lexikon_tf komentáře u knih
Sváteční detektivka, kterou jsem si dala tematicky přes svátky. A hezky mi sedla, mám ráda tento styl důkladného vyšetřování a hledání pachatele.
Na anglické šlechtické sídlo se sjíždějí hosté, aby zde společně oslavili vánoční svátky. Na Boží hod ráno je však jeden z hostů nalezen mrtev. Přivolaný konstábl je se vším hned hotov, prý jasná sebevražda, hotovo, veselé Vánoce. Ale jednomu ze zvídavých pozůstalých se na celé věci něco nezdá a nenechá se odbýt, vytrvale a tajně pátrá na vlastní pěst a hledá pravdu. Kdo za tím vším stojí a jaký měl zloduch motiv?
Krásná a zábavná detektivka ze starého anglického panství, moc jsem si užila celé pátrání i popis prostředí šlechtického sídla se všemi lordy, siry a sluhy. Hezké to bylo, doporučuji nejen přes svátky!
Tuto knihu jsem si vyhlédla o říjnovém Velkém knižním čtvrtku. A opět jsem měla šťastnou ruku!
Přátelství dvou dívek z rozdílných poměrů, fašistická Itálie a smrt mladého vojáka. Maddalena, neboli Dareba, jak ji ostatní hanlivě nazývají, je nespoutaná divoška, která si hraje s klukama na břehu řeky a má věčně odřená kolena. Francesca, to je dcera místních vážených občanů, která musí být vždy poslušná a ukázněná. Navzdory všemu a všem se tyto dvě dívky skamarádí a zažívají spolu opravdová dobrodružství, jaká jen jsou v dětské fantazii možná.
Krásný emotivní příběh nejen o ryzím kamarádství mezi dvěma dospívajícími dívkami, který nám také ukazuje surové období roku 1936 v severní Itálii, kdy nebylo žádoucí se jakkoli odlišovat a vystupovat z řady. Velice doporučuji!
Další romantická série od mé oblíbené spisovatelky @juleswake mi nemohla v knihovně chybět. A opět jsem si čtení moc hezky užila, protože se tentokrát podíváme do mého milovaného Říma!
Lisa se rozhodne, že se vydá do Říma hledat svého otce, který odešel od její matky když byla Lisa ještě maličká a moc si ho nepamatuje. Chce mu to po těch letech vytmavit, ale taky je zvědavá, jaký je a chtěla by se dozvědět, proč tehdy vlastně odešel a o Lisu se nezajímal ani když její matka zemřela.
Ani Lisin milostný život nestojí za moc - s Willem, do kterého se nedávno v práci zamilovala, jim to nevyšlo, najednou se totiž přestal ozývat a dělal jako by nic. Nejvyšší čas pro Lisu zvednout kotvy a vydat se do Říma.
Jenže Will má stejný cestovatelský směr - chce se v Itálii inspirovat pro svou nově otevíranou restauraci. A tak na sebe s Lisou samozřejmě narazí hned v letadle.
Nejen, že nás opět čeká pěkně zamotaná romantická linka s hlavními postavami, ale moc se mi líbilo i pátrání po Lisině otci a hlavně konečné odhalení! Moc doporučuji všem příznivcům romantických útěků!
Novinka od chorvatské spisovatelky mě hned zaujala, nejen proto, že nás děj zanese také do přímořského městečka Baška Voda, ale nabízí i pátrání po dávném rodinném tajemství. A to já ráda.
Lukášova matka těsně před smrtí zmiňovala, pro Lukáše neznámý, název Baška Voda. Když se pak Lukáš probírá pozůstalostí, najde starou fotku, na níž je zachycena jeho matka zamlada, spolu se dvěma mladíky a jakousi kamarádkou. Na zadní straně fotky jsou uvedena i křestní jména a razítko fotoateliéru Baška Voda.
Když Lukáš ukáže fotku svém otci, jeho divná reakce mu napoví, že to není jen tak. Prý tam byli kdysi na podnikovém zájezdu. Ale víc už z otce nedostane. A protože si Lukáš potřebuje urovnat jak svůj život, tak vztah se svou dospívající dcerou, rozhodne se vyrazit společně s ní do Chorvatska a přijít záhadné fotce na kloub.
