lucie.svobodova komentáře u knih
Román, který přináší svěží a zábavnou premisu o vztahu, který vzniká prostřednictvím nenávistných dopisů.
Hlavními postavami jsou Naomi, dívka z Oklahomy, a Luca, chlapec z Kalifornie, kteří si začnou dopisovat díky školnímu projektu.
Co začíná jako vzájemná výměna sarkastických urážek, se postupně vyvine v přátelství, které přetrvává roky.
V jejich dopisování se odráží rozdílnost jejich povah i prostředí, ve kterém žijí, což z příběhu dělá zábavnou a napínavou podívanou.
Síla knihy spočívá v dynamické interakci mezi hlavními postavami. Naomi a Luca jsou silní jednotlivci, kteří si neberou servítky a jejich vtipné, někdy až jedovaté dopisy nás okamžitě vtáhnou do děje.
Marchetti zvládá zachytit chemii mezi postavami prostřednictvím jejich korespondence, což není jednoduchý úkol. Díky tomu si dokážeme představit vývoj jejich vztahu, který prochází různými fázemi – od rivality až po hlubší porozumění.
Velký zlom v příběhu nastává ve chvíli, kdy Luca přestane Naomi odpovídat a zmizí na několik let.
Tento moment přidává ději dramatickou hloubku a motiv pátrání po starém příteli přináší do knihy nový prvek napětí.
Závěr knihy, kdy se Naomi rozhodne Lucu vypátrat, je silně emocionální.
Hate Mail je lehká, romantická komedie s vtipnými dialogy, která nabízí osvěžující pohled na mezilidské vztahy na dálku.
Je to příběh o tom, jak i nenávist může přerůst ve skutečné přátelství a jak dopisy dokážou propojovat lidi navzdory vzdálenosti a času.
Pro milovníky moderních romantických příběhů s příměsí humoru je tato kniha ideální volbou.
Poutavá výpověď o ženských osudech a jejich vnitřních bojích.
Autorka se zaměřuje na dvě ženy, Katku a Marii, které na první pohled vedou zcela odlišné životy, ale přesto sdílejí podobné dilemata a touhy.
Téma osobní svobody, tlaku společnosti a očekávání druhých je zde klíčové, a Dagmar brilantně zachycuje, jak ženy čelí nejen externím vlivům, ale také vnitřním tlakům, které je svazují.
Příběh se zaměřuje na každodenní situace, které ženy zažívají – od rolí matek a manželek až po tlak být stále „dokonalá“ a plnit očekávání ostatních, aniž by se ženy skutečně zaměřily na své vlastní potřeby.
Zajímavý je kontrast mezi těmito dvěma hrdinkami, které, ač na první pohled velmi odlišné, bojují s podobnými problémy – očekáváními, která na ně klade rodina, společnost, a především jejich vlastní nevyřčené touhy.
Hlavní myšlenkou knihy je odvaha žen říct „Nemusím!“ a vystoupit z rolí, které jim nebyly přirozeně dány, ale které na ně byly v průběhu let “uvaleny.
Autorka zobrazuje Katku a Marii jako zástupkyně mnoha žen, které se cítí uvězněny ve svých životech a touží po změně, ale zároveň mají strach ji udělat. Tento vnitřní konflikt je klíčovým prvkem, který se prolíná celým příběhem.
Styl vyprávění je přímý, odvážný a někdy i lehce ironický, což dodává knize potřebnou dynamiku. Nešetří ani humorem, který je často jemně zasazen do situací, které by jinak působily těžce.
Díky tomu je čtení příjemné a zároveň lehce znepokojivé, protože se zamyslíme nad svými vlastními životy a rozhodnutími.
Neděláme také něco proti své vůli? Jen kvůli tomu, že bychom “měly? Že se to od nás očekává?
Nemusíš! je tedy nejen příběhem žen, ale také výzvou k tomu, aby ženy začaly více poslouchat své vlastní touhy a potřeby, a nebály se říct "ne" všemu, co jim nevyhovuje.
Kniha je inspirací k tomu, aby se ženy nebály hledat svou vlastní cestu, i když to může znamenat vzdát se společenských očekávání a udělat krok do neznáma.
Emocionálně nabitý román, který zkoumá témata ztráty, zármutku, úzkosti a hledání sebe sama.
Dovedete si představit, že se rozejdete s partnerem / partnerkou a pak zjistíte, že vám zatajil/a nemoc a zemřel/a?
Smutné? Děsivé? Přesně tím si prochází Olivie.
Partner se s ní rozešel a pak… zemřel.
Tento silný příběh sleduje Olivii, která se po smrti svého (ex)přítele Simona vydavá do jeho rodného městečka Bridgewater, aby splnila jeho poslední vůli. Přitom si myslela, že už se tam nikdy nevrátí.. a ještě při takové smutné příležitosti.
