lenkaabooks lenkaabooks komentáře u knih

Jmenuji se Alice: Jsem narkomanka Jmenuji se Alice: Jsem narkomanka Ivona Březinová

Pro čtenáře od 14 let. Další dívkou z léčebny je Alice - narkomanka, feťačka. Jen tak z nudy zkusit něco nového, kdy ze začátku je to euforie, pak už jen nutnost sehnat další dávku, další peníze. Až do konce života bude Alice bojovat s touhou si dát, píchnout si do zničených žil.

28.11.2022 4 z 5

Vražedné sklony Vražedné sklony Cass Green (p)

Prvních sto stran jsem se ke čtení tak nějak nutila. Pak se to zlepší, ale víc jak průměr to není. V příběhu jde o to, jak moc se partneři znají. Co před sebou tají, jaké mají kostlivce ve skříni.

27.11.2022 3 z 5

Neviditelná pevnost 19-23 (Omnibus) Neviditelná pevnost 19-23 (Omnibus) Jean van Hamme

Komiks, pět dílů v jedné knize 19-23. Jako dlouholeté čtenářce mi naše knihovna vyšla vstříc a obětovala pár peněz. Tak pevně doufám, že půjde z ruky do ruky a nezůstane zaprášena ležet v polici. Protože si to fakt nezaslouží. Opět jsem se zamotala v cestování v čase, obdivovala odvahu desetiletého chlapce, nadání malé Vlčice. Ilustrace krásné, text srozumitelný.

01.11.2022 4 z 5

Šitíčko Šitíčko Marjane Satrapi

Komiks. Velmi otevřené povídání íránských žen o intimním životě. Líbilo by se mi to více rozvětvené. Pobavilo a ponaučilo - viz šitíčko.

03.10.2022 4 z 5

Druhý život začíná ve chvíli, kdy pochopíš, že máš jen jeden Druhý život začíná ve chvíli, kdy pochopíš, že máš jen jeden Raphaëlle Giordano

Motivační knihy, nic pro mně. Na tuhle mě kdosi nalákal, byla za trochu peněz v Levných knihách, tak mi hezkých pár let ležela v knihovně. Na druhou stranu, úplně ji nezatracuji. Je to psáno jako příběh matky a manželky, nespokojené se svým životem. Pak se díky nehodě seznámí se šarmantním mužem, který se nabídne být jejím průvodcem. Konec se mi opravdu líbil.

24.09.2022 3 z 5

On On Elle Kennedy

Ač by lidé kolem mně protestovali, prudérní nejsem. Tedy ve smyslu ať si každý chodí s kým chce. Jsem vycvičená z rodiny :-) Takže kniha o lásce dvou kluků mě nemůže rozhodit. Jenže mně to přišlo sladké a nevěrohodné až moc. Bylo to čtivé, dobře psané, nicméně druhý díl číst zřejmě nebudu.

18.09.2022 3 z 5

Kapka Ája Kapka Ája Alena Mornštajnová

Určeno pro děti od 5 let.
Jak se zdá, paní Mornštajnová má nadání k psaní knih nejen pro dospělé, ale i pro děti. Protože tohle je hodně povedené a ilustrace paní Miklínové jsou skvělým doplňkem. Jedna malá kapka vody a kolik toho musí znát, aby to mohla naučit malé i velké :-) čtenáře.

11.07.2022 4 z 5

Hodná sestra Hodná sestra Sally Hepworth

Tak nějak neplánovaně jsem v poslední době četla příběh autisty a viděla film, kde vedlejší postavou byla autistka /herečka I. Uhlířová, do té doby mě neznámá, mě úplně svou rolí dostala /a znovu se mi do ruky dostala kniha s tímto tématem. A vůbec mi to nevadí, protože mě to svým způsobem fascinuje.
Fern pracuje jako velmi oblíbená knihovnice, má své zvyky a podivnosti a nesnáší kopírky a tiskárny. Má sestru dvojče Rosu, která na ní dohlíží. Rosa by ráda se svým přítelem miminko, ale nedaří se. A pak Fern napadne, že by své sestře dítě porodila. Kdo je ta "hodná sestra" nakonec překvapením není, přesto knihu jsem si fakt užila.

25.05.2022 4 z 5

Nejsem jako vy Nejsem jako vy Jodi Picoult

Aspergerův syndrom - forma autismu. Neskutečný příběh 18letého Jacoba, jeho bratra Thea a jejich maminky. Maminka je neskutečná lvice, která se celý Jacobův život za syna bije, zvládá s ním všemožné situace, jako i obvinění z vraždy. A Theo, zdravý, bohužel situací opomíjený bratr, který touží po normální rodině a uvědomuje si že jednou bude Jacob v jeho péči. Kniha mi toho dala moc, nejen co se týče Aspergera, ale i forenzních věd :-)
J. Picoult si vybírá velmi těžká témata a má je nastudované, že klobouk dolů.

