šejka).

24.08.2022 4 z 5

Falešné těhotenství Falešné těhotenství Elizabeth Harbison (p)

Doporučuji si předem přečíst předchozí díl, a to od Judy Christenberry - Když zhasla světla...

Zde je ústřední postavou Jennifer alias Jen, které zemřel její promiskuitní snoubenec. Až po nějaké době po jeho pohřbu zjišťuje, že je těhotná a bohužel si toho všimnou i jeho rodiče a snaží se jí o dítě připravit. Co může udělat jiného, než říci, že je to dítě někoho jiného a rovnou uvést i jméno kolegy, a tak začíná kolečko lží a polopravd v rámci uchování si rodičovských práv. Samozřejmě, že to dopadne pohádkově. Matt a jeho rodiče jsou neuvěřitelní. A Kane je opět na stopě. :)

24.08.2022 4 z 5

Když zhasla světla... Když zhasla světla... Judy Christenberry

Tuto knihu jsem četla již někdy před lety a přišlo mi zvláštní, že jsou zde neobjasněné záležitosti, např. ohledně majitele firmy Kanea Haleyho a jeho otcovství.
Shodou náhod jsem si nedávno všimla, že podobnou anotaci má i jiný titul, a tak jsem si dohledala celou sérii, i když to jako série vedeno nikde není:

1. Judy Christenberry: Když zhasla světla..., postava Sharon Daviesová
2. Elizabeth Harbison: Falešné těhotenství, postava Jennifer Martinová (Jen)
3. Sandra Paul: Přeměna asistentky, postava Lauren Connerová
4. Julianna Morris: Léčka na šejka, postava Julie Parkerová
5. Raye Morgan: Šéfovo malé tajemství, postava Margaret Stewardová (Maggie)

Příběh Sharon je o tom, jak s neznámým mužem uvízne na x hodin ve výtahu. Myslí si, že zde umřou a Jack (jak se muž představí) se jí snaží uklidnit. Z tohoto "uklidnění" zjistí cca po dvou měsících, že je těhotná, ale otce vlastně vůbec nezná, jen jeho hlas a kolínskou. Do toho se její zaměstnavatel Kane Haley dozví, že bylo jeho uchované sperma ve spermobance nedopatřením nedávno aplikováno, ale příjemkyně je anonymní, pouze ví, že je to některá z jeho zaměstnankyň. Kdo to asi tak bude, je vlastně jasné hned v tomto díle, ale přesto se v každém díle ptá potencionální příjemkyně. :) Zápletka je přesto celkem originální, postavy až na věčně nespokojenou Sharon sympatické. V rámci žánru celkem čtivý průměr.

24.08.2022 3 z 5

Bez zábran Bez zábran T. L. Swan

(SPOILER) Možná jsem udělala chybu a měla jsem vydržet do vydání 4. dílu, protože co díl, to zábavná vsuvka ... nejdříve kempování, poté děti a nyní kachny, kozel a beran a ťuk ťuk... tvrdý povrch :)
Jsem teď zvědavá co bude následovat u Chrise, protože jeho cestování jistě také něčím originálním pobaví.
Ohledně malířky jsem měla podezření, ale když o tom nebyla z počátku žádná zmínka, tak jsem si říkala, jak to bude uvedeno a odhaleno. A identitou "baletky" jsem si byla téměř jistá. Co mě překvapilo bylo, že se Pinkie Leroo prozradila tak brzy Edgaru Moffatovi, mimořádnému garbologovi, protože mi přišlo zvláštní, že by Elliot uvedl informace a plné jméno Kate jen tak, při anonymním chatování, a dále jsem čekala co se vyloupne z Daniela. A on ho v závěru jen nabral beran. :)

22.08.2022 5 z 5

Na druhý pokus Na druhý pokus T. L. Swan

Za mě zaručeně lepší než předchozí díl, i když s trochou zvláštního dramatu v samotném závěru. Tristan nezklamal, naopak překvapil. Scéna kdy přišel prvně ke Claire domů se vyrovnala kempování z minula. :) Fletcher se spodním prádlem, do toho Harry s medvídkem.... ani roztomilý Patrick to nemohl zachránit. :) Následující akce tik tak... byla sice v Čarodějově provedení za hranou, ale Trisova odplata.... Uf, ještě teď se zubím. A oceňuji i protipól, a to navazování vztahu s jednotlivými kluky, včetně řešení jejich problémů, kde se Tris neuvěřitelně angažoval. Jen jsem se nedozvěděla zda dostavěli raketu. :( Až na tu záležitost v závěru, to bylo perfektní.

