Miloš333 komentáře u knih
Kombinace vědeckého přístupu k životu, sofistikované teorie i postřehy z běžného života, pozvolné rezignace na citový život. Přitom svěží a čtivý děj, se zápletkami směřujícími ke zvláštnímu závěru.
Skvěle napsaná kniha, právem oceněná magnézkou.
Co se tento týden stalo na D1? Autor to v téhle pozoruhodné knize předpověděl ... Skvělý postmoderní román kombinující odborné výklady o dopravě a realistickým popisem kataklyzmatické dopravní nehody...
Neobyčejně silný a skvěle napsaný příběh!!! Pro mě je to jednoznačně kniha roku 2017.
V recenzi MF Dnes na knížka dostala hodnocení 100 %. To se mi zdálo trochu "podezřelé" - 100 % má přece jenom Pánbůh, ne?
Ale tohle mě opravdu na 100 % přesvědčilo. Silné, tragické téma, přesahy časových rovin, brilantní práce s jazykem ... inu, Paní Autorka.
Všimli jste si té záplavy kvalitních žen-autorek z poslední doby?
Hana Kolaříková, Bianca Bellová, Anna Bolavá, Alena Mornsteinová, Lenka Horňáková-Civade, Radka Denemarková, Kateřina Tučková a další.
Ne zcela typický současný americký román. Bylo to moje první setkání s autorem, který nemá problém s epickou šíří několika set stran a s desítkami postav. Některé pasáže jsou velmi silné, jiné už tolik ne, jiné mi přišly i trochu zbytečné. Aktuální téma i díky využitým odkazům na WikiLeaks, Juliana Assange, na život v komunitách, zneužívání žen ad.
Dramatická zápletka v závěru knihy mi přišla poněkud násilná. Nicméně za schopnost propojení časových rovin, osudů jednotlivých postav a za vypravěčskou suverenitu dávám 4 hvězdy.
Pozoruhodné dílko! Na to, že jde o prvotinu mladého autora, je knížka dobře vystavěná, je napsaná svižně, současným jazykem bez zbytečných příkras. Příběh má spád, na své si přijdou především mladí zájemci o filosofii, a co je mi také sympatické, mladý pár se hned střemhlav nevrhá do postele, jak je dnes zvykem asi nejen v televizi a ve filmech. Dozvíme se toho dost nejen o významných filosofech a střípcích z jejich děl, ale projedeme taky pěknou část Evropy. Knížku můžeme chápat jako pandán k Sophiinu světu od Josteina Gaardera.
Osoby: Šebestián, Zlatovláska, Kryštof, Miloš, David, Adam, Sára.
Místo: Brno, Vysočina, Sibiř, dálnice D1.
Čas: začátek a konec léta 1998.
1. V Brně na Kolišti
2. Vzhůru na Sibiř
3. Křik Mínótaurův
4. Noční tango
Ve 2. dílu vyjde najevo, že 1. díl byl Zlatovlásčin sen, kde byla stejná jména, ale jejich nositelé byli někým jiným. Ve 2. dílu je Šebestián bratr Z., a jejím mužem je David.
Šebestiánův zemřelý dědeček Adam je i přes dohled 5letého geniálního Kryštofa „unesen do Ruska“ – byl zachráncem mladého careviče v r. 1917 v Jekatěrinburgu.
3. díl – Šebestián je vypravěč – historik umění a má dospělého mentálně postiženého syna Kryštofa, který utekl z ústavu. Z. je jeho o 40 let mladší žena. Š. hledá Kryštofa na nádraží a dostane se jakéhosi „labyrintu“, kde sídlí jakýsi bláznivý scenárista, který je o všem dokonale informován, píše stovky scénářů, které mu zatím nikdo nebere, ale Š. tuší, že se jednou všechny jeho scénáře natočí pro TV. Viz 1. díl – zde je postava scenáristy (mladý, ambiciózní, zahleděný pouze do svých scénářů. Nabídne roli Zlatovlásce, kterou úspěšně sbalí).
5. díl – Linie předchozích dílů se rychle střídají. Dědeček Adam zůstává na Sibiři po pádu z letadla, Zlatovláska odmítá závozníka Miloše – jejich koně tančí tango, odtud zřejmě název, (oba jedou zavřeni v brnění svatováclavských rytířů – jeden z nich, řízený starým dědeček Kondorem, se dostane až na Pražský hrad). Zlatovláska opustí mladého scenáristu poté, kdy při natáčení u žel. viaduktu se zabije jeden z herců.
