lena.o.knihach komentáře u knih
(SPOILER) Sara musí opustit domov, školu, přátele a odstěhovat se na území Mohirů. Konečně je mezi svými. Hlavní hrdinka ale vyniká i tam a místní jí nedají nic zadarmo.
Nejen, že každý den na tréninku dostává pořádné nakládačky, musí být ještě k tomu neustále pod dohledem, protože po ní upíří Pán nepřestal pátrat. Tady už by ale přece měla být v bezpečí, nebo ne?
Už dlouho se mi nestalo, že by mě nějaká kniha udržela vzhůru dlouho do noci a že bych ji celou přečetla na jeden zátah. Ale v Útočišti se stránky otáčely úplně samy a než jsem se nadála, byly tři hodiny v noci a já se dostala na konec.
A že to ale byla jízda! Ocitli jsme se na úplně jiném místě, poznali spoustu nových postav (třeba takový Desmund neměl chybu) a oproti prvnímu dílu se konečně rozjela romantická linka (kniha je stará deset let a vůbec mi nevadilo to klišé).
Sice jsme si na hlavního hrdinu museli počkat sto stran, ale když se konečně objevil na scéně, jiskry létaly do všech stran. Byla tam ta správná chemie a já se do těch dvou úplně zamilovala.
Útočiště si udrželo laťku a já si pokračování Nezdolné moc užila. U příběhu jsem se smála, dojala, byla napnutá, smutná.. stále na ty postavy a vše kolem musím myslet a až tohle jednoho dne skončí, dlouho se z toho budu vzpamatovávat.
#spoluprace @knizniklub @knihkupectvi_luxor @yoli.cz
Musím se k vám něčemu přiznat. Každou chvíli jsem se sama sebe ptala, jestli se mi ta knížka vůbec líbí. Položila jsem si tuhle otázku a otočila další stranu. Po pár minutách zas a zas, až jsem se dostala na konec.
Nějak mě tahle otázka provázela celou neexistencí, protože co by se mi na tom příběhu mělo líbit? Jak brali drogy? Lhali? Podváděli? Měli to, kde jen mohli (veřejnost, neveřejnost)?
Bohužel, Elias a Kenneth si mě nezískali tak jako ostatní čtenáře a doufám, že příběh o takhle toxickém vztahu jsem četla naposledy.
Kniha rozhodně není pro slabé povahy, protože je tu vše velmi dopodrobna naservírované. Díky varování, které je vzadu uvedené, jsem s tím ale počítala.
Že láska umí být velmi složitá? To víme, ale v neexistenci se ta komplikovanost dostává na úplně jiný level, který zkrátka ne každému může sedět. A pro mě to bylo až příliš.
#spoluprace @szabi.writers
Detektivní série s Josie Quinnovou je aktuálně má jediná, kdy každý další případ, který vyjde, musím přečíst ihned, co se objeví na pultech knihkupectví.
Ráda se vracím za mými oblíbenými postavami a vím, že knihu budu mít přečtenou za chvíli, protože mě jinak nenechá spát.
Vyšetřování ve Vražedné temnotě nepatří k těm nejnapínavějším, protože jsem byla na správné stopě už od začátku, ale i přesto se mi nestalo, že bych se v nějaké části nudila.
U série s Josie Quinnovou u každého dílu vypnu, skvěle si odpočinu a uklidňuje mě to, že v zahraničí je ještě spoustu pokračování, které čeká na přeložení.
#spoluprace @grada_cz
V dalším pokračování Rebelek z Oxfordu je hlavní hrdinkou Hattie Greenfieldová, která miluje umění a módu a jako dědička bankovního impéria je velmi dobře zaopatřená. Chce se vdávat z lásky, jenže je donucena si vzít tajemného Luciana Blackstonea, jenž se úplně nepohybuje na předních příčkách společenského žebříčku.
