lulucinax lulucinax komentáře u knih

Annin útěk Annin útěk Mattia Corrente

Moc pěkná oddechová kniha.
Kniha je především o zamyšlení o životě, o našich rozhodnutích, takovéto co by kdyby. Četla se velmi dobře a pěkný příběh, který jsem si užila.
Jen jsem si říkala, proč až po roce ji Severino začal hledat?
A proč ona odešla až v tolika letech?
Možná mi to jen uniklo.

15.09.2024

Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

O knize jsem vůbec neslyšela. Pustila jsem se do ní v rámci čtenářského klubu a moc se mi líbila. Jen ta Anna byla vážně hodně upovídaná a jelikož mám děti, občas jsem trpěla tou její ukecaností :-D
Ale příběh je moc pěkný, takový prostě roztomilý :)
Člověk by se měl častěji radovat z maličkostí, stejně jako Anna.

15.09.2024 4 z 5

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Velmi silný příběh o ženě, která si uvědomí až příliš pozdě, že by chtěla mít dítě a je odhodlaná udělat pro to všechno. A chce mít za každou cenu takovou holčičku, jakou si vysnila.
Výchova dětí a vztahy jsou hodně složité a křehké. Je důležité naslouchat druhým, ale i sobě samotným.
Místy mi ze čtení bylo hodně smutno. Autorka skvěle popsala postavy a jejich pocity. Vtáhla mě a nepustila stejně jako Rekonstrukce. Až teď jsem zjistila, že Anežka je autorčina prvotina, vůbec to není poznat.
Budu se těšit na další knihu, protože Viktorii Hanišovou zařazuji mezi mé oblíbené české spisovatelky.

Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Skvělý špionážní historický román, lehce bych řekla, že i thriller. Mohla by vás odrazit jeho délka, ale každá stránka stojí za to a já hltala jednu po druhé, místy byl děj dost drsný. Odehrává se ve dvou časových rovinách - minulosti a přítomnosti, z pohledů dvou vypravěček - silných hrdinek, které jsou obě sympatické. A pochopíte brzy, proč v přítomnosti je jedna tak protivná.
Hodně mi připomněla knihu Dívka v přestrojení od Greer Macallister, kterou také můžu doporučit.
Byla to má první kniha od autorky a určitě ne poslední. Na konci knihy prozrazuje, co všechno se opravdu stalo.

Alice uličnice a králík nezbedník Alice uličnice a králík nezbedník Ruth Quayle

Tohle se fakt nepovedlo, hodně podivná kniha. Už dlouho jsem nečetla tak špatnou dětskou knížku.
Knihu jsem koupila kvůli názvu a teda vůbec se mi nelíbila.
Špatně se četla a Alice je hodně nesympatická, když budu hodná. Některé části jsem dětem ani nečetla.

15.09.2024 1 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Úsměvná novela, ale když člověk ví o čem to doopravdy je, tak to už taková sranda není.
Z 1984 mě mrazilo více, ale Farma zvířat se mi četla lépe a i proto, že má jen lehce přes sto stránek.
Tyhle knihy moc nevyhledávám, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

15.09.2024

1984 1984 George Orwell (p)

Knihu jsem si přečetla spíš z povinnosti a moc mě to nebavilo. Špatně se mi to četlo a přišlo mi, že se tam hodně věcí opakovalo. Chápu myšlenku, ale pár věcí mi přišlo nelogických. Ještě si přečtu Farmu zvířat a s Orwellem končím.

15.09.2024 3 z 5

Vesmírné putování komety Julie Vesmírné putování komety Julie Hana Lehečková

Deset velmi povedených příběhů o vesmírných dobrodružství komety Julie. Každé povídání je akorát na jedno večerní uspávání.
Kometa se při svém putování vesmírem dostane na planetu Hliňanů nebo Kyklopus a pomůže malému Kameňákovi s jeho problémem. Také potká jinou a zákeřnou kometu, ale třeba i černou díru.
Děti i mě příběhy moc bavily a každý večer jsme se těšily na další příhodu.
Nejenže rozvíjí fantazii, ale také se naučí pár věcí o vesmíru. Rozhodně doporučuji a také i další autorky dětskou knihu Co se děje v Podpostelí.

