Morbidus komentáře u knih
Od Grabinského toho ke své rozmrzelosti příliš načteno nemám. Nicméně ty kusy, na něž jsem narazil, se s mým vkusem potkávaly (a to nemálo). Nebýt archaického jazyka - který mi nevadí, ba je mi přínosem - bych skrze nápaditost a témata jeho příběhů tipoval autora mnohem bližšího modernímu věku. Ať už autora přirovnáváte ke komukoli, podle mě si zachovává svůj velmi osobitý a specifický vhled (či vnitřní filozofii).
A jak vidno, platí to i o Vile nad mořem. Drama čtu rád (byť ne tak často jak by se mi zamlouvalo) a tohle je jednoznačně jedno z těch, které stojí za to prozkoumat. Bonusem případným sběratelům a milovníkům starší literatury budiž jistá unikátnost tohoto svazku. Ačkoli úvodní slovo a obrazová příloha možná řekne více literárním vědcům, rozhodně je sama o sobě příběhem, který stojí za to znát. Je to jedna z knih, která moderní proud konzumace mine, ale kráčíte-li mimo něj, budete spokojení.
Skvělá volba pro milovníky starších metafyzických horrorů.
Tohle nebylo zlé a mělo to i ten správný efekt a drajv. Kniha obsahuje hnedle několik krásných kouzelnických triků, které si lze nacvičit (přičemž ale předpokládám trpělivé osoby) a použít jako odrazový můstek či k zábavě na nějaké sešlosti. Nicméně se zde staví na tom, že kouzelníci moderní doby budou čím dál víc zajímavější, ale... není to tak. Naopak, současná doba je naneštěstí hodně zatlačila do pozadí.
Přesto jde o zajímavý přehledový kousek, shrnující známé kouzelnické disciplíny a historii. Nicméně (jak to u knih této edice je zvykem) skutečně je jenom přehledový, s cílem zabavit. Myslím, že každý si z tohoto svazku něco odnese, ale nikde se nejde příliš do hloubky (a mnohdy je to dobře) a uvedené informace je třeba brát s rezervou.
Pro obdivovatele magických triků užitečná věc.
Další masivní nálož materiálu pro takové to domácí PJování. A musím říct, že na rozdíl od mnoha Vypravěčských příruček jde tato skutečně do hloubky. Ne tím, že by řekla, co přesně má DM dělat (jde jen o doporučení), ale tím, že důkladně vysvětlí co-proč-jak funguje. A ano, tohle samozřejmě najdete i v jiných příručkách; jenže zde jsou informace přehledně rozčleněné a rozebrané, což prakticky vede k okamžitému (postupnému) osvojení informací.
Samozřejmě pokud jste už zkušení vypravěči nebo běžně pracujete s příběhovými texty, asi vám bude zbytečné vysvětlovat, jak vytvořit humor, horor či detektivku. A jasně, jste-li protřelí luštitelé šifer, určitě znáte i lepší hádanky. Ale jako basic pro všechny ostatní dodává kniha rozumné postřehy. Osobně si tento kus nemohu vynachválit ani říct, co mi zde dělá největší radost. Každopádně očekávejte propracované pasti, nové mocné předměty a další várku smrtících nestvůr. Super ilustrace included.
Pro pokročilé Vypravěče je tento svazek téměř nutnost.
Kvalitní a olbřímí kus práce, určený zejména těm, kteří už vědí, kam svou postavu z pravidel pro začátečníky chtějí směřovat. Navzdory množství možností je text opět přehledný a vše působí dojmem, že tvůrci si s materiály v knize dali opravdu práci. Nečekejte žádné složité výpočty, vše je stále akcentováno na příběh, hraní postav a atmosféru.
Součástí je také rozšířený soubojový systém, na který jsem se těšil a musím říct, že se v naší skupině uchytil. Je logické, že z této příručky nelze využít vše, takže uvidíme co všechno vůbec využijeme. Příjemným bonusem jsou i ilustrace držící standard předchozích příruček a oko rozhodně potěší.
Pokud využíváte pravidel Dračí Hlídky, tato pravidla jsou must have.
