Milton Milton komentáře u knih

Mrazík s pendrekem v ruce: Proč je současné Rusko takové a proč nemůže být jiné Mrazík s pendrekem v ruce: Proč je současné Rusko takové a proč nemůže být jiné Alexandr Mitrofanov

Vynikající a velmi smutné.

26.11.2023 5 z 5

V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Čtivě napsané, pro základní orientaci ve světové politice výborné.

28.10.2024 5 z 5

Vrba zelená Vrba zelená Rudolf Těsnohlídek

Velice zajímavá kniha, a to jak dějově tak i jazykově.

07.10.2024 4 z 5

Alex za zrcadlem Alex za zrcadlem Alex Bellos

Většinou dobře srozumitelně napsaná kniha, se spoustou zajímavostí. I když musím přiznat, že v těch složitějších rovnicích jsem se trochu ztrácel. Co všechno člověk od dob školy zapomene...

27.09.2024 4 z 5

Nastoupil jsem co redaktor... Nastoupil jsem co redaktor... Hana Kraflová

Pěkně zpracovaný katalog k výstavě, o které jsem se dozvěděl bohužel den poté, co skončila... Úvodní text je napsán čtivě, hlavní náplní publikace je velké množství fotografií dokumentů - rukopisů, dopisů apod.

25.09.2024 4 z 5

Nemísta Nemísta Silvie Šeborová

Výborně napsaný průvodce po neznámých místech v Brně. Na některá z nich, o nichž jsem neměl tušení, se určitě vypravím.

30.08.2024 5 z 5

Nekrvavá revoluce Nekrvavá revoluce Karel Kaplan

Velice zajímavá kniha. Je faktograficky suchá. Perfektně je vylíčen proces, kterým se komunisté dostali k moci, bez nějakých zbytečných spekulací. O historii se celkem zajímám, ale i tak mě překvapilo, jak obrovský rozsah měly procesy 50. let.

06.08.2024 5 z 5

Válka v Itálii 1943 - 1945 Válka v Itálii 1943 - 1945 Richard Lamb

Faktograficky velice zajímavé, ale mizerně redakčně zpracované. Většinou je to taková směs úryvků ze vzpomínek a dokumentů splácaná bez ladu a skladu.

22.05.2024 3 z 5

Octobriana Octobriana Ondřej Kavalír

Tak toto není nic pro mě. Všemožné fantasy motivy spatlané dohromady. Škoda peněz.

21.03.2024 2 z 5

Hlava státu Hlava státu Andrew Marr

Zajímavá, napínavá kniha. Škoda jen, že se stále přeskakuje časová linie.

19.03.2024 4 z 5

1918: Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa 1918: Rozpad Rakouska-Uherska a vznik Československa Jan Rychlík

Dobře napsané, pohled z mnoha úhlů pohledu.

01.03.2024 5 z 5

Vzpomínky na starou Karvinnou: od roku 1874 až do současnosti Vzpomínky na starou Karvinnou: od roku 1874 až do současnosti Silvia Natanek Škuľavíková

Zajímavé, hodně osobní, čtení, i když občas odbíhající od tématu. Nebylo by na škodu trochu více redakčního zpracování, a doplnění lepší mapou (přehlednou a plánem města z dřívější doby).

02.02.2024 3 z 5

Volt-Age Volt-Age Milan Guštar

Skvěle zpracovaný katalig výborně doplňující vynikající výtavu.

28.01.2024 5 z 5

Protentokrát aneb Česká každodennost 1939–1945 Protentokrát aneb Česká každodennost 1939–1945 Marie Michlová

Dosti slabé, snad pro člověka historií zcela nepolíbeného by to mohlo stačit.

10.01.2024 2 z 5

Osobní lodě v Čechách a na Moravě 1841–2021 Osobní lodě v Čechách a na Moravě 1841–2021 Petr Fiala

Obsahově velice zajímavé, komplexní. Mnoho fotografií, často bohužel velmi malých. Chtělo by to jen korekturu, v knize je velké množství textových chyb.

03.01.2024 4 z 5

Saturnin při chuti Saturnin při chuti Miroslav Macek

Příjemné počtení. Nejlepší z pokračování se mi ale jeví Saturnin se představuje.

30.12.2023 4 z 5

Muž za vlastním rohem Muž za vlastním rohem Ivan Kraus

Soubor satirických minipovídek, některé velmi dobré (zvlášť Nit hovoru se mi líbila).

27.12.2023 4 z 5

Malý železniční pitaval 5 Malý železniční pitaval 5 Mojmír Krejčiřík

Nebylo to špatné, ale ty čtyři díly předtím byly lepší. Tyto příhody většinou sice s železnicí souvisejí, ale nejsou to přímo většinou nehody z provozu.

08.12.2023 4 z 5

Přetvoření naší planety Přetvoření naší planety Michail Iljin (p)

Četl jsem to asi tak před 40 lety, tehdy mi to přišlo zajímavé. Z dnešního pohledu je jasné, že šlo ze značné části o propagandu.

26.11.2023 3 z 5

Zapisovatelé otcovský lásky Zapisovatelé otcovský lásky Michal Viewegh

Ze začátku jsem se v tom trochu ztrácel (hodil by se přehled osob), ale závěr byl výborný.

26.11.2023 4 z 5