malpet komentáře u knih
Je to jako s Vetřelcem, nemůžu se rozhodnout který díl je lepší :-) opět skvělé napínavé čtení a nekonečné čekání na další pokračování.
Hodila se mi jako jeden z bodů čtenářské výzvy 2020 - úplně nová kniha. Koupil jsem jí tedy synovcovi a předtím pochopitelně přečetl :-) Walliamsovy knihy mně vždycky bavily a Ledová obluda není výjimkou. Pět hvězd.
Touhle knihou jsem splnil jeden z bodů čtenářské výzvy 2020, kniha, která má v názvu slovo aneb. Četl jsem před lety trilogii o vodácích a horácích a trochu mně překvapilo, že vyšlo tohle volné pokračování, tentokrát o cestě do Norska. Je to taková civilnější, více jako cestopis pojatá kniha, ale pořád stejně milá a v podobném duchu, jako ty předchozí. Bylo to příjemné setkání po letech se známými postavami.
Poslechnuto jako audiokniha, vtipné a někdy až neuvěřitelné cestovatelské historky. Peter je mi svým stylem cestování i vyprávění bližší než náš pro mně až příliš asketický Zibura. Pět hvězdiček.
Kniha zpočátku bavila jako povedená satira, ale pohádky byly postupně čím dál stejnější, a ty poslední jsem dočetl už jen vyloženě pod tlakem, abych měl aspoň čárku za dočtení. Knihu jsem našel v knihobudce i s podpisem autora, a zase jsem jí tam vrátil, ať obšťastní zase někoho jiného :-)
Tuhle knihu jsem dostal od kamaráda, který jí dělal korektury, protože ví, že taky amatérsky běhám. Knihu jsem si přečetl s chutí, rád se s autorkou podíval po světě a zažil spolu s ní atmosféru závodů a držel jí palce až do vítězného konce. Navíc se mi krásně hodila do knižní výzvy 2020, jako kniha, která je v době čtení méně než 20x v přečtených.
Zajímavosti z našich dějin, některé kapitoly mně bavily hodně, některé méně, ale celkově dobrý. 4 hvězdy.
Tom Hanks je především herec a tato kniha je především moc dlouhá :-) knihu jsem si poslechl jako audio, papírovou bych asi až do konce nedal. Soubor několika povídek, některých kapku lepších, ale většinou horších. Zkrátka Tom jako spisovatel nezaujal.
Vyposlechnuto jako audiokniha při cestách do práce. Fyzickou knihu bych asi louskal daleko déle. Zajímavá, ale tak úplně mně nechytla.
Tímhle dílem definitivně končím se sérií Dinoland. Z původně dobré myšlenky se série stočila úplně jiným nežádoucím směrem. Další obrovské mínus je naprostá ignorace a neznalost nejzákladnějších faktů o dinosaurech. Chápu, že v době psaní díla neexistoval internet, ale tak snad si mohl autor načíst něco v jakékoliv encyklopedii. Takhle kniha připomíná dílko 13letého puberťáka napsané někde na koleni při čekání na autobus. Poslední ránu tomu dodal překladatel, zřejmě dosud překládající maximálně tak komixy. Že je carnivor masožravec a herbivor býložravec není zas tak přísně tajná informace, a proboha, v každém anglicko-českém slovníku člověk najde nosorožce - rhinoceros...
Příliš mnoho lepších knih čeká na přečtení :-)
Pro mně nejslabší kniha z celé série. Už jen tvrzení, že delfín je ryba a že nitro Země je plné žhavé kávy mně dost vyvedlo z konceptu :-) o tom, co je biosféra si autor asi nenačetl už vůbec nic. Zkrátka za mně odfláknutá práce, protože zrovna tyhle detaily dělají hodně. Příběh docela tuctový. Zkrátka jedna jediná hvězda. Vlastně nevím, jestli mám vůbec chuť po tomto dílu v četbě série pokračovat...
Typická ukázka budovatelského románu, parta dětí z jakésy vesnice je tak uvědomělá, až to bolí, vesnický kulak záškodník, a hluček hloupých drobných zemědělců, co nechtějí vstoupit do družstva. Kniha je psána zvláštním zkratkovitým stylem, který je, řekl bych, pro tuto dobu typický. Krásná ukázka vymývání mozků, které tu v padesátých letech probíhalo. Tohle by měla být povinná literatura, aby se nezapomnělo, jak šílená doba to byla...
Tu jednu hvězdičku dávám za to, že kniha není tak dlouhá, jako ostatní romány tohoto druhu, a že to má přeci jen jakýs takýs děj :-)
Zajímavé dílko, které jsem si přečetl s chutí. vzpomínaje na svá dětská léta strávená nad Štorchovými knihami. Kniha byla inspirovaná nálezem mumie Ötzi, o čemž se zmiňuje i Wikipedie.
Tuhle kratičkou knihu jsem bůhví proč pořád nemohl dočíst. Ne že by byla špatná, ale... Prostě me chytla pořádně až v závěru.
Poměrně útlá knížka, Durrell popisuje opět vtipné příhody se zvířaty i běžné starosti se ZOO. Nevybočuje ze standartu, kniha vhodná pro pěkně strávené odpoledne.
Pět hvězdiček. Knihu jsem si půjčil kvůli cestě do Toskánska (byla v knihovně mezi průvodci a cestopisy) a rozhodně nelituju, moc milé povídání a pohled na život v Itálii zase z trochu jiné strany než mají v Lonely Planet :-) už teď mám papír plný poznámek, co musím vidět.
5 hvězdiček. Některé názory má mírně extrémní, ale nikomu nic nenutí, probírá danou věc ze všech stran a vždycky nechává konečný výběr a názor na čtenáři. Určitě doporučuju.
Tohle je opravdu přímo ze života :-) taky jsem začal běhat, i když zatím jen krátké 5 km tratě, ale ty příběhy s břuchem jsou přesné :-)
Dílko po kterém jsem sáhnul díky čtenářské výzvě 2019, tedy kniha od asijského autora. Přiznávám že jsem si jí přečetl (pokud se to o komixu dá vůbec říct) hlavně kvůli splnění bodíku, ale byl jsem touto knihou mile překvapen :-)
Skvělá kniha, měla by to být povinná četba pro všechny.