lena.o.knihach komentáře u knih
Nejvyšší slovodějec byl popraven a jeho moc přešla na dceru. Amálie nevěří, že by byl její otec schopen činu, který se trestá smrtí, proto se pouští do hledání odpovědí, a k tomu se jí do života připlete okouzlující klavírista Artur.
Amálie pracuje v knihovně, která si dělá, co chce. Není radno ji pokoušet, protože když si něco usmyslí, už byste se nikdy nemuseli dostat ven. Jako knihomola mě tohle místo naprosto učarovalo.
Postav tu není úplně málo, takže je velká pravděpodobnost, že si čtenář minimálně jednu oblíbí. Nejlepší z nich je rozhodně chrlič Hugo. Scény s ním jsou naprosto skvělé. Nesmím zapomenout ani na Bedřicha nebo svéráznou babičku hlavní hrdinky.
Na konci této ya fantasy jsem v hlavě stále měla více otázek než odpovědí, což je strašná škoda. Spoustu věcí (a nejen o světě za hradbami) si čtenář musí domyslet, protože se je v příběhu nedozví.
Autorčinu předchozí knihu jsem nečetla, takže nemám srovnání, ale mně se Slovodějky četly strašně dobře. Nikam se nespěchalo, vše tak krásně a pozvolna plynulo, a přesně tak mi to i vyhovovalo. Ráda jsem si od příběhu nabitých akcemi odpočinula.
#spoluprace @a.adrianet.h
Čekala jsem romantický příběh z univerzitního prostředí, on je hokejista, ona tanečnice a i podle anotace a nadšených ohlasů to vše vypadalo na skvělou oddechovku. No, spletla jsem se.
Nevadí mi, že Jen sekunda začíná přesně tam, kde většina romanťáren končí. Ale vůbec nechápu, že spolu ti dva vůbec byli, když se víc času hádali. Wafley měla každou chvíli slzy v očích a víc brečela, než se usmívala.
Začátek vztahu by snad mělo být jedno z nejkrásnějších období, ne? Ta zamilovanost, roztomilá poblázněnost, ale v tomto případě se nic takového nekonalo, jen nesmyslné hádky.
Když si s hlavními hrdiny nesednu hned na začátku, nevadí mi to. Naopak se těším na ten vývoj postav, kdy se z arogantního namyšlence stane aspoň ucházející přítel, nicméně u Siriuse jsem se ničeho takového nedočkala a to samé platí i u Waf. Hysterická naivka byla od začátku až do konce.
Mezi postavami nebyla žádná chemie. Měli pár světlých míst, ale převažovalo úplně absurdní dohadování.
Aby toho nebylo málo, v knize se objevila i mafie. Plno věcí ale v příběhu není vůbec vysvětlených a stejně tomu je tak i u mafiánů, kteří se sem tam objevili, vyhrožovali a nějak jsem vůbec nepochopila, co tam dělali.
Hokej jsem si užila aspoň v prologu, ale o nějakém tancování vůbec nemůže být řeč.
Jen Sekunda od slovenské autorky mi bohužel nesedlo a nemůže za to jen neskutečné množství chyb v textu, kéž by to byl jediný problém
#spoluprace @j.levinski
Pokud se vám líbily Kouzla rodu Thornů, věřím, že o této fantasy novele vůbec nepochybujete a už ji máte přečtenou, nebo vyčkává doma na poličce, popřípadě ji máte zapsanou na vánočním wishlistu, nebo ji postupně posouváte výš a výš na tbr listu, protože se přeci jenom jedná o kraťoulinký příběh, který vám příliš času nezabere.
Já jsem moc ráda, že jsem se aspoň na chvíli mohla vrátit ke svým oblíbeným postavám - Elisabeth s Běsobijcem, démonu Silasi a kouzelníku Nathanielu Thornovi.
I když má Tajemství rodu Thornů pouhých 200 stran, zápletka dává smysl. Skvěle se u toho pobavíte, vždyť Nathaniel se Silasem jsou skvělá dvojka a pokud jste Kouzla četli, tak víte, o čem mluvím a rozhodně se máte na co těšit.
#spoluprace @albatrosmedia
Zbožňuju ten pocit, kdy si můžu odškrtnout další dočtenou sérii. Z tohoto důvodu jsem si v poslední době oblíbila duologie a mezi ty top řadím i My všichni neřádi.
Pád všech neřádů začíná přesně tam, kde končí první díl. Mrtvý chlapec ožil. Hlavní hrdinové se rozdělili do skupin. Jedna chce celý turnaj zničit a druhá zas vyhrát, jak bylo od začátku v plánu. Do hry navíc vstupuje nový šampion.