Pokud milujete Bridgertonovi (je jedno, jestli knihy nebo seriál) a neznáte Rebelky z Oxfordu, děláte obrovskou chybu. Knihy Evie Dunmore vám kromě skvělého čtecího zážitku přinesou i přidanou hodnotu, v tomto případě se dozvíte něco o dolech a těžbě uhlí v 19. století. A rozhodně nečekejte žádné nudné zdlouhavé popisy.
Šíleně mi to uteklo, klidně bych si tento (a předchozí díl) dala znovu. Hlavní postavy mi přirostly k srdci a ta romantická linka v podobě dohodnutého sňatku neměla chybu. Hattie je takové usměvavé sluníčko a Blackstone bručoun, který si zachovává pověst drsňáka a nemravy, ale když ho blíže poznáte, zjistíte, že má srdce na dobrém místě. No co vám budu povídat... jiskry tu lítaly na všechny strany, bylo to vtipné a já si tento díl neskutečně moc užila.
#spoluprace @grada_cz
Tato letní romance se odehrává ve dvou časových rovinách. V současnosti žije Persefona Fraserová v Torontu, postupuje v kariérním žebříčku, o přítele nemá nouze a vše se změní, když přijme hovor od neznámého čísla.
V minulosti se vracíme do doby před více než deseti lety, kdy Percy prožívá první lásku a vše s tím spojené až do chvíle, než se všechno pokazí.
Miloval jsem tě.
Já vím.
Zlomila jsi mi srdce.
To vím taky.
Bratři Florekovi, se kterými se Percy seznámí u jezera, se od sebe snad víc lišit nemohou.
Sam je stejně starý jako nová sousedka a už z jejich prvního setkání je jasné, kam tohle bude směřovat. Je milý, pozorný, nesmělý a velice chytrý.
Charlie je o dva roky starší a z pusy vypustí vše, co mu přijde na jazyk. Je to provokatér a lamač dívčích srdcí.
Několikrát jsem si u čtení vzpomněla na Léto, kdy jsem zkrásněla. Percy s rodiči sice o velkých prázdninách nejezdí na pláž, ale na chatu u jezera v kanadském maloměstě Barry's Bay. Carley Fortune tu opravdu prožila dětství a dospívání, do toho místa se zamilovala a ze všech popisů v knize je to znát.
Nedivím se nadšeným recenzím v zahraničí. I já si Každé další léto neskutečně oblíbila a rozhodně nebude chybět v žádném mém doporučení na letní čtení. Plný počet hodnocení dát ale nemůžu kvůli velkému zvratu, který si autorka nechávala až na posledních pár stran. Celou dobu okolo toho jen tak kroužila, aby si s tím čtenář dál lámal hlavu, ale pak to konečně přišlo
#spoluprace #zavislackypredskokan @knihydobrovsky
Dlouho mi kniha ležela nepřečtená v knihovně a nebýt blížící se premiéry, netuším, kdy bych se k ní dostala. A to jsem ani netušila jak vtipný příběh se mi to doma válí.
Hned jsem se začetla a okamžitě si Alexe i Henryho oblíbila. Sympatické mi byly i vedlejší postavy, které měly celkem dost prostoru. Co mě ale úplně dostalo, tak byl skvělý smysl pro humor. Do první poloviny jsem se několikrát zasmála nahlas (nejlepší scéna je rozhodně s krocany).
Druhá polovina byla slabší a na konci se řešila hlavně politika. Vzhledem k tomu, že jsou hlavní postavy syn americké prezidentky a britský princ, není se čemu divit, na mě to ale bylo příliš dlouhé a ne tak úplně záživné.
Nicméně bych Červenou, bílou & královsky modrou doporučila všem romantickým duším. A já už se teď jen těším na filmovou adaptaci.
Na další knihu od Westové jsem se hodně těšila, i když jsem z těch posledních pár romancí, které vyšly, nebyla tak nadšená, Vzdálenost mezi námi mi to vše vynahradila. Je to skvělý příběh!
Sedmnáctiletá Caymen Meyersová prodává v obchodě s porcelánovými panenkami a s mamkou mají co dělat, aby vyšly s penězi. Jednoho dne vejde do krámu Xander Spence, u kterého je na sto honů poznat, že je až nechutně bohatý. Caymen ví, že boháčům se nedá věřit, když ale Xander vypadá tak dobře a nějak si prostě nemůže pomoct... Mezi nimi je ale spoustu rozdílů, dokáží je překonat?
Nejnovější westovka byla nádherná jednohubka, kterou jsem zhltla za cca tři hodinky a šíleně si to užila. Jedinou výtku bych měla k tomu (až k vzteku urychlenému konci), přitom by mi vůbec nevadilo, kdyby kniha měla minimálně o 50 stran víc. Postavy mi za tak krátkou dobu moc přirostly k srdci a vůbec jsem se s nimi nechtěla loučit.
Kromě skvělé romantické linky, kde nechyběla chemie, má Caymen úžasně vtipné sarkastické hlášky, kterými je proslulá a věřím, že si je zamiluje snad úplně každý čtenář.
Vzdálenost mezi námi se rozhodně řadí k tomu nejlepšímu (ano, i přes ten zatraceně rychlý konec), co jsem od Kasie Westové četla a moc vám ji doporučuji.
Princezna a bodyguard. Zakázaná láska. Co k tomu dodat
Už v první knize jsme se seznámili s hlavními postavami Twisted Games a já si je hned oblíbila, takže jsem se na jejich příběh moc těšila.
Bridget je inteligentní žena. Vypomáhá v útulku a i jako princezna si v rámci možností užívá život v USA. Aspoň do chvíle, než na místo jejího osobního strážce nastoupí Rhys Larsen. S ním není moc lehké vyjít, když rozhoduje o tom, kam můžete jít a kam ne.
Kniha se mi líbila ještě o trochu víc než první díl. Tuto romantickou linku prostě můžu a tady je hodně povedená. Věřím, že pokud čtenáře Rhys neokouzlil v Twisted Love, teď mu zaručeně neodolají.
Od knih Colleen Hoover se nejde odtrhnout, emočně vás úplně vyždímají a občas přes slzy ani nevidíte na text. Vzpomínky na něj v tomto případě nebyly výjimkou a vše (v předchozí větě) řečené jsem s touto knihou zažila.
Abych ale mohla říct, jestli je to má nejoblíbenější kniha od autorky, musela bych si znovu přečíst Námi to končí, To nejlepší v nás, Pravda, nebo lež a Odvrácenou tvář lásky. Protože třeba u To nejlepší v nás a Námi to končí mi tekly slzy, které se nedaly zastavit. U této novinky mi také pár kapek spadlo, ale nebylo to tak hrozné.
Vzpomínky na něj rozhodně řadím mezi top knihy CoHo, ale jestli je úplně nejlepší, to nedokážu říct.
Jakmile někde slyším "pro fanoušky Bridgertonu", hned zpozorním. Párkrát jsem se už spálila, ale jsem moc ráda, že zrovna Jak se zbavit hraběte v deseti týdnech nebyl ten případ a knihu jsem si moc užila.
Název čtenáři trochu napoví, na co se může těšit. Essie je osmnáct let a svatba je to poslední, co by si přála. Obzvlášť, když už má ženicha domluveného. A není to nikdo jiný než nesnesitelný, namyšlený, ale i hodně pohledný Aidan.
Dostala jsem Bridgerton bez pikantních scén, takže koho náhodou peprnější momenty nebaví nebo je vůbec nečte a přeskakuje, měl by se po této novince určitě podívat.
Tohle byla milá a vtipná jednohubka, kterou jsem zhltla za jeden večer. Postavy mi byly sympatické, humor tu nechyběl, mezi hlavní dvojicí to jiskřilo, šíleně to utíkalo, co víc si přát možná jinou obálku.
