martianekk komentáře u knih
Audience je brilantně konstruovaným dialogem mezi legendární havlovskou postavou Ferdinanda Vaňka - intelektuála, dramatika a Sládka, Vaňkova nadřízeného v pivovaru. Divadelní hra paroduje význam rozhovoru zaměstnance s nadřízeným rozlévajícím jedno pivo za druhým, zejména však v situaci, do níž se Vaněk dostává. Super dílo excelentního Čecha.
Hrátky s čertem jsou další Drdovou krásnou pohádkou. Dišperanda, Káča a Martin Kabát jsou nezapomenutelní. Také filmové zpracování s úžasnými českými herci se podařilo.
Pohádky z mechu a kapradí je pohádka o Křemílkovi s Vochomůrkou od Václava Čtvrtka. Velmi známá je i podoba Večerníčku, který krásně namluvila Jiřina Bohdalová. Doporučuji.
Cipísek je Rumcajsův a Mančin syn. V lese Řáholci se pořád něco děje a malý loupežník zažívá spoustu dobrodružství. Překrásná knížka mého dětství.
Něžné a laskavé dílo Bohumila Říhy. Jedna z prvních knih povinné školní četby na základní škole. Jednoduše a pro dítě jasně a srozumitelně napsaná.
Skvělý dobrodružný román z pera světoznámého spisovatele Julese Verna. Skvělý námět, napětí příběhu a rozbory prožívání hlavních postav. Literární klasika.
Moc krásně napsaný román. Jednoduchou, velice jemnou formou. Krásný příběh ze života, spousta pocitů, nadějí, dramat a samozřejmě lásky. Tuto autorku mám ráda a mohu jen doporučit.
Krásně napsaný hořkosladký příběh pana Formánka. Knihy s problematikou závislosti mám ráda a zde se snoubila legrace a pohoda s náročností boje. Potěšil mě šťastný konec. Filmové zpracování s Davidem Švehlikem v hlavní roli také stálo za shlédnutí.
Za mě jedna z nejlepších drsných severských kriminálek. Sympaťák Harry Hole, neobvyklé prostředí a napínavý příběh. Málokdy si oblíbím “zaporáka “, ale u Sonnyho jsem musela udělat výjimku. Kniha je dle mého názoru skvostná.
Neskutečně napsaný psychothriller se skvělou zápletkou. Mám v oblibě komplikované kriminálky a u dvojice Kepler jsem zatím “nešáhla vedle.
Božsky napsaný dobrodružný román, jenž se čte jedním dechem. Super popisy emocí, vnímání a posunu hlavních hrdinek.
Knížka vypráví o nevyrovnané třicátnici, která si dala předsevzetí, že zhubne, najde si přítele a nebude se zamilovávat do alkoholiků. Ve filmu skvěle ztvárnila Renée Zellweger a obojí je legrace.
Tato kniha není úplně můj šálek kávy, nicméně četla se celkem dobře. Bavil mě staročeský jazyk a autorův smysl pro příběh.
Skvělé, ostatně jako všechno od Zdeňka Svěráka. Smutné, laskavé, poetické a báječné čtení.
Tato knížka se panu Klímovi povedla. Užila jsem si ji od začátku do konce. Autentické, komplikované a skvělé zároveň. Film s Ivanem Trojanem v hlavní roli také nezklamal.
Čtvrtkovy Pohádky z mechu a kapradí, kdeKřemílek a Vochomůrka prožívají svá dobrodružství zná a má rád snad každý. I Večerníček namluvený paní Bohdalovou je bezkonkurenční.
Václav Čtvrtek něžně vypráví příběh o ševcovském tovaryši Kubovi z Jičína, který se zamiluje do Stáziny a chce si ji vzít za ženu. V cestě mu ale stojí správce zámku Kolomajzna. Krásná klasická pohádka.
Příběh o chytrém ovčáku Jirkovi, vesnickém děvčeti Káče a oklamaném čertu Marbuelovi literárně stvořila Božena Němcová. Za mě nesmrtelná.
Imaginární dobrodružný román, který jsem četla v období dětství. Byl to skvělý výlet do krajiny představivosti a kniha se mi líbila.
Karel Čapek je pro mě TOP mezi českými literáty. Není dílo, které bych nepochválila. Toto je sbírka povídek nejrozličnějších žánrů. Vyhovovala by mi každá v “sólo “ knize.