Vybavuji si, že knihy ze série Drazí zesnulí mě nikdy nechytly tak, jako ostatní podobné série (Děsivá věda, Děsivé dějiny apod.). Když jsem se nyní po letech k tomuto kousku vrátil, opět jsem cítil, že je to o dost slabší. Vlastně jsem se toho o Leonardovi moc nedozvěděl, spíš jsou to takové střípky jeho života a tehdejší doby s cílem zaujmout. Jako vždy je ale veškeré informace z knihy podobného ražení třeba brát s rezervou a pokud z nich hodláte vycházet, je na místě si je ověřit. Někdo může namítnout, že cílem takové publikace je hlavně pobavit. Inu, zde se to moc nepovedlo - třeba se jen humor s tím mým minul, ale text ani ilustrace mi nenabídly více jak jedno-dvě uchechtnutí.
Co mě na knize ale zaráželo, bylo několikeré rýpání do umělců; text sice vyzdvihne „status umělce coby senzitivní a kreativní celebritiy“, ovšem jedním dechem v podstatě dodává, že jsou to namyšlení ufňukaní blbečci, kteří si myslí, že jsou něco extra. (Někteří asi ano, ale těmi se většinou nemá cenu zabývat.) Nevím, jestli jde o nějaký autorův osobní mindrák (a ani mě to nezajímá), ale kniha tohoto typu má mladé lidi rozvíjet a nikoli je navádět k směšným předsudkům vůči sobě či jiným. A to u nás stále status umělce ani nemáme; kdyby kniha raději mluvila o ústředním Leonardovi, udělala by lépe. Ach jo.
Pokud jste o Leonardu da Vinci nikdy neslyšeli, tady máte možnost.
Další z oblíbených knih v mých školních letech. Pamatuji si, že tuhle jsem rád čítával ve vaně, asi abych se těm mořím trochu přiblížil. Samozřejmě jako u všech děsivých tentonoců, i zde je hromada zajímavostí... jenže i zde hlodá zub času a některé info nemusí být relevantní. A jako vždy, tato kniha nemůže učebnice zeměpisu nahradit a naopak je k věcem zde uvedeným přistupovat s rezervou.
Taky mám pocit, že humor v této knize je buď slabší nebo mi prostě jen nesedl. Co je ale trochu zklamání, jsou různé „vědecké experimenty“, které mě jako kluka na těchto knihách bavily (a stále baví) nejvíc. Zde jsou vesměs nerealizovatelné a můžete si leda namíchat rudé moře... aby jste se přesvědčili, že je fakt slané. Zato info o mořských potvorách je super!
Tato kniha bude mladší ročníky bavit i dnes.
Je pravda, že je tato kniha poměrně útlá, ovšem ona čtyři dobrodružství mají i po pouhém přečtení atmosféru, která by se dala krájet. Nadto má každé úplně jiný feeling, jehož jediným pojítkem je temná atmosféra Zapovězených zemí. Tohle jsou dobrodružství, které se svými hráči prostě chcete odehrát.
Nadto opět potěší pevná vazba, materiál i oldschoolové černobílé ilustrace. Tenhle sborník dobrodružství shromažďuje pár kousků dobře odvedené práce. Samozřejmě je určena pro Zapovězené země, ale dovede Vypravěče inspirovat i v zasazení do jiných herních světů.
Vhodné pro skupinky, které preferují temnější ladění příběhů.
Chvíli jsem si myslel, že tato kniha na Databázi knih ani není, jak zde separovaně od ostatních stojí podivně bokem; ne že bych s tím měl problém, ale najde ji tak méně lidí. To ale nesouvisí s knihou samotnou, která je opět skvělá. Styl, který si Zapovězené země drží, zůstal zachován, což cením (jen chybí ony dvě záložky).
Samotná Krkavcova čistka je materiálem pro Vypravěče, takže případný hráč po ní sáhne asi jen pokud ji bude svému DM chtít věnovat jako dárek. A ten to jistě ocení, protože ačkoli celá kniha popisuje nelineární rozsáhlou RPG kampaň, šetřící spoustu práce s vymýšlením zápletek. Samozřejmě je primárně určena pro skvělé Zapovězené země, ale dobrý herní materiál se hodí vždycky.
Pokud jste Vypravěč a ZZ vám sedí, není o čem diskutovat.
Pokud jsem byl u pravidel Zapovězených zemí pro hráče nadšený, příručka pro vypravěče celou záležitost povýšila na nový level, který každého temnějšího Vypravěče zahřeje u jeho prohnilého srdíčka. Zůstaly zachovány všechny kvality ohledně vzhledu - pevná vazba, příjemný papír i celkové ladění - a hlavně toho, oč jde, tedy herní materiál. Opět je vše přehledné, inspirativní a doplněno o oldschool ilustrace. Mapa a dvě záložky do knihy jako bonus.
