miloslav0399 miloslav0399 komentáře u knih

Obeť bez tváre Obeť bez tváre Stefan Ahnhem

Lehce nadprůměrný thriller, v němž nechybí ani nepřebývá žádný z atributů současné severské krimi (extrémní násilí, sex, rozervaný hlavní hrdina...). Snad jen hloupost a bezradnost vyšetřovatelů z Helsingborgu je trochu větší. A to navíc mají strach, aby případ nepřevzalo Malmö, že tam prý jsou detektivové ještě horší. No, to bych chtěl vidět... 3.5 hvězdy

30.01.2019 4 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Kniha vůbec není špatná, styl původního Saturnina kopíruje překvapivě věrně. Je v ní řada míst, která nutí čtěnáře k hlasitému smíchu. Nejvíce mi v ní však chyběl alespoň náznak nějakého příběhu, jde o volně plynoucí sled nazávislých situací. Také mám dojem, že Saturnin zde ustupuje do pozadí a není zdaleka hlavní postavou. Odkazů na Jirotku je tu příliš mnoho. Ale celkově příjemné překvapení, 3.5 hvězdy.

12.11.2018 4 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Opravdu hodně slabé, nejhorší kniha, kterou jsem v poslední době četl. Pominu, že schéma je naprosto shodné s předchozími knihami DB. Hlavní slabina je jinde - autor se už vyčerpal. Ono chrlit šokující převratné myšlenky do nekonečna nejde. A tentokrát se to opravdu nepovedlo. Už vidím, jak se představitelé církví třesou hrůzou po oné klíčové prezentaci... Spíš při ní usnou, jako se to několikrát během četby stalo mně. 1.5 hvězdy, nedoporučuji.

14.10.2018 2 z 5

Nejhorší noční můra Nejhorší noční můra Brenda Novak

Netušil jsem, že existuje žánr thrillery o masových vrazích pro ženy. Teď už to vím a nepřekvapuje mě, že nejsem cílová skupina. Motiv moderního psychiatrického ústavu odříznutého od světa sněhem Aljašky se mi líbí. A to je asi tak všechno. Dál už je jen řetězec nudných a velmi nepravděpodobných událostí ústící v odhalení hlavního padoucha, kterého ovšem čtenář snadno uhodne sám. Tak moc postav tu totiž není. Kniha postrádá jakýkoli moment překvapení, o milostném motivu se raději nebudu rozepisovat vůbec. Slabé, jeden a půl hvězdy...

05.03.2018 2 z 5

Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Peter May

Ve srovnání s Akty Enzo jsou Čínské thrillery výborné, jinak lepší průměr. Historické reálie ani místní pamětihodnosti mě v knize neruší a k základní dějové linii se docela hodí. Horší už to je s romantikou, ta Mayovi fakt nejde a sráží tím celkové vyznění díla o dost dolů. Margaret mi svou naivitou či hloupostí pěkně pila krev, snad se dá do příštího dílu dohromady.

03.11.2017 3 z 5

Černé světlo Černé světlo Peter May

Kdybych od PM začínal s Akty Enzo, zřejmě bych se k jeho dalším sériím nikdy nedostal. Přitom základní myšlenka pátrání po dávných zločinech podle knihy je výborná. A to je bohužel všechno. Hlavní hrdina, atmosféra, zápletky, pointy, nesedí mi prostě vůbec nic. Ale úplně nejhorší je ta jeho mnohočlenná menažerie, bez níž nedá ani ránu. Přitom i sám autor si neví s některými postavami rady. Co v tomto díle dělala počítačová expertka? Hledala v Googlu informaci pro Enza, který přitom měl u sebe telefon s internetem. Nepravděpodobné, nezajímavé, jedna z nejslabších knih, co jsem v poslední době četl. Bohužel...

19.10.2017 2 z 5

Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Tento žánr mi nic neříká, knihu jsem zkusil jen kvůli postavení v žebříčku nejlepších knih zde na databazeknih.cz. A musím říct, že mě uchvátila. I když jsem si místy připadal jak v prvorepublikovém rodokapsu, napětí, spád a autorova fantazie mi nedovolily knihu prakticky odložit. Určitě se pustím do druhého dílu, otázek je příliš mnoho :-)

17.09.2017 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Z formálního hlediska originálně komponovaný jednoduchý detektivní příběh. Střídání časových rovin a vypraveček, je zvládnuto bez obtíží, nikdy jsem se při čtení neztratil. Pointa se dá bohužel odhadnout velmi brzy (ono v příběhu moc postav není), a tak mě na konci žádné překvapení nečekalo. Lehce nadprůměrná kniha, která se mi četla velmi dobře.

12.05.2017 4 z 5

Kritik Kritik Peter May

No tak nevím... Od PM jsem už toho přečetl dost, první Enzo se mi líbil a naposledy jsem byl doslova nadšen Ostrovem Entry. U Kritika bych však autora ani omylem nepoznal. Kniha nemá spád ani napětí ani vývoj (vinařské reálie přitom nevadí), opakující se pokusy o likvidaci Enza jsou postupně čím dál úsměvnější. Motiv několikanásobné vraždy mě taky moc nepřesvědčil. Celkově hodnotím jako nejslabší autorovu knihu, kterou jsem zatím četl.

15.02.2017 2 z 5

Případ Pegasus Případ Pegasus Gregg Loomis

Kniha mě dost zklamala. S podobnou, nebo spíš úplně stejnou tématikou, jich existuje spousta a já se nechal zlákat reklamou, že zrovna tahle je v něčem jiná. Není. Akční momenty jso popsané dobře, ale hlavní postavy mě v ničem nezaujaly a především ústřední myšlenka mi přišla více než pochybná. Do dalších dílů se pouštět nebudu.