Chladnokrevně Chladnokrevně Truman Capote

Ježiš, to se ale táááák táááhlo. Poslech měl sedmnáct a půl hodiny a já si ho dala rychlostí 1,5 a pak dokonce i 1,7. Děj byl dost rozvláčný a omáčkový. Dost informací se tam opakovalo a já myslela, že poslech vzdám.
Důvod takové chladnokrevné vraždy byl až absurdní a já si říkala, cože? Nechápala jsem. Vrahové byli hrozní, vůbec mi jich nebylo líto, přestože jejich dětství nebylo hezké.

14.09.2024 3 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Tato kniha vás nenechá, dokud ji nedočtete. Není úniku!
Výborný thriller plný napětí a šokujících zvratů. V knize najdete dost náhod a místy byl děj přitažený za vlasy, ale u těchto knih to nevadí. Některá scéna tím pádem vyzní poněkud vtipně, i když, je to spíš černý humor :D
Jedná se o velmi čtivou záležitost, stále musíte vědět, co bude dál. Nicméně vás donutí se i zamyslet, jak byste se v takové situaci zachovali vy.

13.09.2024 5 z 5

Pusťte světlo do tmavého večera Pusťte světlo do tmavého večera Jan Kholl

Knihu jsem poslouchala ve zkrácené verzi na českém rozhlasu a nějak proplula kolem mě. Ani jedna z postav mi nepřirostla k srdci. Nějak mi bylo jedno, co se jim děje a některé věci jsem nechápala. Nedokázala jsem se do nich vcítit, přestože tyhle vztahovky mám ráda.
Ještě se chystám na Tajný život domorodců, ale očekávání nemám velká.

12.09.2024 3 z 5

Únikové cesty Únikové cesty Barbora Haplová

Při čtení této knihy mi bylo smutno. Je vyprávěna dětskýma očima a přála bych jim jiné dospívání a lepší rodiče. Rodiče, které se o své děti zajímají. Z knihy je cítit bezmoc a beznaděj a ilustrace tyto pocity zesilují.
Není lehké z takového života uniknout. Povede se jim to?

10.09.2024 4 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Jeden z nejlepších romantických útěků, které jsem četla. Během čtení jsem ani tak nechtěla jíst nebo mlsat jako obvykle, protože japonská jídla mě tolik nelákala. Nutností byl ovšem čaj u čtení. Ale měla jsem chuť fotit. Hlavní hrdinové jsou totiž oba fotografové a zaujali mě. Popisy věcí, lidí, přírody jsou zde krásně a věrohodně vykresleny.
Romantické útěky jsou úžasné oddychovky a poznáte danou zemi z pohodlí domova. Nádherné obálky se vyjímají v knihovně.

07.09.2024 5 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Asi jsem čekala o trochu více toho humoru, ale je mi jasné, že každý to má jinak. Nicméně pár takových momentů tam bylo, respektive spíše úsměvných.
Jsou to střípky, které se staly v průběhu pěti let. Řeší všední události života: děti, práce, vztahy apod. A když se nad tím zamyslím, přišlo mi, že to přežila snad jen kvůli tomu, že pila víno.
I v těhotenství, doktor jí povolil decinku na tlak, a pak řeší kafe, tak raději při kojení pije bezkofeinové.
Já jsem ji poslouchala v rámci audiotéka klubu a kdybych ji vynechala, nic moc by se nestalo.

05.09.2024 3 z 5

Dvě tváře lásky Dvě tváře lásky Marie Hamáková

Ze začátku jsem si zvykala na autorky květnatý styl psaní, ale po chvíli jsem hltala stránku za stránkou. Také díky krátkým kapitolám je kniha velmi čtivá a těžko se mi odkládala.
Střídají se dvě vypravěčky. Matylda, silná hrdinka, která vypadá nevinně (stejně jako obálka knihy), ale uvnitř je divoká (byla to jízda). Především ke konci si Matylda získala můj velký obdiv. Budoucí tchyně Jana vás bude štvát celou dobu a budete nad ní koulet očima, místy jsem si říkala, jestli je to opravdu možné. Mezi nimi se potácí Jakub, který mě iritoval svým mamánkovstvím. Už jenom proto bych od něj dala ruce pryč.
Každopádně čtení knihy jsem si užila, autorka umí dobře popsat atmosféru i emoce a je vidět, že do příběhu dala kus sebe.
Takže pokud hledáte rodinné drama s nevšední napínavou romantikou a peprnými momenty, směle do ní.