Na místě pak za pomoci starousedlíků Lukáš s dcerou pátrají po mladících z fotky. Jaký k nim měla jeho matka vztah? A jak to, že na staré fotografii je tak veselá a šťastná, když ji Lukáš za celý svůj život skoro nikdy neviděl se byť jen usmát?
Jestli vás zajímá, jak dopadlo Lukášovo pátrání a co všechno zjistil, rozhodně si knihu přečtěte! Když už jsem si totiž myslela, že je zápletka jasná, čekal mě pořádný šok! Autorka čtenáře pěkně napíná a v této rodinné historii opravdu není o překvapení nouze. Velmi doporučuji!
Nová edice Přítelkyně od @nakladatelstvi_prostor - to se mi zalíbilo, a po několika nadšených ohlasech jsem si knihu pořídila. A rozhodně jsem neprohloupila!
Elizabeth je čerstvá vdova, které po nebožtíkovi zůstalo mnoho dluhů, o kterých neměla doteď ani zdání. Její kamarádka Jo, která bydlí v nedalekém útulném domečku, má zvláštní rituál - pravidelně, v kteroukoli roční dobu, se v noci chodí koupat do moře. Joina dcera Lucy má za sebou nepříjemný rozvod a s dospívajícím synem se rozhodnou uchýlit se na pár dní právě k Jo. Do vesničky přijíždí mladý spisovatel Dan, aby zde napsal nový román a také zapátral po svých kořenech. A jak spolu všechny tyto osoby souvisejí? Velmi!
Postupně se dozvídáme o každém hrdinovi jeho vlastní příběh a jak se tyto životy začínají prolínat, tak se také krásně zamotávají. Tu někdo někomu pomůže, tam se poptá a tady je nápomocen někdo další, je to takové krásné vyprávění plné naděje v dobrotu lidí a síly přátelství.
Tento krásný příběh, kterému nechybí vtip ani dojemné chvilky, jsem si maximálně užila. A i když jsem už tušila, jak to dopadne, příběhu to na kráse neubralo, naopak jsem se těšila, až si své domněnky potvrdím a hezky si v závěru pobrečím.
Příběh o přátelství a obyčejných věcech, které můžeme vnímat neobyčejně.
Moc doporučuji!
Zajímavá anotace a poutavá obálka mě nalákaly na tuto novinku, první díl nové detektivní série odehrávající se v Anglii.
Anna najde ve svém bytě mrtvého muže, o kterém tvrdí, že ho nezná, avšak průběh následného vyšetřování odhalí řadu znepokojujících faktů a Anna se najednou musí snažit všem dokázat, že není podezřelá, a že vrah je stále na svobodě.
Navíc na povrch stále vyplouvají nová tajemství kolem jejího života a Anna pak už neví, komu a čemu může věřit.
Případ vyšetřuje detektiv Helen Laveryová, která je velmi lidská a taková správňačka, že je snadné si ji oblíbit. Doma ani v zaměstnání to nemá zrovna lehké - jako vdova a matka dvou dospívajících synů musí i v práci ukázat, že na to má. Což jí znesnadňuje tento nový případ, který je komplikovaný a o napínavé chvilky tu rozhodně není nouze.
Knihu jsem si užila a na další díly této série už se těším! Kdo máte rádi detektivky s překvapivými zvraty, vřele doporučuji.
Děkuji za recenzní výtisk @albatrosmedia.
Nebýt nadšených reakcí od @marketa_kom_books a @zanicenyknihkupec, knihu bych nejspíš minula, a to by byla veliká škoda! Hned od začátku jsem si příběh zamilovala a moc jsem si oblíbila postavy seniorů, kteří v této laskavé a vtipné netradiční detektivce hrají hlavní roli.
Příběh nás zavede do poklidné vesničky, která je celá vybudovaná pro seniory, a tam se toho skutečně příliš neděje. Každý z obyvatel má své rituály, kterým se denodenně věnuje. Ve společenské místnosti se mohou tamní obyvatelé věnovat například společnému sledování televize, nejrůznějším debatním kroužkům či deskovým hrám.
