lardis lardis komentáře u knih

Netvor z temnot Netvor z temnot Duane Swierczynski

Výborná detektivka. Moje napětí ke konci bylo ještě vystupňované tím, že jsem nevěděl, o čem jsou další díly. Tudíž jestli bude Skřípal na konci dopaden, nebo uteče a celá triologie bude o jeho pronásledování. Po dlouhé době jsem navíc narazil na záporáka, kterého jsem mohl opravdu nenávidět.
Celkem mě překvapilo, že se nikdo neinspiroval a nevytvořil další knihu s kybermosty (pokud se mýlím, budu rád, když mě někdo opraví a dá tip do vzkazů).
Hvězdičku dolů musím dát za pár drobných nelogičností ve videích oproti knize a jednu velikou nelogičnost tohoto typu na konci.

Vidím tě Vidím tě Karen Rose

V pachatelově modu operandi jsem tak trochu viděl Dextera Morgana :-D. Skvělá detektivka, jeden z mých nejlepší úlovků z Levných knih.

16.01.2014 5 z 5

Nenávistní Nenávistní David Moody

Zajímavý nápad, podle mě skvěle zpracovaný. Kniha je celkem čtivá a i když se může zdát stereotypní, příběh se neustále rozvíjí. Přečetl jsem ji skutečně jedním dechem a celou dobu jsem se bavil. Dílo mě zkrátka vtáhlo do děje jako málo co před ním. Hvězdičku dolů musím strhnout jen za jednu jedinou větu:

*SPOILER*
Věta zněla nějak: "Proč se to neděje v jiných zemích?" Tím se autor shodil. Protože: ano, proč? A kde jsou tedy armády jiných zemí? Nepoužít tuhle větu a Nenávistníky tudíž umístit po celém světě, byl by to pro mě plný počet.

Temná odhalení Temná odhalení Duane Swierczynski

Skoro stejně dobré jako jednička. Musel jsem se plácnout do čela, když Dark přišel na to, kdo je Labyrint. Člověk si fakt vynadá, proč si toho nevšimnul dřív. Tenhle díl měl grády, fakt jsem si ho užil. A závěrečné video představuje skvělé zakončení.

Proroctví temnoty Proroctví temnoty Duane Swierczynski

I tuto knihu jsem si užil a kybermosty byly pojaté snad ještě lépe než v jedničce, i když už člověka tolik nenapnou. Hodně mě ale zklamal Tarotový vrah. Ten tedy nebyl dvacetšestka ani náhodou. Víc než tři hvězdičky tudíž dát nemůžu.

16.01.2014 3 z 5

Smrt & potěšení Smrt & potěšení Albert Kudělka

Měl jsem tu čest být Kudělkovým studentem a to ještě předtím, než se mi kniha dostala do rukou. Šlo o první jeho knihu, se kterou jsem se setkal a jelikož jsem si na Kudělku během jeho seminářů utvořil názor jako na skvělého spisovatele, na knihu jsem se velice těšil. Třeba to byla chyba a možná právě přílišná očekávání stála za zklamáním, které z knihy vzešlo.
Postava Normana Applegata je sice skvělá a jeho chvílemi lámaná čeština se autorovi velice vydařila. Bohužel ale dochází k tomu, před čím Kudělka své studenty varoval-kniha má mít jasně ukončený závěr, čtenářovi by mělo být jasné, co se stalo. To mi chvílemi jasné nebylo a třeba takový Drak skvrnitý zklamal, když jsem očekával, že se jeho příběh konečně rozvine a vtom povídka náhle skončila. V některých povídkách byl tudíž překvapivě zbytečný i sám Applegate.
Přesto nad autorem hůl nelámu. Tvorba má jistě potenciál a věřím, že nad dalšími díly si názor spravím.

16.01.2014 2 z 5