lexikon_tf komentáře u knih
Smutný román s humornými až absurdními prvky, který vypráví příběhy obyčejných lidí v zemi zasažené a zdevastované válkou.
Silný příběh o třech sourozencích, kteří se rozhodnou splnit otcovo poslední přání - převézt jeho tělo do rodné vesnice. Jedou stovky kilometrů napříč zemí, na cestě se setkávají s nejrůznějšími překážkami, a kromě rozkládajícího se otcova těla (které „samozřejmě“ vezou na sedačce přikryté dekou) musejí čelit i podivným obviněním (např. zatčení mrtvého těla, což bylo absurdně úsměvné).
Příběh je o to smutnější, že tito sourozenci mezi sebou nemají zrovna nejlepší rodinné vztahy, cestou se spolu střídavě hádají nebo spolu nemluví. Cesta, která by běžně trvala pár hodin, se natáhne na několik úmorných dní plných strachu a nebezpečí.
Podaří se jim dopravit otce na slíbené místo posledního odpočinku? Přečtěte si, moc doporučuji!
Asi bych po knize jinak nesáhla, kdyby mi ji nedoporučila a laskavě nezapůjčila má milá @marketa_kom_books, moc děkuji!
Anotace zdánlivě slibuje detektivní příběh, ale tady se jedná spíš o psychologickou sondu do života matky a dcery, jejichž vztah nebyl celý život žádná procházka růžovým sadem.
Elena je starší dáma stižená Parkinsonovou chorobou, se kterou nás průběžně barvitě seznamuje. Její dospělá dcera Rita prý spáchala sebevraždu, ale Elena tomu nevěří, je přesvědčená, že by to její dcera nikdy neudělala. Rozhodne se tedy na vlastní pěst dokázat, že Ritu určitě někdo zabil, i když její nemoc jí náročné pátrání moc nedovoluje.
Elena se tedy vydává na vysilující cestu za jednou dávnou známou, které kdysi s Ritou pomohly. Ale jak příběh retrospektivním vyprávěním odhaluje, zjišťujeme, že Elena má jeden pohled na věci, avšak ostatní jej tak úplně nesdílejí a asi nikdy nesdíleli.
Tato útlá novela je zpovědí staré nemocné dámy, která se nedokáže (anebo nechce) smířit ze ztrátou blízké osoby. Také je zde silně zmíněno téma mateřství a jeho význam, který je samozřejmě pro každou ženu jiný.
Veselé čtení to není, nicméně má silné poselství.
Druhý případ Eleny Blancové mi nesměl uniknout. Už v prvním díle s názvem Obřad jsme se setkali s touto sympatickou vyšetřovatelkou, která holduje grappě a miluje karaoke, má však vlastní stíny na duši, protože její syn Lucas byl před lety unesen a nyní se objevil v tajné zločinecké organizaci Purpurová síť, po které Elena a její tým tvrdě jdou.
Purpurová síť funguje jako nějaký zvrácený klub předplatitelů a distribuuje přes internet otřesné nahrávky mučení lidí. Lucas je bohužel jedním z padouchů, proto je to pro Elenu velice citlivé, zároveň touží syna ze spárů organizace co nejdříve zachránit.
Opět velice napínavé, brutální a akční, konec byl pro mě dosti šokující. Tato thrillerová série mě chytla a jsem zvědavá, jestli se dočkáme dalšího pokračování. Za mě veliké doporučení!
Road trip dvou kamarádek napříč Balkánem, to zní jako téma pro mě dělané. Jenže ono to tak jednoduché ani veselé zdaleka není.
V příběhu poznáváme Saru, momentálně žijící v Dublinu, jíž po 12 letech odloučení náhle zavolá její kamarádka z dětství Lejla. Jako teenagerky byly nerozlučné, ale při bližším pohledu zjišťujeme, že se jednalo spíš o vztah toxický a manipulativní. Lejla teď po Saře chce, aby ji odvezla autem z Mostaru do Vídně. Důvodů odmítnout bylo několik, ale Sara se rozhodne Lejle nakonec vyhovět. Ve Vídni se totiž údajně nachází Lejlin bratr Armin, který je od války nezvěstný.
