Magdalenkačte komentáře u knih
Čtvrté křídlo je skvělá kniha!
Violet Sorrengailová přichází na vojenskou akademii, aby se stala letkyní. Už první zkoušky jsou pro ni velmi náročné. Ona již svou postavou není úplně prototypem letce na drakovi. A draci tam jsou klíčovým prvkem.
Musíte si je získat….
A ti draci mě na knize bavili asi nejvíc.
Violet má v akademii přítele Diama a také hromadu nepřátel….v čele s “úžasným Xadenem. A jak se to stává, z nepřátel se stanou nejbližší přátele a dokonce i něco víc. A Xaden je prostě fešák! . Jak všechno kolem Violet, Xadena a draků dopadne si přečtěte! Druhy díl taky bude stát za to
Toto byla zřejmě moje první (a troufnu si říct, že rozhodně ne poslední) fantasy kniha.
První 2/3 knihy úžasně utíkají a já byla velmi vtažena do děje. Pak tempo lehce upadlo ale konec byl zase skvělý!
Co dodat? Čtvrté křídlo je fenomén a já bych řekla, že zcela oprávněně.
Nejsem čtenář fantasy literatury a nemám načteno v tomto směru hromadu knih. Ale bylo mi nedávno řečeno, že Čtvrté křídlo si prostě musím přečíst a já jsem ráda, že jsem ho četla!
Novou knihu Andyho Maslena Temná pláň jsem měla možnost přečíst jako recenzní výtisk před oficiálním vydání. Za poskytnutí výtisku moc děkuji v rámci spolupráce @albatrosmedia.
Třetí případ detektiva Henryho Forda se odehrává na vojenské základně kousek od Salisbury. Je zde nalezena brutálně zavražděná mladá vojačka Rachel.
Na první pohled to cele vypadá, že si Rachel vzala sama život. Jen Henry má neblahé tušení, že to tak není a ze se jedna o vraždu. Cele vyšetřování komplikuje to, že pluk má odjet velmi brzy do Somálska a nim by odjel i případný vrah.
Čas se krátí, stop je málo a na Henryho tlačí nejen náměstek policie ale i vedení armády.
Jaký je motiv pachatele a proč musela Rachel zemřít?
Na Forda doléhá i to, že by měl synovi Samovi přiznat okolnosti úmrtí jeho matky. Povede se mu skloubit osobní a pracovní povinnosti?
Musím říct, že tento díl neměl až takový náboj jako první, ale přesto se četl sám a moc mě bavil. Byla jsem docela překvapena, když autor odhalil pachatele.
Letošní rok jsem začínala rozhovorem Martina Moravce s Josefem Marešem (ta je skvělá) a tak pěkně se to sešlo, že moje poslední kniha tohoto roku je opět rozhovor, ale tentokrát s Markem Dvořákem.
Martinova další kniha je úžasným exkurzem do práce lékaře na letecké zachránce a urgentním příjmu.
Při čtení se nejen dozvíte, jak vypadá den doktora na urgentu a ve vrtulníku, ale také Marek vzpomíná na různé záchranné akce, u kterých zasahoval. U některých jsem se smála, u některých plakala.
Jsem fakt ráda, že se pánové bavili i o základech první pomoci a mě osobně vyvrátili hromadu návyků, které jsem z kurzů první pomoci měla (třeba ze stabilizované polohy jsem vždy měla paniku, že ji vlastně neumím - teď už vím, že není až tak potřeba, a dále o zapadání jazyka jeho následném vytahování).
A taky jsem si třeba dlouhodobě myslela, že na urgent se vozí jen pacienti sanitkou nebo vrtulníkem.
Už teď vím, že si Markův kurz první pomoci koupím, protože chci vědět víc a třeba někdy moct někomu pomoct.
Kniha se četla snadno a já měla pocit, že tam s nimi sedím a poslouchám.
Oba jsou velcí sympaťáci (o Martinovi to vím díky jeho knihám dávno a Marka sleduji na instagramu a baví mě hodně) a tím, že pro mě mela kniha další přesah s nadšením dávám 5.
Krutý měsíc je druhá detektivka od Jany Jašové.
Tamara a Betyna (Alžběta) jsou jak oheň a voda. Velmi rozdílné ženy spojí jeden problém.
Tamara je žena z Prahy, která s pubertálním synem přichází do letního domu svého přítele Michala.
