Littlemonday komentáře u knih
Musim rict, ze jako vasnive cestovatelce mi knizka prijde skvela! Naprosto presne si vybavuji situace, pri kterych jsme s manzelem jen s otevrenou pusou zirali a rikali si “Prace delegata je tezka.” Tohle dilko to potvrzuje a zaroven ukazuje, ze i prestoze turiste nechavaji mozek doma se to da. :)
Za me paradni oddechovka, do konce jsem byla napnuta, jak to s Ianem doopravdy je, s kym ma co docineni. Vztah Lara x Ian je samozrejme jasny, ale nebylo to nudne jen o tom, takze super! :)
Musim rict, ze na me byl pribeh prilis zdlouhavy. Ac to byl dobry namet, tak se to na me zbytecne tahlo. Ale jako odpocinkovy dojacek dobry.
Moc hezke popisy Norska, obcas vtipne pasaze. Jinak bohuzel o nicem, preskakovalo se z niceho na nic, autorka se neustale vracela a odbihala, necetlo se mi to dobre, jesteze to neni dlouhe.
Musim rict, ze tema bylo velmi zajimave, libilo se mi vypraveni z mnoha pohledu a casovych linek. Kazdopadne ale v knize vznikala zvlastni hlucha mista, kdy jsem se vylozene nudila. Obcas dochazelo k tomu, ze jsem musela dost premyslet nad tim, o kom vlastne ted ctu. Rozhodne nemohu knihu hodnotit tak vysoko, ale lepsi prumer to byl. :)
Rozhodně je smutné, co se v Sudanu děje, ale pan Jašek tam jel dobrovolně, vědom si rizika a zjevně to bylo vlastně v pohodě, protože mu Bůh pomáhal při utrpení. Nepoučitelné, ať cestuje dál a hlásá slovo boží, ale nemusel by okolo toho dělat takový humbuk, už ví dokonale, co se může stát.
Ve druhém díle série Nech život plynout se znovu setkáváme s Axelem a Leah. Po ošklivém rozchodu a jejím odjezdu do Brisbane spolu tři roky nemluvili, ona se začala vídat se sympatickým Landonem, který jí pomáhal zapomenout na zlomené srdce. Studovala, malovala a snažila se žít bezstarostně. Axel začal pracovat v galerii a svůj žal zaléval alkoholem.
Když má Leah svou první výstavu, Axel tam nemůže chybět. Už při jejich prvním setkání se otevírají staré rány.
Jak využije Leah svůj potenciál a dokáže Axel zapomenout? To už si přečtěte sami.
Já musím každopádně říct, že postavy jak hlavní, tak vedlejší, jsem měla moc ráda už v prvním díle, takže jsem se moc těšila. Autorka zachovala krátké kapitoly z pohledů obou hrdinů, což mi neskutečně vyhovovalo.
Bohužel u druhého dílu jsem zklamaná dějově. Na 440 stran se tam toho děje tuze málo, a tak je to po předchozí horské dráze dost pomalý a místy i nudný sešup. Nejsem si jistá, jestli kdyby existovalo další pokračování, jestli bych do toho šla.
Hodnotím jako průměr, a to jen díky tomu, že Axela a Leah mám moc ráda.
3/5
Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme
Kniha vypráví o studentce Jessice Simmonsové, která se rozhodne přihlásit se do internetové reality show, aby našla vraha své mámy. O tu přišla před deseti lety a od té doby sériový vrah, který má přezdívku Stračí muž vraždil ještě dvanáctkrát. Show jí má pomoci vraha přilákat a najít. Má ovšem čtyři konkurenty, kteří s ní budou bojovat o sledovanost.
Musím říct, že kniha se četla absolutně sama především díky krátkým kapitolám. Zhruba do půlky jsem hltala každé slovo a těšila se až zjistím, kam se děj rozvine. Pak bohužel přišel trochu útlum a po něm přehlídka jedné naprosto nereálné a překombinované scény za druhou. Nemůžu říct, že bych se nudila, ale vyloženě mě vytáčelo, jak moc je hlavní hrdinka mimo a co všechno jí projde. Ostatní postavy jako by neměly oči, uši, mozek. Nic se neřešilo, Jess měla vše pevně v rukou.
Nejmíň jsem si oblíbila postavu jejího táty. Chápu, že mu někdo zabil ženu a jemu zbyl jen smutek a sedmiletá dcera. Ale možná, že kdyby zašel na terapii a trochu se o Jess staral, tak by všechno bylo jinak. Místo toho seděl na gauči, chřadnul, vypadal jako bezdomovec a mlčel.
Jako takhle… Takový průměrný thriller, který nemůžete brát moc vážně. Ale nabízí super nápad na námět a pár povedených zvratů a odhalení.
3/5
Úspěšná advokátka Cassie se spoustou přátel, rodinou a úsměvem na tváři? To je bohužel minulost a my v knize poznáváme Cassie, která je nezaměstnaná, smutná, bez kontaktu s lidmi a zhroucená. Finanční situace ji donutila najít si brigádu, kontroluje e-maily v právnické firmě k velkému případu.
