martin6849 martin6849 komentáře u knih

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Nemůžu si pomoct, ale zatím vůbec neskáču ze Zaklínače nadšením. Je to taková generická fantasy, která na nejlepší knihy žánru nemá ani omylem... Ne, že by to bylo špatné, ale prostě nic extra...

14.08.2018 3 z 5

Jin Ping Mei aneb Slivoň ve zlaté váze. Svazek první Jin Ping Mei aneb Slivoň ve zlaté váze. Svazek první neznámý - neuveden

Výborné čtení, už se těším, až se pustím do dalších svazků. Jednoznačně 100 %.

22.07.2018 5 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Celkem krátká a docela vtipná kniha. Ač je Miroslav Macek dost kontroverzní osoba, myslím si, že tahle kniha se mu povedla a je to celkem důstojný nástupce původního Saturnina. Jen si mohl odpustit ty tisíckrát provařené neoriginální historky a mohl si vymyslet něco originálního.

29.05.2018 4 z 5

Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

Slabota. Bohužel. Ještě slabší, než Stařík, na Analfabetku to nemá ani omylem. A opět netuším, proč bych měl fandit bandě podvodníků, zlodějů a vrahounů.

27.11.2017 3 z 5

Spad Spad František Kotleta (p)

Oddechová mlátička, kterou jsem přečetl včera cestou vlakem z Prahy do Ostravy (plus kousek ještě doma). Nečekal jsem nic hlubokomyslného a nebyl jsem překvapený (ale z druhé strany ani zklamaný). Jako hrdý Ostravak jsem rád, když je v nějaké knize zmíněno mé rodné město, takže určitě plus za atomovku, která Ostravu vymazala z povrchu zemského :-).

15.09.2017 4 z 5

SNUFF SNUFF Viktor Pelevin

Mám rád divné knihy a tato je divná dostatečně, takže se mi líbila. Příběh je pěkně ujetý a zřejmě má ukazovat, kam nás až můžou dovést (nebo už dovádějí) média, různé -ismy, úchylárny, atd. Přes všechny ty divnosti je ale nad čím se zamyslet. Z druhé strany v některých chvílích není třeba hledat v ději moc logiky a stačí si užívat urpení hlavních hrdinů (maximální mrchovitost je prostě sviňárna).

24.04.2017 4 z 5

Turbulentní vesmír Turbulentní vesmír Miroslav Žamboch

Tahle kniha je úlet. Bohužel úlet velmi špatným směrem. Typicky žambochovská akce utopená v hromadách nesmyslného technoblábolu.

Je mi jasné, že spousta toho má reálný základ. Například jsem hledal Clausewitzovu mez (ano, není to technověc, ale kdo to nezná, tomu to stejně nic neřekne) a narazil jsem na pruského generála Carla von Clausewitz a jeho knihu O válce. Zajímavá informace. Těžko ovšem rozlišit, co je fakt a co je výmysl. Čtenář, který nemá vystudovanou fyziku (a já nemám) nemá šanci poznat, jestli quark-gluonový led má nějaký reálný základ nebo ne. Možná někdy slyšel, že je něco jako quark-gluonové plasma. Quark-gluonový led mi příjde jako hloupost, ale nemám vzdělání na to, abych to posoudil. A nahlíženo touhle optikou v té knize vlastně nemůžu věřit skoro ničemu. A kdyby člověk z knihy chtěl vytěžit všechny opravu zajímavé reálné věci, musel by týden jen googlovat, třídit a prosívat.

A i když je tam spousta reálných věcí, jsou podané chaoticky a absolutně nezáživně.

Nějaké ztotožnění se s hlavním hrdinou? Ani omylem, klidně, ať si ta plechovka chcípne. Bojový bazmek, který havaroval vícekrát, než F16, chrlící nekonečnou záplavu hloupých hlášek... Vlastně klidně, ať si tam chcípnou všichni, protože jsou mi všichni ukradení. Není tam jediná postava (nebo "postava"), která by byla sympatická.

Děj? Nevím, komu bych měl fandit a proč. Když je baví se mezi sebou rubat, ať se rubou...

No, nicméně, aspoň jsem se poučil. Tomáš Bartoš už nikdy více a nefantasy Miroslav Žamboch pouze po předchozím přečtení recenzí :-).

03.02.2016 1 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Bavilo mě to mnohem více než Pan Mercedes, docela se těším na třetí tíl.
A taky jsem zvědavý na český překlad, Právo nálezce není tak špatný název, tak snad i zbytek překladu bude dobrý :-).

16.10.2015 5 z 5

Potomci lidí Potomci lidí P. D. James (p)

O tolik jiné než film a hlavně o tolik lepší.

