malpet Online malpet komentáře u knih

Hra na vraždu Hra na vraždu Agatha Christie

Další skvělý příběh Hercula Poirota, tentokrát už starého pána. Příběh mi překombinovaný vůbec nepřišel, vraha člověk tipuje v podstatě hned správně, jenže Agáta to zařídí tak, že tuhle stopu vzápětí opustí a pak už je podezřelý úplně každý :-)

01.10.2020 5 z 5

Útěk z Treblinky Útěk z Treblinky Chil Rajchman

Dá se vůbec hodnotit kniha plná osobně prožitých hrůzných zážitků, které si nedovedeme, zvlášť v dnešní rozmazlené době, ani představit? Osobně si myslím, že ne. Pak tedy zbývá jen porovnání s jinými knihami na stejné téma a ve srovnání s nimi opravdu trochu pokulhává, proto dávám nižší hodnocení ačkoliv jinak má autor, jako jeden z mála přeživších lidí z Treblinky veškeré mé sympatie a úctu.

26.01.2020 3 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Kniha jejíž příběh chytne a nepustí. Měla by to být povinná školní četba, krásně vykresluje dějiny dvacátého století viděné očima obyčejných lidí. Od války přes násilnou kolektivizaci, obsazení československa Rusáky v 68. Roce, až po současnost.

25.03.2019 5 z 5

Pravěk a jiné časy Pravěk a jiné časy Olga Tokarczuk

Bez debaty 5 hvězdiček. Výjimečná, zvláštní kniha, místy mi svou poetikou připomínala Cílka. Jinak vše důležité už bylo řečeno v recenzích přede mnou. Až ve mně odezní ten pocit z prvního přečtení, rád se k ní za čas zase vrátím.

05.12.2018 5 z 5

Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

přečteno díky knižní výzvě, tuhle povídku jsem neznal a Agáta opět nezklamala :-) 5 hvězdiček.

01.10.2018 5 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

4 hvězdy z 5. zajímavý námět, nevadilo mi ani tak to, co někteří popisují níže, tedy neustálé odkazy na blog hlavní postavy a různé internetové odkazy (dnešní mládež prostě takhle žije, ve světě propojujícím realitu s internetem a svým alter ego na FB, instáči a buhví čím ještě) takže nebylo tak těžké se s tím ztotožnit. A že je v příběhu vata? A kde není? to by místo knihy autor napsal povídku na dvě A4. Knihu jsem poslechl v MP3 během 3 večerů a musím přiznat, že jsem raději nechával rozsvíceno :-) Jediné co mi opravdu ale opravdu vadilo, a co neobtěžuje čtenáře knihy, byly šílené hudební předěly kapitol a hojně vkládaný dětský smích s cupitáním, který byl naprosto mimo mísu, vzhledem k tomu, že neměl k příběhu absolutně žádný vztah.

19.07.2018 4 z 5

A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor Viktor Emil Frankl

Autor psycholog zpětně hodnotí svoje zážitky z koncentračního tábora pohledem lékaře, bez zbytečných líčení hrůz a zvěrstev. Zaměřuje se na obyčejný každodenní život a vnitřní svět vězně. neuvěřitelně poutavá kniha.

06.06.2018 5 z 5

Mravenci Mravenci Bernard Werber

Velmi poutavá kniha, jedna z nejlepších co jsem v poslední době četl :-)

29.03.2018 5 z 5

Stella Maris Stella Maris Cormac McCarthy

Chvílemi jsem se dost ztrácel a několikrát jí chtěl vzdát a nedočíst, ale pokaždé jsem se vrátil a nakonec to dal, i když to bylo hodně těžké.

22.04.2024 5 z 5

Na stráži Na stráži Dmitry Glukhovsky

Pěkně napsané postapo. Hodilo se mi i do čtenářské výzvy 2023. Co na něm ale oceňuju nejvíc, je zprostředkovaný pohled do (pro nás) nepochopitelné ruské duše a povahy. Řekl bych, že takhle to v Rusku reálně v současnosti chodí, neschopné vedení ve vzdálené Moskvě, které způsobuje lidem jenom frustraci, léčenou špatným pančovaným alkoholem, náboženským fanatismem a kecama o velikém Rusku, za které je člověk povinen se obětovat. Všude beznaděj, žádná vidina zlepšení, nikomu nezáleží na člověku jako jednotlivci. Neuvěřitelná deprese.