03.09.2024 4 z 5

Pod šeptajícími dveřmi Pod šeptajícími dveřmi TJ Klune (p)

Knihy jsem se trochu bála, protože fantasy žánr nečtu, ale byl to velmi mile vyprávěný příběh o tom, co se děje po smrti a četla jsem ho na doporučení.
Hlavní hrdina je ze začátku hodně nesympatický a žije jen svou prací a pak umře a dostane se do jiného světa.
Celý příběh je takový celý poklidný, úvahový, myšlenkový a až příliš pohádkový. Kdyby byl kratší (aspoň o sto stran) líbil by se mi víc, ale zkrátka zůstanu si u svých žánrů, nicméně jsem ráda za jeho přečtení a nemusím si kupovat další jeho knihy a tuhle pošlu dál, takže spokojenost.

02.09.2024 3 z 5

V pasti pohlaví V pasti pohlaví Silvie Lauder

Varování: Tahle kniha vás hodně naštve. Knihu jsem poslouchala v rámci klubu audiotéky. Nerovnost žen ve společnosti si každý (doufám) uvědomuje. Nicméně zaslechnete dost věcí, u kterých si řeknete aha! a proč?
Proč ještě v téhle době? To se nad tím někdo nezamyslel? Ne. A víte proč? Protože máme v politice většinu mužů a ti nevidí důvod proč to měnit, podle nich všechno funguje a jich se to hlavně netýká. Například jaké reakce vyvolala kampaň obtěžování v MHD.
Nedávno jsem zrovna četla vtipné zamyšlení, co by se stalo, kdyby muži menstruovali?
„Měli by plně hrazenou neschopenku a menstruační potřeby zdarma.
Ono je to spíš smutné než vtipné.
V téhle knize je podobných momentů k zamyšlení víc a rozhodně by vám neměla ujít, i když to nebude jednoduché čtení. Především pánům bych ji doporučila, třeba také zažijí pár "aha momentů".
Autorka se v knize odkazuje na knihu Neviditelné ženy, kterou si rozhodně pořídím, ale musím jí dát nějaký ten čas.

31.08.2024 5 z 5

Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Heinz-Peter Röhr

Knihu doporučoval známý psychoterapeut Jan Vojtko, jehož knihy mám moc ráda. Po přečtení názvu jsem věděla, že si ji musím přečíst, protože se sebehodnotou mám také problém, a kdo ne, nechť se přihlásí.
Kniha je zaměřena na identifikaci určitých zažitých vzorců, které do nás byly odmala vštěpovány. Je důležité je rozpoznat a přeprogramovat tak, abychom znali svou vlastní hodnotu. Důležité je přijmout sebe samotné a mít se rád/a.
Při čtení knihy mi bylo celkem smutno, je doplněna i o krátké příběhy. Ten, kdo si neumí pomoci sám by měl vyhledat odbornou pomoc.
Trochu mi nesedl způsob, jakým byla napsaná a některé věci se tam opakovaly až moc, ale jinak mohu doporučit.

29.08.2024 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Novinka od Petry Klabouchové je velmi dobře napsaný horor, který je rozhodně lepší číst přes den.
Nicméně má pro mě dost ale, protože mi úplně nesedl a celkově horory nečtu, nerada se bojím.
Nějak jsem nepochopila hned začátek, proč se tam vydávají, proč expedici neodmítli, když zjistili o co jde?
Na mě tam bylo až příliš legend, mystična a tak nějak jsem se vůbec nemohla začíst a když už, tak najednou spis s událostí, co se stala před x lety. V jednu chvíli mi přišlo, že se točí v kruhu, hodně situací se tam opakovalo, ale možná to byl záměr a oni bloudili, jak bludičky v kruhu.

27.08.2024 3 z 5

Spací vady Spací vady Radka Denemarková

Skvělá divadelní hra od české spisovatelky, kterou jsem nakonec poslouchala a bylo to velmi dobré rozhodnutí. Na neurčitém místě se po smrti potkávají anglická prozaička Virginia Woolfová, americká básnířka Sylvia Plathová a výstřední milionářka Ivana Trumpová. V reálném životě by se v dospělém věku setkat nemohly. Občas se dostávají na první pohled do absurdních situací, které vybízí ke čtení mezi řádky.
Po poslechu jsem googlila životopisy všech tří žen a bylo by lepší to udělat ještě předtím, aby vám jednotlivé scénky dávaly větší smysl.
Je zábavná i dojemná a rozhodně mě chytla u srdce. Má velmi dobře vystavěné dialogy. A já se těším na další knihu od autorky.

25.08.2024 5 z 5