01.12.2016 2 z 5

Neklidné kosti Neklidné kosti Mel Starr

Středověká detektivka s hlavním hrdinou lékařem je pro mě docela atraktivní téma. Prostředí Anglie 14. století je popsané pěkně. Jen se mi nechce věřit, že by všichni šlechtici, soudci a úředníci byli tak poctiví a spravedliví, jako v Oxfordu a okolí. Samotný kriminální příběh je docela střízlivý a bez zbytečných efektů, což se mi líbilo. Hlavní postava neoslňuje pronikavou dedukcí ani mimořádnou intuicí, jen se poctivou mravenčí prací pomalu dobírá úspěchu. I když ne na první pokus :-) A jestli v něčem vyniká, pak v slušné dávce štestí. Celkově se mi kniha líbila a asi si časem přečtu i další díly série.

28.01.2016 4 z 5

Kruh Kruh Bernard Minier

Abych nevybočil z předchozích komentářů, také srovnám s Mrázem. Příběh je tu podle mě o něco lepší, ale Mráz měl zas lepší atmosféru, takže to vyjde tak nastejno. Každopádně zajímavá kniha. Fascinuje mě ale postava detektiva Servaze - neumí střílet, takže se v noci nechá naivně vylákat na opuštěné místo, neumí se potápět, takže se pustí do riskantního ponoru, je v nemohoucí v nemocnici, takže ze všech sil odmítá policejní ochranu. Je zázrak, že Kruh přežil, ale víc než jeden další díl už mu nedávám :-)

20.12.2015 4 z 5

Filmové komedie Filmové komedie Zdeněk Svěrák

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy viděl. Za ty roky ji znám skoro nazpaměť. Lze ji náhodně otevřít na jakémkoli místě a úspěch zaručen. Geniální humor...

23.10.2015 5 z 5

Chemie smrti Chemie smrti Simon Beckett

Moc se mi líbila kniha Chladný popel, a proto jsem si rychle sehnal i další příběh s Davidem Hunterem. A opět nezklamal! Kdo je vrh se sice nabízelo již od raných fází knihy, ale překvapivá pointa přesto nechyběla. Atmosféra izolované vesnice je podána přesvědčivě a k navození neblahého pocitu stačí i pouhé vztahy mezi obyvateli, sadistický vrah je už jen třešnička na dortu.

22.10.2015 5 z 5

Rožmberkové - první po králi Rožmberkové - první po králi Jan Bauer

Čtivě napsaná kniha o mém nejoblíbenějším šlechtickém rodu. Na pozadí klíčových událostí českých dějin od 12. do 17. století tu autor popisuje pestrý vývoj rožmberského rodu. Místy je kniha psána až přehnaně populárně. Také mě překvapilo, jak krátká byla kapitola o posledním Rožmberkovi. Každopádně jde ale o zajímavé, poučné a doporučeníhodné dílo.

08.10.2015 5 z 5

Matka noc Matka noc Kurt Vonnegut Jr.

Poslouchal jsem jako audioknihu na Českém rozhlasu. Myslím, že označení černá groteska, které tu použili, je zcela přesné. Příběh má mnoho vrstev a o tu hlavní dějovou linii nakonec zas až tolik nejde. Nejvíc mě zaujala myšlenka, že i když někdo pracoval jako americký špion a v rámci toho se stal hvězdou nacistické propagandy, nelze jednoznačně říct, že byl kladný hrdina. Svou prací, nepřímo, mnoho lidí poškodil a zničil a je otázka, zda to jeho špionážní činnost nakonec vyvážila. A to se změřit nedá...

13.03.2021 5 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Erika Fosterová mě ani neuchvátila ani neurazila. Tak jsem chtěl zkusit, zda bude Kate Marshallová v něčem jiná. A není. Průměr, po týdnu už si z knihy budu pamatovat jen nejhrubší obrysy.

19.10.2020 3 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

SPOILER: Tak tímto jsem s Minierem skončil. Opět nesmyslné zápletka, ale na to už jsem byl u něj zvyklý. Ale to, že Servaz v závěru de facto spáchá úplně zbytečnou vraždu jej v mých očích zbavilo posledních kousků sympatie. Nejhorší kniha série, ale to asi píšu u každé další... Ztráta času.

29.05.2019 ztráta času

Panenka Panenka Mo Hayder

Série čtu sice pomalu, ale pěkně postupně, a tak mohu jednoznačně říct, že Panenka je pro mě zatím nejlepší. Uzavřené psychiatrické oddělení je častá a lákavá rekvitzita a MH se s ní vypořádal rozhodně nadprůměrně. Pointa byla sice předvídatelná, ale za celou knihu, oddělené dějové linie, které se ve správnou chvíli spojí, dávám 4.5 hvězdy.

02.05.2019 5 z 5

Noc Noc Bernard Minier

SPOILER!!!! Série měla pěknou klesající tendenci, ale dostat se pod Tmu už bylo velmi obtížné a naštěstí se to nepodařilo. Nelogických, nepravděpodobných a nemožných míst je tu pořád dost, ale už jsem se přes ně dokázal nějak snáze dostat. Jen ta transplantace jater od živého dárce plastickým chirurgem, to je opravdu hodně mimo. Lehce nadprůměrné počtení pro ty, kteří znají předchozí díly a chtějí si oblíbené postavy připomenout :-)

29.08.2018 3 z 5