LuckaDea LuckaDea komentáře u knih

Bouře Bouře Anne Jacobs

Kniha se opět věnuje Marii a Paulovi, ostatním členům rodiny i zaměstnancům. Do popředí se v tomto dílu dostávají děti hlavních postav.
Příběh se odehrává v době, kdy se k moci dostal Hitler. Když je čtenáři známo, co se dělo právě později, když byl u moci Hitler, kniha má atmosféru "chvíle před bouří".
Musím ale říct, že mně na začátku chvíli trvalo než jsem se do knihy začetla. Později jsem ale musela číst v každé volné chvíli, protože jsem byla zvědavá, jak se kniha bude dál vyvíjet, jaké dopady bude mít nastávající období na rodinu Melzerových, jak novou dobu postavy přijmou nebo nepřijmou...Tento díl byl napínavý a plný zásadních rozhodnutí. Jen mi přišlo, že kniha skončila tak nějak najednou, takže by se dalo říct, že má otevřený konec. Na další díl se ale určitě chystám. Tentokrát dávám 4 a půl hvězdičky.

15.10.2023 4 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Kniha začíná tím, že lidé přestanou mít k dispozici vodu. Kvůli tomu jsem vlastně hned od začátku cítila určitou bezmoc, která z děje vyzařovala. Atmosféra byla na čtenáře přenesená opravdu skvěle. Později začal být děj napínavý a akčnější.
V příběhu se střídají vypravěči, což umožňuje čtenáři víc poznat povahu a myšlení jednotlivých postav.
Kniha na mě hodně zapůsobila a do poslední chvíle jsem byla rozhodnutá, že jí dám 5 hvězdiček. Pak ale přišel konec a já jsem postrádala nějaké bližší vysvětlení, jak k tomuto závěru vlastně došlo. Za to musím půl hvězdičky strhnout, protože se mi závěr zdál zbytečně urychlený a nedotažený. Knihu, které tedy dávám 4 a půl hvězdičky, určitě doporučuji, protože se jedná o opravdu silný příběh.

30.09.2023 4 z 5

Templáři - Vzestup a pád tajuplného válečnického řádu Templáři - Vzestup a pád tajuplného válečnického řádu kolektiv autorů

Řád Templářů mě vždycky moc zajímal, a tak jsem se s nadšením do této knihy/časopisu pustila. Nejvíce mě bavilo číst o Templářích v Evropě i v České republice, nebo o fungování samotného řádu. Co mě zase tolik neupoutalo byly informace o různých taženích, bojích a podobně. Ale samozřejmě to k řádu neodmyslitelně patřilo. Této publikaci dávám 3 a půl hvězdičky.

20.09.2023 3 z 5

Titanic: Velká kniha Titanic: Velká kniha kolektiv autorů

Skvělá publikace o jedné z nejznámějších lodí světa. Z knihy jsem se dozvěděla hodně zajímavých informací, o kterých jsem předtím vůbec netušila. Hodně oceňuji také dobové fotky a dokumenty, které samotný text skvěle doplnily a pozvedly. Chvílemi jsem úplně kroutila hlavou, když jsem četla o určitých špatných rozhodnutích, "znameních" a podobně. Člověku až běhá mráz po zádech, když si uvědomí, kolikrát se dalo této tragédii možná zabránit. Kniha je ale velmi poutavá, nechybí v ní technické informace ani lidské příběhy a můžu ji určitě doporučit.

20.09.2023 5 z 5

Tutanchamon: Největší objev egyptologie Tutanchamon: Největší objev egyptologie Jaromír Málek

Krásná kniha/časopis plná zajímavých informací, které se týkají objevení hrobky Tutanchamona. Na začátku je čtenář seznámený s obecnějšími informacemi o Egyptě, většina knihy je pak ale věnovaná především velkému objevu. Nedozvíme se toho sice moc ze života samotného faraona, ale to mně nevadilo. Kniha je totiž skvěle zpracovaná. Jednotlivé části hrobky a jednotlivé nálezy čtenář odkrývá postupně přesně tak, jak tyto části hrobky odkrýval slavný archeolog. Nechybí ani velké množství fotek a nákresů.

20.09.2023 5 z 5

Královna Alžběta II.: Kompletní příběh života britské panovnice Královna Alžběta II.: Kompletní příběh života britské panovnice kolektiv autorů

Moc hezky zpracovaná kniha o jedné z nejvýznamnějších panovnic. V této knize/časopisu je plno zajímavých informací nejen o královně, ale také obecně o královské rodině. Publikace je doplněná o velké množství fotek.

20.09.2023 4 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Skvělá a napínavá kniha, která se moc dobře četla. Příběh byl plný překvapení, vždycky když jsem si myslela, že vím, jak to celé bylo, tak přišel další zvrat a zase jsem si nebyla jistá. To mě nutilo číst pořád dál a byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Konec mě ale trochu zklamal. I tak knihu ale můžu určitě doporučit.