#spoluprace @albatrosmedia
Další knihy od Mariany Zapaty jsem se nemohla dočkat. Obzvlášť po úžasném předchozím příběhu Srdcem proti zdi. Je to královna slowburn romancí a ani Drahý Aarone není výjimkou. Romantická linka tu není všemi oblíbená od nenávisti k lásce, ale od přátelství k něčemu víc.
Hlavní hrdinka se jmenuje Ruby Santosová a pokud vám tohle příjmení něco říká, tak nejste na omylu, protože je to sestra Jasmine Santosové (postava z knihy S láskou, Lukov). Ruby ráda šije a upravuje oblečení, kostýmy nebo sportovní úbory. Je také přihlášená jako dobrovolník na dopisování v nadaci Pomoc vojákům.
Aaron je právě na misi a zrovna si neprochází nejlepším obdobím. Jednoho dne mu ale dorazí e-mail od jedné ztřeštěné holky, která ho dokáže po dlouhé době rozesmát.
První polovinu knihy čteme jen e-maily, které si mezi sebou posílají Aaron s Ruby. A to mě bavilo neskutečně. Dokonce mnohem víc, než když se autorka pak uchýlila k normálnímu vyprávění. Já si ty dva z toho jejich dopisování tak moc oblíbila a pak se konečně blížilo jejich seznámení naživo...
Řeknu vám, já se u jejich prvních setkání (nejdřív po telefonu, pak osobního) culila jak nevím co. Bylo to boží. Šíleně jsem tu jejich chemii žrala, fakt to nemělo chybu.
Jenže čím víc jsme se blížili konci, tím víc mi Ruby nepřišla tak skvělá jako z e-mailů na začátku. A od konce a samotného epilogu jsem čekala něco trochu jiného. Rozhodně i tuto nejnovější knihu Zapaty doporučuji, ale u mě zůstane favorit Hradba z Winnipegu. Jo a po tomhle si rozhodně musím přečíst Lukova znovu.
#spoluprace @albatrosmedia
Konečně jsem si přečetla knihu od české autorky, kterou všichni tak chválí. A jak většinou nečtu anotace, vůbec jsem neměla představu, co na mě v Neděli odpoledne čeká.
Hned ze začátku se seznamujeme s nejmladším členem rodiny. Teo se učí doma s matkou, navštěvují spolu náboženské komunitní centrum a tou největší záhadou pro malého chlapce je neděle odpoledne, protože právě v tento čas se táta vytrácí někam pryč.
Ve vyprávění se vystřídá i matka a otec a jejich činy a chování se objasňují. A pokud si myslíte, že to už nemůže být horší, jste na omylu. Tahle rodina si toho zažila až příliš mnoho. Bylo to velmi smutné a depresivní čtení, které mě ale bavilo.
Ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem si na styl autorky zvykla, ale pokud jste připraveni na pořádnou depku a příběh, který vás zničí, sáhněte po nejnovějším románu Viktorie Hanišové.
Protože Kroniky prachu nemají chybu a příběh, postavy i prostředí miluju, těšila jsem se na jejich volné pokračování.
V Kufru z nebe je hlavní hrdinka studentka politologie. Eliza má zálibu v kriminálních případech, a když se dozví o kufru, který propadl střechou knihovny, rozhodla se záhadě přijít na kloub. Do vyšetřování zapojila i hodináře Jamieho, který úplně stejnou radost nesdílí, ale co by pro Liz neudělal.
Občasné narážky na Animant a pana Reeda z Kronik Prachu byly skvělé. Ani grafickému zpracování Kufru z nebe nemůžu nic vytknout. Nechybí portréty hlavních hrdinů a celá kniha je navíc psaná jako dopis rukou Liz, přičemž se sem tam objeví poznámka od Jamieho, který vyprávění komentuje.
Těch je tam, bohužel, až příliš málo a klidně mohly být vtipnější. Kniha by pak měla větší šmrnc, lépe by čtení utíkalo a třeba bych se do toho nemusela tolik nutit.
Kufr z nebe je převážně detektivní román se špetkou romantiky. Nečekejte druhé Kroniky prachu, ty jsou jenom jedny.