21.08.2022 5 z 5

Jednou za život Jednou za život T. L. Swan

(SPOILER) Opravdu velice dobře čtivé, místy i vtipné, i když scénu s Bessie a celým kempováním nic nepřekonalo. :) Připomnělo mi to i pár vlastních zkušeností ze stanování. :) Za mě byly nejlepší postavy Tristan, Alan a Molly (zde hlavně hlášky a akce s (ex)manželem). Ohledně hlavních mám pár výhrad, např. Jaye ani za zlaté prase, do Milesova klubu nikdy..., ale Jim, to byla jiná kapitola. Co udělá stres už s tak velkým neurotikem. A Emily jsem tu její fúrii odpustila, protože osobně bych u jistých situací jednala ještě hůř, jen chudák kytice.
Každopádně mi přišlo hodně pokulhávající to vyšetřování s únikem zpráv do Gazette. To opravdu není jedním z prvních postupů ověřit (pracovní) historii svých zaměstnanců, než se to odhalí z drbů? Další věcí je, když vyšetřovatel nevyšetřuje, ale balí kolegyně a "náhodou" se s Emily vyfotí v kompromitující situaci? Tady ryba smrděla od vrchu, takže bych šla jako ohař po stopě a zamyslela se i nad firemním právníkem, který tyhle nýmandy ze soukromé vyšetřovací agentury dohodil. A rozuzlení spočívá v amatérském sledování a odkupu ntb, který pachatelé nezničili, ale dali nevyčištěný do zastavárny? Tohle byly chvilky jak z béčkového hororu, a za to strhávám *, protože mi to přišlo nedomyšlené a nedotažené.

21.08.2022 4 z 5

Plán plavby Plán plavby Trish Doller

(SPOILER) Dlouhodobě ne, ale dva až tři měsíce, plachtit jako Anna by bylo úžasné. Kniha sice začíná tragédií, ale stejně si nemůžu odpustit konstatování, že Ben byl v jistém ohledu sobec. Deprese je nemoc, ale nemocný si musí také chtít nechat pomoci. Anny mi bylo nejvíce líto, při popisu jak jej "opakovaně" našla. Ale její nová životní cesta, včetně seznámení se s Keanem, jeho bratrem a různými přáteli, které završila pořízením Malenky, to bylo přímo terapeutické pohlazení. Prostě potřebovala změnu prostředí a čas. Ráda si přečtu i další díly s její sestrou a jeho bratrem.

18.08.2022 5 z 5

Moje (tak trochu) utajené dítě Moje (tak trochu) utajené dítě Penelope Bloom

Od autorky jsem měla v plánu začít sérií "Objekty touhy", ale nakonec jsem sáhla po této knize a nelituji. Humor je sice jednoduchý, ale i tak jsou zde vtipné situace, které pobaví, jen to uteklo moc rychle. V samotné knize mě překvapily dva momenty, a to první je "útěk" po schodišti, kdy se opravdu Chelsea zastaví, i když na chvilku zatouží být jako hloupá hrdinka z filmu a dále Damonova reakce na Lunu, rep. zjištění, že je otcem.
Něco mi říká, že další díl s Chrisem může být ještě lepší, protože zde byl opravdu číslo.

16.08.2022 4 z 5

Markýzovo tajemství Markýzovo tajemství Annie Burrows

Kratší příběh o tom, co se stane a co naleznete, když se podíváte pod masky (oděvy) při pátrání po zrádcích. Horatia potřebuje odhalit kdo zavraždil jejího bratra, a ten, kdo jí má pomoci, je jeho nejlepší přítel markýz Nick Devizes. A tak spojí své síly a od počátečních antipatií a předsudků se doberou vytouženého cíle. Jednoduché čtení s pár úsměvnými místy, které uteče ani nevíte jak. Pachatelů se nabízí vícero, já osobně s jistotou kápla pouze na jednoho, u druhého jsem si nebyla jistá. Oproti sérii "Popelky" je to rozdílný titul, mírně slabší bez větší akce či zápletky, ale na čtivosti to přesto neubírá.

15.08.2022 4 z 5

Nešťastné slečny šťastné Nešťastné slečny šťastné Eileen Dreyer

(SPOILER) Trojice sester, které umí čarovat. Nejstarší a nejvtipnější Dee, která zvládá proměny v létavce či něčí maminky s efektem zelené mlhy. Prostřední Lizzie a její přeměny na zlato, které úplně nevychází, takže z příborů jsou králíčci a z bot ještě lepší boty za doprovodu nachového kouře. Trojici uzavírá nejmladší třiadvacetiletá Mare jako Královna všehomíra ovládající telekinezi s modrým jiskřením. A proti nim osnuje své plány teta Xan za "pomoci" kýchající Maxine a tří protějšků pro neteře, jako jejich pravých lásek. Nevím, která autorka psala charakter Dee, ale za mě byla top.... její sýček, sledování, jízda na motorce po dlažebních kostkách a následně konstatování velikosti, to mě několikrát rozesmálo. 3,5*, ale za Prudíka musím zaokrouhlit. Celkově nenáročné a lehce potrhlé čtení.

