littlestar komentáře u knih
Očekávání naplněno. Nad vyprávěním příběhu, někdy lehce pritazenoho za vlasy, jsem se od začátku do konce nelámal smíchy, ale většinu děje spíše potutelne usmíval a přece jen občas i nahlas zasmál (letiště, koberec na okně, ...). Postavy jsem si oblíbil raz dva, charakterem zábavné, jako puzzle do sebe zapadající, k tomu čtivý děj
Příjemné vyprávění příběhu, ve kterém se snad každý muž dokáže ztotožnit s některou z hlavních postav. Smíchy jsem se nad příběhem nelámal, ale duši potěšil.
Čtu jednotlivé díly, tak jak jdou za sebou. Takže pro mě již deváté rande s tvorbou pana Cartera. Opět nadprůměrné dílko. Nicméně si nemůžu pomoci, že začátek knižní série mi seděl více. Je dobře, že se autor snaží schéma knih měnit, každopádně první knihy série, postavené na principu "velký počet postav, mezi kterým se skrývá vrah" ve mě probouzel naději, že mám šanci lumpa také odhalit. Poslední knihy ale autor volí strategii, že se s vrahem potkáme až při finálním odhalení a v příběhu se neobjeví nebo více než sporadicky. Ale beru to, že to je hlavně můj problém. Pozitivně hodnotím, že jsou mi některé ústřední postavy sympatičtější než dříve (hlavně kpt. Blakeová už se zdržuje svých hysterických prohlášení). Též příběhy si stále drží svou dávku originality, byť už poslední knihy nezpůsobí takový wow efekt překvapení jako dříve. Též se po celou sérii peru s dialogy, které mi přijdou někdy zbytečně nabobtnalé, nepřirozené a v ději navíc. V Galerii mě to tlouklo do očí ještě více než jindy. Děj se někdy vleče jako kdyby se autor snažil dodržet svou tradiční normu 340 stránek.
Po přestávce několika autorovo knih opět uděluji 5*. Ano, vzorec knihy se v určitých aspektech opakuje, ale přece jen je vidět určitý vývoj i u samostatných hlavních postav a to alespoň za mě v tom pozitivním. Co mě však i nadále irituje, jsou stále se opakující tvrzení typu !nejděsivější místo činu", "nejsložitější případ", "největší vražedná bestie" ... to mi moc v příběhu nesedí
Pro mě příjemné překvapení. Pár listů mi trvalo než si mě příběh získal (ale s tím mám problém u většiny knih), ale pak jsem knihu dorazil na jeden zátah. Jsou pasáže, kde se vyprávění poněkud vleče, nemá takový spád a děj není tolik poutavý. Proto na 5*, alespoň pro mě, to není. Ale jako celek působí kniha čtivě, text je psán přirozeně, postavy si čtenář dokáže oblíbit/neoblíbit (byť některým mohl být ponechán širší prostor) a příběh má svou dílčí originalitu (což není v současné době samozřejmostí).
(SPOILER) Pořád je to čtivé, ale už se na mě podepsal fakt, že jsem četl několik knih této série v krátkém čase a už se to poněkud okoukalo a už se nedostavil tak dobrý ze stráveného času jako u předchozích knih. Navíc i samotný příběh mě nezaujal tolik a mám rád, pokud dostávám šanci vraha uhodnout, ale zde byl prostor k jeho odhalení minimální, jelikož se v ději prakticky neobjevil a jako čtenáři mi tam chyběli indicie, které mě mohou k němu dovést. A akční závěr knihy mi také tolik nechutnal, ale s tím se peru i v knihách, které píše můj oblíbený Nesbo.
Byl jsem plný zvědavosti na srovnání knihy a filmu (filmů). V čem všem se od sebe liší, jak moc se odchýlili filmaři od knížní předlohy. A našel jsem si své, kniha přinesla řadu nových informací, které nebylo možné ve filmovém zpracování najít. A hodnocení knihy vychází ze srovnání o něco lépe. Takové rozto(milé) vyprávění, doplněné o pěkné ilustrace, příjemný spád událostí. Jen některé dialogy mi úplně nesedí. 4,5*
Těžce se mi hodnotí. Příběhy krásné, leč množství jmen a názvosloví, jazyk vyprávění nebylo pro mě to pravé a udržet pozornost na děj pro mě složité. A rozhodně potěší, pokud bude vše jednou zfilmované. Každopádně volby nelituji, bylo fajn se dozvědět z počátků Středozemě. Závěr knížky by byl za půl hvězdy navíc, leč udělit ji můžu jen textově 2,5*