Kapitoly se střídají ze čtyř pohledů:
Alistair Lowe je oblíbenec snad všech čtenářů a já k nim samozřejmě také patřím. Všichni ho mají za nestvůru, musíte ho ale víc poznat, abyste pochopili, proč je to jen zlomený kluk, který touží po úplně obyčejných věcech
Gavin Grieve mě v tomto díle velmi překvapil. Vážně jsem nečekala, že si nakonec my dva sedneme a scény s ním a Alem budou jedny z mých nejoblíbenějších v celé knize.
Isobel Macaslanová si tady projde velkou změnou a mně se hodně líbilo, jakým směrem se to všechno ubíralo.
A Briony Thorburnová je na tom furt stejně. Z těchto čtyř hlavních postav si mě získala nejméně a upřímně mi bylo jedno, jak to s ní dopadne.
V turnaji jsou ještě další tři postavy, a i když se jich může zdát hodně, ani na malou chvíli se mi jména nespletla nebo že bych třeba nevěděla, o kom je řeč, to vůbec. Dost se od sebe jejich charaktery liší, takže je čtenář bez problému rozezná.
Co mě ale totálně dostalo? Nový šampion! Postava je už v předchozím díle, ale tam rozhodně nemá tolik prostoru jako tady. I scény s ním mám vyznačené, protože mě neskutečně bavily.
Ačkoli mi tento díl přišel ze začátku trochu pomalejší, jako celek tahle série funguje skvěle. Je to Hunger Games s kouzly a to prostě chcete číst.
Do prvního dílu komiksového zpracování Percyho Jacksona jsem šla z toho důvodu, že jsem si chtěla před seriálem připomenout příběh a také jsem se na návrat do tábora Polokrevných hodně těšila, protože tuto sérii už jsem kdysi dávno četla.
Percy se poprvé setkává s bytostmi, které doteď vídával jen v učebnicích. Zloděj blesku je vystihující název, protože právě hlavní hrdina je údajně zodpovědný za krádež Diova blesku. Nezbývá mu nic jiného, než blesk najít a vrátit zpět. To vše za pomoci svých starých i nových přátel.
Upřímně jsem z tohoto grafického románu celkem na rozpacích. Kdybych děj neznala dopředu, těžko bych se tady orientovala. Bylo to hodně uspěchané a než jsem se konečně našla, už jsme zas byli v jiné scéně, v jiném čase a na jiném místě.
Myslím si, že prostor pro větší detaily a dovysvětlení by se tu našel a bohužel té orientaci nedopomáhala ani kresba.
Určitě je to skvělý úvod do série pro fanoušky komiksů, který věřím, že čtenáře dokáže nakopnout, přečíst si celou knihu nebo se třeba podívat na film či na připravovaný seriál.
#spoluprace @albatrosmedia
Má to háček je volně navazující díl na Holku před palubu. Postavy, které v této novince hrají hlavní roli, jsme měli šanci poznat už v předchozí knize Tessy Bailey a já si Foxe a Hannu neskutečně oblíbila. Jsem moc ráda, že se ti dva dočkali svého vlastního příběhu.
Když Fox vejde do místnosti, každá se za ním otočí. Lovec krabů si moc dobře uvědomuje, jak na ženy působí, ale od žádné ještě neslyšel slovo "ne".
Hannah žije hudbou, má slabost pro vinyly, a když tentokrát přijede do Westportu, ubytuje se ve volném pokoji u největšího svůdníka, kterého zná.
Tuhle romantiku jsem si moc užila. Už od začátku je mezi nimi cítit to správné napětí, které postupně graduje díky vzájemným provokacím, pohledům a nevinným dotekům, až to konečně nevydrží.
Bylo tam pár míst, kdy se na můj vkus zbytečně opakovaly myšlenky a pocity postav, ale vynahrazovaly mi to vtipné scény, úžasná chemie mezi hlavní dvojicí a to vše se odehrává na nádherném místě se skvělou atmosférou.
#spoluprace @grada_cz
Nejroztomilejší komiks, jaký jsem doposud četla? Jednoznačně Recept na lásku.
Ben nemůže po škole sehnat práci, protože nemá dostatek zkušeností a náhodou skončí jako výpomoc v kuchyni u šéfa bručouna, jeho sexy asistenta Liama a toho nejdůležitějšího člena týmu, kterého si všichni zamilujete, prasátka Watsona.