Cesta do Bridgewater je emocionálním bojem, který Olivii nutí čelit nejen bolestivé ztrátě, ale také úzkostem a vzpomínkám z její minulosti. Které opravdu nejsou hezké.
Autorka velmi citlivě vykresluje složitý vztah mezi Olivií a Simonovým otcem, Davidem Hendersonem, který je zpočátku prezentován jako arogantní a nepřátelský člověk.
Ale ani on to neměl v životě lehké a proto zahořkl.
Konflikt mezi nimi dodává příběhu napětí a představuje klíčový prvek v Oliviině procesu hojení.
Kristina mistrně zobrazuje vývoj jejich vztahu.
Zůstanou (jak se říká) na nože nebo se jejich (ne)vztah promění alespoň v náznak přátelství?
Oliviina postava je komplexní a lidská, soucítila jsem s ní v jejím boji s úzkostmi a vším okolo.
Jelikož sama za sebou mám pár panických atak, uměla jsem se do ní vžít možná o něco více, než ti, kteří tyto situace neznají.
Její cesta do Bridgewater se stává metaforou pro cestu k sebepoznání a přijetí minulosti.
Začátek se může zdát být pomalejší, ale příběh postupně graduje, objeví se množství zvratů, tajemství, napětí a vlastně nemám slov, co autorka zvládla vybudovat, a hlavně s jakou atmosférou.
Úžasný román o překonávání osobních démonů, uzdravování a nalézání naděje v nejtěžších chvílích.
Kristina nás vzala do světa plného emocí a ukazuje, že i když se život zdá nesnesitelný, vždy existuje cesta k uzdravení a novému začátku.
Neobyčejná erotická romance, která na první pohled slibuje příběh o dokonalém vztahu, avšak postupně odhaluje temná tajemství a emocionální napětí.
Kniha zaujme nejen fanoušky romantiky, ale všechny, kteří mají rádi příběhy plné zvratů a nečekaných odhalení. Nechybí nám zde ani těžká témata jako týrání, drogy a další.
Hlavní hrdinka, dvaatřicetiletá Riley, žije poklidný život se svým psem Millerem v malém městě Quincy, kde pracuje jako finanční poradkyně.
Její život je klidný a předvídatelný, až do chvíle, kdy ji kamarádka Chelsea přemluví k účasti na rozlučce se svobodou na Bahamách.
Tam se Riley seznámí se sedmatřicetiletým Brettem Jacobsem, charismatickým prodejcem lodí, který její život obrátí naruby.
Romantický vztah s Brettem začíná jako sen – luxus, cestování a neustálé vzrušení. Jenže Riley brzy zjistí, že Brett není takový, jakým se zdá být.
Jeho tajemné obchodní schůzky na podivných místech ji začínají znepokojovat a Riley začíná pochybovat, zda Brett skutečně prodává lodě, jak tvrdí.
Příběh se zamotává, když Riley začne objevovat stopy vedoucí k Brettovým temným tajemstvím. Jak daleko je ochotná zajít, aby zjistila pravdu, a co vše bude muset obětovat?
Torre dokáže mistrně budovat napětí a postupně odhalovat vrstvy záhad, díky čemuž je kniha napínavým čtením od začátku do konce.
Kniha zkoumá psychologické dilemata a neustálé střety mezi touhou, láskou a strachem.
Riley je sympatická postava, která musí čelit těžkým rozhodnutím a neustále balancovat mezi láskou a pravdou.
Brett je sexy dominantní boháč, který má svá temná tajemství.
Půjdou nakonec společnou cestou?
Historický román zasazený do středověkého Brna, který nabízí napínavý příběh plný intrik, zločinu a tajemství.
Jedná se o první knížku ze série Mocní a ubozí Markrabství moravského - historické detektivní romány z okolí Brna a celkově Moravy.
Hlavním hrdinou je Marek z Erlachu, důvěrník markraběte Jana Jindřicha Lucemburského a velitel družiny, který se na žádost markraběnky Markéty Opavské pouští do vyšetřování tajemné smrti mladé dívky a hledání otce jejího dítěte.
V lese se totiž našla umírající dívka v zakrvácených šatech a její novorozeně, které bylo zabaleno do pleny se symbolem patricijského rodu Anshelmů. Dítěte se ujímá přímo Markéta Opavská.
Kdo je ona dívka? A proč je na pleně vyšito “A, když jde o iniciálu, kterou používá výhradně rod Anshelmů?
Zvládne být Marek při vyšetřování diskrétní, aby se situace nerozkřikla po celém Brně?
Kniha mistrně vykresluje středověkou atmosféru Brna, včetně jeho temných zákoutí, jako je například kopec Puhlík, kde pobývá ta největší “spodina - nevěstky, kriminálníci,…
Dozví se zde něco o dívce? Byla jednou z nich? Zná ji někdo?
Při pátrání se nedopatřením stal svědkem domlouvání vraždy, i vraždy samotné - vše ale jen poslouchal z úkrytu.
