libuse6749 libuse6749 komentáře u knih

Teorie klavíru Teorie klavíru Klára Haunerová

Klára - krásná, talentovaná, ambiciózní, vzdělaná, sportovně založená, umí vařit,...mohla bych pokračovat, ale pro krátké představení to stačí.

Po přečtení této knihy mám pocit, že je Klára moje blízká přítelkyně. Protože právě přítelkyně se navzájem svěřují o svých nových láskách, trápeních s nimi, vtipných historkách při seznamování, vyplakávají se jedna druhé při rozchodech. Přesně tak osobní tyto povídky jsou. Kromě vzpomínek na několik, více či méně vydařených, vztahů se podělí i o seznamování a randění v době pandemie. Knížka je psaná s nadhledem, pozitivním elánem a humorem, přestože autorce určitě bylo mnohokrát do breku. Jak se dočtete, po mnoha pokusech se nevzdává a stále věří, že najde toho pravého.

Soubor autobiografických povídek vyšel letos v únoru, tak Kláře držím palce, ať má po boku toho pravého muže pro život a není již třeba psát pokračování Teorie klavíru.

11.07.2022

Anomálie Anomálie Hervé Le Tellier

Kniha Anomálie je zajímavý kříženec scifi žánru, s nádechem thrilleru, kapkou romantiky a špetkou filozofickým zamyšlení. Román mě zaujal zajímavou zápletkou a má zvědavost neodolala pokušení dočíst se o dvojím životě pasažérů z letu Pažíž - New York. ️

Závěrem snad jen jedno moudro z knihy: "Jenže láska znamená neumět zabránit srdci, aby podupalo rozum."

04.07.2022

Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Komplexní pohled na zdravý přístup k životu ️od zdravé výživy, přes nápoje, prostředí i práci, o pohybu, prevenci a o kráse i terapii. Doporučení od @margit jsou pochopitelně předána a s většinou se ztotožňuji. Knížka je, kromě zajímavých informací, proložena životními příběhy autorky z celého světa, což čtení dělá pestřejší. Je fajn mít přehled o alternativách v jídle, superpotravinách, dozvědět se fakta o strašácích cukru a tucích a třeba o konzumaci mléka.
Ten, kdo se zajímá o zdravou životosprávu a životní styl, určí najde spoustu zajímavých poznatků.

17.07.2021

Pravidlo tří zdrojů Pravidlo tří zdrojů Eduard Krainer

Š P I O N Á Ž N Í thrillery v českém knižním prostředí nejsou úplně častým jevem. O to víc mě potěšila prvotina bývalého policisty a vojenského zpravodaje Eduarda Krainera. Při čtení jsem totiž vůbec nepochybovala o tom, že ví, o čem píše, má za sebou totiž více než 25 let zkušeností a zážitků.

Pravidlo tří zdrojů je úvodním dílem z trilogie, kterou má autor již rozepsanou, ba dokonce se na podzim dočkáme u @nakladatelstvijota vydání druhého dílu pod názvem Břídilové z Kábulu.

Teď zpět k prvnímu dílu. Brněnský kriminalista David Prokop nám velmi realisticky přibližuje práci operativců, otázku bezpečnosti i jejich náročné pídění se za informacemi.
Co mě nadchlo byl děj odehrávající se současně v ČR a Blízkém východě, prošpikovaný mnoha reáliemi. Jeho vyprávění bylo poutavé a dokázalo mě jako čtenáře (čtenářku) vtáhnout do děje, přestože mi prostředí není úplně blízké. Přičítám to zajímavým popisům prostředí, vypíchnutí odlišností kultur a nastínění pohledů ze strany extrémistů, jejich motivy.

Děj měl spád, nechybělo napětí i zajímavá zápletka. A četlo se dobře i díky krátkým kapitolám.

Hodnotím velice kladně a těším se až sáhnu po druhém dílu.