Takže se mimo jiné dočkáte trochy historie, spousty zajímavých předmětů, bestiáře a celkem tří hratelných dobrodružství. A i kdyby někomu pravidla ZZ neseděly, dovedu si představit poměrně snadnou konverzi či vypůjčení materiálu do jiných pravidel (je-li PJ trochu šikovný). Za sebe jako vypravěče jednoznačně palec hore a rozhodně ocením víc materiálů ke hře!
Tato kniha se rozhodně hodí všem zkušenějším Vypravěčům.
Ano, pro mně osobně naplňují Zapovězené země potenciál toho, jak hrát temněji laděné dobrodružství. Jestli bude humornější či smutnější už bude záviset na konkrétních okolnostech. Každopádně jde na první pohled o pravidla, která se nebojí hráče zabíjet a to se cení. Pokud vám pravidla rovnou dají najevo, že hráči nejsou hrdinové, ale jen dobrodruzi ženoucí se za mocí a slávou, jsem tu správně.
Pravidla jsou členěna velmi přehledně, nadto mají ještě dvě záložky, takže bloudění v knize nehrozí. A já si nemůžu pomoc - je to vymazlená záležitost. Font písma, text a působivé černobílé ilustrace budí atmosféru ještě dřív, než začnete hrát. A možná že někomu budu připadat divný (ale já to prostě cením), ale použitý papír, pevné desky a materiál příjemný na omak mě velmi těší. Tohle je kvalitně vyrobená kniha se vším všudy.
Nejde o knihu pro úplné RPG začátečníky, ale protřelejší dobrodruzi si ji užijí.
Ale jo, dalo se to číst i po letech - opět jinýma očima. A stejně jako ve věku školáka navštěvujícího městskou knihovnu (Děsivé dějiny a Děsivou vědu jsem tehdy žral) si z toho zřejmě většinu informací neodnesu. Ale svůj účel - zabavit a pobavit - to plní dokonale.
Je mi však trochu záhadou, proč autor a ilustrátor mají jiná jména na obálce a jiná jména v knize; jako kluk jsem si tohoto nevšímal, ale jako propálení pseudonymů to nemá chybu. Stejně tak musím podotknout, že tato kniha nemá žádný větší edukativní účel - jde jí o to zábavným způsobem přiblížit určitý rámec vědění, který však z povahy věci nejde nijak do hloubky. Tento návrat do dětství byl milý.
A ten tapiokový koláč tentokrát vyzkouším. :)
Navzdory tomu, jak hluboce se tváří anotace knihy, jde o klasický akční příběh. Je tu jen drobný rozdíl - vše se odehrává ve světě s antropomorfními zvířaty (což není až tak originální, máte-li trochu načteno). A ačkoli z tohoto faktu všechny zápletky vycházejí, stále jde o oddechové čtení pro chvíle klidu. Kolem hlavního hrdiny Jacka Wolfganga se motají krásné inteligentní slečny a proradní záporáci. Všechno se ovšem děje příliš jednoduše a nějaké výraznější pocity ve mě vykutal až třetí příběh. A to zejména díky poněkud nešťastně ukončené romantické lince.
Na druhou stranu svazek oplývá od obálky až po vlastní komiks příjemnou kresbou, která je dostatečně zajímavá a nenudí. Také potěší, že autor scénáře evidentně má smysl pro humor, byť nejde o kdovíjak inteligentní vtípky. K odlehčení příběhu to bohatě stačilo. Občas jsem zdvihal obočí nad slovosledem nebo nad tím, že jsou konstatovány evidentní věci, ale čert to vem. Když se to totiž vezme kolem a kolem, jde především o sondu do života jednoho kulinárního kritika z alternativního vesmíru.
Doporučuji čtenářům, kteří si chtějí odpočinout u nenáročného akčního příběhu.
Tento kus jsem kdysi objevil v městské knihovně, aby mi o pár let později přistál doma. K mému překvapení Goon nezestárl ani o den. Ano, stále je to četba infantilní stejně jako drsná. Tato nesourodá kombinace generuje humor černější než moje kafe a současně je motorem (až akcelerátorem) celého vyprávění. Navíc si autor velice umně hraje s grafikou jak se mu zrovna hodí, což střelenost celé záležitosti umocňuje na zbrusu novou úroveň.