Jeho pátrání se tedy rozrůstá o další úkoly, nemůže to nechat přeci jen tak být.
Autorka zobrazuje kontrast mezi chudobou a bohatstvím v tehdejší společnosti. Příběh odhaluje nejen kruté osudy žen, ale také spletité vztahy mezi brněnskými patriciji, jejichž životy jsou plné pokrytectví a lží.
Román je inspirovaný skutečnou událostí, což pro mě knize dává ještě o něco větší rozměr.
Můžete se těšit na důkladně propracované postavy, přičemž Marek z Erlachu je sympatickým hrdinou, který svou inteligencí a odvahou čelí nebezpečí a neodbytným otázkám.
Občas jsem byla trochu zamotaná ve jménech, protože postav není zrovna nejméně, ale nakonec jsem se vždy zorientovala .
Milovníci historických detektivek jistě ocení detailní popisy a atmosféru, kterou Naďa dokázala vytvořit.
Psychologický román o přátelství, zradě a odpuštění, který se odehrává v těžké životní situaci.
Příběh se točí kolem Štěpánky, ženy, jejíž život se zdánlivě vymyká kontrole. Její přátelství s nejlepší kamarádkou Zuzanou (Zu) bylo vždy silné, už od dětství, i přes to, že každá byla úplně jiná.
Vše bylo fajn, až do chvíle, kdy došlo ke zradě, která je rozkmotřila. Poté spolu nebyly několik let v kontaktu a nic o sobě nevěděly. Až do chvíle, kdy Štěpánce přišla obsílka od notáře. Zu zemřela… ?
Aby toho nebylo málo, i vztah s manželem a dětmi pokulhává, a Štěpánka se snaží držet vše pod kontrolou. Neshody s manželem, hádky s pubertální dcerou Martinou a se synem Filipem to také není úplně jednoduché.
Kromě šoku dopis přináší i informaci o nečekaném dědictví, protože Zu Štěpánku uvedla jako jedinou dědičku. Přijetí tohoto dědictví ale znamená projít nelehkou cestou odpuštění.
Jak tohle nakonec celé dopadne? Přijme dědictví? Odmítne ho?
Střídá se nám zde časové linky - přítomnost a minulost, kde vypráví například jak jejich přátelství vzniklo a dále se vyvíjelo až k osudné chvíli zrady.
Příběh je protkán emocemi a dilematy, které Štěpánka musí překonat a nějakým způsobem vše zpracovat.
Autorka zobrazuje vnitřní boj hlavní hrdinky, která musí čelit minulosti a nalézt v sobě sílu, aby mohla jít dál.
Je možné odpustit takovou křivdu? Jaký vliv na rozhodnutí mohou mít všechny okolnosti kolem?
Štěpánka se musí vyrovnat s vlastním hněvem a zklamáním, aby pochopila, že některé problémy v jejím životě mohou mít hlubší kořeny, než si původně myslela.
Dagmar nám nabízí hluboký pohled do lidských emocí, které přicházejí v momentě ztráty blízkého člověka a nutnosti čelit pravdám, kterým bychom se nejraději vyhnuli.
Román, který nás ponoří do hloubky lidských emocí a vztahů, a odhaluje, že láska může mít mnoho podob.
Zkoumá složité vztahy mezi matkou, synem a jeho partnerkou. Kniha je fascinujícím příběhem o síle mateřství a pohlcující vášni, které se střetávají v nemilosrdném boji o pozornost a lásku jednoho muže.
Hlavní hrdinka Matylda je mladá dívka, která se zdá být dokonalou partnerkou pro Jakuba. Jejich vztah je plný vášně a porozumění.
Na druhé straně stojí Jakubova matka Jana – žena, která je na první pohled dokonalá ve všech směrech, ale skrývá v sobě majetnickou a povýšeneckou povahu. A taky pěknou intrikánku a manipulátorku.
Jana miluje svého syna až natolik, že je ochotná udělat cokoliv, aby Matyldu z jeho života odstranila.
Jakub, který je vzorným synem i partnerem, se ocitá v pasti mezi dvěma nejdůležitějšími ženami jeho života.
Matyldu miluje, ale je připoután i k matce, která má na jeho život výrazný vliv a je jí oporou po smrti otce.
Tento napjatý trojúhelník tvoří základ knihy a odhaluje, jak destruktivní může být majetnická láska, když překročí své hranice.
Kniha zkoumá fascinující a zároveň bolestivé téma střetu dvou typů lásky – mateřské a romantické.
U čtení člověk neustále přemýšlí, jak daleko Jana zajde, aby dosáhla svého cíle, a zda Matylda dokáže ustát všechny překážky, které jí přijdou do cesty.
Maruška v knížce ukazuje, jak láska v různých podobách může nejen spojovat, ale i rozdělovat. Tento příběh ocení především ti z vás, kteří mají rádi psychologicky laděné romány s propracovanými charaktery.