Charakteristika hlavních postav, kdy obě se mnou cloumaly (a každá jinak), myšlenka putování za nejistým cílem (kdy nakonec přehodnotíme, co tím cílem vlastně bylo) a samotný závěr (pro mě dosti poetický), to všechno dohromady je perfektní koktejl v románu od mladičké a talentované bosenské spisovatelky.
Čtení jsem si moc užila a bavilo mě pozorovat, jak se vyvíjí znovunacházení rozbitého vztahu mezi Sarou a Lejlou. Velmi silný příběh podaný s křehkostí a balkánským šmrncem. Velice doporučuji!
Třetí díl s neohroženou policejní potápěčkou jsem si nemohla nepořídit, jinak bych neměla kompletní sbírku. Tyto příběhy mě prostě baví.
Nedaleko floridského pobřeží se potápí výletní loď a Sloan se svým týmem z Programu podvodního pátrání jedou okamžitě na místo, aby zjistili příčinu havárie. Vypadá to na explozi, kterou mají podle všeho na svědomí ekoteroristé a zjevně si za cíl vybrali další výletní lodě.
Sloan s kolegy se opět pouští nejen do boje o čas, jelikož se blíží tropická bouře, ale také svádí boj s neznámými mocnými entitami, které tahají za nitky a kladou nebezpečné pasti po cestě za nalezením pravdy. Podaří se Sloan vypátrat, kdo za vším stojí? Přečtěte si, doporučuji, pro mě to byla taková příjemná akční oddechovka na jeden večer.
Divný starý dům v Severním Irsku s prastarým tajemstvím, to pro mě vypadá jako dobrý recept na kvalitní mysteriózní thriller.
Sara se s manželem přestěhuje do venkovského sídla, aby zde nabrala síly po nedávném nervovém zhroucení. Manžel denně odjíždí za prací a Sara má spoustu času poznat velký tajemný dům, který jí postupně odhaluje svá tajemství. Sara na neobvyklé jevy v domě upozorňuje manžela, ten ji však odbývá a nevěří jí. Ale když jim na dveře zabuší pomatená stařenka, která tvrdí, že Sara s mužem bydlí v jejím domě, teprve se začnou dít věci!
Sledujeme dvě dějové linky, kdy tu z minulosti vypráví dnes již stařičká Mary, která kdysi žila právě v tom domě, jako nyní Sara s manželem. A jak vypráví, postupně odhalujeme spolu s ní otřesnou historii toho, co se v domě kdysi odehrávalo.
Velmi silný a mrazivý příběh o despotických mužích a utiskovaných ženách, které v sobě svou sílu a odvahu musely většinou skrývat v zájmu zachování svého zdraví či dokonce života. Doporučuji!
Druhý díl ze série s komisařem Franckem Sharkem. A opět brutální nářez plný akce!
V kostele je nalezena mrtvola ženy, dohola oholená a na lebce se jí třepotá sedm motýlů smrtihlavů. Jaký vzkaz tím chtěl pachatel zanechat a proč?
Jestli se jedná o nějakou rituální vraždu, na to musí přijít komisař Sharko, který se po rodinném traumatu vrací opět do práce, což pro něj rozhodně není nic snadného.
Postupné odkrývání detailů vedoucích k pachateli zároveň stupňuje zvědavost i napětí. A také se dozvídáme spoustu zajímavých informací o všemožném hmyzu, což tedy bylo něco pro mě, protože nejsem zrovna fanda lezoucích potvor. Ale o to větší mělo u mě čtení efekt!
Opět nechybí propracovaný děj a gradující akční scény, které nutí číst dál a dál, pár těch nechutností, a samozřejmě velké finále.
A na co se můžeme těšit v dalším díle? Já už teď vím, že si brzy třetí díl s názvem Syndrom E s chutí přečtu! A tohoto autora velmi doporučuji všem, kdo mají rádi strhující děj a nevadí jim sem tam nějaký drastický výjev. Za mě opět skvělé čtení!
Přiznám se, že nebýt aktuální Čtenářské výzvy na @databazeknih, témata vesmíru moc nevyhledávám. A musím říct, že tohle mě bavilo!
Na okraji vesmíru se nachází Rozhraní, které je potřeba chránit před nepřáteli. Hlídky tvoří většinou legionářští vyvrhelové, kteří byli na okraj vesmíru vysláni za trest.
Jedním takovým je i Cavalon, vyděděný následník trůnu a velice chytrý chlapík. Kosmická technika začíná kolabovat a je potřeba urychleně jednat. Vesmírná loď Argus, které velí zkušená bojovnice Adequin, je v nebezpečí a s hrstkou těch nejodvážnějších musí čelit vesmírným silám i protivníkům. Povede se jim zachránit sebe i vesmírnou rovnováhu?
Moc jsem si užila kosmický prostor i prostředí vesmírných lodí, líbily se mi nápady a terminologie vynálezů a děj byl napínavý. Vyprávění je pestré a mimozemské technologie parádně rozehrávají fantazii, při čtení jsem si vše živě představovala a skvěle jsem si to užila.
Téma vesmíru mě tak nadchlo, že rozhodně brzy vyhledám další podobnou knihu. Navíc tento díl je první ze série Rozhraní. Pro vesmírné nadšence mohu vřele doporučit!
Takže prosím vás. Bylo mi hned jasné, že se mi nový román Zuzany Dostálové svým tématem bude líbit. A že jsem od autorky do teď nic nečetla - musím rychle napravit. Píše totiž skvěle!
Evžen je houslista symfonického orchestru. Evžen je hodnej. Někdy až moc. Orchestr vyráží na zahraniční turné a jako správná hudebnická parta se cestou pěkně druží a ani zde nechybí posilňující popíjení cestou v autobuse, kuřácké zastávky, nerudný řidič a hlavně muzikantské historky. Třeba takový u muzikantů proslulý Hugo Dunaj a te jeho hlašky mě bavily nesmírně.
Hudebníci se dostanou na zajímavá místa po světě, hrají v koncertních sálech s bohatou historií (všechny zmíněné jsem si pečlivě vyhledala, to byly moc zajímavé informace a jsem ráda, že bylo toto architektonické okénko součástí příběhu), ale o té odvrácené straně - jako že přespávají v levných hotelech nebo si sami vaří na pokojích aby ušetřili, to už se málo ví. Téé zajímavý.
Nečekejte ale žádné velké drama, jedná se o takovou road movie jednoho orchestru s jeho patáliemi i drobnými radostmi. Příběh nám dává nakouknout do světa profíků, kteří jsou taky jenom lidi a jako každý z nás mají i tito muzikální géniové svoje vrtochy, starosti i touhy.
Moc doporučuji, jako oddechovka pro zasmání byla pro mě tato kniha perfektní. A kdo se chcete dozvědět něco o životě muzikanta, doporučuji ještě víc!
Na tohoto autora mě opět upozornila má milá marketa, a jako vždy jsem byla nadšená! Už jsem od něj četla Černou smrt, tak jsem věděla, že mě čeká drsný thriller. A to já ráda. Tato kniha je první ze série s vyšetřovatelem Franckem Sharkem.
Nález brutálně zavražděné ženy poblíž Paříže opět rozhýbe policejní složky v čele s komisařem Sharkem, který má však momentálně svých starostí až nad hlavu - před půl rokem mu beze stopy zmizela jeho vlastní manželka.
Nález další mrtvoly na sebe nenechá dlouho čekat a zdá se, že podle modu operandi budou mít vyšetřovatelé co dělat se sériovým vrahem.
Čtení jsem si jako vždy užila na maximum, děj je napínavý a příběh čtivý. Realisticky popisované drsné scény mi nevadí, vím, že je mám od autora čekat. A i tak to stojí za to - doporučuji všem milovníkům thrillerů!
Po knize jsem pokukovala delší dobu, nalákala mě zajímavou obálkou i anotací.
Kdybych tak věděla, co mě čeká, ušetřila bych si spoustu nervů!
Sedmiletá Hanna nemluví. Její matka je z toho samozřejmě zoufalá a spolu s manželem pro dcerku hledají stále nové školy a terapeuty. S tatínkem však dcera komunikuje ráda, ale mamince to dává pěkně sežrat. Proč Hanna svou matku tolik nenávidí?
Malá hrdinka, která vypadá na první pohled jako andílek je ve skutečnosti pěkné kvítko! Inteligentní holčička, která s mrazivou kreativitou vymýšlí krutosti pro své okolí, musí štvát snad každého. Přesto byl tento psychologický thriller pěkně napínavý a já jsem byla moc zvědavá, jak to s malou Hannou a její rodinou nakonec dopadne. Doporučuji!
Jsem moc vděčná autorce za recenzní výtisk jejího zatím posledního románu, moc si toho vážím, Terez! A to jsem ještě nevěděla, jaká nálož mě na stránkách knihy čeká - hltala jsem příběh na posezení!
Vlčice - to jsou ženy, které nás rafnou a nepustí. A když pustí, zbyde nepěkný kousanec. Tyto vlčice se mohou ukrývat v práci, mezi kamarádkami anebo dokonce doma. V této knize je skvěle zachycena sonda do života Julie a její rodiny, kde se z generace na generaci předávaly v ženské linii toxické vztahy. Podaří se Julii změnit směr předurčeného vzorce chování?
Julii sledujeme od dětství až do dospělosti, každá kapitola je precizně zasazena do času, tedy přesně víme, v jakém životním období se Julie zrovna nachází.
Hlavní hrdinka nám popisuje, co všechno zažívala v rodině, kde hádky a neúcta byly na denním pořádku, jak se v ní praly emoce a jak s nimi ona sama (ne)nakládala.
Tohle, přátelé, se četlo úplně samo! Nejen, že autorka perfektně pracuje s češtinou - bavila mě použitá slova a slovní obraty, které se umně skládají v myšlenky; četla jsem pořád dál a dál, protože jsem dychtila dozvědět se, jak to Julie nakonec všechno sfoukla.
Z knihy jsem si chtěla vypisovat věty, které se mnou rezonovaly - ale to bych si musela přepsat většinu knihy! Myslím, že mnoho z nás si v příběhu najde to svoje, v knize jsou totiž skvěle zachycené vzorce chování např. na pracovišti.
Také oceňuji ztvárnění existenciálních otázek (kdo jsme, za čím se honíme, jak a proč nám stojí za to žít) do formy poutavého příběhu Julie a jejího života.
Klobouk dolů, takovéto téma a takto obdivuhodně zpracované, jsem ještě nečetla. A mě moc těší, že jsem si jej přečetla právě od Terez.
Velmi doporučuji!
Moje oblíbená autorka romantických knih a její nejnovější kniha, to mi zkrátka nemohlo uniknout. A opět jsem byla moc spokojená, i když u těchto, pro mě velmi oddechových knih, je děj docela předvídatelný, ani trochu mi to nevadí.
Scénáristka Carrie žije poklidným a spořádaným životem, má solidního přítele a bydlí se svou sestrou a její pubertální dcerou. Carrie své dřívější divoké já zamkla na hodně západů a teď je, jak sama říká, rozumná.
Když ji přítel Alan požádá o ruku, je moc šťastná, ale má to jeden docela zásadní háček. Je totiž stále vdaná za Richarda, který odjel před osmi lety za hereckou kariérou do Hollywoodu a od té doby jsou odloučení a nebyli v kontaktu. A chudák snoubenec o tom nemá ani tušení.
Jak z toho vybruslit, když ani neví, kde se její stále-ještě-manžel nachází? A že je z něj teď hvězda světového formátu, to Carrie také moc situaci neulehčuje.
Jaká to náhoda, že se Carrie se sestrou a neteří chystají o prázdninách na francouzskou Riviéru, kde Richard zrovna natáčí svůj nový film.
Tam, na krásném Azurovém pobřeží, na sebe Carrie s Richardem doslova narazí - a tohle shledání po letech všem pěkně zamotá život.
A jak to s nimi dopadne, to už si přečtěte sami!
Kniha byla opět velmi čtivá, se spoustou vtipných scének a notnou dávkou romantiky. Kdo máte autorku rádi, nebudete zklamaní. A kdo naopak její knihy ještě neznáte, klidně začněte s touto!
Tohle bylo moc krásné čtení a já velice děkuji autorce za zaslání recenzního výtisku!
Na sídlišti Svět bydlí spousta lidí se spoustou osudů. My sledujeme především seniorku Sáru, která se nerada druží, má svůj vlastní svět a spoustu knih (jak já s ní souzním!).
A nerada se druží proto, že v sobě chová veliké tajemství. No samozřejmě nám jej postupně odhalí. A my jí při tom držíme palce, ať je statečná a všechno nám to řekne.
Víc neprozradím, přečtěte si o příběhu Sáry a ostatních sami, je to velmi hezké i dojemné čtení, takové pohlazení na duši. Líbilo se mi, jak byly propojené postavy obyvatel sídliště, o nichž jsme se také vždy dozvěděli něco z jejich života a to, jak se každý potýká s vlastním a mnohdy nelehkým osudem. I to tíživé Sářino tajemství bylo napínavé sledovat a hádat, jak to všechno nakonec dopadne.
Je hezké mít zas chvíli víru v dobro a v hodné lidi. Kdo máte rádi knihy ve stylu Arthura Truluva, vřele doporučuji!
70. léta, rocková hudba, drogy a slunná Kalifornie. A jedna slavná kapela, která po letech vypráví jak to celé tehdy bylo, když se spojila talentovaná písničkářka Daisy s neméně nadaným frontmanem jedné kapely na vzestupu. Avšak každý ze členů již rozpadlé hudební skupiny si to pamatuje po svém.
Moje první setkání s autorkou se celkem povedlo, jen mi malinko vadil styl - vyprávění je pojaté formou rozhovorů se členy kapely, do kterého jsem se zprvu nemohla začíst, ale jelikož byl příběh poutavý, brzy jsem si zvykla.
Líbila se mi skvěle zachycená atmosféra koncertů i toho, jak spolu členové skupiny fungovali či nefungovali na koncertech, v zákulisí nebo nahrávacím studiu. Úplně jsem měla chuť si poslechnout zpěv Daisy Jones. Knihu doporučuji nejen milovníkům muziky, samotný příběh je hezky vystavěn a nechybí ani dojemné chvíle.
Manželé Hannah a Owen se mají moc rádi a vychovávají společně puberťačku Bailey, která je Owenovou dcerou z předchozího vztahu.
Jednoho dne dostane Hannah od manžela zvláštní vzkaz - na lístečku stojí jedna strohá věta “dej na ni pozor”. Na koho má dát pozor? Na Bailey? A proč?
To se spolu s hlavní hrdinkou snažíme usilovně vypátrat.
Postupně odhalujeme nejen manželovu minulost, ale díky střídajícím se rovinám vyprávění z minulosti se dozvídáme, jaký byl vztah obou manželů, když ještě bylo všechno v pořádku, tedy předtím, než Owen záhadně zmizel.
Začátek se mi moc líbil a ač jsem se spíš těšila na strhující thriller a honičku za zmizelým manželem, dostalo se mi psychologické sondy do duše dospívající dívky a její nevlastní matky, kdy se obě musejí popasovat s novou životní situací a také přehodnotit vzájemně svůj přístup jedna k druhé.
Tahle kniha ve mě hlubší stopu nezanechala, ale jako oddechovka to bylo dobré. Navíc se chystá filmová adaptace knihy, tak třeba příběhu filmaři dodají větší spád.
Výrazná obálka s tajemným názvem Obřad - copak se za tím asi skrývá? Španělský thriller, velmi čtivě psaný, který nám nabízí něco nového a neotřelého.
Já jako milovník tohoto žánru musím přiznat, že vrahův modus operandi mi přišel velmi neobvyklý a dosti nechutný - a to bylo právě to, co mě na knize bavilo nejvíc!
Po své rozlučce se svobodou Susana náhle zmizí. Nalezeno je pak její mrtvé tělo, oblečené do baletní sukýnky. Stejnou smrtí před 7 lety zemřela její sestra Lara, která měla rovněž před svatbou. Jedná se tedy o nějaký zvrácený rituál či pomstu, nebo je to náhoda?
Jenomže tehdejší pachatel je stále za mřížemi - má tedy buďto následovníka, nebo uvěznili nevinného!
Děj odsýpal, krátké kapitoly se četly samy a šlo se rovnou k věci. Vyšetřovatelka Elena mi byla i navzdory své minulosti (nebo možná právě proto) sympatická. Konec knihy je napínavý a otevřený k dalšímu pokračování, na které se už teď těším. Velice doporučuji všem milovníkům thrillerů, ze kterých běhá mráz po zádech!
Bylo mi ctí si přečíst rukopis této knihy jako betačtenář, za což moc děkuji AlbatrosMedia.
Sérii Strašidelné domy jsem si hned oblíbila. Proto jsem se těšila na tento další díl a byla jsem moc zvědavá, jaká duchařina se zde bude odehrávat tentokrát.