10.09.2023 4 z 5

Nejsem z ledu Nejsem z ledu Anne Frasier (p)

Třetí díl této krimi série byl opět super. Příběh byl napínavý, zamotaný a opravdu čtivý. Líbil se mi i další vývoj už známých postav. Místy bylo čtení ale trochu náročnější, protože se případ týká dětí. Přesto jsem se ale od knihy nemohla odtrhnout a byla jsem zvědavá na rozuzlení. Kniha nemá ani moc stran, takže je přečtená docela rychle.

06.09.2023 4 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Moc hezký historický román se skvělou atmosférou. Děj plyne sice pomaleji a není v něm moc akce, ale přesto jsem se nenudila. Hlavní hrdinka mi sedla a hlavní mužská postava mě bavila ještě o něco víc. Romantická linka se rozvíjí hodně pozvolna, ale působí uvěřitelně a postupné vyvíjení vztahu se četlo hezky. Pozitivně hodnotím i prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Prostředí knihovny bylo super. Co bych knize vytkla, a za co také musím snížit hodnocení, je časté opakování frází a až moc rozvleklé popisování pocitů pořád dokola. Konec byl možná trochu rychlejší než bych si představovala. Radši bych knihu zkrátila (občas byly některé pasáže až zbytečně dlouze popisované) a o něco víc bych se věnovala konci. I tak ale hodnotím knihu velmi pozitivně a jako oddechové romantické čtení ji určitě mohu doporučit.

22.08.2023 4 z 5

Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Skvělá oddechová detektivka, která mě moc bavila. Příběh je opět ve stylu klasických detektivek, hezky plyne, je plný zvratů a je opravdu zamotaný. Děj je napínavý a nevyskytují se v něm žádné drastické momenty. V knize se setkáváme s několika postavami z prvního dílu, ale samozřejmě nechybí ani plno nových postav, které tvoří novou detektivní zápletku. Příběh z prostředí starožitností mě bavil. Tento druhý díl se mi líbil asi o něco víc než díl první, proto dávám 4 a půl hvězdičky.

30.07.2023 4 z 5

Harry Potter: Rekvizity a artefakty Harry Potter: Rekvizity a artefakty Jody Revenson

Další skvělá doplňková kniha ze světa Harryho Pottera. Rekvizitáři, designéři, grafici a všichni, kteří se na tvorbě filmů podíleli, mají můj velký obdiv. Je neuvěřitelné, kolik se muselo vymyslet a vytvořit různých rekvizit a v jakém obrovském množství, a to si jich ve filmu divák třeba ani pořádně nevšimne nebo je předmět v záběru jen pár vteřin. Přesto jsou ale všechny předměty propracované do nejmenších detailů. V knize je popis tvorby všech těchto rekvizit, plno zajímavostí, fotek a návrhů. Ve výsledném filmu pak rekvizity skvěle doplňují příběh a přispívají k opravdu kouzelné atmosféře. Až se budu příště na filmy dívat, určitě budu věnovat více pozornosti i věcem v pozadí. Nepochybuji totiž o tom, že budu objevovat zase něco nového, čeho jsem si ve filmech dosud nevšimla. A rekvizity si více pozornosti určitě zaslouží.

22.07.2023 5 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Tak tato knížka se mi moc líbila a přidala se u mě na nejvyšší příčku (u této série) ke Kavárně v Kodani. Z knížky sálá moc příjemná atmosféra. Líbilo se mi přiblížení úplně jiné kultury, popis místních zvyků, jídel a památek. Navíc mě samotnou baví focení, takže mně příběh z fotografického odvětví sedl. Romantická linka hezky plynula a hlavní postavy byly uvěřitelné. Vyzdvihnout musím také vedlejší postavy - tři ženy z jedné rodiny, u kterých nechyběly ani hlubší myšlenky a moudra. Bonusem je opět nádherný vzhled knihy.

14.07.2023 5 z 5

Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Po trilogii Smrtka jsem sáhla po další knize od tohoto autora. Opět se jedná o velmi originální téma. Když jsem si přečetla, o čem by kniha měla být, čekala jsem pak trochu jiný příběh, každopádně i takto mě kniha bavila. První půlka knihy se četla dobře a příběh byl docela napínavý. Nedá se to ale srovnat s druhou půlkou. Ta byla ještě lepší a byly v ní opravdu silné momenty. Děj rychle ubíhal a byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Trilogie Smrtka měla u mě jasných 5 hvězdiček. Tato kniha byla o trochu slabší, přesto byla ale originální, napínavá a poutavá.

09.07.2023 4 z 5

Kruh Kruh Rona Halsall

Tato kniha mě moc bavila. Příběh byl čtivý a skvěle vystavěný. V knize se střídá minulost a přítomnost a v průběhu děje se mění vypravěč, což podle mě vždy trochu přidá na poutavosti. I přesto, že jsem možná čekala více napínavý příběh, rozhodně musím říct, že děj nebyl předvídatelný a objevily se v něm překvapivé momenty. To mě nutilo číst pořád dál a dál a byla jsem zvědavá, jak kniha dopadne. Určitě doporučuji.