Poutavý příběh plný emocí, nějakého toho vzrušení a romantiky.
V centru děje stojí dvojice hlavních postav – Míša a Adam.
Jejich vztah se od začátku vyznačuje konflikty, především kvůli rozdílným osobnostem a přístupu k práci. Adam, nový ředitel firmy, je autoritativní a odhodlaný ukázat, kdo je tu pánem.
Naopak Míša, která je silná, sebevědomá a nebojácná žena, se rozhodne s Adamem bojovat a neustále ho konfrontuje. Tato dynamika vytváří mezi nimi silné napětí, které čtenáře přitahuje.
Silné stránky knihy spočívají zejména ve výborně vykreslených postavách.
Míša je sympatická hrdinka, která se nebojí postavit za své názory, a její odvaha ji činil atraktivní.
Adam, i když působí chladně a nepřístupně, postupně odhaluje své zranitelnější stránky, což mu dodává lidský rozměr.
Jejich vzájemná chemie a slovní přestřelky jsou jedním z hlavních lákadel příběhu.
Se*em se tu také samozřejmě nešetří . A víte co? Nejsou to jen klasické trapné postelovky …
Další silnou stránkou knihy je svižné tempo.
Autorka dokáže udržet čtenářův zájem o to, jak se vztah mezi Míšou a Adamem bude vyvíjet. Navíc příběh není jen o jejich konfliktu, ale také o jejich osobním růstu a překonávání minulosti.
Adamova tajemná minulost totiž přináší do příběhu další vrstvu.
Slabší stránkou knihy může být určitá předvídatelnost děje. Vztah mezi hlavními hrdiny se vyvíjí podle klasického schématu, což může působit trochu jako klišé.
Ale to už k tomuto žánru prostě patří .
Každopádně tím nechci říct, že by byla knížka celkově předvídatelná, to určitě ne! Ba naopak, čeká nás hned několik zvratů a nečekaných situací.
Zatímco Míša a Adam mají výraznou osobnost a jejich vztah je dobře vykreslen, ostatní postavy občas působí ploše a nedostávají tolik prostoru, aby se rozvinuly.
Knížka nabízí silné hlavní postavy, napětí a dynamický příběh. Pokud máte rádi příběhy o silných ženách, které se nebojí postavit proti autoritě, a zároveň oceníte romantiku s dávkou vzrušení, ale i nějakého toho napětí, tato kniha by vám neměla uniknout.
Tato kniha od Jany Krobové, píšící pod pseudonymem Johana Kral, je románem, který se odvážně pouští do témat vztahové dynamiky a lidských potřeb.
Hlavní postavy, Prokop a Zuzana, představují zdánlivě ideální pár. Prokop je hudební skladatel a organizátor festivalů, zatímco Zuzana píše vlastní román a scénáře, vedle toho vede ještě kurzy tvůrčího psaní. Jejich život na venkově působí harmonicky, avšak pod povrchem se objevují nějaké ty praskliny.
Stárnoucí Prokop si uvědomuje, že už nedokáže své ženě nabídnout stejnou vášeň jako dříve, což ho přivádí k myšlence, že by Zuzana mohla potřebovat milence.
Tento nápad je nejen skandální, ale také otevírá otázku, jak daleko jsou lidé ochotni zajít, aby zachovali svůj vztah a přizpůsobili se měnícím se okolnostem.
Autorka zde skvěle pracuje s psychologií postav a čtenáři nabízí hluboký vhled do jejich myšlenek a pocitů. Román zkoumá hranice lásky, věrnosti a sebedůvěry, a přitom klade důraz na důležitost komunikace a pochopení ve vztahu.
Zpočátku absurdní návrh Prokopa se postupně proměňuje v komplexní úvahu nad tím, co opravdu znamená být ve vztahu spokojený a jaké kompromisy jsou nutné. Kniha nenabízí jednoduché odpovědi, ale spíše nás vybízí k zamyšlení nad vlastním životem a vztahy.
Styl psaní je čtivý, příběh je velmi lidský a autentický. Postavy jsou přirozené a realistické, což zaručuje, že se snadno vžijeme do jejich situace.
Přináší nám nejen zajímavý příběh, ale také možnost reflektovat vlastní postoje k lásce a partnerství.
Jana ve svém románu tentokrát přináší poutavý příběh, který se zaměřuje na dynamiku jedné současné rodiny, jež se nečekaně ocitne v krizi.
Kniha se věnuje tématům, jako jsou manželské problémy, finanční problémy, odcizení, nevěra, zrada, první láska a vztahy mezi rodiči a jejich dětmi.
Příběh je vyprávěn z pohledu tří hlavních postav – matky Karolíny, otce Jakuba a dospívající dcery Justýny.
Děj knihy se odehrává v době, kdy Karolína a Jakub, manželé po dvaceti letech společného života, procházejí vážnou krizí.