To ale není nic pro čtveřici akčních penzistů, kteří se baví tím, že prozkoumávají staré uzavřené případy a hledají v nich skulinky, jestli tehdy policie náhodou něco nepřehlédla. A scházejí se vždy ve čtvrtek.
Jednoho dne však náhle a za podivných okolností zemře místní developer, všeobecně neoblíbený podnikatel. Naše čtveřice má před sebou konečně skutečný případ! A možná dovolí i místní policii, aby jim trochu pomáhala.
Krásný, dojemný i vtipný příběh o seniorech, kteří vyšetřují vraždu - co víc jsem si mohla přát. Byla jsem nadšená, smála jsem se vtipným glosám hlavních protagonistů a fandila jim v jejich pátrání po vrahovi. Zábavné, milé, s trochou sentimentu - moc doporučuji!
CHRISTOFFER CARLSSON - ZAPAL MI SLUNCE
Kniha mě zaujala jak tématem, tak obálkou, a měla jsem to štěstí, že jsem ji vyhrála u @argo! A byla jsem převelice spokojená!
V malé vesnici na jihu Švédska je poměrně klid, tamní policajt Sven Jörgensson řeší běžné záležitosti, až jednoho dne, jako předzvěst špatných zpráv, zahlédne koncem zimy konipasa. A hned se začnou dít věci!
Toho večera proletí Švédskem zpráva o tragédii - zabili švédského premiéra! Jenomže Sven Jörgensson má zrovna jiné starosti - dostal podivné hlášení o trestném činu a když přijel na místo, našel tam znásilněnou polomrtvou ženu, která ještě jevila slabé známky života. Neváhá a rozhodne se, že se jí pokusí zachránit.
Jenomže pachatel se zřejmě nespokojí jen s jednou obětí a Svenovi se ozve s tím, že to udělá znovu.
Po letech se Svenův syn také přidá k místnímu policejnímu sboru a chtě nechtě se zaplétá do tohoto starého případu, který kdysi jeho otec vyšetřoval. Jak to tehdy bylo doopravdy?
Román se mi moc líbil, mám ráda detailní popisy prostředí a především průběhu vyšetřování. Vypravěčem příběhu je spisovatel, který se náhodou dostane k zajímavému příběhu své rodné vesničky a postupně tak rozplétá nitky až do minulosti, kdy příběh začíná vraždou premiéra a nálezem znásilněné ženy.
Moc pěkně napsáno, čtenář má možnost do poslední chvíle dumat nad vrahem a nechybí ani napětí. Velmi doporučuji!
Moje první setkání s autorem a také moje nejnovější odeonka, která mě nalákala tématem i obálkou.
Dva mladí lidé se do sebe zamilují, ale jelikož v jejich zemi vypukl ozbrojený konflikt, hledají útočiště, kde se dá. Objeví se však záhadné dveře, kterými lze projít kamkoli, do jakéhokoli místa na světě.
Autor nám předkládá téma migrace takovým nevšedním až magickým způsobem, a to prostřednictvím kouzelných dveří, které jsou pečlivě střeženy těmi, kdo o jejich existenci vědí. V tomto krátkém příběhu je, kromě lásky a vztahu dvou hlavních hrdinů, také spousta filosofických otázek na téma domova nebo přizpůsobení se v cizím prostředí.
Zajímavě podaný příběh na stále aktuální téma, který jde syrově k věci, zahalený do tajemna magického realismu.
Kdo máte rádi netradiční příběhy, které v sobě nesou otázky k zamyšlení, doporučuji k přečtení tuto útlou knihu.
Maroko je moje oblíbená destinace, proto mě titul knihy hned zaujal, a po přečtení anotace ještě víc.
Píše se rok 1956 a sledujeme příběh Alice, která se s manželem přestěhovala do marockého Tangeru, ale moc se tam necítí doma. Manžel se pořád někde potlouká venku po městě, které Alici děsí, proto raději stále zůstává doma.