Betyna žije se svými třemi dětmi a strádání smutkem po svém muži, který je doktorem za hranicemi.
Jejich životy probíhají v době nejtvrdších covidových opatření v zemi.
Tamara se jednoho dne ráno ocitne v autě u rybníka, na rukou má krev a vůbec nic si nepamatuje. A po jejím synovi a příteli se slehne zem. Co se stalo? A je v tom Tamara nějak angažovaná? Betyna ji začne pomáhat řešit situaci, která se zda neřešitelná.
Skvělá kniha od české autorky Jany Jašové mě moc bavila úplně jsem se vrátila do doby, kdy byla cela země doslova zamítnuta covidem a následnými opatřeními.
Dávám 4/5 a moc děkuji za knihu v rámci spolupráce.
Rozhodně si musím přečíst od autorky Znič to jméno.jeji styl mi fakt sedí!
Velká láska, velké odloučení a velká pomsta na pozadí 2. světové války. Tak bych v krátkosti charakterizovala knihu Zahrada dávných tajemství.
Mladá dívka Stasia prožívá svoji první velkou lásku a její milý Nicolas jde bojovat do námořnictva. Ona vstupuje do odboje a se stává tajemnou Šípkovou Růženkou, která velmi neotřelým způsobem vraždí vysoce postavené německé pohlaváry. Oba žijí v tom, že ten druhý již nežije, a proto konají to, co považují za nejlepší možné.
V druhé lince knihy se pravnučka Stasie Isabelle pouští do oprav zámku, kde za války bylo centrum nacistů, a nalézá dokumenty o obětech tajemné ženy, které se říkalo Šípková Růženka. Společně se sestrou Emilie Isabelle pátrá a odhaluje dávná tajemství.
Dokáže láska překonat ty největší hrůzy, které svět zažil? A jak to vlastně bylo s legendou o Šípkové Růžence? A byla to skutečně Isabellina prababička nebo nějaká úplně jiná žena? Důkazy totiž chybí.
Kniha se dobře čte a nejlepší byl konec kdy Isabelle odhaluje tajemství kolem své prababičky. Určitě knihu doporučuji a dávám 4
Kamila přijíždí na opuštěnou usedlost, kde jako malá žila se svoji matkou. Tento dům má připravit na prodej. Už hned první noc jsou v domě slyšet podivné zvuky a Kamila utíká hledat nocleh v blízké vesnici. Bude však nutné se do domu vrátit a dodělat započatou práci.
Veronika s malou dcerkou Kamilkou se po náročném rozchodu stěhuje do domu v Sedmidvorech s tím cílem, že tu začne nový život. Má ale pocit, že k ní dům jakoby promlouvá a slyšet dětský pláč ji znepokojuje čím dal víc. Nemají však kam jít a začnou se v domě postupně zabydlovat. Nářek je slyšitelný čím dal víc a strach je stejně tak pohlcuje.
Německá dívka Emily se svými rodiči se po konci války chce vrátit zpět do Německa. Ukrývají se v hospodě v Sedmidvorech a řeší, jak se dostat za hranice. Nenávist některých Čechů proti Němcům nezná hranic, a proto je nutné odchod do rodné země řešit co nejrychleji. Hrozí jim nebezpečí a to dost velké.
Tyto tři příběhy autorka dokonale spojila v jeden skvěle propojený. Atmosféra byla doslova děsivá.
Pozadí je temné a hororové a já se fakt o Kamilu bála. Nejsem a asi nikdy nebudu milovník hororů, ale nechci této knize ubírat hvězdičky na hodnocení, protože jsem se při čtení bála. Hodnotim vysoko, protože se mi kniha četla dobře a vlastně i při tom všem strachu mě bavila!
Jediné, co však musím vytknout, že to opravdu není psychologicky thriller, jak je napsáno na obalu knihy.
Je to horor jak Brno a to potvrzuje holka z Brna
Tak pozor tuto knihu si chcete přečíst!
Krásný příběh o rodinném tajemství a černém dortu. Recept na něj se v rodině sourozenců Byrona a Benny dědí z generace na generaci, a když jejich matka Eleanor zemře, nechá jim zvukovou nahrávku a v mrazáku poslední černý dort.
Právě v této nahrávce sourozencům matka odkrývá své životní tajemství a žádá je, aby se vrátili do jejiho rodiště.