24.06.2015 5 z 5

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Tak jsem se těšil, že si přečtu celou sérii Duny a narazil jsem už u druhého dílu. Zatím co Duna byla skvělá, tohle jsem prostě nedočetl, protože mě to nebavilo. Až někdy nebudu mít co číst (což teda nevím, kdy bude), tak dostane druhou šanci, ale nevím, nevím...

24.06.2015

Plástev jedu Plástev jedu Josef Pecinovský

(SPOILER) ! MOŽNÉ SPOILERY !
Poslouchal jsem jako audioknihu, takže možná budu psát některá jména blbě :-)

Nemůžu dát více než 3 hvězdičky. Fakt ne. Celý ten svět mi totiž přijde docela hloupý a chování aktérů idiotské (zejména ctihodného Zvady a mocného Durhamu). Plástev je navíc pěkně pitomě navržená. Plus jsem si myslel většinu knihy, že je stavěná do hloubky do země a ne do výšky. A proč by technicky vyspělá společnost musela používat jako pracovní nástroje lidi, se kterými jsou jen problémy, místo strojů?

Dále mi vadilo neobyčejně vysoké množství zvratů v ději. Ze začátku to bylo fajn, ale jak hodiny poslouchání přibývaly, přišlo mi to stále více otravné.

Jestli si pořídím další díl, si ještě velmi dobře rozmyslím. Poslouchal jsem v autě při dlouhém řízením, na to je to OK. Možná, až zase někam pojedu a nebude k dispozici nějaký Kotleta, sáhnu opět po tomhle.

Edit: Ještě jsem zapomněl pochválit namluvení audioknihy. To bylo fakt dobré až výborné. Za to palec nahoru.

29.09.2024 3 z 5

Mrtvá schránka Mrtvá schránka Kristýna Sněgoňová

I tohle bylo dost slabé. Je fajn, že se děj odehrával na známých místech, ale první polovina byla taková unylá a o ničem. Ve druhé se to trošku zlepšilo, ale nestačí to.

11.04.2024 3 z 5

Pán hor Pán hor Kristýna Sněgoňová

Zatím asi nejslabší díl a neustálé hláškování Červeného trpaslíka mě už opravdu rozčiluje.

10.04.2024 3 z 5

Rudý vrabčák Rudý vrabčák František Kotleta (p)

Je to ujeté, úchylné, nelogické, praštěné a místy dost dětinské. Ale už se s posádkou začínám celkem sžívat a zatím je to asi nejlepší díl.

26.03.2024 4 z 5

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Ale jo, mně se to líbilo. Je to samozřejmě brak a oddechovka do vlaku, ale o mnoho levelů lepší, než běžné kotletoviny :-). Dokonalé to není, ale občas i nabízí čtenáři něco, nad čím se opravdu dá zamyslet. Takže palec nahoru.

21.10.2023 4 z 5

Hon na ovci Hon na ovci Haruki Murakami

Kdyby to šlo, tak dám hvězdiček 6. Ta symbolika mi samozřejmě utíkala (naštěstí je tam doslov), ale jinak celá kniha, atmosféra i příběh byli super. Navíc teď už se konečně můžu vrhnout na Tancuj, tancuj, tancuj.

Jediné, co místy drhne a na co nejsem u Murakamiho knih zvyklý, je překlad. Není to nic hrozného, ale místy člověka praští do očí divné slovo nebo věta.

02.03.2023 5 z 5

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Malinkatá jednohubka, taková dobře vypečená slaná banketka, jsem spokojený.

04.10.2021 5 z 5

Nezbytná smrt Lewise Wintera Nezbytná smrt Lewise Wintera Malcolm Mackay

Tak tohle je prý nejlepší skotská detektivka roku (těžko říct kterého). Pokud to tak opravdu je, tak potěš noha! Naštěstí je kniha krátká a stála mě jen tři pětky. Předpokládám, že to je ležák, který skoro nikdo nekupuje, když ho přidávají za pár šupů jako "dárky". A asi i tohle se vyplatí.

Děj tak nějak o ničem, postavy klišoidní, nic extra. A opravdu nemám rád, když vyprávění probíhá v přítomném čase. I proto jsem hodnotil, jak jsem hodnotil.

Nicméně jako předěl, kdy si chce člověk vyčistit hlavu od jiné knihy, než se pustí do další (a na tuhle úspěšně velmi rychle zapomene), je to OK.

02.10.2021 1 z 5

Smrt zrozená v Praze Smrt zrozená v Praze Miroslav Žamboch

Ze začátku super, ale časem to byla čím dál tím větší nuda. Je to takové trošku moc roztahané. Sem tam nějaká akce a mezí tím hromada vaty. Autor napsal mnohem lepší knihy (ale zase i horší :-)).

05.09.2020 3 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Já chápu tu myšlenku, kterou v sobě kniha má, i vztah k době, ve které byla napsaná, ale nemůžu si pomoct, přijde mi to strašně naivní.

13.07.2020 3 z 5