6. román končí, jak začal – ježek Miloš kousne do rumové pralinky a celé město zalijí alkoholické výpary, všichni se v mumraji radují – ale ráno přijde kocovina…
(SPOILER) Petr Stančík je pozoruhodný autor a v tomto případě se chopil pozoruhodného tématu. Kdo četl Urbanovo Sedmikostelí, kde se o této originální a téměř mýtické stavbě také píše, se zde dozví více. Jak by ne, když jde o odbornou monografii.
Člověka mrzí jenom to, že tato perla české gotiky zmizela v nenávratnu. Ale kdo má trochu fantazie, může na chvilku zavřít oči a ona se díky téhle knize začne pozvolna rýsovat, jako by vystupovala z mlhy dávných věků...
Ne zcela tradiční román, který ale podle mě zůstal kdesi na půli cesty. Námět je celkem zajímavý, ale postavy neprodělají nijak významný vývoj. Je tady několik nosných motivů - ponurá severočeská krajina, vězení z 50. let, vztah mezi bývalými milenci, ale - chybí tomu jaksi emoce a větší tah na branku.
Milá knížka, oddychová, žádné literární veledílo. Ale člověk musí ocenit ten nápad (i když zdaleka ne originální) a způsob, jak napsat bestseller a vydělat pěkné peníze (doufejme, že autor přispěl na rozvoj dobré věci ... -)
Ještě že nedal autor dohromady Serenu a Franca, ale co není, může být v dalších pokračováních.
Tak tohle je opravdu hodně silná káva, nebo lépe řečeno hodně hořký a silný čínský čaj...
Jak komunistická zvůle paradoxně zachrání život mladému a potom postupně stárnoucímu hejskovi, ale systematicky ničí všechno a všechny kolem něj. Skvěle popsaný život obyčejných lidí, drsná každodenní realita, dřina rolníků, hemžení lidiček ve městě, řádění bezejmenných mocných pitomců s rudou knížkou v náprsní kapse.
Často jsem při čtení vzpomínal na starozákonního Jóba - je tady zřetelná paralela.
Podobné knihy: Totem Vlka, Doktor Živago.
(SPOILER) 87. X Hluchý.
Příběh začíná nálezem mrtvoly starého muže v uniformě. Majitel malého oděvního podniku je někým nabádán, aby opustil svůj podnik, pod výstrahou zabití. Do kanceláře 87. začínají přicházet desítky informací, že v různých bankách je bomba. Vše organizuje Hluchý, který odstranil i první oběť.
Dalším mrtvým se málem stane Carella, kterého Hluchý postřelí a téměř umlátí brokovnicí. Hluchého plán: odvést pozornost policie desítkami falešných i skutečných poplachů (bomby na fotbalovém stadiónu apod.) a pohodlně vykrást se třemi kumpány banku - srov. A. C. Doyle - Spolek rudovlasých (záměrná aluze). Vše klapne, ale ztroskotá na náhodě: lupiče, kteří jedou ve zmrzlinářském autě, požádá pochůzkář o nanuka. Po přestřelce hluchý skáče do řeky a mizí.
Slabé místo - Hluchý mohl pochůzkáře v klidu oddělat.
Mrazivý příběh psaný chladným a ironickým jazykem, precizní autorčin styl ... Ten příběh jako by povstal z internetových stránek, které se zabývají šikanou nebo kyberšikanou. Tady se terčem šikany stává učitel, takže taky tak trochu ze života... Jen je to zde podáno, věcně, střízlivě, jízlivě, cynicky, ale zároveň velmi přesvědčivě.
Na přebalu chybí upozornění: Tohle není román na dovolenou :-)
Jak píše Metroušek, Jóganándův příběh je jistě úchvatný, nicméně svámí Ráma rozhodně není prosťáček, když ho zvaly na přednášky západní univerzity apod. Spíše jde o autorovu skromnost, o jeho výraz vyznání obdivu ke svému mistrovi.
A malé upřesnění, nejde o nadvládu mysli, ale spíše ducha nad hmotou...
Putování po himálajských srázech, zastavení v jeskyních a svatyňkách, učednická léta u dalších mistrů, k nimž ho Rámův starý guru posílal, příběhy o mantrách a jejich mocné síle, to vše se čte jedním dechem. A k tomu další uvěřitelné i méně uvěřitelné příběhy...
