magdalenatcA1 komentáře u knih
(SPOILER) Část čtenářů fandí introvertnímu idealistovi Sinuhetovi, část ho vnimá jako naivního hlupáka a fandí jeho praktickému prospěchářskému sluhovi Kaptahovi. Autor mistrně vystihl protichůdné osobnosti a fakt, že jeden druhého k životu potřebují. Sinuhet potřebuje Kaptahovu fyzickou i duševní sílu, sociální zdatnost vylhat se z každé situace a obratně vyzjistit informace, rozmnožit zisk, zachovat si duchapřítomnost v každé situaci. Bez jeho výmluvnosti a chopnosti zůstat nohama na zemi by nezískal pacienty v Sýrii, nikdy by se nevrátil z bludiště na Krétě, nepřekonal smrt Minei a alkoholismus, nezbohatl by, nepřekonal depresi… Kaptah, který ví, co na lidi platí a hledí vždy hlavně na vlastní prospěch, zase potřebuje Sinuhetovo dobré srdce, inteligenci a intuici, aby nepropadl životem v Babylonu, jeho nezjištnost, soucit, a touhu po pomoci druhým, aby se mohl podílet na jeho zisku z léčení nemocných, Sinuhetův cit pro spravedlnost a morální integritu, bez nichž by nebyl zbaven svého otroctví a nemohl začít žít vlastní život, z peněz "nakradených" svému pánu. Podle mě geniální Waltariho myšlenka, jen jedna z mnoha zajímavých rovin celého díla.