Nejsem si úplně jistý, v jakém věku bych Goona ocenil více či méně. Drží si totiž svůj specifický, nekorektní styl. Ale fakt, že forma mnohdy (záměrně) převáží nad obsahem popřít nelze; dění je tak v pár případech spíše absurdní anekdotou než plnohodnotným příběhem. Nicméně pevně věřím, že v kombinaci s ostatními díly série se příběhová mozaika řádně prohloubí.
To pravé pro milovníky staré školy, ujetého humoru a bizarních zápletek.
U dobře napsané knihy si čtenář přestane uvědomovat, že příběh pouze čte. A jakkoli jsem doufal, že budu moct Kriaky pochválit, tady jsem se od vědomí akutní četby nemohl oprostit prakticky na žádné stránce. Celá kniha je totiž skrz naskrz protkána nelogičnostmi, nerealistickým chováním postav (včetně dialogů) a k tomu si text častokrát protiřečí. Navrch zde ještě funguje jakási „Deus ex machina“, kdy (například) postava potřebuje sekeru a jak na zavolanou se zrovna jedna nachází nedaleko. Tohle všechno spolehlivě zabíjí uvěřitelnost příběhu. Druhým velkým mínusem je přemíra vysvětlování - a to včetně částí, kde by měl být nějaký zajímavý dialog či napínavý děj. Většina postav je na druhou stranu paradoxně charakterizována jednou či dvěma vlastnostmi a tudíž nepůsobí dostatečně plasticky. Je toho ještě víc, co bych vytknul (nefungující atmosféra, nedořešené zápletky, slepé uličky...), ale raději zkusím nastínit gró celého problému a najít nějaké to pozitivum.
V anotaci avizovanému Kingovi či Lovecraftovi se text jak vidno příliš neblíží. Horrorové emoce jsem také necítil žádné - snad jen smutek, že potenciál námětu vyšuměl bez účinku. A přitom autor dokáže svými nápady (sám za sebe) zaujmout a místy psát i čtivě, což je taktéž výrazným rysem tohoto svazku. Řekl bych, že to co této knize chybí, není jen práce redaktora či korektora. Chybí mi zde taková ta „autorská zkušenost“, kdy autor už ví, jak méně slovy napsat více poutavého děje. A tomuto románu by kratší rozsah určitě prospěl!
Závěrem tedy knihu (ve jménu dobrého svědomí) spíše nedoporučím, ovšem jsem rád, že Slovensko v rámci horrorového žánru nadále roste. Autorovi v budoucnosti dám ještě šanci, protože potenciál zde i přes své výhrady vidím...
Bizarní úchylárna pro lidi s velmi specifickým (čti: černočerným) smyslem pro humor. Naštěstí do této skupiny spadám, takže mi to sedlo. Nesympatické „nehrdinské“ postavy mi sem tak nějak sedí a veškeré absurdní dějové zvraty děj pohánějí vpřed. Co se týče nahoty postav, my úchyláci nemáme nic proti - ovšem pak by měla být oboustranná; pixel-cimprlík pro mě byl daleko absurdnější než celý příběh dohromady. Jsem rád, že žiju ve světě bez umělecké cenzury (sarkasmus, for sure).
Sečteno a podtrženo, první díl rozehrál hru, nic nevysvětlil a skončil v půlce (?) akčnějšího děje. A to všechno, aniž by dokázal navnadit na díl další. Což je škoda, protože to má potenciál. Čtvrtou hvězdu tak přidávám jen proto, že mě toto nekorektní čtení bavilo a příjemně odsýpalo.
Odvážnější jedinci nechť zkusí další díly, prý je to dál jen lepší...
Fungující a poměrně originální fantasy s dobrým smyslem pro humor - a to jak jazykovým, tak i situačním. Samozřejmě se najdou i výjimky, například v podobě čtvrté části knihy, která je spíše sólovkou jednoho ze dvou hlavních hrdinů - tón vyprávění se dočasně změnil (mírně potemněl), ale dobré dark fantasy si s radostí přečtu taky. Potud kniha funguje skvěle a napomáhá tomu i výkladový slovník na konci knihy, kdyby čtenář snad náhodou některému z výrazů nerozuměl. :)
Na druhou stranu by si kniha zasloužila větší péči v ohledu gramatické a stylistické revize; těch chyb není málo a jdou vidět. To by se však dalo knize odpustit. Co však přejít nemohu, je jakási „povinnost“ bojové části. Jako by si autor řekl, že převede dračákové dobrodružství (Dračí hlídka, Dračí doupě, aj.) fungující bez hráčů do literární podoby. Což sice zní fajn, nicméně ony bojové pasáže tam působily mnohdy jaksi navíc a tím děj zbytečně rozmělňovaly. Tím netvrdím, že by tam neměly být, pokud si je na daném místě příběh sám vyžádá - prostě mi více seděla pátrací či alespoň tajemná linka.