"Nová Soukupová, tak jak ji znáte a máte rádi."
S tím plně souhlasím.
Nikdo není sám je má druhá přečtená knížka od autorky a jsem stejně nadšená, jako jsem byla po Věcech, na které nastal čas.
Petra Soukupová píše postavy přímo nám na míru. Kdekdo se do nich dokáže v mnohých situacích vcítit a chápat jejich rozhodnutí, protože třeba právě teď řeší ten samý problém - ztráta blízkého člověka, první láska, starosti s domácími mazlíčky, péče o seniora…
Celou knihou vás provází matka Veronika, náctiletá dcera Mája a mladší syn Míša. I když to nebylo veselé čtení, těšila jsem se na chvíle s touto rodinou. Připadalo mi, jako kdyby to byli moji sousedé, autorka postavy vykresluje neskutečně reálným způsobem.
Konec přišel rychle a jsem ráda, že mě ani nezklamal, ani nepřekvapil.
Rapsodie je první díl trilogie Handlíř, který v originále spatřil světlo světa už v roce 2016 a já jsem moc ráda, že tento starší kousek přeložili a vyšel i u nás. Proč? Protože tohle chcete číst.
Callie (siréna) nosí náramek s více než tři sta korálky. Každý z nich představuje dluh jedné z nejbezpečnějších bytostí - Handlíři (víle).
Kniha se odehrává v současném moderním světě a Jinosvětě, kde se pomalu rozvíjí zápletka příběhu. Má dvě časové roviny a obě mě moc bavily.
Postavy jsem si oblíbila hned (i ty vedlejší). Callypso je chytrá, krásná, odvážná a podniká se svou nejlepší kamarádkou Temper. Obě mají skvělý smysl pro humor, který mi sednul.
Handlíř je vílák jak má být. Prostě si představte nádherného, svalnatého, vysokého chlapa v černém oblečení s úchvatnými křídly a máte Desmonda Flynna.
Miluju tu chemii mezi Desem a Callie. Miluju jejich příběh a šíleně moc se těším na pokračování. Rapsodie je objev letošního roku a v mých topkách nebude chybět. A jestli je pro fanoušky Sarah J. Maas? Rozhodně! A nejen pro ty.
Být, nebo nebýt – to je otázka. William Shakespeare napsal jednu z nejznámějších her pár let po smrti svého jediného syna Hamneta. Bylo mu tehdy jen jedenáct let, když umřel na dýmějový mor.
Maggie O´Farrellová napsala knihu o jednom (ne)šťastném manželství, neobyčejné ženě, třech dětech a poutu mezi dvojčaty. Odehrává se v šestnáctém století ve Stratfordu. Co dalšího víte o životě nejvýznamnějšího dramatika?
Něžné, jemné, elegantní.. i přes smutný děj bych britský bestseller roku 2020 popsala právě takto. A svou zásluhu na tom má i Tereza Marková Vlášková (překladatelka), díky které se mi kniha tak nádherně četla. Nemělo to chybu a vše tak krásně plynulo. Kéž by i příběh byl veselejší... Vy víte, co přijde a víte, že je to nevyhnutelné.
Pro mě byl neskutečný zážitek číst tuhle knihu.
Brexley Kovácsová je chráněnkou velitele lidských sil Ištvána Markose, zamilovaná do jeho syna Cadena a jedna z nejlepších studentek akademie v Budapešti. Jednoho dne udělá chybu a dostane se do spárů nelítostných víl.
O Warwicku Farkasovi kolují mýty a legendy. Někdo těm historkám vůbec nevěří, jiní mají z obávaného Vlka strach a nikdy by se s ním nechtěli střetnout.
Jsou tu víly, ale i jiné bytosti, které si zamilujete (obzvlášť dvě, které příběh skvěle odlehčují), obyčejní lidé, skvěle popsané prostředí Budapeště, zmínky o Praze, neuvěřitelná chemie mezi hlavními hrdiny, které si nejde nezamilovat, o akci a boje tu nebyla nouze a bylo to čtivé! Já bych brala klidně dalších 200 stran, protože to šíleně uteklo a vůbec jsem se s knihou nechtěla loučit.