Spojí matčina nahrávka Benny a Byrona nebo je nakonec úplně rozdělí??
Doporučuji všem, kdo mají rádi rodinné příběhy a sama bych knihu koupila mamce, tetě, sestře nebo kamarádce k Vánocům. Tady opravdu nešlápnete vedletakže nejen Barack Obama ale i já doporučuji a dama 5/5.
Putování židovských dívek a chlapců do Palestiny za druhé světové války. To je hlavní dějová linka knihy Hotel Atlantic.
Ferda, Charllota, Daniel, Tomáš a mnoho dalších mladých vyplouvají směr Palestina na lodi, kterou organizuje Berthold Storfer (reálná postava). Celá cesta se neuvěřitelně komplikuje a čtenář společně s hlavními hrdiny zažije, jak těžké bylo dostat se pryč z okupované Evropy a také jak zvládnout komplikované vztahy a odloučení od rodin.
Téma popsané v této knize jsem nikde neviděla a ani o něm neslyšela.
Anotace mě velmi zaujala a proto jsem knihu chtěla číst.
Kniha však chce velké soustředění a já se ze začátku vůbec neorientovala v postavách. Taky jsem měla trochu problém s tím, jak se v příběhu “skáče do doby krátce po válce, ale také do odkupovaného protektorátu.
Pro nadšence historie bude mít ale tato kniha své čestné místo v knihovně. Já jsem objevila kus historie, o které jsem neměla ani tušení.
Pád do tmy je první díl ze série knih s vyšetřovatelkou Madison Harperovou.
Madison je bývalá policistka a má tajemstvíbyla odsouzena za čin, který nespáchala, a žije jen pro to, aby zjistila, kdo ji do vězení dostal.
Soukromý detektiv Nate Monroe to má stejně. Byla odsouzen za vraždu a strávil 17 let v cele smrti. Díky pečlivé práci advokátky Kristen je propuštěn a vydává se na dráhu soukromého detektiva.
Tyto dva spojuje dohromady nejen nespravedlnost v rámci jejich vlastního života, ale i pátrání po dvanáctileté Jenny, která ze ztratila z letního tábora.
Když Madison a Nate přijedou do kempu, začne jim byt po krátké době jasné, že se nejedná o idylicky tábor pro děti. Něco není v pořádku ani s rodinou Jenny. Když Madison posléze nejde v knihovně obrázek, který Jenny namalovala, celý příběh nabere děsivé obrátky.
Jaká tajemství jsou v rodině skryta? Proč se matka Jenny chová tak podivně a chladně?
Nateovi i Madison se vrací vlastní minulost a oba bojují s démony, kteří jim nedají spát. Ti však musí nyní počkat, teď jde o život Jenny.
Můj názor:
Obě hlavní postavy mají své démony, které budeme odhalovat v dalších knihách a autorka na konci skvěle na další díl nalákala.
Příběhem se prolíná linka, kdy byl Nate v cele smrti a to je popsáno velmi živě.
Ze začátku jsem nechápala, co se vlastně Medison stalo, ale brzy jsem pochopila ale je fakt ze život Natea mě zaujal víc a jsem rozhodně zvědavá, jak bude jeho osobní pátrání pokračovat.
Závěrem chci říct, ze rozuzlení pátrání po Jenny mě hodně překvapilo a musím říct, ze jsem ho vůbec nečekala.
Hlavní hrdinka celého příběhu Alix St. Pierreová se po válce stává pravou rukou Christiana Diora v oblasti propagace nově otevřeného módního domu v roce 1947.
Ona však stále ale přemýšlí nad akcí, která se stala za války a jako tajná špionka byla její součástí. Alix si klade si za vinu smrt 9 mužů. Minulost ji pronásleduje a ona chce objasnit dávnou křivdu stůj co stůj.
V této knize je příběh plný lásky, boje za spravedlnost a krásných šatů od Diora.
Povede se Alix odhalit, kdo ji tehdy za války krutě podvedl??? Čtěte a dozvíte se.
Na tuto knihu jsem se moc těšila a očekávání jsem měla obrovská, protože příběhy kolem Diora mě prostě fascinují a autorka mě velmi vždy bavila.
Bohužel knížka má velmi pomalý rozjezd a já se nemohla dlouhodobě začíst. Asi posledních 150 stran bylo skvělých a byla to typická Natasha Lester.