16.05.2022 4 z 5

Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Během měsíce je to druhá kniha kterou doporučuji nečíst labilnějším nastávajícím maminkám. Protože jde o záměnu dětí, na kterou se sice přijde až po dvou letech, což ovšem na té hrůze nic nemění. Nevím nakolik je dobře že jsem až tak prožívala tento příběh, protože se mi o to hůře četl. Od první věty jsem Milesovi nevěřila, z toho člověka šel opravdu strach. A konec, možná trochu uspěchaný.

08.05.2022 4 z 5

Hora mrtvých Hora mrtvých Jeremy Bates

Pustila jsem se do další knihy na téma záhadné smrti Djatlovovců a no páni, to teda bylo tzv přitažený za vlasy. Kniha to byla čtivá - to musím uznat, střídají se dvě dějové linky. Jedna před 60 lety s reálnýma fotkama , ta druhá současná kterou nás provází populární americký spisovatel, jenž by rád napsal další bestseller a přitom vyřešil dávnou záhadu. První půlka knihy super, pak se to zvrtne a vyřešení už spadá do oblasti fantasmagorie.

29.01.2022 3 z 5

Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

Taková dosti nepravděpodobná, předvídatelná romantika. Přesto autorka píše natolik čtivě, že prostě čtete a nechce se knihu odložit. Jess žije velmi skromně se svými dvěma dětmi, když dcerka - nadaná matematička, dostane nabídku studovat velmi drahou školu. A právě nedostatek peněz se prolíná příběhem, který se nevyhýbá ani těžšímu tématu jako je šikana.

19.12.2021 4 z 5

Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Tohle bylo děsivé a temné a nechutné. Dvě dějové linky - učitel propadající šílenství a malá Marie, kterou rodiče pošlou k podivnému známému na Šumavu. Tenhle zvrácený příběh mě opravdu držel v napětí, bohužel fantaskní konec poněkud zklamal. Přesto pro příznivce hororu a temných příběhů - směle do toho.

06.09.2021 4 z 5

Když se introvertka vdá Když se introvertka vdá Debbie Tung (p)

Moc milý komiks, dva zaláskovaní při běžných činnostech a taky jen tak spolu s hrnkem čaje. A nemusíte být ani introvert aby jste se v malých příbězích našli.

20.04.2021 4 z 5

Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Přečteno na jeden zátah, nedalo se jinak. Líbil se mi psychologický podtext knihy, to jak si mozek s námi dovede zahrát. Kolik lidí má svá útočiště před traumatickými zážitky, svůj snový svět, kam za nimi agresor nemůže. Kniha plná zvratů, možná jich bylo až příliš, ale sakra čtivá a vzít si ji zrovinka před spaním nebyl ok nápad - jsou tři hodiny ráno, ach jo.

25.02.2021 4 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Paní Hanišová rozhodně psát umí. A nic na tom nemění ani to jak mi Eliška lezla na nervy. Nejprve jsem ji chápala, chtít vypátrat proč matka spáchala tak hrůzný čin. Bohužel postupně se Eliška stává posedlou a bohužel se nezmění ani mateřstvím. A konec, nevím co si o něm myslet, skoro jako by se najednou všichni zbláznili.

31.08.2020 4 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Smutný příběh. Matka by chtěla mít perfektní rodinu, naklizeno a pořád jí to někdo kazí - dvanáctiletá dcera Bára. A tak si na ní své , někdy s pomocí otce, frustrace vybíjí. Bára utíká ke své vášni - kreslení. Z matky je nám někdy dost zle, z otce začíná být ouzko, Bára opět pláče, příběh náhle končí.

24.03.2020 4 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Hanebně se přiznávám že až Výzva mi pomohla poznat Krysaře. A přitom jen pár stran za chvíli přečtených. Na zpěvnost a poetiku dílka jsem se musela ale soustředit v tichu a sama. Krysař a jeho smrtící píšťala.

19.10.2019 4 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Hory, sníh, zima, hlad, bolest, zoufalství, naděje, láska. Spousta emocí a strádání je v tomto příběhu. Muž a žena přežijí havárii letadla a snaží se z hor dostat zpět do civilizace. Jistě, kniha má svá klišé, ale čte se velmi dobře a ke konci mi i slza ukápla :-)

29.01.2018 4 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Třetí setkání s šéfem oddělení vražd Josefem Bergmanem. A opět mě nezklamalo. Vesnice, kde všichni vědí všechno o všech, s kostlivci pečlivě schovanými se ocitne v zájmu pražské policie.

17.08.2024 4 z 5