Divoká říše je rozhodně pro fanoušky Sarah J. Maas, Jaye Kristoffa a Jennifer L. Armentrout. Pokud milujete víly (ani je nemusíte milovat, protože si je oblíbíte tady, vlastně stačí, když máte rádi fantasy) nebo některou z knih zmíněného autora, neváhejte.
Já jsem moc ráda, že u nás tato - v zahraničí úspěšná šestidílná - série vychází, protože jinak bych se k ní vůbec nedostala a upřímně? To by byla hrozná škoda. Stacey Marie Brown se zařadila mezi mé oblíbené spisovatele!
#spoluprace #humbookblogeri @humbook
Tato detektivní série s Josie Quinnovou se mi dostala pod kůži. Už od přečtení prvního dílu jsem se těšila na pokračování a je tomu tak pořád dokola, protože mě žádný z dílů ještě nezklamal.
Ani v Pohřbených kostech autorka hlavní postavy, které čtenář zná už z předchozích knih, nešetří. Tentokrát detektiv Quinnová vyšetřuje vraždu Noahovy matky. A bylo to napínavé až do konce!
Jistě nikoho nepřekvapí, že se opět jedná o velmi čtivou knihu s krátkými kapitolami, u které se ani nenadějete a máte dočteno. Občas se mi při vyšetřování trochu motaly postavy, protože jich tam (kupodivu) nebylo vůbec málo.
I pátou knihu v sérii moc doporučuji. Je to skvělá jednohubka na večer, protože se od případu nejde odtrhnout a dokud nezjistíte, kdo je vrah, nebudete chtít přestat číst.
Sedmnáctiletá Noah se musí rozloučit s domovem, školou, přáteli i přítelem, protože se s matkou stěhuje do jiného státu za jejím novým nevlastním otcem Williamem Leisterem. Ten je velmi úspěšný a bohatý právník a podle toho také jejich skvostný dům s bazénem vypadá.
Nick Leister je jednadvacetiletý vysokoškolák a to poslední, o co by stál, je nevlastní sestra. Jenže na sebe v jednom kuse narážejí a je stále těžší odolat.
Začetla jsem se ihned a moc mě to čtení bavilo. Noah se chovala přesně na svůj věk. Občas jsem kroutila hlavou nad tím, že jako nezletilá měla docela hodně volný režim. Nicka jsem si oblíbila od první chvíle.
Hodně mi to připomínalo sérii DIMILY, která má stejnou romantickou linku - nevlastní sourozenci. A také jsem si občas vzpomněla na After, protože je Moje vina napsaná stejně jednoduchým a velmi čtivým stylem. Je také obsáhlejší (má 440 stran) a mezi hlavními postavami se střídají chvíle budou spolu, nebudou spolu atd.
Moje vina je první díl série Viníci a je plná klišé, ale víte co? Mně se to líbilo. Můžete se těšit na nebezpečné závody aut, večírky, tajemství (nejenom) z minulosti, jiskření mezi Noah a Nickem a příští rok i na premiéru filmu!
Pokud jste si v knihách i seriálu oblíbili lady Danburyovou, tenhle díl se vám bude líbit. Lady Danburyová tady má překvapivě velký prostor a svými hláškami společnost nešetří.
Hyacinth Bridgertonová je něco jako mladá lady Danburyová, takže se máte opravdu na co těšit. Je svá, chytrá, říká věci upřímně a nenechá si nic líbit.
Od samého začátku si mě získal i Gareth St. Claire. A to prostě chcete. Dvě sympatické a vtipné hlavní postavy, které vás baví.
Poznáš to z polibků je o tolik lepší než předchozí dvě knihy série Bridgertonovi. A já se o to víc těším na další díl (už 8.), který vychází v listopadu.