lenkaabooks lenkaabooks komentáře u knih

Jmenuji se Martina: Jsem bulimička Jmenuji se Martina: Jsem bulimička Ivona Březinová

Pro čtenáře od 14 let. Poslední z příběhů z jedné léčebny pro 14-18 leté pacienty. Martina se potýká s bulimií, které předcházela anorexie.
Všechny tři příběhy paní Březinové o dívkách s problémy se povedly. Jsou psány srozumitelně, tak aby se mladé čtenářky mohly do hrdinky vcítit, pochopit proč.

02.12.2022 4 z 5

Saturnin zasahuje Saturnin zasahuje Miroslav Macek

Budu se znovu opakovat. Saturnin byl, je a bude jen jeden a to od pana Jirotky. Přesto mě tento i předchozí díl pobavil.

30.11.2022 3 z 5

Jak ti zmizet ze života Jak ti zmizet ze života Katherine Center

Maggie má, zdá se, všechno co moderní texaská dívka má mít. Vypadá k světu, práce snů je na dosah, skvělý přítel jí právě věnoval zásnubní prsten. Svět nemůže být lepší. A pak stačí chybka a vše je rázem jinak. Tohle není jen smutný příběh, kdy se z bezstarostné dívky stane dívka na vozíku. Není to o zatrpklosti, je to příběh o naději, svérázném smyslu pro humor a skotském přízvuku :-)

15.09.2022 4 z 5

Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Knihu jsem četla těžce. Od špatného psychického rozpoložení mi kniha opravdu nepomohla, opět špatný výběr.
Po přečtení mám pocit nenávisti k lidem. Těm co se honí za majetkem, pomluvami, tituly, mocí. Mám chuť utéci, hodně daleko, kde budu maximálně řešit kde sehnat něco k jídlu. Protože tento příběh je inspirován skutečnostmi z Itálie a z vlivných obyvatel městečka je vám prostě na blití. Dva bratři na dně nezabezpečené jámy umírají, příběh je vyprávěn mladším jedenáctiletým. Bratry hledají jen aby se neřeklo, rodičům a sestře že života udělají peklo, nevinné věci se překroutí tak nechutným způsobem, že je z vás pedofil ani nevíte jak. Ta kniha je tak zlá a krutá, protože je ze života.

06.07.2022 4 z 5

Dětské duše Dětské duše Angela Marsons

Geniální děti. Téma, které se vine novým případem Kim a její party. I když jeden ze členů si musí odskočit za bývalými kolegy dořešit případ, který se poněkud překroutil. Tento díl je k zamyšlení, co tzv dětská genialita vlastně znamená, co ovlivňuje - vztahy mezi dětmi a rodiči, sourozenci, co až ty děti vyrostou, jak žijí dál.

13.10.2021 4 z 5

Sedm sester Sedm sester Lucinda Riley

Maia - krásná, nejstarší ze šesti adoptovaných sester, se po smrti otce vydává hledat svou pravou biologickou rodinu. Otec dcerám zanechal vodítka a to Maino ji zavede do Brazílie. Líbila se mi historická souvislost se stavbou sochy Krista, dominantou Ria. Maia své kořeny najde, ale všechny záhady ještě rozluštěny nejsou, jsem zvědavá na pokračování v podobě druhé sestry.

31.07.2021 4 z 5

Povídky a jedna báseň Povídky a jedna báseň Zdeněk Svěrák

Milé pohlazení krásnou češtinou. Jak jinak, pan Svěrák. Povídky s vtipem, dojímavé i jen tak ze života.

05.06.2021 4 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Pokud tohle měl být horor, tak tedy nevím. Mně to spíš přišlo jako pohádka. Na starém sídle duch? Fajn, budeme se kamarádit. Četlo se to dobře, Daniel byl takový milý a dobrosrdečný a poctivý kluk, no jak z pohádky. Zkusím ještě jednu knihu od autorky a pokud bude laděna stejně, víc jich číst nepotřebuji.

01.06.2021 3 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

No, síla to byla, to teda jo. Kniha mě pohltila, scén plných sexu bylo dost, ale patřily do děje. Lowen přijíždí do domu smutku dopsat knihy za úspěšnou spisovatelku, která měla nehodu. Závěr knihy mě zaskočil, bohužel ne úplně příjemně. Nezáleží na tom že nevím čemu věřit, spíše komu.