Jejich vztah se pomalu rozpadá, což se výrazně promítá i do jejich rodinného života. A jejich děti to nenesou dobře.
Karolína, psycholožka, která se snaží najít cestu, jak znovu spojit svou rodinu, ale zároveň si uvědomuje, že ne všechno může zachránit vlastními silami.
Jakub, podnikatel, který se stále více uzavírá do sebe a jeho pracovní problémy jen přilévají olej do ohně. A nejen pracovní problémy…
Jejich tři děti jsou pak vystaveny tlaku z obou stran a snaží se najít své místo v této nové, nejisté situaci.
Karolína v sobě nese mnoho rozporů. Jako psycholožka se snaží pochopit a vyřešit problémy druhých, ale když jde o její vlastní život, cítí se občas bezradná a pomoc hledá u druhých.
Jakub představuje klasického muže od rodiny, který se snaží všechno zvládat sám a neukazovat slabost.
Dospívající dcera přináší do příběhu mladistvý pohled. Její zmatenost a snaha se vypořádat s problémy rodičů jsou vykresleny autenticky a citlivě.
Autorka se nebojí jít do hloubky a ukazuje, že cesta k nápravě není vždy snadná a někdy se musí člověk smířit s tím, že ne všechno lze “opravit. Cesta může být komplikovaná, bolestivá a ne vždy musí mít cíl, který si představujeme.
Jak dopadla tato rodina? Našli manželé cestu zpět k sobě?
Jana píše svižným a originálním stylem, který dokáže čtenáře vtáhnout do děje, jak jsme mohli vidět již u Skandálního plánu.
Příběh je dobře strukturovaný a díky střídání pohledů jednotlivých postav je dynamický. Máme tak také možnost porozumět pocitům všech členů rodiny, což příběhu přidává na autenticitě.
Román, který nám nabízí hluboký pohled na rodinné vztahy a problémy, které mohou vzniknout i po letech společného života. Holt na vztahu je potřeba pracovat pořád, i po letech.
Je to silný a emotivní příběh, který zanechá v každém z nás mnoho podnětů k přemýšlení.
Tak je to tady - měníme žánr, protože Jana neumí “jen psychologické romány, píše i krimi / thriller.
Kniha Tvář se odehrává v mrazivých švýcarských lesích a zaujme již od prvních stránek svou temnou atmosférou a drsným zločinem, který spustí řetězec událostí, jež nás nenechají v klidu.
Děj začíná nálezem těla mladé dívky, jejíž obličej byl brutálně pořezán / odříznut. Tento hrůzný zločin šokuje místní komunitu i dvojici mladých kriminalistů, kteří se případu ujímají.
Co za psychopata tu řádí?
Simon, ambiciózní detektiv, a jeho kolegyně Camilla, jež musí čelit nejen hrůzám vyšetřování, ale i strachu o svou sestru, která by mohla být dalším terčem útočníka.
Proč si to myslí?
Je možné, že vrah má konkrétní představu o svých obětech. A pak mu z nich po jejich trýznění stačí jen kousek? Třeba obličej? Není to šílené? To opravdu je.
Co člověka k tomuhle může vést?
Autorka má neuvěřitelný talent pro budování napětí. Každá kapitola je nabitá energií a postupně odhaluje detaily a jimi podporuje gradaci děje.
Jako plus beru krátké kapitoly, ale musíte počítat s tím, že o to častější pak u čtení bude “přečtu ještě jednu a pak půjdu udělat to a to, no, nebude to jen jedna .
Janin styl psaní je dynamický a plynulý, což dělá čtení rychlým a pohlcujícím.
Propracovaná psychologie postav je další silnou stránkou knihy. Simon a Camilla nejsou jen ploché postavy, ale postavy s reálnými problémy. Zvláště Camillina obava o svou sestru dodává příběhu lidský rozměr.
A o vrahovi ani nemluvím.
Také skvěle využívá prostředí švýcarských lesů, které je nejen krásné, ale také temné - nebezpečné a znepokojivé. Mrazivá příroda vytváří dokonalou kulisu pro tento temný příběh a přidává k jeho napínavosti.
Napětí, temná atmosféra a zajímavé postavy činí z této knihy čtivý kousek, který vás vtáhne do děje. Přestože některé části mohou občas působit předvídatelně nebo trochu klišé, celkově jde o velmi dobře napsaný příběh plný zvratů a falešných vodítek, který by neměl uniknout žádnému milovníkovi detektivek, krimi a thrillerů.
Pokud máte rádi mrazivé detektivní příběhy s psychologickým podtextem, Tvář rozhodně stojí za přečtení.
Kniha o přírodě, která je přizpůsobena dětem, je doplněna o nádherné ilustrace a naši dvouleťáci si přímo zamilovali Píťu :).