Řeší se tu témata, která nejeden z nás zná - nepřijetí do zaměstnání kvůli nulové praxi, vysoká očekávání od rodiny a okolí, zjištění, že chcete nakonec dělat úplně něco jiného, než k čemu jste byli vedeni
Tohle bylo tak ňuňu čtení, že to není možný. Ben a Liam jsou děsní roztomilouši a i ostatní postavy jsou skvělé. Šéfkuchař a jeho jediný kámoš nemají chybu! Je to vtipný, potrhlý a náramně se u toho pobavíte.
#spoluprace @albatrosmedia
Palestinský chirurg Amin Džaafari zažívá den jako z noční můry. V centru Tel Avivu došlo k sebevražednému útoku a on se snaží zachránit co největší počet zraněných. Když se dozví, že atentátnicí byla jeho žena, zhroutí se mu celý svět.
Amin se rozhodne zjistit, kdo jeho ženu zradikalizoval a co ji ke strašlivému činu vedlo.
Tato komiksová adaptace je zpracovaná podle románu Yasminy Khadry, který vyšel v roce 2007 i v českém překladu pod názvem Černá vdova.
Já jsem za grafický román moc ráda, protože kniha by mě v tomto případě moc nezaujala. Příběh to byl neuvěřitelný a je škoda, že tu nejsou žádné vzpomínky hlavní postavy na dobu před strašlivou událostí, aby i čtenáři mohli poznat atentátnici a udělali si o ní obrázek.
#spoluprace @albatrosmedia
Melanie s babičkou snily o tom, že jeden opuštěný dům promění v malý rodinný penzion. Není to nikde jinde, než v malém městečku na Floridě, na místě zvaném Rozmarýnová zátoka. Melanie se po babiččině smrti z poslední vůle dozví, že jí na vysněný dům odkázala peníze, a tak jí nezbývá nic jiného, než sbalit kufry a jet si splnit sen.
Nová majitelka na rekonstrukci ale nestačí sama, takže shání pomocníka a na scéně se objevuje zamlklý sympaťák Josh.
Rozmarýnová zátoka je milá oddechovka, ale já takových příjemných romantických příběhů už četla tolik, že tato novinka od autorky Jenny Haleové je pro mě jen průměrná knížka. Jsem hodně velký fanoušek romantické linky od nenávisti k lásce, ale ani ta to v tomto případě moc nezachránila.
Ačkoli byly hlavní postavy sympatické, pro mě ničím nevynikaly a po otočení poslední strany jsem na ně okamžitě zapomněla.
Nicméně, i přesto je to kniha velmi čtivá, ideální do teplých dnů.
Věřím, že pokud sháníte knihu o starém domě, rodinném tajemství, dopisech z minulosti a lásce, budete spokojeni, jen vás ničím nepřekvapí.
Po Vzpomínce zvaná říše přichází Pustina zvaná mír, pokračování série Teixcalaan. Doufala jsem v lepší druhý díl, ale nakonec jsme se, bohužel, nikam neposunuli, ale ani jsme úplně nepropadli, což je alespoň ta světlá stránka.
Opět se setkáváme s Mahit, která přijala nabídku Trojí Posidonie a před nebezpečím utíká na válečnou frontu. Objevuje se nová civilizace, která používá jazyk tak odporný, že se lidem při poslechu krátké nahrávky dělá špatně od žaludku. Jak je možné se s takovou mimozemskou rasou vůbec domluvit?
Jak mě v první knize příjemně překvapila jména postav, tady nebylo nic, z čeho bych byla odvařená. Kvůli čemu bych musela dočíst kapitolu a neodložit ji třeba i uprostřed věty. Občas mi přišlo, že se tu neřeší nic jiného než politika. Na můj vkus se to příliš táhlo. Do čtení jsem se tak musela nutit a těšila se na konec.
V edici Malovaná příroda najdete tři knihy, které vás už na první pohled uchvátí. Akvarelové barvy vzala do ruky ilustrátorka Magda Konečná, kterou můžete znát jako @divoka.tuzka
Ve dvou knihách jsou pojmenované odstíny barev a ve třetí jsou vyjmenované tvary a vzory. Není tam mnoho textu, ale i tak nějaký čas zaberou, protože si stále dokola musíte prohlížet nádherné ilustrace, kterými jsou jednotlivé dvoustrany zaplněné.
Edice je určena pro čtenáře od 6 let, ale věřím, že ať už je čtenář malý či velký, rád se vydá do říše barev a tvarů celého světa.
