martianekk komentáře u knih
Kniha Jméno růže je nejslavnějším románem italského filosofa a romanopisce Umberta Eca. Sean Connery ve filmu je také skvělý. Jméno růže je sázka na jistotu.
Loupežník Rumcajs z jičínského lesa Řáholce je legendární postavou, jíž nám spolu s Mankou a Cipískem daroval Václav Čtvrtek. Doporučuji.
Krásně napsaný román z pera Michala Viewega. Zajímavé téma, sympatičtí hrdinové a nelehké období českým dějin. Také filmové zpracování s výtečně obsazenými herci stojí za to.
Krásný a emotivní román z pera světového spisovatele. Tentokrát není přímo z války, spíš z meziválečného období. Skvěle vybraný námět a krásně napsané dílo.
Stephen King je sázka na jistotu. Strhující, dojemný, drsný, napínavý a promyšlený příběh. Stojí bezpochyby za přečtení. I filmové zpracování se vydařilo.
Velmi zajímavá kniha, která vás nepustí. Skvělé psychologické popisy hlavních postav, napětí a tajemno. Určitě stojí za přečtení.
Pilíře země jsou jednou z mých TOP knih. Přestože má téměř tisíc stran, nechci aby “už “ skončila. Zajímavý, napínavý, historicky poučný román sledující několik generací hlavních hrdinů.
Josef Mareš, nejznámější český kriminalista, bývalý šéf pražské mordparty, autor seriálů Devadesátky a Případy 1. oddělení. Skvěle a autenticky sepsáno. Zfilmovaná verze se také vydařila zejména díky skvělému obsazení našimi TOP herci!
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou je jednou z nejznámějších povídek Arnošta Lustiga, který sám o vlásek unikl smrti útěkem z transportu do koncentračního tábora. Těžké, drsné a fascinující.
Skvělá a poutavá kniha Joy Adamsové. Čtenář smí nahlédnout do exotiky africké buše, duše “krále zvířat a láskyplného vztahu člověka a lva. Filmové zpracování se také vydařilo.
Skvělý dobrodružný román, jejž známe především z dob povinné školní četby na základní. Málokdy se v knihách píše o době kamenné a to plus příběh tehdy žijících lidí mě moc bavilo.
Úžasně napsaná dobrodružná kniha od světoznámého klasika. Drsné aljašské prostředí, zlatá horečka a nekonečná láska ke zvířeti. Je to příběh mého dětství.
Právem patří Božena Němcová mezi klasiky české literatury. Používá krásný sloh, srozumitelný jazyk a její vyprávění o strastech i radostech běžných lidí mě baví.
Před pár minutami jsem dočetla a hned píšu komentář, dokud jsem plná dojmů. Obdivuhodné a psychologicky propracované dílo Dicka Francise. V žádném případě se nejedna o klasickou detektivku. Zajímavé prostředí okolo dostihových koní, promyšlená zápletka a neuvěřitelně románový závěr. Jediné, co bych uvítala, je dvojnásobný počet stran. Vřele doporučuji.
Karel Čapek je mým nejuznávanějším spisovatelem. Obdivuji jeho srozumitelný, laskavý a jednoduše nádherný sloh. Tuto knihu mi četli rodiče a já ji četla svým dětem. Doufám, že přinese spoustu radosti i dalším generacím.
Nejsem fandou knih s africkou tematikou, ovšem toto byla bomba. Strhující a zajímavý historický román, který rozhodně stojí za přečtení.
Jan Karafiát napsal toto základní dílo české dětské literatury přesně sto let před mým narozením. Používá něžný a srozumitelný básnický sloh a mě nezbývá než doporučit.
Mlčení jehňátek je pro většinu čtenářů notoricky známý thriller o mladé policejní inspektorce, která hledá úchylného vraha žen. Při svém pátrání využívá šifrované nápovědy vězněného psychopatického vraha, odsouzeného za kanibalismus. Filmové zpracování miluji a přestože ho znám, vždy mě děsí a zajímá zároveň!
Jan Drda poutavě napsal knížku Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert, kde Čerta Trepifajksla pomáhá s polidšťovat hubatá Káča. Krásná česká pohádková klasika.
Příběhy vesnických dětí od Jindřicha Šimona Baara jsou krásné. Všichni, kdo si tuto knihu přečtou, vnímají naše tradice a národní cítění.