Že Golden Dog vydává horory? To sice ano, ale teď tu máme jednu libůstku od Honzy. Máte chuť na po**o v pravém slova smyslu? Ale nechcete si zavirovat telefon? Tak si místo toho přečtěte Honzovu knihu, vyjde to totiž dost podobně . A navíc má příběh! Dokonce víc příběhů! Přinese nám pět různých příběhů, pět různých osudů, a erotika tu bude překvapivě hrát nějakou tu roli …
Musím se přiznat, že tahle knížka mě zaujala ihned obálkou - tak všeříkající, ale zároveň svým způsobem tak jemná… prostě růžovka .
Jak jsem již napsala, máme zde příběhy pěti hlavních hrdinů, a víte vy co? Jsou tak úžasně reálné (příběhy i postavy), s reálnými problémy a obavami, se kterými se setkáváme i v našich životech.
A co víc?! Žádné banány, broskve, okurky ani lilky - ovocný, ani zeleninový salát tady neuděláš - a to cením! To u erotických knih tak strašně nemám ráda .
Podíváme se zde do několika životů - nebude chybět BDSM, věkový rozdíl, se*ting s výměnou erotických fotek, zakomplexovaný hulvát, který si honí ego na svojí partnerce, problémy s erekcí, které třeba přeci jen vyřeší něco jiného než prášky a další.
Se*uální scény zde samozřejmě máme popsané, Honza se toho nebojí, jsou popsané realisticky, ale zároveň to není over.
Takže jak můžete vidět, nejedná se jen o nějaké bezduché mr***í, ale o realitu všedních dní několika lidí.
Také nesmím zapomenout zmínit ilustrace, protože ty tomu dodávaly tu pravou šťávu .
Četli jste Pan Mercedes nebo třeba Outsider? Pak vám jistě není cizí Holly Gibney .
Oblíbili si ji čtenáři, ale i sám Stephen, proto se z ní nyní stala i hlavní postava v tomto detektivním románu, který je po ní i pojmenovaný.
Příběh začíná, když Holly dostane nový případ, který ji zavede do městečka na Středozápadě, kde zmizelo několik lidí za záhadných okolností. Holly začne rozplétat síť indicií, které ukazují na existenci skrytého zla. Během svého vyšetřování se setkává s různými postavami, které jí buď pomáhají, nebo naopak stojí v cestě. Každé setkání a každá stopa ji přibližují k odhalení pravdy, ale také ji vystavují nebezpečí.
Ze samotného děje nebudu více vyzrazovat, doporučuji nečíst ani anotaci na DK, jelikož je hodně obsáhlá .
V románu Holly King opět dokazuje svou schopnost vtáhnout čtenáře do složitého a temného světa, který je plný zvratů.
Holly je soukromá detektivka s neuvěřitelným smyslem pro detail a odhodláním bojovat proti zlu, které se skrývá i na těch nejneočekávanějších místech. Navíc je to tak skvěle vykreslená postava, již z předchozích děl, odkud ji můžeme znát, že si čtenář připadá, jak když ji zná osobně.
Stejně tak Kingova schopnost vykreslit atmosféru je v této knize bezchybná. Od prvních stránek nás vtahuje do děje, kde napětí houstne s každou další kapitolou.
Příběh je plný překvapivých momentů a chytrých zvratů, King si hraje s našimi očekáváními a dokáže několikrát změnit směr děje, aniž by to působilo nuceně nebo nepřirozeně. Každý detail má své místo a postupně se odhaluje složitá mozaika, která na konci zapadne do sebe s uspokojivým „áha“ momentem.
Příběh se odehrává v době covidu, který je zde zmiňován opravdu hodně, ale nijak mi to nevadilo.
Celkově vzato, "Holly" je kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Ať už jste věrným fanouškem Stephena Kinga nebo nováčkem v jeho světě, tento román vám nabídne napínavý a dobře promyšlený příběh, který vás nenechá klidnými.
Ještě musím pochválit obálku, protože ta je naprosto boží a svítí ve tmě .
Sociopatie - jedna z poruch osobnosti u člověka, která zapříčiňuje abnormální chování daného jedince vůči okolnímu prostředí. Tuto poruchu často způsobují špatné sociální vztahy, které jsou způsobeny například nepřizpůsobivostí či uvalením viny na okolí. (Wikipedie)
Sociopatem se nerodíš, sociopatem se staneš.
Jaké by to bylo, nic necítit a nemít žádné morální zábrany?
Svým příběhem nás provádí sociopatka Emma Stone, vypráví, jakými životními zkouškami prošla, než se stala člověkem bez emocí. Neměla vůbec šťastné, a především lehké, dětství. Co si budeme - mít příbuzné k ničemu, život v dětském domově nebo psychiatrické léčebně... Není divu, že se na člověku takový život nějakým způsobem podepíše. A ona nás pouští do toho svého života, do svých myšlenek, do svých (ne)emocí.
Emma dochází na terapie, věnuje se sama sobě a buduje si kariéru. Člověk by řekl, že její cesta za “uzdravením a urovnáním života je na výborné cestě.