26.09.2020 4 z 5

Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

Tým přišel o člena a získává nového. Všichni se s tím musí srovnat, každý po svém a zároveň řešit dvě dějové linky. Zajímavé je, že více mě zaujala ta menší, to mě opravdu zamrazilo. No a nedočkavě budu vyhlížet další díl.

21.06.2020 4 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Pan Svěrák nezklame. Ať se jedná o Cimrmana, film nebo knihu, vždy to stojí za zhlédnutí, přečtení. Krátké kapitoly z autorova dětství, jeho dětský pohled na dějinné události, bylo to prima čtení, laskavé i smutné.

27.02.2018 4 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Knihu jsem si vybrala do Výzvy a prala se s ní asi tři týdny. Nejde o to, že by byla špatně napsaná, to vůbec ne, ale jakoby se tam nic nedělo. Klidně jsem přestala číst v půli strany, nečetla pár dnů a vůbec jsem neměla to nutkání vědět, co bude dál. Je to zvláštní, válečné téma mi nevadí, kapitoly psané z pohledu více osob také ne, vše na sebe plynule navazuje, ale tak nějak táhle a prostě tomu chyběla "šťáva". Přesto dávám 4 tak trochu rozpačité hvězdičky.

21.11.2017 4 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Jaké štěstí, že jsem dnes měla volno. Protože jsem celý den jen četla a četla. Jack byl psychopat, mistrně ovládající svou ženu Grace strachem o její sestru. Navenek dokonalý pár, ve skutečnosti psychický teror. Za zavřenými dveřmi se někdy dějí neskutečné věci.

25.06.2017 4 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Ove - muž, který přišel o svou lásku a chce se vydat za ní. Muž, který se jeví jako bručoun, ale má tak velké srdce :-) Pro někoho nesnesitelný puntičkářský dědek, pro ty, co ho skutečně poznají - milovaný dědeček.
Moc fajn čtení, smutné a zábavné zároveň.

07.04.2017 4 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Autorka tentokrát změnila prostředí a zavedla nás do Švédska. Do země s ledovým mořem, neustálým větrem a přesto s jistým kouzlem. Sem přijíždí J. Bergman, aby byl nápomocen své dávné přítelkyni, jejíž manžel byl zavražděn. Opět jsem si pěkně početla.

29.09.2024 4 z 5

Pacient Pacient Sebastian Fitzek

Zoufalý otec malého Maxe se nechá zavřít na psychiatrickou kliniku, aby byl co nejblíže člověku, který Maxe zabil. Konec mě překvapil, kniha má kratší kapitoly, takže to pěkně odsýpá.

07.09.2023 4 z 5

Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Dvě děti se po těžké nehodě své maminky ocitnou u prarodičů, které vidí poprvé v životě. Netrvá dlouho a začnou se dít podivné věci.
Je to velmi slabá duchařina, ale čte se rychle, pro chvíli odpočinku jak dělaná.

23.07.2023 3 z 5

Www.bez-bot.cz Www.bez-bot.cz Ivona Březinová

Příběh patnáctiletého Bena, nadějného sportovce, především lyžaře. A právě lyže a horkokrevnost způsobí nehodu, Ben přijde o obě nohy. Naštěstí neztrácí i díky kamarádům smysl pro humor a duše sportovce ho žene vpřed, zpátky na nohy, i když umělé.

25.02.2023 4 z 5

Češtinářky Češtinářky Veronika Valíková

Fakt jsem se snažila, nicméně vzdávám na str. 55. I když mám k literatuře velmi blízko, učitelka prostě nejsem. A těm je tento román nejspíše určen.

06.02.2023 2 z 5

Deník Dory Grayové Deník Dory Grayové Naďa Reviláková

Pro čtenáře od 13 let. Třináctileté Hance se často opakuje zlý sen o srážce s autem, vždy ve stejnou ranní hodinu. A pak rodiče koupí starý dům, ve kterém Hanka najde deník. A obé se propojí.
Nenásilně, pro děti zpracované válečné téma týkající se Židovské otázky, vyhlazení Lidic. Příběh je to přímo detektivní, s ironickými poznámkami náctiletých,které to vše celé jaksi ještě více odlehčí.

01.02.2023 4 z 5