Likvidátor má potenciál a doufám, že tahle povedená taškařice neskončí u jedné knihy. Pokud hledáte fantasy u kterého se pobavíte, tohle je skvělá volba.
Je to starý příběh a rozhodně nechci srážet práci, která byla na této knize odvedena. Nicméně mladé to nezaujme a staří tento příběh znají. Ilustrace jsou pěkné, trochu mě však mě mate důvod jejich přítomnosti - je to jako by se kniha zasekla někde mezi komiksem a textovým vyprávěním. Taktéž zde vzhledem k obsahu nevidím opodstatnění pro formát knihy, který pro leckoho může být neskladný a těžko přenosný. Kdyby kniha obsahovala více příběhů než o trojské válce, hodnotil bych zřejmě o fous výš.
Pokud příběh o trojské válce nemáte v povědomí, zde se s ním lze seznámit.
Anime jsem neviděl, takže pro mě toto setkání s Ocelovým alchymistou byla premiéra. Dopadlo to víc než dobře, příběh jede přesně na mé vlně absurdity a (černého) humoru. Navíc mě oba hlavní hrdinové (a vlastně i konstrukce zápletek) nepřestávaly rozsekávat - mám rád tyto příběhy, kde nedokážu odhadnout, co se stane dál. Vlastně ani nevím co vytknout. Děj je přehledný a našlapaný až po strop. Takže se dá předpokládat, že této příběhové linii dám v budoucnu rozhodně zelenou.
Plánujete-li tento svazek vyzkoušet, neváhal bych.
Solidní sbírka povídek zejména (ovšem ne výlučně) z ranku dark fantasy, pokud máte rádi škatulky. Co se mě týče, já si užil jak soutěžní texty (první část knihy), tak i povídky zkušených pisatelů (druhá část). Osobně bych ocenil i autorské medailonky, což je ale jen drobný detail, který nelze považovat za výtku.
Z mého pohledu byly první příčky v soutěži obsazeny zaslouženě, ale i následná umístění mají co nabídnout. Žádná z povídek neklesá pod čistý průměr (byť by místy bylo co zlepšit, ale právě o tom literární soutěže jsou).
Klubová část pak přináší více kratších a jeden delší (téměř novela) příběhů. Ty mají více či méně údernou pointu a mnohé jsou slušnou ranou na solar. Co mě ale trochu zaráží je větší počet pravopisných chyb, které mě vytrhávaly ze čtení - jako by zde už korektury nedávaly takový pozor jako v první polovině knihy. (Ale v této části jsou i horrory, což má temnější stránka ocenila hlubokým zavrněním.)
Fajnový relax pro chvíle klidu a odpočinku; čtenářům fantastiky mohu doporučit.
Z nostalgie, kdy jsem se jako kluk tímto svazkem hádanek, rébusů a chytáků (nepříliš úspěšně) prokousával, jsem zprvu zvažoval vyšší hodnocení. Když jsem ale nyní po letech jako dospělec zkusil totéž, byl jsem nepříjemně překvapen. V principu mě totiž dokázaly zaujmout jen ty části knihy, které mě zaujaly už kdysi.
I tak jsem se do toho pustil. Problém je ovšem v tom, že relativně seriózní úlohy jsou namixované s „haha, to jsem tě dostal, co?“ chytáky, které řešitele spíš demotivují než aby ho povzbudily v dalším luštění. Snad by to až tolik nevadilo, kdyby zaúřadovaly korektury - jsou zde totiž překlepy gramatické, stylistické i výpočetní. Jako by některé ty úlohy (a občas jde o zajímavé kusy!) pořádně neprošel a neověřil, zda fungují. Je to škoda, pečlivější pojetí by udělalo divy.
Knihu nemohu doporučit dětem (některé úlohy jsou na ně složité až demotivující) ani dospělým (které nemá příliš čím namotivovat, aby šli luštit). Ale pokud jste trochu hračičkové, tuhle knihu určitě oceníte a budete se k ní občas vracet.