BARVY V PŘÍRODĚ představí dvanáct barev. Každé dvoustraně je věnovaná jedna barva a v konkrétních odstínech tam najdete namalovaná zvířata, rostliny a další věci, které jen lze v přírodě najít.
Na konci je krátký text o míchání jednotlivých barev, jak je zesvětlit nebo naopak ztmavit a také je tam návod na připravení pár unikátních odstínů.
#spoluprace #malovanapriroda @albatrosmedia @albatros_knihy @knihozem
BARVY KRAJINY čtenáře zavedou do všech zákoutí nejen na souši. Podíváte se na mořské dno, za polární kruh, do deštného pralesa a na další místa na Zemi.
Na konci je krátké povídání o barvách a jejich harmonii. Dozvíte se, k čemu slouží barevný kruh, jak k sobě barvy sladit a které barevné odstíny se hodí ke všemu.
#spoluprace #malovanapriroda @albatrosmedia @albatros_knihy @knihozem
TVARY A VZORY V PŘÍRODĚ mají v úvodu nejvíc textu ze všech tří knih. Tady se čtenář dozví, jaká může být srst zvířat, jaký vzor můžou mít šupiny a krunýře nebo hmyzí křídla. Autorky nezapomněly ani na minerály a krystaly, které jsou přímo skvostné.
#spoluprace #malovanapriroda @albatrosmedia @albatros_knihy @knihozem
Na knihu My všichni neřádi mě navnadily hlavně nadšené recenze od čtenářů ze zahraničí.
My všichni neřádi popisují jako Hunger Games s magií a už to vám aspoň trochu napoví, o čem bude děj. Je to drsné, nelítostné a byly tam momenty, které mě šokovaly. Rozhodně si autorky v tomto případě neberou servítky a věřím, že i vás čeká velké překvapení.
Hlavních postav je tu hned několik a díky tomu, že se kapitoly střídají z jejich pohledu, se se všemi seznámíte, poznáte je a nebudou se vám plést. Každý z nich je úplně jiný a i když jsem jsem si oblíbila všechny, jeden z nich pro mě ještě víc vybočoval - Alistair Lowe.
Žádná nestvůra ti nemůže ublížit, pokud nestvůra budeš ty sám.
Líbil se mi ten svět a magický systém (např. pojmenování kouzel/kleteb nemá chybu). Postavy si prochází vývojem, nechybí tu ani romantická linka a kromě HG mi to občas připomínalo i Tři temné koruny, takže pokud jste fanoušci alespoň jedné z těchto sérií, první díl této YA fantasy duologie je pro vás nutností. A jestliže fanoušci nejste, je na čase poznat sedm mladých šampionů ve smrtelně nebezpečném turnaji.
V předminulém roce byl jedním z mých největších knižních objevů série Bridgertonovi, úplně jsem té době, rodině a plesům propadla a od té doby hledám jim podobné knihy. A Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle je rozhodně jednou z nich.
Kitty Talbotová potřebuje bohatého ženicha, aby její rodinu vytáhl z dluhů. A když už se situace začíná dobře vyvíjet a zásnuby jsou na spadnutí, objeví se lord Radcliffe, který její záměry prokoukne a rozhodne se jí plány zmařit.
Nejen hlavní postavy mi byly sympatické. Kitty se mi líbila tou vychytralostí a jak byla rozhodnutá se obětovat pro své sestry a nevdat se z lásky. James Radcliffe se mi zamlouval snad ještě víc. Ačkoli je právě tohle hlavní dvojice, příběh se netočil jen kolem nich.
Líbila se mi hodně pomalá romantická linka, ale pikantních scén se tady nedočkáte. Bavilo mě jejich dohadování i vtipné situace, ve kterých se ocitali.
V prvotině Sophie Irwin najdete mnohem víc než jen londýnské plesy, procházky v Hyde Parku nebo vyjížďky na koni a já tento historický román doporučuji.
Miluji doplňkové knihy k sériím. Naposledy to byl bonusový díl ke Krutému princi a teď příběhy ze světa Griši.
Je to pastva pro oči, protože jsou nádherně ilustrované a Život svatých vypadá úžasně, aniž byste knihu vůbec otevřeli. Již na první pohled je vidět, že se vám v knihovně bude krásně vyjímat.
Uvnitř se nachází několik krátkých příběhů, které čtenáři přiblíží a doplní informace ke světu grišů.
Některé se mi líbily méně, jiné více a pár z nich bych klidně uvítala delších. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se Leigh Bardugo trochu více rozepsala.