Josefina bydlí v ulici vedle domu, ve kterém podle všeho straší. Říká se mu Marwickův dům, podle původních majitelů, kteří dům kdysi obývali. Poslední majitelé však z domu prchali uprostřed noci za podivných okolností, ani pro své věci se už nikdy nevrátili. Dokonce i Josefininy kočky se sousednímu domu obloukem vyhýbají.
A teď se nově do domu stěhuje mladá žena. Josefina, zvědavá samotářka, napeče muffiny a jde novou obyvatelku domu přivítat v sousedství. Je také samozřejmě zvědavá na dům, v němž dosud nikdy nebyla, a který má nechvalnou pověst v širokém okolí.
Josefina a nová sousedka Anna se brzy spřátelí a i Anna si brzy všimne, že s domem není něco v pořádku. Poprosí proto Josefinu, zda by u ní nezůstala přes noc. A pak to všechno začne!
Dál už nebudu prozrazovat, protože jestli máte rádi tyto oddechové duchařské příběhy ze strašidelných domů, určitě si přečtěte i tento. Já si určitě ráda přečtu i další!
Od Jany Poncarové jsem doteď nic nečetla. Ale nějak jsem věděla, že si budeme rozumět. Neodolala jsem její novince Herečka: Múza první republiky. A byla jsem okouzlena!
O herečce Jarmile Horákové jsem nevěděla vůbec nic, proto jsem se o to raději nechávala unášet tím krásně smutným vyprávěním o výjimečné divě 20. let.
Moc se mi líbily niterné myšlenky hlavní hrdinky, které nechávala zaznít ve svém deníku. Poodhalila nám tak trošku zákony herecké profese, vlastní pocity, radosti i smutky. Pro mladičkou Jarmilu Horákovou bylo jeviště životním posláním i zkázou.
Poznáváme Jarmilku jako malou holčičku, pro kterou je “hraní si na divadlo” vším. Postupně se její sen stává reálným a bylo pro mě potěšením sledovat, jak si mladá dívka neochvějně šla za svým snem a nenechala si jej nikým vzít. Ani tehdejší nelehkou dobou.
Jarmilin příběh se i díky jejímu dochovanému deníku dostává po dvaceti letech spisovatelce Olze Barényi a je pro ni inspirací k napsání divadelní hry na oslavu Jarmilina životního elánu i svobody.
Knihu doporučuji nejen milovníkům silných životních příběhů, ale také těm, kteří se rádi při čtení zatoulají do bujarého divadelního světa 20. let.
Velmi zajímavý, mrazivý a až prorocký thriller o světové pandemii, o technologickém pokroku na úkor přírody, o válce virů - těch biologických i virtuálních. Kniha si ke mně našla cestu v době, kdy jsme již pandemii všichni zažili na vlastní kůži, o to více mě mrazilo při čtení této knihy, vydané v roce 2020.
V jednom internačním táboře v Indonésii se objeví záhadná a smrtící infekce, proto je na místo poslán odborník - epidemiolog Henry Parsons. Avšak taxikář, který jej do tábora dovezl, se pravděpodobně stihl již nakazit, a nedbaje zákazů, odjíždí, aby se nazítří připojil k milionům poutníků na cestě do Mekky.
Pokud to bude nutné, je vůbec možné uzavřít posvátné poutní místo a držet tam všechny věřící v karanténě? To musí Henry se svými spolupracovníky zjistit a co nejrychleji zařídit.
Mezitím se světové mocnosti dohadují, kdo za původ smrtícího viru může, zda se jedná o hříčku přírody či uměle vytvořenou biologickou zbraň proti lidstvu.
Henry má však doma v Atlantě ženu a dvě děti, které čekají, až se jim vrátí v pořádku domů. Jenže Henryho dlouhá cesta v boji proti neznámé nemoci teprve začíná.
Co všechno se událo a odehrálo od vypuknutí pandemie a jaký to mělo dopad na Henryho a jeho blízké? Pokud vás to zajímá, přečtěte si tuto knihu plnou zvratů a napětí, určitě se nebudete nudit.
Příběh totiž nabízí nejen zamyšlení nad budoucností, nad hrozbami zkázy civilizace, ale i velice zajímavé informace o virech, vakcinaci či patogenech.
Nemyslela jsem si, že mě bude tak bavit téma z lékařského specializovaného oboru, ale i odborný výklad např. o hemaglutininu a neurominidáze při označování typů chřipek mě fascinoval a bylo to hezky vysvětlené.