Určitě ale na autorku nezanevřu a těším se na další příběhy z pera této madam vypravěčky.
V druhém příběhu je inspektor Henry Ford zavolám k nálezu kusů lidského těla, které zcela náhodné objevila žena na procházce se psem.
Henry díky tetování oběti identifikuje tělo poměrně rychle a tím mu začnou problémy od sourozenců oběti, kteří nejsou úplně ukázkovým příkladem zastánců zákona.
Za krátký čas poté, je nalezeno další tělo a Henryho vedou stopy k aristokratické rodině, která vlastní pozemky na kterých se dle všeho vraždy udály.
Henry společně s kolegyni Hannah rozplétá motiv a postupně zjišťuje, kdo by mohl byt pachatelem otřesných činů.
Povede se Henrymu vyjasnit případ rychleji, než agresivní bratři spustí vlastní hon za pachatelem??
Příběh má drive a vy musíte číst stránku za stránkou, abyste zjistili, kdo je vrah.
Příběh Hannah, sestry Miny z knihy Chata ve Švýcarsku, se odehrává v kuchařské škole kousek od Dublinu.
Hannah není moc impulzivní a to, že si v práci vezme dovolenou a jede se učit vařit do Irska, bere jako životní výzvu. Krátký románek s úžasným neznámým mužem v ní probouzí touhu pro změnu zajatých stereotypů.
Na kuchařském kurzu se Hannah setkává se různorodými lidmi a objevuje tak touhu a lásku, jakou nikdy nezažila.
Během příběhu Hannah a jejich nových přátel objevujeme krásy Irska, a to nejen přírody, ale i architektury a gastronomie.
Cristian Florescu je 17tiletý student, který žije v Rumunsku v roce 1989. Komunisticky režim pod vedením diktátora Ceausesca nutí lidi k vzájemnému donášeni na své okolí a ke spolupráci dotlačí i Cristiana.
Komu má Cristian věřit a komu ne? Je zrádce i v jeho rodině a mezi jeho přáteli? Je riskantní čin, který mladík podnikne, jediná šance, jak světu ukázat pravdu o tom, co se skutečně v Rumunsku děje?
Stojí za svobodu položit život?
Z knihy mrazí a ve srovnání se sametovou revolucí v ČR, revoluce v Rumunsku proběhla mnohem násilněji a děsivěji. Celou knihou vás provází temnota a strach. Ten strach je přímo hmatatelný.
I přes to, jak mě kniha šokovala dávám ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ a všem ji doporučuji
Dvě silné ženy….jeden velmi bohatý a sebevědomý muž. Tak bych charakterizovala tuto knihu.
Mária Callas je operní hvězda první kategorie, která žije v ne moc šťastném manželství.
Jackie Kennedy je manželka senátora Kennedyho, který bojuje o Bílý dům a ona bojuje s roli ženy po jeho boku. Opakovaně potrácí a cítí se neschopně v mocném rodu Kennedyovych.
Aristoteles Onassis je jeden z nejbohatších lidi na planetě. Užívá života a na svoji loď Christinu zve různé celebrity, včetně Churchilla, Marie Callasove a Jackie Kennedyove.
Kniha skvěle popisuje složitý vztah mezi Aristem a Marii a následně mezi nim a Jackie.
Tento beletrizovany životopis rozhodne stojí za přečtení.
Jen trochu nechápu, co na něm obě ženy viděly? :-D
Hořící drát je další kniha s vyšetřovatelem Lincolnem Rhymem.
Tentokrát se děj příběhu odehrává v prostředí elektriky, ale také uchovatelných energii. Vrah, který se mstí, za svoji nemoc (údajně způsobenou práci s elektřinou) je velmi zákeřný.
Způsob, jakým vraždí, je opravdu nápaditý. Mimochodem od jisté chvíle mám lehké obavy zmáčknou tlačítko ve výtahu (proč, to si přečtete).
Rozuzlení je opravdu překvapivé a opět si s námi autor parádně hraje.
Tuhle sérii prostě miluju. Čte se to samo a děj čtenáře strhne tak, že musíte pokračovat dokud se nedozvíte, kde je pravda (nebo není??)
Dávám 5/5 protože to bylo opět skvělé.
Když mě Katka Miková oslovila, abych si přečetla její knihu Za katrem, nadšeně jsem souhlasila. Její insta profil @za_katrem mě moc baví, ale musím přiznat, že jsem nevěděla, co od knihy úplně čekat.