Pokud jste si oblíbili série Griša, Šest vran nebo Zjizvený král a další knihy od Leigh Bardugo (Démon z lesů, Trnitá řeč) a chcete se ještě víc dozvědět o tomto světě, Život svatých doporučuji.
#spoluprace @albatrosmedia
Vítejte v pekle! V prvním díle jsme objevovali zákoutí italského Palerma, teď jsme se dostali do podsvětí. Hříchy Emilii nedají spát a zkouší ji na každém kroku. Touha, závist, hněv… a do toho ji Ira dělá společnost na cestě za jejím budoucím manželem Orgoliem.
Království prokletých se mi líbilo ještě víc než Království hříšných, protože jsem tady dostala přesně to, co mi v úvodní knize chybělo. Více pekelných princů! Více akce! A do třetice i více peprných scén!
Mezi hlavními hrdiny to neskutečně jiskřilo a já si jejich rozhovory (někdy ne úplně poklidné) užívala. Při hláškách, které ty dva vypustí z pusy, se někdy zasmějete a jindy zas přejdou na vážnou notu, že v napětí čekáte, co bude dál.
Kerri Maniscalco si na závěr připravila šokující zvrat, a protože překlad závěrečného dílu je zatím velká neznámá, je čekání na velké finále a rozuzlení o to nesnesitelnější. Ale rozhodně doporučuji se do této série pustit. Emilie a pekelní princové za to stojí.
Lidé po setmění nemůžou vycházet ze svých domovů. Každý měsíc všem neurozeným odebírají krev pro vampýry. Johana má dva starší bratry, rodiče jsou lékárníci. Vypadají jako spokojená rodinka, jenže skrývá spoustu tajemství.
Začátek vypadal skvěle. Autor na nic nečekal a hned v úvodu čtenáře poslal do akce. Vše se vyvíjelo velmi slibně, než jsme se přehoupli z první třetiny a mé nadšení postupně opadávalo, až jsem knihu pomalu dočítala jen z nutnosti a už jsem to chtěla mít co nejrychleji za sebou, a to by se samozřejmě nemělo dít.
Johana mi po pár prvních větách padla do oka, ale co předváděla potom? Jak se chovala? Nesympatizovala jsem se žádnou mužskou postavou. A romantická linka? Škoda slov, kde se vzala, tu se vzala, najednou se objevila a já tomu ani za mák nevěřila.
Bohužel, tahle upířina mi vůbec nesedla. I když musím přiznat, že je uvnitř graficky nádherně zpracovaná.
Začal nový školní rok, pro Devona a Chiamaku poslední, než půjdou na vysokou. Všechno se zdá být dokonalé, jenže pak přijde první zpráva od Esa a domeček z karet se pomalu hroutí.
Devon je tichý talentovaný hudebník, který bydlí v chudé čtvrti a touží studovat na Juilliardu. Premiantka Chiamaka pochází z bohaté rodiny a chce se stát doktorkou. Právě na tyto dva studenty se záhadný Eso zaměří a odkrývá ty nejtemnější tajemství.
Pikové eso mi chvílemi připomínalo Jeden z nás lže. Jenže v této knize se toho skrývalo mnohem víc - šikana, diskriminace, rasismus, homofobie.
Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale po padesáti stranách jsem se zas nemohla odtrhnout.
Závěrečné překvapení z odhalení se u mě nekonalo, protože jsem Esa odhadla mnohem dřív, ale i přesto tento ya thriller doporučuji fanouškům Karen M. McManus (Jeden z nás lže) nebo Holly Jackson (Návod na vraždu pro hodné holky).
Temnyj na některé čtenáře v trilogii Griša zapůsobil více, na jiné zas méně, ale všichni tu postavu známe. A jestli ne z knih, tak ze skvěle zpracovaného seriálu, kde si roli střihnul Ben Barnes.
Kým byl, než se stal obávaným velitelem Druhé armády a Temnyjem? Démon z lesů vás vezme do doby, kdy mladý Eryk cestuje se svou matkou Lenou. Před ostatními skrývají svou moc a na žádném místě nevydrží dlouho.
Je to krátký příběh, ale stojí za to. Nádherné ilustrace od Dani Pendergastové se k tomu skvěle hodí a vystihují přesně tu pravou atmosféru.
Toužíte se ještě na moment vrátit do světa grišů? Chcete si přečíst příběh o jedné z nejoblíbenějších postav Grishaverse? V tom případě sáhněte po Démonovi z lesů. Je to nádherná kniha nejen na pohled a nutnost pro fanoušky Leigh Bardugo.