Tam se dostane k jednomu osobnímu e-mailu Foresta Wattse, který je adresován jeho ženě Annabelle. Je tak krásný a plný citu. Takových e-mailů se jí k revizi objevuje víc a ona se zamiluje do jejich krásného života a chce o něm vědět víc, být součástí. Trochu psycho, že?
Možná ale Annabelle není úplně dobrá žena pro Foresta, Cassie by to zvládla lépe. Rozhodne se tedy s Forestem potkat osobně. Jak to dopadne? Ucítí Forest to pouto?
Musím říct, že jsem si tento thriller moc užila. Stalkovací psychouši jsou vždycky úplně mraziví, ale v této knize je příběh velmi originální a dějová linka není předvídatelná, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Častokrát jsem si říkala, že na Cassie nenajdu absolutně nic dobrého, že je prostě jen čirý blázen. A přesto mě autorka donutila jí alespoň v něčem chápat. Rozhodně doporučuji!
4/5
Zajimavy namet, originalni uhel pohledu - vypravi petilety Jack. Co mi vadilo byla silena neempatie postav, nebudu spoilovat, ale par lidi bych propleskla. Kazdopadne to musi byt sileny, byt s ditetem zavrena v jedne cimre.
Za mě takový průměrný příběh lásky za války. Na válku nezapomenout samozřejmě, ale v románech těžko hledat něco nového a neohraného.
Příběh chladné Veronicy nám ukazuje mrzutou seniorku, která chce mít vše podle svého, je necitelná a za své peníze si koupí co potřebuje, především dobrý čaj a sušenky.
Jediný člověk, kterého má, je její služebná Eileen, nemá ani rodinu ani přátele. Jelikož je velmi bohatá, rozhoduje se, co s penězi po její smrti.
Zjistí, že má vnuka, ale po nešťastném seznámení by raději ani neměla, takže považuje za velmi dobré znamení, když jí v televizi učaruje pořad o tučňácích na Antarktidě.
Musím říct, že jsem se malinko bála, aby pro mě kniha nebyla nezajímavá, ale opak byl pravdou! Veryin chlad a odstup mě často velmi bavil, seniorka to byla rozhodně rázná.
Zároveň jsem se pročetla k minulosti, pravdě a jen jsem zírala, co všechno Veronica musela zvládnout. Zatlačila jsem dokonce pár slz.
Vnuk Patrick je tak trošku týpek, hůř už v očích své babičky vypadat nemohl, každopádně to rozhodně není zlý člověk.
Pokud si chcete přečíst odpočinkový román, při kterém se budete usmívat, dojímat a dozvíte se něco málo o tučňácích, hurá do toho! Neuvěřitelně jsem u knihy vypnula a relaxovala, žádné extra náročné čtení.
120 dnů Sodomy - Markýz de Sade
Kniha, ke které jsem se dostala díky knižní štafetě.
Recenze:
Kniha, která je považována za první pokus o sepsání lidských sexuálních úchylek. Nejsem žádná puritánka, ale rozhodně jsem knihu brala do ruky s tím, že se asi občas začervenám, budu překvapená, šokovaná, protože všichni víme, že člověk je tvor velmi vynalézavý.
Nečekala jsem však, že mě čeká téměř 400 stran hnusu, humusu a násilí páchaného na lidech, dětech, zvířatech
Příběh čtyř pánů, kteří se rozhodnou udělat si na zámku orgie a vyprávění bordelmamá o všemožných úchylkách, které se pak nebáli vyzkoušet. Nevěřím, že to píšu, ale fekálie nebyly nejhorším, o čem jsem četla. Naivně doufám, že většina děje nebyla pro nikoho vzrušující a už vůbec ne inspirací.
Především vidím problém v nedobrovolnosti “souložníků, jak byly nazývány sexuální oběti na zámku. Nechutnosti, ke kterým byli chlapci i dívky nuceni, byly každou stránkou stupňovány a vedly až k opravdu brutálnímu mučení končícímu smrtí.
Když se budeme bavit o nějaké jazykové stránce knihy, tak tu nemluvíme o žádném šlágru, celkem jednoduchý jazyk, často se opakující slovní zásoba, protahovaný a opakující se děj a velmi uspěchaný, jen v bodech sepsaný konec.
Čekala jsem a doufala, že spravedlivě budou páni nakonec nějak potrestáni, z jejich konání mohla vzejít aspoň infekce nebo pohlavní nemoc, ale tihle čtyři gentlemani si prostě jen užili postupné umučení desítek lidí a navzájem se za to poplácali po zádech. Poučení nulové, žaludek se vám při čtení zvedne asi stokrát, popisy některých “scének mě až fyzicky bolely, když jsem si je představila.
Humus, odpad, příšernost. Moc nevím, co by to čtenáři mělo dát kromě šoku. A knihu opravdu nedoporučuji lidem se slabším žaludkem nebo narušenou psychickou rovnováhou.
Dávám jednu hvězdu za sloh, přečíst se to zjevně dalo.
1/5
Docela slušná oddechovka, za mě možná příliš zdlouhavá v některých místech, ale oceňuju zvraty a nečekané reakce některých postav.