Na návštěvu za Alicí přijíždí její dávná kamarádka a spolužačka Lucy. Alice ale její přítomností není příliš nadšená.
Pozvolna se začnou objevovat útržky z jejich dřívějšího života, kdy se stala tragédie, při níž přišel o život tehdejší Alicin snoubenec.
Tyto dvě kdysi nerozlučné kamarádky spolu od oné tragické noci nepromluvily. Lucy se teď všemožně snaží vztahy s Alicí napravit, proto Alici, která si na život v Maroku a jeho přeplněné ulice a nesnesitelné horko nedokáže zvyknout, se vším vehementně pomáhá.
Alici však brzy začnou dohánět dřívější pochybnosti, v přítomnosti Lucy se cítí nesvá a vzpomíná na dávná nedorozumění, která teď nabývají jiných rozměrů.
Náhle se ztratí Alicin manžel a ta má podezření, že s tím Lucy může mít něco společného.
Je tedy Lucy opravdu nebezpečná, nebo si jen Alice přeje, aby to tak bylo? Kdo má pravdu o tom, co se skutečně tehdy stalo? A jak to je se zmizením současného Alicina manžela?
Kniha se mi moc líbila. Čekala jsem toulky po marockých rozpálených ulicích, to se mi splnilo. A navíc jsem dostala pěkně propletený příběh dvou dávných kamarádek, příběh o manipulaci, lásce a závisti. Opravdu velmi doporučuji!
Moc krásný román o staré korzárské legendě, o výrobě rumu, ale také filozofický příběh o lidech a hledání pokladu, kterým je však pro každého něco jiného.
Příběh začíná ztroskotáním lodi slavného kapitána Morgana spolu se svým tajemným pokladem. V průběhu dalších staletí je poklad neustále hledán.
Jednoho dne se na farmě s cukrovou třtinou objeví hledač pokladů. Denně odchází do džungle prozkoumávat terén a hledat bájný poklad kapitána Morgana. Nakonec na farmě zůstane a začne pomáhat s výrobou rumu, který je vyhlášený široko daleko.
Jak to nakonec dopadne a kdo najde poklad? Přečtěte si sami, je to překvapivě jednoduché, krásné, ale i smutné.
Příběh se mi moc líbil, hned jsem si zvykla na rychlé plynutí času ve stylu, jakým byl vyprávěn, nadchla mě atmosféra a prostředí Karibiku. Doporučuji všem, kdo mají rádi příběhy k zamyšlení s nádechem magična.
Tak tohle byl přesně můj šálek kávy! Jak říká má milá Kizuizi (na IG @marketa_kom_books): “staré sídlo a bubáci” - jó, tak to já taky můžu!
Čerstvě ovdovělá Elsie se přestěhuje na venkovské sídlo svého zesnulého manžela.
Služebnictvo ji příliš vřele nevítá, panství je temné a ponuré, počasí anglického venkova lepší atmosféře taky moc nepřidá.
Navíc na Elsie čeká v podkroví domu docela dost nepříjemné překvapení v podobě dřevěných figurín (tzv. tichých společníků, jak se vlastně jmenuje i originál knihy - The Silent Companions).
V domě se pak začínají dít velmi zvláštní věci, několik nešťastných náhod a záhadných nehod, které vyústí velkým požárem.
Příběh se prolíná se současností a s vyprávěním a vzpomínkami Elsie, která je momentálně v psychiatrickém ústavu. Tam se vzpamatovává ze šoku způsobeného jednak pobytem v tom prazvláštním ponurém sídle rodu Bainbridgů, tak i následným požárem.
Pomocí svého lékaře, který jí naslouchá a chce pomoci, se může očistit - anebo úplně zbláznit.
Příběh jsem hltala, tohle temné sychravé prostředí v knihách miluju! Velmi doporučuji, je to čtivé a líbila se mi celková atmosféra knihy.
Při výletě na ledovci Langjökull je skupinkou turistů v čele s průvodkyní nalezen mrtvý muž. Ten však nezemřel nedávno, ale již před několika desítkami let! O případu se dozvídá i bývalý policista Konráð, nyní penzista, který kdysi tento stejný případ vyšetřoval jako vraždu, k níž se však nikdy nenašly ani důkazy, ani tělo.
Knihu jsem zhltla za dva večery, nemohla jsem se odtrhnout. Krátké kapitoly, čtivý příběh, mrazivě ponuré prostředí Islandu i přímočarý děj - to je přesně ta kombinace, která mě vždy spolehlivě chytne a nepustí.
Opět jsem díky mojí drahé Kizuizi (na IG @marketa_kom_books) nalezla nového oblíbeného spisovatele. A že toho pan Indriðason napsal hodně! Navíc je tato kniha první díl nové série, takže se milovníci severské knihy můžeme těšit na další skvělé čtivo.
Do americké vládní márnice přivezou nové mrtvé tělo – mladou seržantku Nolu Brownovou. Jim „Zig“ Zwicharowski, který se má o tělo postarat, při jeho bližším ohledání však okamžitě zjišťuje, že tohle Nola není. Nola se v dětství totiž kamarádila s jeho předčasně zesnulou dcerou, a podle jistých indicií by ji tedy určitě poznal. Dávná kamarádka jeho dcery je tedy stále naživu! Ale proč bylo u mrtvého těla jméno Noly? Zig nachází na prapodivném místě u mrtvoly záhadný vzkaz „Nolo, mělas pravdu. Utíkej.“
Na nejvyšších mocenských místech se odehrávají tajuplné eskamotérské kousky, které vedou až do historie ke slavnému Harrymu Houdinimu. Před kým se Nola ukrývá a před čím utíká?
Vyprávění současné zápletky se prolíná s minulostí a Noliným neutěšeným dětstvím. Dozvídáme se také hodně o životě Ziga, o jeho cnostech i vnitřních démonech, o jeho vztahu k dceři a o jeho práci ve vládním pohřebním ústavu.
Čtení mě bavilo, bylo to napínavé od začátku do konce, plné akce, napětí i nečekaných zvratů. Takové příjemné thrillerové čtení na dva večery.
Překvapivě dobré čtení! Od knížky jsem nic nečekala, jako většinou, nechávám se vtáhnout do děje. O to víc mě příběh velmi příjemně překvapil! Knížku jsem měla půjčenou a zhltla jsem ji za dva večery. Zdá se, že jsem našla novou oblíbenou autorku!
Napínavá fantasy z knižního prostředí - proč ne! Jako vždy u tohoto žánru jsem nakonec příjemně překvapená, že mě to baví.
Malou je dcerou skutečné ženy a fiktivní knižní záporné postavy, díky čemuž oplývá zvláštními schopnostmi. Její jediný polibek dokáže ukrást nápady z hlav spisovatelů.
Tyto své schopnosti využívá v rámci práce pro Litersum, kde se soustřeďují jí podobní jedinci a mají za úkol zachovat knižní svět v rovnováze.
Při jednom z úkolů, kdy má Malou připravit jednoho spisovatele o nápad na knihu, ji však kdosi předběhl - a připravil spisovatele nejen o nápad, ale rovnou o život.
Malou se stává podezřelou, když se případy s mrtvolami opakují, a tak musí napřít své síly a očistit se od všech podezření.
Zajímavý nápad, napínavý děj i romantická linka, všechno hezky sladěné a podané poutavou formou, bavilo mě to a mohu jen doporučit všem, kdo mají rádi přechody do neotřelého fantaskního světa.
Parádní a skvělá detektivka ve stylu Agathy Christie! Klasická detektivka namíchaná s moderním thrillerem a originální zápletkou, kdy sledujeme román v románu a pozvolna odhalujeme padoucha, mě neskutečně nadchla a hned jsem běžela sehnat druhý díl - Vražda ve Večernici!
Redaktorka Susan Ryeland právě čte nejnovější rukopis úspěšného autora detektivních příběhů. Hlavní hrdina jeho příběhů, detektiv Atticus Pünd, je uhlazený gentleman s brilantní intuicí a vysokým intelektem. Právě vyšetřuje záhadnou vraždu v panském sídle na anglickém venkově, a čtenář spolu s ním bádá nad vrahovými motivy.
