Lele61 komentáře u knih
Současná ruská sci-fi od Sergeje Lukjaněnka z prostředí virtuální reality. Nápad z hlavním hrdinou diverem Leonidem, který zachraňuje ztracené hráče uvízlé v propastech Hlubiny sám o sobě není špatný, literární zpracování je také celkem solidní a knížka obsahuje i určitý filozofický přesah. Celkově hodnotím jako takový lepší průměr. V budoucnu si asi zkusím přečíst i jiné knížky tohoto autora.
Hailey tentokrát představuje pronikavou "sondu" do amerického televizního prostředí. Román se strhujícím dějem, velmi zajímavou zápletkou, jako vždy skvělou detailní znalosti popisovaného prostředí a umně charakterizovanými postavami. Co víc si může čtenář přát :-)
Celkem povedená antologie 15 sci-fi povídek světových autorů uspořádaná Jaroslavem Veisem. Mezi autory jednotlivých povídek se objevují i známá jména jako John Wyndham, Robert Silverberg, Henry Kuttner nebo J.G.Ballard. Jak to už u antologii bývá zvykem obsahuje povídky více i méně povedené. Zajímavá četba zejména pro milovníky antologii.
Záhady, nejrůznější tajemství a neobjasněné jevy a úkazy nás provázejí co je svět světem. Autor se v této publikaci pokouší zmapovat některé z nich a zároveň také nastínit teorie vedoucí k jejich vysvětlení. Pro příznivce "tajemna" určitě zajímavá a poučná četba.
Vtipné, čtivé, výstižné, zkrátka výborné. Takové drobné "perličky". Stanislaw Jerzy Lec je opravdovým mistrem tohoto žánru.
Knížka obsahuje dvě samostatné povídky od dvou různých autorů napsané na podobné téma a vydané spolu v jednom svazku. Docela čtivé, Veverka se mi líbil o něco více. Celkově hodnotím jako takový slušný průměr.
Sbírka 30 kratších povídek slovenského autora s velmi různorodými náměty. Kvalitativně spíše na průměrné úrovni. Podle mě neobsahuje žádnou mimořádnou "pecku", která by čtenáře okamžitě zaujala.
Velmi dobrá antologie povídek českých a světových autorů obsahující celkem 30 vesměs velmi kvalitních povídek. Čtenář se rozhodně nebude nudit :-)
Antologie sci-fi povídek polských autorů. Obsahuje celkem 23 povídek a jsou zde zastoupeni jak "klasici" polské sci-fi jako Stanislaw Lem, Janusz A. Zajdel, Konrad Fialkowski a Adam Wiśniewski-Snerg, tak i pro českého čtenáře méně známi autoři. Námětově jsou povídky pestré a různorodé. Pro čtenáře, který polskou sci-fi nějak blíže nezná, je to vhodné k přečtení. Alespoň zjistí, že polská sci-fi není jenom Lem :-)
Svižně napsaný napínavý příběh s tajemstvím a určitým historickým přesahem, jak je u Arnošta Vašíčka zvykem. Znalec náboženských sekt a magických symbolů doktor Runa pomáhá celkem bezradné policii při řešení série záhadných rituálních vražd. Celá věc souvisí s knihou Ďáblova bible a především s jedním listem, který z ní byl kdysi odstraněn. Román je známý i z povedeného televizního zpracování.
Je to snad ještě horší než Biomanželka (pokud to tedy vůbec lze). Nedoporučuji číst, byla by to ztráta času.
Celkem zajímavá a podnětná kniha. Autor, který je literárním teoretikem, se nepokouší nějak shrnout dějiny sci-fi, ale předmětem jeho výzkumu je spíše hledání odpovědi na různé otázky, které sci-fi literatura klade, určení směrů jejího vývoje a zmapování základních problémů, kterými se sci-fi literatura zabývá. Takže sci-fi tak trochu z jiného úhlu pohledu.
Obsahově pestrá antologie sci-fi povídek různých českých autorů (známých i méně známých) sestavená Vojtěchem Kantorem. Obsahuje celkem 22 povídek včetně poetického intermezza Karla Sýse. Podle mého názoru se zde jen občas vyskytne nějaký zajímavější nápad, sem tam se můžeme i něčemu zasmát, avšak antologie jako celek je pouze průměrná.
Překvapivě kvalitní antologie celkem 12 dosud netištěných povídek s velmi různorodými náměty autorů nějakým způsobem spjatých s Moravou sestavená editorem Pavlem Blažkem, který tam také má svoji povídku. Převažují opravdu solidní povídky (za všechny bych jmenoval právě Diplomaty), průměrných a slabých je pouze minimum. Pro příznivce antologií určitě dobrá volba.
Další porce nejrůznějších záhad a k tomu stručný nástin jejich vysvětlení z pera známého českého záhadologa Arnošta Vašíčka. Knížka obsahuje také nákresy a fotografické přílohy. Pro milovníky tajemství a záhad vhodná četba.
Antologie sci-fi povídek editorů Jaroslava Veise a Zdeňka Volného obsahuje celkem úctyhodných 51 povídek. Na svou dobu to byla asi docela mimořádná událost. Bohužel vzhledem k roku vydání je zde "povinně" zastoupeno velké množství autorů ze SSSR. Ale je nesporným úspěchem, že se zde mohly objevit i povídky "západních" spisovatelů. Samozřejmě, že v takto obsáhlé knize musí být nutně kvalitativně velmi rozdílné povídky. Takže kromě několika opravdu dobrých, je zde řada průměrných i vyloženě slabých. Kdybych měl vyzdvihnout ty nejlepší "vyzobané" rozinky z celého toho rozsáhlého koláče, tak jsou to: Venku (Brian Wilson Aldiss), Nevěřte Pozemšťanům (Harlan Jay Ellison), Pavučina (John Wyndham), Potěšení pro Váz i celou Rodyna (Jaroslav Veis), Budeme stát za to? (Clifford Donald Simak) a Leonardo číslo dvě (Kirill Bulyčov).
Knížku jsem dostal svého času jako dárek od syna, který ví, že se o pivo a věci s ním spojené zajímám. Když mám hodnotit, tak jsem trochu na rozpacích. Je to totiž takový "hybrid" ani beletrie, ani odborná knížka :-) Nicméně je vidět, že Ladislav Jakl je skutečný a opravdový pivní znalec, role Daniely Kovářové spočívá spíše v té úloze "blondýny", která je i v názvu knížky. Celkově mě to nijak zvlášť nenadchlo.
Něco je horší (toho je malinko více), něco zase lepší (toho je bohužel malinko méně). Žádné opravdové "pecky" jsem tam sice nenašel, ale není to úplný propadák.
Sbírka obsahuje více i méně povedené postřehy ze života, takové střípky z mozaiky. Bohužel těch více povedených je trochu méně a těch méně povedených trochu více :-) Pokud by to bylo opačně, knížka by mohla být lepší.
Jedna z nemnohých ženských autorek v téměř výlučně mužském světě českého aforismu. Dáma se smyslem pro nápad a zajímavé postřehy ze života, vyhledávající různé slovní hříčky a vtipná. Samozřejmě mezi tou spoustou aforismů se najdou i některé slabší :-) Celkově hodnotím jako průměr.