Za mě je Božská hra thriller s neuvěřitelně dobrým nápadem! Partu puberťáků “sleduje Bůh a dává jim čím dál složitější úkoly, hází jim do cesty překážky a postupně je “hra čím dál temnější.
Od začátku jsem knihu hltala a těšila se na odhalení “Boha a na to, co všechno donutí hlavní hrdiny dělat.
První polovina knihy se četla sama a já nechápala špatné recenze.
Pak se ale něco zlomilo a z příběhu se stala divná táhnoucí se nudná fantasy věc a já měla horko těžko co dělat, abych to dočetla.
Co mě v knize bavilo byly postavy. Dobře vykreslené charaktery, situace, ktere byly reálné a i jejich myšlenkové pochody a dialogy byly velmi věrohodné.
Rozhodně bych uvítala kratší verzi knihy, vykašlala bych se na existenciální rozjímání a konec udělala víc thrillerově a pak bych se dobře bavila. Škoda skvělého nápadu, ale bylo fakt peklo to dočíst.
2/5
Musím říct, že jsem dlouho nezažila takovou pocitovou otočku u knihy. První polovinu jsem spíš tak jako mlčky trpěla nudný děj plný náboženství a rasismu a pak najednou mávnutím kouzelného proutku měli autoři mou pozornost.
V knize je relativně dost postav, hodně vazeb mezi nimi a strašně špatně se mi vzpomínalo kdo je kdo. Je to dané asi tím, že k nim byly poskytnuty jen základní informace a čtenář nemá šanci si s nimi utvořit vztah, nebylo tam nic, co by mě u jednotlivých hrdinů zaujalo a já si je díky tomu mohla rozlišit.
Samotný zločin, o který v knize jde, je za mě popsán naopak velmi chytlavě, dokázala jsem si představit popisované situace a líbí se mi, že to bylo neobyčejné, chytré, připravené.
Závěr mě však nijak neuchvátil, v podstatě mi je doteď tak trochu nejasný motiv zločince, vše bylo na konci takové uspěchané a krkolomné, což je velká škoda.
Knihu tedy hodnotím průměrně.
3/5
Zaver serie nebyl uplne spatny, ale celkove byl dej tak predramatizovany, ze by to ani zfilmovat neslo. Obcas jsem si pripadala jak ve spatnem akcnim filmu. Par prekvapujicich zvratu me sokovalo, celkove serie mela dil od dilu spis stoupavou tendenci, ale obecne je to proste odpocinkovy prumer.
Prvni dil teto serie hodnotim prumerne, a to s odrenyma usima. Dej se temer nehybe, postavy delaji to same dokola. Jen diky tomu, ze autorka aspon knihu neudelala zbytecne dlouhou a nakonec se ji podarilo v zaveru vytvorit i nejake napeti, dostala ode me kniha tri hvezdy.
Čikatilův případ mám v povědomí už z jednoho dílu podcastu Opravdové zločiny. Knihu jsem tedy četla s nějakou představou a jen jsem si doplňovala informace, které jsem nevěděla.
Po vás, kteří jste o Andreji Čikatilovi ještě neslyšeli - velmi doporučuji si knihu přečíst. Jeho činy byly otřesné, jeho bezcitnost nechutná, ale i o zle je třeba mít povědomí.
Tento masový vrah má na svědomí přes padesát životů patřících především dětem. On sám si pak přimýšlel další a tvrdil, že to bylo přes sedmdesát mordů. Vraždy byly sexuálně motivované, způsob zabití velmi krutý. Kdyby to bylo na vás stále málo, některé kusy těl také požíval.
Jeho příběh je v knize představen především z pohledu vyšetřovatele Kostojeva. Díky tomuto náhledu je vidět, že mohl být zavřený už spoustu let, kdyby ruská milice fungovala tak, jak má.
Našlo se pár kapitol, které bych klidně vyškrtla, především o minulosti některých postav a politická situace. Mnoho útržků nebylo vůbec důležitých pro děj knihy.
Každopádně jako zločinožrout jsem s informacemi spokojená a zvídavým a zvědavým čtenářům velmi doporučuji! Snad jen pokud jste extra cíťové, tak raději sáhněte po jiné knize.
4/5
Druhý díl série Avalon Bay jsem otevírala s nadšením, protože jsem chtěla pokračování a vysvětlení vztahu Gen a Evana.
No Jako ano, je to oddechovka, taková jednohubka. Ale na první díl bohužel pořádně ztrácí. Syndrom hodné holky byl vtipný, stále se tam něco dělo a užívala jsem si příběh dvojčat.
Tady jsem ale byla trochu zklamaná. Šílené tajemství, proč Gen zmizela mě nijak nenadchlo, z Coopera se stal děsně dospělý suchar a vlastně i Evan vyměkl.
Úsměvných momentů bylo také méně. Líbila se mi dějová linka s místním policistou, který potřeboval pořádnou dávku karmy.
Průměr na lehátko dobrý, ale asi neodpadnete nadšením.
3/5
Budu moc ráda, když mě budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme