malpet malpet komentáře u knih

Když jsem byla maličká Když jsem byla maličká Věra Inberová (p)

Co na to říct? Román z Ruska psaný koncem 50. let, poplatný své době, avšak kupodivu bez nějaké výraznější ideologie, alespoň po většinu obsahu knihy. Svým idealizovaným světem mi připomíná Neználka, a odehrává se ještě za carského Ruska. Je možné, že jde o částečnou biografii autorky.

17.09.2023 4 z 5

Tulákům Jetřichovicka Tulákům Jetřichovicka Natalie Belisová

Nádherná kniha, srdeční záležitost pro milovníky tohoto koutu naší země.

09.09.2023 5 z 5

Kompletní průvodce půstem Kompletní průvodce půstem Jimmy Moore

Dobrá kniha pro toho, kdo se chce s půsty seznámit, jinak nic nového ani objevného.

30.05.2023 3 z 5

Jak pěstovat outdoor aneb Konopí na zahrádce Jak pěstovat outdoor aneb Konopí na zahrádce Mr. José (p)

Stručný, ale plně postačující průvodce pěstováním. Doporučuju.

30.05.2023 4 z 5

Amsterdam Amsterdam kolektiv autorů

Ideální průvodce, malá kniha, kterou lze vzít s sebou do batohu, velké mapy a maximum užitečných informací. Doporučuju. Úplně postačí.

29.05.2023 5 z 5

Gryf, který neuměl létat Gryf, který neuměl létat Tereza Janišová

Knihu jsem dostal jako audio k nějakému nákupu. Pěkně vyplnila čas v jednom skoro letním odpoledni a svým zpracováním mi připomněla dávné dřevní doby, kdy fungoval portál Království mluveného slova a kdy knihy načítali amatérští rétoři. Teď je z audioknih velký byznys a doba amatérů pryč. Jinak vše podstatné bylo řečeno přede mnou, příběh funguje, místy klišé a předvídatelnost. Trilogii si asi nepřečtu, už nejsem cílová skupina .

21.05.2023 3 z 5

Vážně, tohle nevymyslíš Vážně, tohle nevymyslíš Karel Rašín

Nějak se můj smysl pro humor nesetkal s tím autorovým, ale někomu jinému se to může třeba líbit.

28.03.2023 3 z 5

Groznatův štít Groznatův štít Jiří Řípa

Knihu jsem našel v knihobudce, mám rád příběhy z úsvitu dějin, a ne všechny musí nutně pocházet od Štorcha, jehož knihy už jsou dnes vzhledem k moderním poznatkům vědy mírně přežité. Toto vydání je s ilustracemi Zdeňka Buriana, za které přidávám hvězdičku. Příběh jednoduchý, jednání postav víceméně černobílé, jako 8 letého kluka by mně to bavilo asi víc. Knihu posouvám zase dál, třeba někoho osloví víc než mně.

18.01.2023

Někdo to rád pálivé - Rukověť milovníka chilli Někdo to rád pálivé - Rukověť milovníka chilli Kay Maguire

nejlepší kniha pro člověka, co s papričkama začíná a potřebuje informace do začátku. Pěkně přehledné a vše důležité tam je.

12.01.2023 4 z 5

Ptáci - Barvy pralesa Ptáci - Barvy pralesa Jan Dungel

Dal bych 10 hvězdiček, kdyby to bylo možné :-)

10.01.2023 5 z 5

Jak si užít cestování Jak si užít cestování Jana Jůzlová

Útlá knížka na dvě odpoledne u čaje. Pár cestovatelských tipů, několik osobních humorných příhod, a hlavně 100% chuti vyrazit kamkoliv a objevovat svět. Bonus navíc - hodila se do knižní výzvy 2023, autor knihy, který nosí brýle.

09.01.2023 4 z 5

Chlorid sodný Chlorid sodný Jussi Adler-Olsen

Poslechnuto jako audiokniha. Příběh i téma dobré, ale něco na té knize bylo jinak, třeba Asad hrozně vyměknul, ale to je asi nezbytný vývoj postav. Závěr se mi moc nelíbil, ale zřejmě je to záměr a startovní můstek k nové knize. Tři hvězdy.

03.01.2023 3 z 5

Pomníčky Českého Švýcarska Pomníčky Českého Švýcarska Karel Stein

Krásná kniha, drobné sakrální památky jsou moje srdeční záležitost.

27.10.2022 5 z 5

Zatočte s nespavostí Zatočte s nespavostí Catherine Polan Orzech

První část dobrá, člověk se dozví leccos nového ohledně fungování spánku, druhá část týkající se různých meditačních technik už není moc pro mně. Ale třeba to někomu jinému pomůže.

25.08.2022 3 z 5

Stráže na pomezí Stráže na pomezí Rudolf Kalčík

Jak hodnotit tuhle demagogickou blbinu? Ještě že obsahuje hlavně fotografie. Ale jako materiál dokumentující jedno smutné a děsivé období naší země je to dobré.

27.06.2022

Stopka & spol. Stopka & spol. Rudyard Kipling

Možná jsem jí poprvé četl příliš pozdě, když už jsem nebyl dítě, ale zase tolik mně nebavila. Poslechnuto jako audiokniha.

04.02.2022 3 z 5

Jako hvězdy na noční obloze Jako hvězdy na noční obloze Rostislav Homola

Knihu jsem přečetl v rámci knižní výzvy 2021 jako úplně novou knihu vydanou v roce 2021. Je to soubor jednotlivých příběhů, na můj vkus příliš nábožensky laděných, čekal jsem něco trochu jiného.

05.12.2021 4 z 5

Dějiny a zlodějiny Dějiny a zlodějiny Jan Stern

Knihu jsem koupil od svého prodejce NP, takže nelituju. Nejvíc mně bavila první část, dějiny, dál už to bylo horší, a poslední část vyloženě nuda. Jako jednotlivé fejetony čtené jednou za týden v novinách asi dobrý, ale takhle naráz se to nějak vleklo a do čtení jsem se musel nutit. Kniha, kterou odnesu do knihobudky, ať si ji přečte i někdo další.

09.11.2021 2 z 5

Každá bolest má svou příčinu Každá bolest má svou příčinu Milan Studnička

Kniha dobrá, pěkně se četla, i když chvilku připomínala styl léčitelky Marie Treben, která vyléčila rakovinu odvarem z listů pampelišky...

15.10.2021 4 z 5

Kanárské ostrovy - Od hlubokých údolí do ohnivých hor Kanárské ostrovy - Od hlubokých údolí do ohnivých hor Ladislav Mitiska

4 roky stará kniha a já jsem tu s prvním hodnocením? :-)
Knihu jsem si půjčil v knihovně jako inspiraci, protože se taky chystám na Kanárské ostrovy. Autor - botanik však ostrovy poznává způsobem dneska už téměř zapomenutým, tedy hodně low cost, se spaním pod širákem, nebo v autě a se stravováním z hotových sušených pytlíkových jídel nakoupených v Česku. Stylem psaní je to vlastně jakýsi deník dvou výprav - dovolených strávených na různých ostrovech. Sem tam pravopisná chyba. Neříkám, že jsem se nic z této knihy nedozvěděl, ale nebylo to přesně to, co jsem očekával.

24.08.2021 3 z 5