Co se však skrývá mezi řádky tohoto nejnovějšího rukopisu? Susan zjišťuje, že nelze věřit nikomu!
Skvěle napsané a dokonale do sebe zapadající dvě roviny vyprávění, které se v pravý okamžik prolnou, mi udělaly nesmírnou radost a já úplně jásám nad tímto pojetím tradiční detektivky! Velice doporučuji!
Moje nová láska k Itálii mě přivedla k této knize, jejíž děj se odehrává na ostrově Procida nedaleko Neapole. A jak jsem si tohle putování užila? Moc. I když z ostrova jsme se v příběhu, s Arturem v čele, nehnuli, zato jsme dobře poznali jak ostrov, tak hlavního protagonistu.
Arturo je dospívající chlapec, nic mu zdánlivě nechybí - má svůj oblíbený koutek pláže, loďku, otce, který je pro něj hrdinou. Matku Arturo nemá, zemřela při porodu, a tak chlapec strádá nedostatkem mateřské lásky aniž by si to zatím uvědomoval. Kompenzuje to opovrhováním a zatvrzelostí vůči druhým.
Arturův otec, který mi mimochodem příšerně lezl na nervy, neustále někam odjíždí a Arturo se domnívá, že je otec dobrodruhem a minimálně objevuje nové světadíly.
Arturo totiž nechodí do školy, vše potřebné pochytil od otce a po ostrově se celý svůj mladý život potlouká zcela osamocen.
Do chvíle, než si otec najde mladou novou manželku, Arturo netušil, co je láska. Ale k té se musí teprve prokousat přes nenávist a všechny možné pocity, se kterými si chlapec neví rady a které jsou navíc v knize perfektně zachyceny.
Zamilovala jsem si atmosféru tohoto barevného ostrůvku i melancholického Artura. A závěr, který nebyl až takovým překvapením, mě přesto dojal. Moc doporučuji nejen milovníkům všeho italského!
Špioni, agenti, výbušniny, teroristi, honičky - tady jsem si všeho užila do sytosti. A líbilo se mi to! Občas je potřeba si “odpočinout” u podobného akčního příběhu, kdy je hlavní hrdina zdánlivě nesmrtelný, ale stejně jsem mu celou dobu fandila.
Odhalit dvojitého agenta v britské zpravodajské službě se může povést jedině poslednímu přeživšímu po tragickém výbuchu na lodi u Dunkerku, kde celý tým Nomád přišel o život. Tedy, až na Marca Danea.
Jdou po něm teroristi, kteří spřádají plány na další bombové útoky. Ale také mu chce někdo pomoci, protože mají stejný cíl.
Kniha je nabitá akcemi, kde nechybí ani brutální detaily (chudáci sirotci na lodi, z toho mi nebylo moc dobře), takže kdo máte rádi akční hrdiny a spoustu přestřelek a vynalézavých úniků, doporučuji!
Kniha mě příjemně překvapila. Zprvu jsem se trochu bála, že v příběhu bude jenom sex, ale nebylo tomu tak. Dostala jsem čtivý psychologický příběh o nesnadném životě hlavní hrdinky, která si prochází jakýmsi traumatem, ale dlouho nevíme jakým. A mě samozřejmě moc zajímalo jak to vše dopadne.
Sledujeme příběh londýnské mladé ženy Nancy, které známosti na jednu noc nečiní problémy. Problémem se naopak jeví cokoli dlouhodobějšího. Čeho se Nancy tolik bojí? Snaží se sama sobě pomoci díky dálkovému studiu psychologie, protože chce přijít na způsob jak zabránit myšlenkám aby se jí nerozutíkaly směrem, na nějž by si tolik přála nemyslet.
Kniha Příště bez citronu je příběhem o lásce, o přátelství, o nenávisti a strachu, ale také boji s démony minulosti. Styl vyprávění je velmi osobitý, nebere si servítky, což mi ke knize sedlo. Téma vyústění příběhu je dosti závažné a myslím, že se s ním autorka vypořádala velmi pěkně!