Chvíle slávy jsem měl, kdy duše volná v majestátu svém
nad staletími se vznáší světelným, vířícím cyklónem,
odvěké vegetace rozmetá a, hospodář na nivách času,
v červenci pohledu svého nechává zráti nová bohatství klasů.
Tolik citace z básně Chvíle slávy.
Autor byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu...
A představte si, že tento výsostný básník-mystik učil na základce.
Taky se k tomu nevyjadřoval právě lichotivě.
Úžasná kniha, co k ní psát více ... je třeba ji číst.
Viz třeba komentáře Do Did One nebo Steve P1
Pro mě první setkání s tvorbou opěvovaného pana Vondrušky, leč hluboké zklamání.
Prvoplánový příběh, spíše šaráda než historický román.
Ale chápu, že na nálepky a kulisy á la Přemyslovci, středověk, naše národní historie apod. se mnozí čtenáři nechají nachytat.
Ale dobré jako oddech na prázdniny.
Ne každá knížka, stará více než 100 let, si v sobě uchová to, co Peter Camenzind. Je to román o dospívání a hledání role v životě, o hledání, nacházení, ztrácení a znovunacházení pevné půdy pod nohama, o hledání přátelství a lásky, o mladistvých myšlenkových zmatcích outsidera, který se může stát vážným literátem, ale zatím se jím nestal.
Nemusíme souhlasit s postoji jediného hrdiny románu, ale nemůžeme neobdivovat jeho složitou, vášnivou, zoufalou i vítěznou cestu životem. Nádherné pasáže o skalách, o Alpách a jejich fénech, o tichých jezerech, o krásných ženách, o nenaplněných láskách a o niterných strastech.
Život, smrt, poezie...
Záslužná práce a vzácná kniha! Tato knížka není asi pro laického čtenáře, ale zajisté ji ocení opravdoví zájemci o prastaré duchovní učení rozvíjené v mnoha a mnoha generacích. Slavná Kámasútra není jediným zdrojem poučení o "umění milovat", v této publikaci autor zdůrazňuje propojení sexuálního aktu s mystickými aspekty, Šiva - Šakti a tak dále. Velmi se mi líbily také "erotické obrazy" od Zdeňka Netopila.
(SPOILER) Hlavní postavou románu je Abel Tiffauges, pařížský automechanik, outsider, který se zrazen lstí přátel malé holčičky, již zbožňuje, dostává do rukou policie. zachraňuje ho vypuknutí války. Jako zajatec se dostává do východního Pruska a postupně si získává důvěru nacistů.
Žije v zajetí představ, že je jako mytologická postava, která se podílí na utváření dějin (paralela - bájní hrdinové, obr zlý i dobrý). Nakonec jako přízrak Krále duchů objíždí vesnice a verbuje mladé německé chlapce do služeb SS (jungmannové). V příběhu vystupuje i Göring v reáliích svého loveckého zámečku.
Tiffauges se ujme uprchlého židovského chlapce z koncentráku, nosí ho na ramenou (ztotožnění sv. Kryštofa s Kristem) a zároveň ho ukrývá před jungmanny.
Když k táboru SS přijíždí Rudá armáda, osleplý T. s chlapcem, jenž se stává jeho zrakem a průvodcem, na ramenou, vchází do bažin a jako bájný germánský válečník končí v bažině, kde bude uchován navěky.
(SPOILER) Osoby: vypravěčka – spisovatelka, její manžel R., Marta, Svatá Starosta, autor jejího životopisu mnich Paschalis, místní figurky - alkoholik, který se oběsil, němý soused, učitel, jasnovidec a další
Místo: Kladsko, samota blízko polsko-č. hranic
Čas: současnost
Mladá žena s manželem koupí dům po bohaté něm. rodině v Kladsku. Hlavní postavou je stará nemluvná Marta, s kterou vypravěčka tráví mnoho času. Marta je parukářka, ml. žena ji ve všem obdivuje. Manžel stojí v pozadí.
Zajímavé příběhy figurek.
Popis místní krajiny a boje s počasím prokládají 2 hlavní příběhy: o Starostě – krásné dívce-poustevnici-léčitelce-světici, o Paschalisovi, jejím (fiktivním) životopisci.
Kniha nekončí Martinou smrtí, jak se dalo očekávat.