MajkaJirackova

Souhlasím s vetšinou komentářů zde. Knížku jsem četla poprvé k maturitě, takže v podstatě "z musu", ale vůbec nelituji. Nyní jsem si čtení zopakovala, a nad některými pasážemi opravdu přemýšlela. Obdivuji, jak Ota Pavel dokázal něžně a s lehkostí vyprávět o velmi těžkých věcech doby, ve které žil. Pro mě styl celé knížky vystihuje věnování.. "Mamince, která měla za muže mého tatínka."

Příběh je parádní, jak už bylo několikrát zmíněno. Závěrečné rozuzlení velmi zdařilé :) Baz dodával příběhu šťávu a nad jeho údernými komentáři se budu usmívat při každém dalším čtení.. a že jich bude nepočítaně!

Velmi mě zaujala anotace a grafická úprava knihy, která je opravdu zdařilá. Samotné texty moje očekávání bohužel nenaplnily. Do čtení jsem se musela nutit a pouze povídky kočky, želvy a slonice ve mně zanechaly hlubší dojem.

Pro mě jednoznačně zklamání. Čelala jsem něco na způsob Dárku z pravé lásky, ale letní povídky za zimními značně zaostávají. Líbily se mi z celé knížky jen asi 2 příběhy, ostatní v podstatě nestojí za zapamatování.

Ze začátku knížka připomíná slohovou práci do hodin češtiny. Asi v polovině, kdy už jsem se chystala ji odložit nedočtenou, se styl psaní mírně zlepšil. I přes to je to jedna z nejhorších knih, kterou jsem letos četla.

Uf, dočíst ji byla dřina :)
Různé vsuvky, pokusy a “víte, že..” poměrně zajímavé, ale hlavní text téměř všech kapitol je velmi limitován mou představivostí. Myslím si, že kniha není špatná, pouze není příliš vhodná pro čtenáře bez základních znalostí anatomie a funkce jednotlivých částí mozku.