milan2310 komentáře u knih
Poučné a přitom čtivé (i přes "archaickou" češtinu).
Některé myšlenky jsou nadčasové. S odstupem je vidět, jak v některých případech vládl přílišný optimismus, až naivita. Hodně myšlenek se opakuje stále dokola, ale celkově vzato to je zajímavá kniha.
Velmi čtivé. Ale co ten chlápek od plísní, vyskytuje se pak ještě někde? ;-)
Lehké, odpočinkové čtení s hromadou inspirace a doporučení na další čtení na závěr.
Zajímavé, ale z argumentů či prezentovaných dedukcí v některých pasážích (většinou v cca závěrečné třetině knihy) mám rozporuplné pocity.
Už si nevzpomenu, jakou cestou jsem došel k tomu, že si chci tuto knihu přečíst, ale překonal jsem obavu, ze suchého výčtu historických událostí problematického období našich dějin, a pustil se do knihy.
Rozhodně nelituji. Kniha je velmi poutavá a věřím, že se autor upřímně snažil o objektivní hodnocení. Některé události/informace se sice zmiňují opakovaně, ale je to vynuceno tím, že různé události mají souvislosti s jinými, které se vzájemně prolínají.
Také mě napadalo, jestli onen opakovaně zmiňovaný pocit, že většina národa smýšlí prodemokraticky, nebyl důsledkem jakéhosi vzpomínkového optimismu či třeba "bubliny", ve které se autor pohyboval. Moc se mi chce věřit, že snad ne :)
Zajímavá je i shoda názoru autora s myšlenkami F. A. von Hayeka (mj. z knihy Cesta do otroctví), a sice, že (velmi zjednodušeně řečeno) centralismus=totalita a tržní ekonomie=demokracie.
Trpké, rozhárané, místy až morbidní, ale donutil jsem se to dočíst.
Velmi zajímavé čtení. Příspěvky několika málo autorů mě sice "nesedly", ale celkově jde o povedenou knihu.
Velmi zajímavé postřehy, byť omezené rozsahem novinového sloupku. Znalost italských reálií by určitě pomohla požitek znásobit, ale její neznalost není zásadní překážkou.
Myslím, že tento projekt se vyloženě povedl. Líbí se mi jak z hlediska obsahu (myslím množství obsažených informací), tak i po stránce logického uspořádání. Přínosné jsou i poznámky ohledně kolizí výkladů v různých publikacích/zdrojích.
Velice obsáhlá kniha, kterou bylo jistě velmi složité vůbec "dát dohromady", a tak lze snadno odpustit těch pár gramatických či mluvnických chyb, můj veliký obdiv všem, kteří se na vzniku díla podíleli.
Pokud jde o vlastní informace, toto jsme se ve škole opravdu dozvědět nemohli. Ač jde v prvé řadě o faktografii, je velice barvidě doplněna svědectvími lidí té doby, názory a (do)vysvětlením odborníků či autorů.
Přiznám se, že jsem mnoho podrobných (zejména statistických) informací jen zběžně přelétl, chtěl jsem si udělat obrázek nejen o daném období, ale hlavně o Rusku a jeho lidech. Pokud můj celkový dojem hodně zjednoduším a zobecním, v historických souvislostech mi teď dává "ruská povaha" daleko větší smysl.
Už se těším na druhý díl.
Skvělá kniha o demokracii, vzniku, vývoji a odlišnostech při různých počátečních podmínkách a vlivech. První díl spíše politologický, druhý díl (také doporučuji) pak spíše sociologický.
Doufám, že je povinnou četbou na fylozofických fakultách a politologických institutech.
Ke knize (a k autorovi) jsem se dostal díky odkazům v knihách F. A. Hayeka (především v knize Osudná domýšlivost).