V této cestě ji však stojí neústupný Samuel, detektiv, který tvrdí, že Emma má na svědomí řadu vražd, které se v jejím okolí staly. Vraždami to nazývá však pouze on.
Je tím úplně posedlý, přichází kvůli tomu o blízké kolem sebe, včetně manželky, a v závěru ho Emma zažaluje a je zbaven hodnosti.
On si však dále stojí za svým a Emmu chce dostat za mříže.
Co vše je pro to schopný udělat? Kam až je schopný zajít?
Rozhodně není sranda mít stalkera, ještě k tomu z řad vyšetřovatelů.
Ale jak to vlastně je? Je Emma nevinná “oběť detektiva nebo je možné, že je opravdu sériová vražedkyně?
Kniha mě moc mile překvapila (zase!), je vyprávěna ze dvou pohledů - Emmy a Samuela. Rozhodně ji nemůžeme upřít čtivost a napětí, je to jedna z těch knih, která vás prostě chytí a nepustí. Čtete a čekáte, co se vlastně nakonec dozvíte, je Samuel opravdu jen slepě posedlý nebo na jeho teorii o vraždách může něco být?
Když jsem zjistila, že knížka je debutem české autorky, nemohla jsem tomu uvěřit, protože jestli to půjde s kvalitou takhle dál, třeba 3. kniha bude asi světovým bestsellerem .
Joan Sample se nevyvíjí život tak, jak by si představovala. Děti vylítly z hnízda a ještě k tomu bohužel ovdověla. Dříve s manželem pracovala v zubní ordinaci, tu nyní prodala a uzavřela se do sebe. Zůstává doma, zahalena smutkem a samotou.
Jednoho dne vyslyší naléhání své sestry, aby opět začala žít.
Má obrovskou zahradu, tak hledá někoho, kdo by jí ji pomohl dát do pořádku - již ji má totiž v tak zanedbaném stavu, že ji přišlo upozornění, že začne být pokutována.
Barák je pro ni samotnou veliký, tak také hledá někoho, komu by mohla pronajmout pokoj. A v neposlední řadě si pořizuje energické štěňátko.
O pronájem se přihlásí Maggie, která začíná pomalu, ale jistě chápat, že zachraňováním otce alkoholika nikomu nepomáhá, a obzvlášť ne sobě. Přes den pracuje jako baristka ve Starbucks, po večerech studuje na zdravotní sestru. Odejít z tohoto zajetého stereotypu by pro ni mohl být nový slibný začátek.
Příběh plný přátelství, lásky, naděje i ztráty, pomoci, o nových začátcích a o tom, že láska kvete v každém věku . Asi stárnu nebo co, ale po všech těch thrillerech bylo tohle úžasné odpočinkové čtení . Pohlazení po duši, určitě se podívám po dalších knížkách autorky.
Doporučuji jako odpočinkové letní čtení!
Na internetu se seznamují dvě ženy. Vdaná frustrovaná Ellie (která tají slabost pro stejné pohlaví a utíká si o svých představách alespoň psát na sítě) a svobodná mladá Lori, která má “nepatrné tajemství. Utíká před bytostí, která chce drsně ovládnout její tělo.
Zjišťují, že mají podobné představy a rozhodnou se je zrealizovat.
Domluví se, že spáchají společnou sebevraždu, ale ne ledajakou - nejprve si chtějí splnit své erotické sny (některé jsou “drobet bizarní). Po cestě za vysvobozením ze svých životů, ve kterých nejsou spokojené, musí obě překonat však množství překážek. Jakých?
To už vám neprozradím.
Dvě ženy, řada překážek a jeden cíl cesty za vysvobozením - společná sebevražda.
Jedná se o jednohubku, kterou spolknete během jednoho večera, děj je čtivý, přímý a střídá se nám zde několik úhlů pohledu.
Poznáme blíže i dvě hlavní postavy, jelikož v knížce se objeví i střípky z jejich životů.
Nalezneme v něm plno temnoty, bolesti, zvrácenosti, bizáru, kapku nadpřirozena a dalšího. Ano, jsem možná trochu zvrácený úchyl, ale přesně tohle se mi líbilo .
Není to určitě však čtení pro každého!
Autorka zakomponovala otázky náboženství, víry, nebe či pekla, a věřím, že knížka dokáže vyvolat jisté pobouření.
Určitě spoustu z nás zná případ J. Fritzla, který dlouhá léta věznil a zneužíval ve sklepě (podzemním bunkru pod domem) svou dceru.
A není to rozhodně jediný případ. Tato útlá knížečka nabitá emocemi nám přináší zpověď další takové ženy .
Lydia Gouardo… byla téměř 30 let vězněna, znásilňována a mučena svým nevlastním otcem (jde tak vůbec ten “člověk nazývat?). Při znásilňování bylo počato několik dětí, které poté předával své neméně kruté ženě.