01.09.2024 4 z 5

Tak tohle nikdo nečekal Tak tohle nikdo nečekal Jesse Q. Sutanto

K létu romantika prostě patří! Já sáhla tentokrát po YA romantické komedii, která čekala na přečtení od minulého roku v mé knihovně.

Jak dopadne rande, když ho domluví na sociálních sítích za své děti rodiče?

Příběh přináší nenáročné oddechové čtení, které je svižné a čtivé. Knihu tedy slupnete za víkend u vody. Kapitoly jsou psány z pohledu dvou teenagerů a styl i dialogy jsou odpovídající jejich věku. Jak už to u komedií bývá, humor jde někdy na sílu, ale do příběhu forma nadsázky skvěle zapadá.

Co jsem jako čtenářka ocenila nejvíc je exotické prostředí Indonésie a Bali. Užila jsem si místní kulturu, gastronomii, výlety i zajímavé odlišnosti. Právě na odlišnostech východní versus západní kultury i výchovy je příběh postaven. Celá kniha je navíc protkaná hot tématy – rozdílná kultura, LGBT, zneužití sociálních sítí…

08.08.2024

Panik! – Pandemický deník z Itálie Panik! – Pandemický deník z Itálie Francesca Colombara

Pandemický deník z Itálie v komiksovém zpracování byl naštěstí jen krátkou připomínkou éry, kterou si snad ani nechceme připomínat.

Panika, obavy z nakažení, strach o život nejen vlastní, ale i všech blízkých, tohle platilo snad . Na pár stránkách jsem cítila všudypřítomnou paniku Diega a Violy v jejich malém bytě kdesi v Bologně. Rostla každým dnem, stejně jako jejich pes Panik!

Na knihu jsem narazila v knihovně úplně náhodou. Na první pohled mě zaujaly ilustrace, které jsou z mého pohledu , mírně řečeno nehezké. Přesto jsem si komiks odnesla domů, zvědavost byla silnější. Dál ho však doporučovat nebudu.

08.08.2024 2 z 5

Mráz (grafický román) Mráz (grafický román) Bernard Minier

Komiksové zpracování známého thrilleru Bernarda Miniera má jednu hlavní výhodu: 112 stran oproti originálu, který jich má 632! Jelikož mám thriller na nekonečném seznamu TBR, tak byl komiks jasná volba a moje první setkání s kriminalistou Servazem.
Příběh jsem přečetla na jeden zátah, což vzhledem k napětí výrazně zlepšilo čtenářský zážitek.
Grafické zpracování bylo perfektní, barevné ladění i ilustrace dodávaly příběhu tu správnou ponurou atmosféru naprosto ladící k thrilleru v zimních Pyrenejích.

Komiksový žánr ráda volím jako relax díky minimu textu a rozličnému grafickému zpracování. V tomto případě jsem po přečtení měla pocit, že mi ke spokojenosti něco chybí, více textu, více podrobností, více souvislostí….pustím se tedy i do originálu, přestože se dopředu bojím, že tam mi bude možná naopak vadit zdlouhavé vyprávění a rozvláčněné popisy.

08.08.2024

Qejci: Existenciální sperma komiks Qejci: Existenciální sperma komiks Jiří Charvát

Jak vypadá výprava na život a na smrt?

V komiksových stripech se zúčastníte výpravy, která mě místy pobavila, možná někdy až pohoršila, ale rozhodně zaujala svojí originalitou a pojetím. Přiznávám, že pár kousků jsem ani nepochopila, ale zase u nějakých jsem měla záchvaty smíchu.

10.01.2024

Lhář Lhář Mikel Santiago

Kniha, která mě nalákala svou anotací. Posuďte sami, jestli byste se chytili na udičku a zařadili knihu na svůj seznam ke čtení.