11.08.2022 4 z 5

Stejná jako ona Stejná jako ona Nora Roberts

(SPOILER) Je pravda, viz. předchozí komentáře, že v něčem se Nora opakuje, ale kdo má rád její detektivní romány, tomu se bude líbit i tento. Anotace je opět mírně zavádějící, např. "tragická nehoda" při které umřel "otec" Adrian? Nazvala bych to nutnou sebeobranou vůči dárci semene, a tím celý příběh pro 7letou Adrian začíná. Seznamujeme se s její matkou Linou, opatrovatelkou Mimi, managerem Harrym, prarodiči, a dále kupou přátel od Mayi, Raye, Teeshy, Hectora, Lorena ....., následně se v průběhu let propracujeme k jejich protějškům a potomkům. Postav je zde opravdu hodně a já se prvně bála, že básníkem je někdo z nerdů, ale toto podezření se mě drželo jen pár stránek. S Adrian následně procvičíme cca 13let, kdy jí chodí básně, a to z počátku pouze jako valentýnky, v posledních letech však četněji. Při stoupajícím počtu nebožtíků jsem se opravu obávala o novofundlanďanku Sadie, a to více jak o kteréhokoliv z přátel Adrian. No a vztah Sadie s Jasperem měl větší náboj a chemii než u hlavních hrdinů, ale ani mi to nevadilo. :) 3,5*

08.08.2022 4 z 5

Francouzská lekce Francouzská lekce Natasha Boyd

Zajímavá kniha, i když na to co se v knize dělo i nedělo byla překvapivě dlouhá a přesto čtivá, aneb jak se z architektky Josie stala chůva Dauphine, která byla přímo zlatíčko. Ono těch zajímavých a zábavných postav zde bylo vícero, např. celý personál na jachtě, kde asi nejvíce perlili Evan a Rod, dále kamarádka Meredith, a i maminky měly své světlé chvilky. Popisy krás míst více zastínily popisy jídel, ale to nijak nevadilo. Líbilo se mi používání francouzštiny, i když sama znám jen pár slovíček. No a u večeře a mušlí jsem se smála spolu s Josie a Xavierem, protože je to pravda. :) Ideální záležitost k vodě a za mě 4,5*.

06.08.2022 5 z 5

Psáno s nadějí Psáno s nadějí Aly Martinez

(SPOILER) Co k tomu dodat... to co mě překvapilo v první části (i když troušené informace autorkou byly, např. vegetariánství, tričko kryjící jizvu, narážka na to, že hlavní hrdinka pravděpodobně nerodila...), vše je obstojně vysvětleno, a to hlavně ve smyslu proč. Při čtení jsem si byla jistá, že i přes komplikace budou rodina, že se ona vrátí ke své identitě, a také by to mohlo klapnout mezi Beth a Ianem, kteří oba dva dávali slovům nejlepší přítel třetí rozměr. Dobře, ne vše ihned vyšlo, anebo až v epilogu po 5ti letech, kde mimochodem Rosalee byla naprosto skvělá, ale to, co se stalo v závěru, to mě dostalo mnohem víc. Nejvíc asi dveře zabarikádované řetězem. Taková "drobnost", která byla bez váhání vmetena do obličeje Cavenovi, a také to, co dokáže někdo udělat své rodině, bratrovi, neteři nebo manželce. O pokračování v Malcomově "dědictví" nemluvě. A hrdinů je v knize vícero, mimo Cavena, Willow, Hadley ještě Truett West.
Kniha je opět čtivá, nechybí různé emoce a musím souhlasit s některými komentáři, že se děj nemusel lámat do dvou částí.

05.08.2022 5 z 5

Psáno s lítostí Psáno s lítostí Aly Martinez

Předně jsem ráda, že se rovnou pustím do dalšího dílu, protože ten závěr... to byl nečekaný zvrat. On i prolog (před 18lety) byl síla. Připomnělo mi to trochu "Povolené ztráty" od Nory Roberts, kde je podobný úvod. V rámci postav jsou pro mě totální jedničky Caven a Ian. Caven jako patnáctiletý i třiatřicetiletý otec, dožadující se manuálu k nemluvněti. Ian tím, jak tam vždy pro svého přítele je. Ohledně Hadley si nejsem jistá, protože se asi mnohé dozvím/upřesním v druhé části, ale mnohé se tím vysvětluje. Každopádně kniha je čtivá, bezmála neodložitelná, smutná i zábavná současně, s nejedním překvapením.

04.08.2022 5 z 5

Hacker Hacker M. K. Hardy

(SPOILER) Opět čtivé s dávkou vtipu a jisté roztomilosti, ale "Knihomolka" mi přesto přišla zajímavější a zábavnější.
Jess, i přes její fyzickou zdatnost a narážky na znalosti bojového sportu, se mi zdála až neuvěřitelně naivní. Psát si s někým kdo jí hacknul ntb, a pak jí sledoval přes kameru, tak se s ním určitě skamarádím, ale zase je to originální zápletka. Dívat se s hackerem na filmy je něco jako s lupičem si navzájem dělat manikúru. No a jeho totožnost asi byla překvapením pouze pro ní. ;) John byl fajn týpek, ale to také Denis, protože za svého prevoněného kámoše nemohl a žárlivost je prevít. K samotné knize mám pouze dvě výhrady, a to ohledně chatování, které mohlo být odlišeno jiným fontem písma a samotnému závěru, který je rychlý a neřeší se tam následky (např. pro Sáru a Jirku), příp. stěhování na koleji Jess k Týně apod.

03.08.2022 4 z 5