04.07.2023 4 z 5

Chlapec, krtek, liška a kůň Chlapec, krtek, liška a kůň Charlie Mackesy

Milý příběh s hezkými myšlenkami. V knize se objevuje opravdu málo textu, přesto má kniha docela hloubku. Možná bych ale uvítala příběh trochu rozsáhlejší. Asi jsem od knížky čekala víc. Často bývá přirovnávaná k Malému princi, ten byl ale podle mě lepší a odnesla jsem si z příběhu mnohem víc. Co se mi na této knize líbilo asi nejvíc, byly ilustrace. Ty byly opravdu nádherné. Knížku hodnotím asi jako trochu slabší průměr.

28.06.2023 3 z 5

Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Skvělá a originální kniha, která nutí k zamyšlení. Nešlo o příběh, který by vyloženě pohltil a nutil číst dál a dál, možná proto, že se v něm řeší i poměrně vážná témata. Přesto se ale kniha moc dobře četla. V knize se setkáváme s docela netypickou, svéráznou, hlavní hrdinkou - vědkyní. Ze začátku jsem si říkala, že je té chemie možná až trošku moc, ale brzy jsem se do knihy "dostala" a hlavní hrdinka a její vědecká mluva mě začaly bavit. Kniha navíc vzbuzuje hodně emocí. Při čtení se dostaví smutek, lítost, pocit nespravedlnosti, ale i romantická atmosféra, síla a velké odhodlání. Chtěla bych ještě určitě vyzdvihnout pejska, ten byl prostě úžasný. Knihu určitě doporučuji.

27.06.2023 4 z 5

Případ pohřešovaného markýze Případ pohřešovaného markýze Nancy Springer

Příjemný, oddechový, detektivní příběh, který mě moc bavil. Přesto, že už nejsem v cílové věkové skupině, kniha byla opravdu poutavě napsaná a bavila mě i hlavní hrdinka Enola. Kniha je sice poměrně tenká, příběhu ale vlastně vůbec nic nechybí. Hodně pozitivně hodnotím i zachycení historické atmosféry, popis historické módy, květomluvu a šifry. Určitě si někdy přečtu i další díl.

28.05.2023 3 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

Druhý díl Šesti vran je opět skvěle napsaný. Tentokrát se nejedná o dobrodružnou výpravu, ale příběh se odehrává přímo v "temném" městě. Tato kniha se o trochu víc zabývá vztahy mezi jednotlivými postavami, přesto ale opět nechybí překvapivé zvraty a napětí. I když musím říct, že v prvním díle mně nečekané situace a jejich následné řešení přišly uvěřitelnější, logičtější a promyšlenější. Tady mi někdy přišly tak nějak z ničeho nic. Další drobné mínus je za věk postav, což už jsem zmiňovala u prvního dílu. Tady se ale věk nezmiňuje tak často, takže se dá lépe představovat, že jsou postavy o něco starší. I tento díl mě ale moc bavil. Dávám teda opět 4 hvězdičky, jako u prvního dílu (i když jsou možná o malinko slabší než u toho předchozího dílu, ale pořád 4).

22.05.2023 4 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Po dočtení tohoto kratšího příběhu jsem měla trochu smíšené pocity. Ani moc nevím, jak tuto knihu vlastně hodnotit. Bylo to pro mě totiž něco úplně nového, žádnou podobnou knihu jsem ještě nečetla. Knížka je opravdu zvláštní a originální. Co je potřeba vyzdvihnout je vzhled. Kniha je opravdu nádherná. Samotný příběh je o osamělém pošťákovi, který se rozhodne žít život někoho jiného. Zároveň se v průběhu čtení čtenář dozví něco o japonském druhu poezie - haiku. Je potřeba počítat s tím, že je kniha opravdu hodně poetická. Při čtení jsem narazila na pasáže, které byly zajímavé a líbily se mi. Občas se ale objevily i pasáže, které mi nějak nesedly. Proto hodnotím jako průměr. Konec mě ale hodně překvapil. Myslím si, že knížka stojí za přečtení. Už jen proto, že se jedná opravdu o neobvyklý a zajímavý styl.

06.05.2023 3 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Skvělý thriller, který čtenáře neustále drží v napětí. Děj je opravdu hodně napínavý, místy až trochu strašidelný. Kniha je zároveň moc dobře napsaná, takže jsem musela pořád číst a vůbec se mi nechtělo knihu odložit. Kvůli určité tajemnosti a záhadnosti jsem se musela prostě co nejdřív dozvědět, jak kniha dopadne. Jediné, co mně na knize trošku vadilo, bylo v některých chvílích chování hlavní hrdinky, které mi občas připadalo hodně neuvážlivé. Když se takové momenty v knize objeví hned několikrát, trochu to u mě naruší pocit, který jsem z knihy do té doby měla. Z tohoto důvodu nedám 5 hvězdiček, ale stále skvělých 4,5. Kvůli té atmosféře si kniha vyšší hodnocení určitě zaslouží.

04.05.2023 4 z 5