Hlavní hrdina se probouzí v opuštěné továrně vedle mrtvoly neznámého muže a kamene potřísněného krví. Poté, co odtamtud uteče, se rozhodne sám rozluštit, k čemu tam došlo. Má ovšem problém: pamatuje si jen velmi matně, co se v uplynulých osmačtyřiceti hodinách stalo. A to málo, co ví, je lepší si nechat pro sebe.
Tak začíná thriller, který nás přenese do pobřežního baskického městečka, mezi klikaté cesty na krajích útesů, do domů se stěnami popraskanými od nočních bouří: do malého města, kde na první pohled nemá nikdo před nikým žádné tajemství.

Začátek se rozjel opravdu slibně, ale s přibývající přečtenými stránkami jsem se mírně řečeno nudila. Velkým kamenem úrazu pro mě byl hlavní hrdina, prostě jsem k němu po celou dobu vyprávění nenašla potřebné sympatie. Zvlášť jeho podivné počínání, při jeho samostatném pátrání, mi napovídalo, že při jeho úraze přišel nadobro o rozum. Název knihy je naprosto výstižný, a snad neprozradím moc, když prozradím, že v příběhu lžou vlastně skoro všichni.
Od knihy vás ale nechci úplně odrazovat, protože knihu jsem četla jako knižní štafetu a předchozím čtenářkám se moc líbila. I já jsem si nakonec užila finální rozuzlení příběhu, protože mi přemohla zvědavost, jak všechno nakonec dopadne.

05.07.2023

Malvína Malvína Anna Szafrańska

S Malvínou jsem se setkala už v prvním dílu, kde byla představena jako silná, úspěšná, ctižádostivá a inteligentní žena.

Překvapivě dostává v první třetině knihy dost prostoru ještě Liliana, takže jsem obracela stránku za stránkou, abych se již dostala k místům, kde Malvína svěřuje svá tajemství z minulosti, která ji bohužel trápí dosud a stále ovlivňují její život.

V jedné části knihy se dočkáme zpovědi i od Arka. I on má své jizvy, bohužel nejen na duši, ale i na těle. Jeho příběh je plný bolesti. Velmi osobitě se svěřil právě Malvíně, co pro něj tetování znamená.

Když jsem se poprvé podíval do zrcadlavyrazilo mi to dech. Ta hnusná bílá jizva už nebyla vidět. Rozhodl jsem se, že takhle schovám všechny, abych se na sebe mohl konečně podívat jako na člověka, kterej není poznamenanej krutostí světa dospělých. .... Tetování není jen vzor, barevná tuš, která proniká pod kůži. Posiluje odvahu, pomáhá postavit se vlastním strachům a bojovat se svými slabostmi. Formuje charakter a osobnost. Díky němu znovu tvoříme představu sebe sama, identifikujeme se s ním a vytyčujeme si směr. Stavíme na svojí minulosti, která lehla popelem.

Nebojte, ikdyž vás bude při čtení místy svírat srdce a možná i utírat slzy, najdete taky místa plné lásky, krásných romantických vyznání, nabyté důvěry i velmi pěkně popsaných hot pasáží.
Kniha je velmi čtivá, přesto už u mě nevyvolala takový wau efekt, jaký jsem cítila při čtení prvního dílu. Možná to bylo i proto, že některá rozhodnutí Malvíny mi přišla nepochopitelná a nesouhlasila jsem s nimi. Věřila jsem, že je již ve fázi, kdy je dostatečně silná postavit se problémům čelem.

Přesto se moc těším i na vyprávění o Jasmíně. Autorka chtěla vyvolat u čtenářů série emoce, a to se jí daří!

22.06.2023

Bez duše Bez duše Martin Stručovský

Autor rozehrál na 280 stránkách hru plnou napětí, intrik, lží i zločinu, která mě dokázala udržet natolik v pozornosti, že jsem ji přečetla za 2 večery. Autorova kniha pro mě tedy byla velmi příjemným překvapením, o které se chci s vámi podělit.

Matěj Mlynář je bývalý policista a nyní pracuje v rodinném knihkupectví, které vede společně se svojí matkou. Čas od času však dělá také soukromého detektiva, sice bez licence, ale se snahou pomoci lidem, kteří se ocitli v nesnázích a nemají možnost se již na nikoho jiného obrátit. Právě jeden večer ho kontaktuje jedna mladá žena s prosbou o pomoc s bývalým partnerem, který ji i po rozchodu stále obtěžuje. Mlynář rozjede pátrání a na základě nových informací zjistí, že k němu žena nebyla úplně upřímná. Nestihne to však s ní již konzultovat, protože je ve svém bytě náhle zastřelena.

Více vám už nebudu prozrazovat, protože i mě překvapilo několik zvratů, které se v ději později udály. V několika momentech to vypadalo, že už je vyřešeno, ale nové okolnosti mi usadili zpět do křesla. Líbil se mi akční nádech celého příběhu, přestože mi někdy hlavní hrdina připadal až příliš neohrožený. Z hlediska jeho osobnosti nečekejte nic převratného, jak už to tak u těchto soukromých detektivů bývá, i Mlynář má problémy s alkoholem i ženami.

Tato série (i obálka) mi lehce připomněla moje první setkání s detektivem Cormoranem Strikem, kde jsme si napoprvé také úplně nepadly do noty, ale při bližším seznámení, jsem se nemohla dočkat dalšího dílu. Nejinak tomu je i tady, další díly přidávám na můj seznam k přečtení.

09.02.2023

Češi v Banátu Češi v Banátu Petra Dobruská

Vydejte se na netradiční výlet 2 mladých žen, které se vydaly do Rumunska, aby přiblížily život současných Čechů v Banátu. Čeká nás pohostinná návštěva v několika vesnicích, popis tradic, troška historie i recept na dolky.
Díky krásným ilustracím a základním informacím zhuštěných do komiksu se bude knížka líbit dětem i dospělým, kteří mají zájem seznámit se s našimi krajany.

29.08.2022

Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete Karolína Fourová

Výstižný podtitul knížky #nejenblbe mluví za vše. ️Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete.
@karolinafour zde přehledně, zajímavě a jednoduše vysvětluje vše důležité k výživě a potravinám, navíc na konci knížky najdete zdravé a nápadité recepty.

Mrkej, co se tam, kromě jiného, řeší⤵️
nejhorší tuky
jak vybrat olej do kuchyně
skryté cukry
mýty o mase a mléce
omyly v pitném režimu
posvítíme si na nejznámější diety
bojíte se ÉČEK?
...a v praxi určitě využijete, jak číst obaly.

21.04.2022

Delegátka cestovní kanceláře Delegátka cestovní kanceláře Ema Paulů

Kdo by nezáviděl delegátům většinu měsíců z roku v teplých krajích? Tahle knížka od dlouholeté delegátky vám přiblíží, jak je tohle povolání náročné, co vám dá a co vezme.
Od pohovoru, průvodcování, delegátských platech a benefitech, charterových letech, nemocí i pojištění, přes kolegy, VIP hosty i věčné stěžovatele, až po erotiku, ale hlavně detailní informace z destinací, kde delegátka pobývala.
V cestovní kanceláři jsem několik let pracovala, mám na to ty nejhezčí vzpomínky a právě z nostalgie jsem si chtěla tento čas připomenout. Díky komplexnosti a pečlivému zpracování daného tématu doporučuji každému, kdo se chce s profesí seznámit, tedy zavřít oči hosta na dovolené a otevřít je jako delegát.

29.03.2022

Odvrácená strana matky podruhé Odvrácená strana matky podruhé Monika Valentová

S fejetony od Moniky Valentové nešlápnete vedle! Už to není úplně o mateřských starostech, ale spíš o starostech matky. Ale nebojte humor, vtip a nadhled nechybí. Navíc je knížka opět plná trefných ilustrací od autorky manžela Martina Veselovského.

13.02.2020

Číňan Číňan Henning Mankell

chytila mě už od první stránky a nedalo se přestat...velmi čtivý detektivní román

01.03.2014