Teď, po přečtení knihy jsem nadšená tak, jak jsem nadšeně souhlasila.
Autorka Katka Miková čtenáře vtáhne do života v mužské věznici s ostrahou.
Jak se vlastně stanete zaměstnancem ve věznici? Jaký je váš normální (ale i nenormální) pracovní den? A co kolegové v uniformách? (Tahle kapitola mě bavila hodně - prostě chlap v uniformě je…no si přečtete).
Asi jsem nečekala kolik sarkasmu a humoru se v této knize sejde. Ale jak sama Katka říká, bez těchto vlastností (sobě vlastních) by tu práci vlastně dělat nemohla.
Hodně jsem se smála a hodně koukala .
Knihu rozhodně doporučuji a dávám 5/5 hlavně za to, že jsem si u četby knihy fakt prodloužila život
Poklesky maloměsta jsou čtivý román, ve kterém se protnou tři životy různých lidi. Co mají společného dobrovolný hasič Nathan, zdravotní sestra Callie a feťak Andy?
Nathan najde v hořícím domě hromadu peněz, ale radost mu rozhodně nepřinesou. Callie riskuje vše, čeho kdy dosáhla a jde pomoct vážně nemocné pacientce splnit její životní sen. A Andy? Andy prožívá těžkou životní zkoušku a to nejen se závislosti! Jejich život se protnou a zase rozejdou, ale ty příběhy vás dojmou a překvapí.
Kniha se čte sama a na konci jsem i slzu zamáčkla.
Dávám 5/5 a ja ji rozhodně doporučuji.
Pete a Maddie jsou mladý pár, který má dvouletého Thea a žijí svoje relativně pokojné životy. Do školky, do práce, domácí práce. Pete je s chlapečkem doma, stará se o něj a Maddie chodí do práce. Jednoho dne se u jejich dveří objeví sympatický Miles a oznámí jim, že Theo není jejich syn. A má na to dokonce DNA důkaz. Prvotní šok střídá překvapení, jak jde s Milesem a jeho ženou Lucy všechno skvěle. Oba páry se spřátelili a probíhá kontakt i mezi jejich dětmi, Theem a Davidem.
Jenže pak se něco změní….a ta změna je jak atomová bomba!
Přečtěte si tento skvělý psychologický thriller a zjistěte zda opravdu jsou Miles s Lucy slušní lidé.
Nora Davisová je mladá lékařka, která má vlastní zavedenou praxi a současně pracuje v nemocnici na chirurgii.
Současně je Nora dcerou Aarona Nierlinga, který bych odsouzen na 18 po sobě jdoucích trestů doživotí za velmi kruté vraždy mladých dívek. Nora se snaží na rodinnou historii zapomenout a žít jen prací.
Jenže ji jednou v ordinaci navštíví policie s tím, že jedna z jejich pacientek byla nalezena zavražděná a to stejným způsobem, jakým vraždil Nořin otec.
Do toho všeho se Nora setkává s bývalým přítelem Bradym a snaží se mu otevřít, protože ona cely život svůj původ tajila před ostatními. Je to komplikované a Nora má pochybnosti sama o sobě.
Zavražděných dívek přibývá a Nora se snaží zjistit pravdu na vlastní pěst. Že by se minulost vracela a Aaron měl napodobitele? A je možné podědit zvracené geny?
Příběh královských sester Rose a Wren je zpět!!
Po roce jsme se dočkali pokračování Korunních princezen a opět to bylo skvělé.
Sestry společně usednou na Eanský trůn, ale ne všichni jsou z tohoto kroku nadšeni. Najdou se lidé, kteří proti královnám začnou bojovat a chtějí je svrhnout.
Klidná Rose proto cestuje po království, aby spojila Eanu a rebelka Wren jede za králem Alarikem na sever, který unesl jejich babičku a je odhodlána ji zachránit.
Během toho všeho se na povrch ale vynořuje zlá kletba, která muže všechno zničit. Povede se sestrám překonat prastará kouzla a zachránit babičku?
Setkáváme se opět s čarodějem Shenem a v zimním království s celou rodinou krále Alarika. A je tu i velká láska.ale kdo s kýmto si přečtěte v druhém díle této romantické série.
A mimochodemočekávám třetí díltakhle to přece nemůže skončit!