MOu598 komentáře u knih
Klasika, výborné. Běhal mi mráz po zádech. Super bylo, že jsem neznala konec, a tak člověk stále ymýšlí a plete se.
Super vymyšlené, super napsané.
Čím víc se mi knížka líbí, tím méně toho o ní umím napsat.
Super napsáno, super vymyšleno. Tragické období z pohledu, který jsem neznala. Hezky se čte - samo. Milé, smutné, živočišné.
Asi nejlepší knížka, co jsem kdy četla.
Praštěný příběh. Stále jsem si říkala, proč to čtu? A četla jsem dál a dál. Takže mne to hodně moc bavilo. Proto super.
Citát: "Rozdíl mezi hloupostí a genialitou spočívá v tom, že genialita má své meze."
Přečetla jsem jedním dechem. Pěkné. Nelehké téma, zajímavě, živě podané. Člověk všem postavám věří. (Podobně napsané jako román M. Zusaka.)
Balady, skoro všechny krvavé, tragické. Některé znám celé zpaměti ještě ze školy. Přesto mne překvapilo, jak jsou hezké a melodické.
"Nenaříkejte, neštěstí a osud
že vás tak tvrdě potkaly,
však naříkejte, že jste jimi posud
rozumnější se nestali,"
Skvělá knížka (jsem v letech hrdinky), jen ke konci to už nebylo ono. Ale jinak jsem se smála nahlas, i když to vastně bylo k pláči.
Citát:
"Rozdíl mezi bydlištěm a domovem... ten rozdíl spočívá v péči."
"Někteří lidé ve dne v noci sní o tom, že někam pojedou a zažijí něco jiného, ale ona sní o tom, že zůstane doma a všechno bude jako obvykle."
Jedna z nejlepších knížek, které jsem četla. Víc nemusím dodávat.
Klasika. Krásné. Začnete číst a neskončíte. A bojíte se o svět.
Super napsané.
Zajímavé je také, že knihu přeložil /s další překladatelkou/ Josef Škvorecký - a napsal doslov.
Citát:
"Aspoň jsi dělal špatně dobré věci."
Četla jsem asi 6x.
Krásně napsáno.Vyprávění o sobě, o lidech s porozuměním, s ironií, s humorem, barvitě.
Citát:
"Moc velká čistota vydrhne srdce z těla."
Milé, poetické pohádky, známé z večerníčků. Krásná jména lesních tvorečků. Nádherná poetika: "Tak dlouho jsme bloudili, až jsme zabloudili domů." Krásné.
Jako dítě jsem milovala černobílý televizní seriál.
Teď jsem si myslela, že mne čtení nebude bavit, že je to spíš klučičí. Ale ne - SUPER.
Ráda bych si přečetla i další 2 díly série, ale doma je nemám a v knihovně jsou beznadějně rozpujčované a zamluvené. Jsem ráda, že se tyto knížky čtou.
Napínavé. Chvílemi až tak, že jsem kvůli napětí musela přestat číst.
Moc se mi líbilo.
Klasika. Četla jsem několikrát, i svým tehdy dost malým dětem a chtěly číst pořád dál. Mrzelo mne, když průvodkyně na Starém bělidle (při mém loňském výletu) stále zdůrazňovala, že kniha nemá nic společného s tehdejší realitou.
Nejdřív jsem někde slyšela chválu na knížku i film. Pak viděla film a přečetla útlou knížku. SUPER. Zvláštní, jak film i kniha dovedly vytvořit takovou atmosféru.
Chci věřit tomu, že tak hluboký cit a láska a propojení může potkat každého z nás. Jen nevím, zda hledat, nebo čekat na verandě.
Sladko bolné, optimistické, milé, citlivé. K pláči.
Citát:
"To proto lidé dostávají šanci rozmazlovat vnoučata, tím totiž prosíme o odpuštění své děti."
S ilustracemi autor - jsou barevné, četné, jemné, milé, naivní (prý vyšlo i s ilustracemi někoho jiného, což mi příjde jako blbost a neúcta)..
Četla jsem již po několikáté. Myslím, že v této knížce toho dospělý potká víc než dítě.
Milé. Sladkobolné. Super. Asi se celé naučím nazpaměť.
Citát:
"Hleď, abys byl šťasten."
Četla jsem v listopadu 2009. Podle mých poznámek:
V ich formě vypráví Pavel o své účasti na frontě za 1. světové války.
Mrazivé, tragické. Přesvědčivé.
Krásné.
Pěkná knížka, i když trochu ponurá. člověk je stále v napětí (to je super nasané). A člověk čte a čte zvědavě dál. Konci jsem moc nerozuměla.
Zlákalo mne výborné hodnocení knížky na obálce. A četla jsem a četla. Nešlo se odtrhnout, i když mi běhal mráz po zádech a místy se mi zvedal žaludek. Tak málo slov a řečeno vše potřebné. Konec už tak neplynul. Ale jinak super.
Citát: "Člověk si nadno něco nalže. Namluví si to, o chce slyšet."
Lidské, zajímavé, čtivé, pěkné.
Citát:
"Je moudřejší trápit se pravdou, než se utěšovat lží."