Všichni dělali, že nic nevidí, neslyší, a že se nic neděje. Policie ani sociálka nijak nezasáhli. Jako kdyby Lydia neexistovala. A ta nyní, po letech, dostala odvahu o svém příběhu promluvit a sepsat ho.
Myslím, že nemusím zmiňovat, že si prošla peklem. Tím nejhorším. Už jako malé děvčátko a trvalo to tak dlouho. A bylo to přehlíženo. Něco nepředstavitelného, odporného a především neodpustitelného.
Při čtení ve vás budou emoce přímo vřít, smutek a nenávist ve vás bude gradovat a budete přímo zuřit, že se něco takového vůbec může dít.
Určitě to není čtení pro každého. Jestli to jde v tomto případě vůbec říct, knížka je to napsaná skvěle, ale to, o čem se v ní mluví… brrrr .
Zaryla se mi pod kůži a jen tak se nepustí, myslím, že na ni budu ještě dlouho myslet, bohužel . Tohle by se totiž nemělo stávat a nikdy se stávat nemělo.
Inspirativní příběh o snaze a odvaze změnit svůj život. Autorka si v životě prošla mnoha nelehkými cestami, ale vždy se snažila jít dál. Každý z nás asi ví, že život není jen procházka růžovým sadem a přináší nám různé příkoří, překážky, trápení, ztráty a mnoho dalšího.
To se nevyhnulo ani autorce, musela vyrovnat s opravdu množstvím těžkostí, od ztráty rodičů, přes znásilnění po nedostatek peněz a nemoci.
Pro Editu přišel zlom v životě, když se ocitla v Bolívii (tam samozřejmě také zažila některé z těžkostí), kde pomalu začala nabírat na sebevědomí. Začala si budovat “nový život - stala se z ní úspěšná módní návrhářka, podnikatelka a také maminka.
V knížce se s námi podělí o tuto svou životní cestu a předává nám své poznatky, které ji pomohly překonat nelehká období, zvýšit sebevědomí, najít samu sebe a dosáhnout vnitřního klidu.
Knížku bych rozdělila na dvě části - 1. část je životopisná a autorka nám popisuje čím vším si musela projít. Tento popis bych si sama za sebe představila více detailnější, byl však bohužel trochu strohý.
Druhá část byla motivační, která se mi líbila paradoxně o poznání více.
Snaží se nám předat spoustu myšlenek, nad kterými se jistě stojí zamyslet a uvědomit si základní věc - Nikdy se nevzdávej a jdi si za tím, čeho chceš dosáhnout. Ne, nikdy to nebude hned, cesta nikdy nebude lehká, ale celé je to o tom, nevzdat to a nenechat se odradit.
To bylo tak krásné, až mě mrzelo, že je konec .
Kateřina a Katka… dělí je od sebe 400 let, ALE jednoho rána se probudí každá v těle té druhé. Ocitají se tak v úplně neznámém prostředí, kolem sebe mají věci, kterým nerozumí a o cizích lidech ani nemluvě. Jaké to asi musí pro Kateřinu být, vzbudit se do moderního světa plného “vychytávek. Asi podobně šokující jako pro Katku, která se ocitla v 16. století, právě bez těch vychytávek. Ale za to vedle neomaleného manžela.
Jak jste již pochopili, příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, kdy v každé žije pochopitelně někdo jiný.
Kateřina v 16. století a Katka v současnosti.
Hned v úvodu jsme svědky hádky Katky a její kamarádky Báry. Katka se opije a její kamarádka ji musí odvézt domů. Hádka ji mrzí a myslí si, že následující den si to s Bárou vyříkají. Navíc ji čeká velký den - nástup do nové práce.
To však nikoho ani v nejmenším nenapadne, že je to poslední noc v jejím bytě. Ale na jak dlouho?
Mezitím se v druhé časové linii trápí Kateřina. Není totiž vůbec šťastná ve svém vztahu s Janem, který se chová jako hulvát. Jednoho dne ji sestra poradí, ať vyrazí k čarodějnici a doufají, že Kateřině čarodějnice pomůže.
A tady už asi všechny napadá, co se stane.
Ano, děvčata se probudí každá v těle té druhé a začíná to pravé dobrodružství a rozplétání tajemství.
Která z nich to má lehčí?
Poradí si s nástrahami, které jim tato změna přinesla do života?
Vrátí se ke svým původním životům? A budou se k nim chtít vůbec vrátit?
A co nám tento komplikovaný příběh odhalí?
Obě hlavní postavy mi byly sympatické, nezbývalo tedy nic jiného, než jim fandit, aby vše dopadlo dle jejich představ a byly obě šťastné. Najdeme zde vše - od nějaké té akce, zvratů v příběhu, romantika nesmí chybět , až po komické chvilky.
Lucka má svůj styl psaní, který je čtivý, poutavý a mohu říci, že se mi moc líbí. S jakou lehkostí celý příběh napsala je až neuvěřitelné.