01.09.2023 5 z 5

Poirotova pátrání Poirotova pátrání Agatha Christie

Něco je až moc překombinované...

13.06.2022 4 z 5

Dítě Bridget Jonesové Dítě Bridget Jonesové Helen Fielding

Nastavovaná kaše. Asi spisovatelka potřebovala zaplatit hypotéku.

09.06.2022 2 z 5

Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

Čtu už od loňska celou tuhle sérii pěkně od prvního dílu. Kamenná opice je podle mnohých hlasů nejslabší díl, ale mně to nepřijde, téma je zajímavé, děj pěkně svižně ubíhá. Hloupé je to opakování důkazů na tabuli, ale to se v knize snadno přeskočí. Spíš jsem dal hvězdu dolů za ten přeslazený závěr, na mě moc Hollywoodské, úplně jako kdyby těch posledních pár stran psal jiný autor. Kniha se mi hodila do čtenářské výzvy 2022 :-)

23.02.2022 4 z 5

Písečná bouře Písečná bouře James Rollins (p)

Co říct o téhle knize? Málokdy se najde tak nevyvážený styl příběhu, kdy se části plné napětí střídají s částmi nudnými tak, že se chce člověku mlátit hlavou o zeď... kdybych knihu neposlouchal jako audio při různých činnostech nevyžadujících mozek, jako například úklid nebo cesta do práce, asi bych ji odložil na poličku s nápisem K dočtení...někdy v budoucnu..možná...

15.10.2021 2 z 5

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Po několika dílech série detektivek Chrise Cartera jsem si chtěl na chvíli "odskočit" k jinému autorovi, a vybral si podle dobrého hodnocení knihu DNA od spisovatelky, kterou jsem předtím neznal, navíc z dalekého severu. Kniha vyposlechnuta jako audio, za báječné načtení přidávám hvězdičku, jinak příběh mně příliš nechytnul. Vraždy dle očekávání zvrácené a bestiální, hlavní postavy Freyji a Huldara sice uvěřitelné, ale... za mně tomu prostě chyběl trochu větší šmrnc, odpich. Tři hvězdy.

27.10.2020 3 z 5

Umřel jsem v sobotu Umřel jsem v sobotu Josef Formánek

Přečteno díky čtenářské výzvě. Uff nebylo to lehké čtení, asi se k ní už nevrátím, ale rozhodně zanechala dojem.

24.07.2020 4 z 5

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Vyposlechnuto jako audiokniha, namluvená samotnou autorkou, ta umí dát textu ještě větší šťávu. Hodně jsem se nasmál a styl i humor mi opravdu sedly. Pět hvězdiček :-)

31.03.2020 5 z 5

Strážkyně pramene Strážkyně pramene Emmi Itäranta

Uff co říct? Knihu jsem poslouchal jako audioknihu cestou do práce, upřímně papírovou knihu bych asi odložil na neurčito. Ne že by vykreslený svět nebyl uvěřitelný, ale... něco mi tam zkrátka pořád nesedělo. Možná je to tím, že nejsem pubertální dívka :-p

16.07.2019 2 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Po Haně je tohle moje druhá Mornštajnová během dvou měsíců. Každá kniha je koncentraci zivotní smůly a fatálně špatných rozhodnuti hlavních postav. Myslím že by autorka mela změnit prášky proti depresi,ty současné evidentně nezabírají :-)

02.07.2019 5 z 5

Paměti mého pradědečka Paměti mého pradědečka Adalbert Stifter

Zatímco Klostermanna mám přečteného snad úplně komplet, Stifter mně zatím trochu míjel. Horský křišťál byl moc pěkný, naopak Hvozd jsem musel vrátit nedočtený, vůbec mně nebavil. Paměti pradědečka jsou opět úplně jiná kniha, jakoby to nepsal ten samý autor. Rozhodně je doporučuji ke čtení, moc milá a poutavá kniha o starých časech, dobách autorova pradědečka, který měl navíc velice zajímavé povolání. Autor si uvědomuje plynoucí čas a hodnotu věcí, které nám naši předci odkázali, což v té době asi nebylo tak úplně běžné, a je mi tím velice sympatický. No a nějaký ten popis přírodních krás se tam samozřejmě najde taky :-)

08.08.2018 5 z 5