MOu598 MOu598 komentáře u knih

Kometa Kometa Tove Jansson

Miluji Mumínky - více v komentáři u autorky.
Chtěla bych být, jako Šňupálek - je to snad moje nejoblíbenější postava ze všech knih, co jsem za celý život přečetla.
Citát:
"Musíme se chránit před nadměrnou nákloností k majetku."
"Patří mi všechno, co vidím, a to mi dělá radost."

28.04.2017 5 z 5

Vlčí léto laponského mlynáře Vlčí léto laponského mlynáře Arto Paasilinna

Četla jsem v srpnu 2009. Pidle mých poznámek:
S jemným sarkasmem a humorem psaný příběh Gunnara Huttunena. Je trochu jiný, než ostatní, ale takový opravdivější. Pro okolí je však blázen a okolí s ním jedná tak, že on vždy odpoví dalším "bláznivým činem". Stává se štvancem, ale stále si chce udržet svoji lidskou důstojnost.
Hezké, humorné, jemný sarkasmus.
Moc se mi to líbilo.
Citát:
"Na cílové pásce se nevyplácí meškat."

27.04.2017 5 z 5

Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Líbí se mi zejména to, že Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce v kapitole Krédo. Některé další postřehy zajímavé, čekala jsem ale víc.

13.02.2017 4 z 5

Proč má dcera? Proč má dcera? Barbara Delinsky

Dobře se čte, jde však o poněkud jednostranný pohled na věc.
Ale celkem dobré.

29.01.2022 3 z 5

Česko-anglický Anglicko-český kapesní slovník Česko-anglický Anglicko-český kapesní slovník Věra Hegerová

Šikovné vydání.

15.04.2021 5 z 5

Z našeho dvora Z našeho dvora Eva Opravilová

Knížka je dost "jetá". Takže jsme jí s dětmi hodně používali. Milé.

13.04.2021 5 z 5

Zákony profesora Parkinsona Zákony profesora Parkinsona Cyril Northcote Parkinson

Od knížky jsem čekala něco jiného, ale svět se za 50 let strašně někam posunul. Nicméně zákony platí.
V knize je řada zajímavých poznatků a názorů, i trocha ironie. Ale celkově takový pel-mel, kde je to chvíli pro človíčka a pak pro "zvíře" na vrcholné pozici. Určitě by knížku ale měl číst střední manažment - ten mi u nás připadá nevychovaný a nevzdělaný.
Citát:
"Práce přibývá úměrně s tím, kolik času na ni můžeme vynaložit."
"Výdaje narůstají úměrně s příjmem."

12.04.2021 4 z 5

Z Paříže... Z Paříže... Jan Šmíd

Plno foto, plno krátkých "skečů", většinou kulturně zaměřených. Podrobnosti z Paříže. Autora mám ráda, ale dnes jsem hledala něco jiného, než o čem píše - hledala jsem celkový dojem, genius loci.

24.06.2020 3 z 5

Příběhy Pata Hobbyho Příběhy Pata Hobbyho Francis Scott Fitzgerald

Takové krátké příběhy - jednohubky. Skoro všechny se mi líbily - sladko-kyselé, možná spíš hořké. Všechny o tom, co uvádí Citát:
"...nejdrahocenější z hollywoodských snů: příležitost."

10.06.2020

Ven z bludiště Ven z bludiště Spencer Johnson

Kam se poděl můj sýr je super. Tohle mi přišlo již takové navíc. Přečtěte si obě knížky, hodinka vám stačí.

10.06.2020 3 z 5

Kocour Bob a jeho životní moudrost Kocour Bob a jeho životní moudrost James Bowen

Taková jednohubka, ne příběh, ale moudrosti - jedna za druhou, až se toho zdá moc. Spíš to vypadá na motivační knížku, jak se chovat. Takže se mi to líbilo i ne.
A kočky mám ráda a myslím, že jim i trochu rozumím.
Vůbec se mi nelíbily ilustrace.

Vídeň Vídeň Walter M. Weiss

Tenhle koncept průvodců s mapkami se mi moc líbí - pěkné, přehledné, jasné, mapuje i když stručně střed města. Bohužel některé info rychle zastarávají.

10.06.2020 4 z 5

Jménem krále Jménem krále Vlastimil Vondruška

Vyprávění mi přijde takové strohé, asi proto, že je to "jen" předloha k filmu. Čekala jsem víc dějepisu. Prostě detektivka z minulosti.

Bronzové EURO 2004 Bronzové EURO 2004 Josef Káninský

Repre kniha - velká barevná foto, pěkné komentáře, přehledné výsledky. A ti hráči, tolik jsem jich znala, nejen českých. Ale kdeže loňské sněhy jsou. A pamatuji na gol do naší sítě od Řeků v poslední vteřině - znamenal nepostup do finále. Přesto "hoši děkujem".

06.06.2020 5 z 5

Petr Pan a Wendy Petr Pan a Wendy James Matthew Barrie

Hezká knížka pro děti s nádhernými bohatými ilustracemi. Dobře se čte a příběh je mile podán (ráda bych si ale také přečetla originál, toto je úprava pro menší děti).
Kapitán Hák má na obrázkách hodně podobné oblečení a hlavně výrazy tváře jako Jack Sparrow.
Citát:
"Já nechci vyrůst a nechci se stát mužem... to bych byl jako dospělý."

06.06.2020 5 z 5

Mozartova cesta do Prahy Mozartova cesta do Prahy Eduard Mörike

Útlé, čtivé, zajímavé. Starší jazyk - tj. delší a takové krkolomější věty.
Přemýšlím, jak je dnes doba jiná - uspěchaná.

06.06.2020 4 z 5

Akce Krogius Akce Krogius Miloš Svatoň

Detektivka. Ze 4/5 se mi líbila. Čtivá, napínavá, dobře napsaná. Ale na konci jsem čekala, že se vše nějak spojí a vyjasní. Místo toho stránky vysvětlování proč, jak, nač. To mi zkazilo dojem z knížky - odpovědi na tyto otázky by přece měla dávat celá knížka.

06.06.2020 4 z 5

Ovocné dřeviny Řez a tvarování Ovocné dřeviny Řez a tvarování Bernd Schulz

Pěkná knížka, názorná. Na každé stránce jsou vedle textu i velmi ilustrativní kresby. Knížka se věnuje výsadbě a řezu, i otázce, jak vytvořit kordon, u-tvar, palmety nebo štíhlé vřeteno. Mluví se zde i o řezu ovocných keřů.
Nejlépe mít stále po ruce.

10.05.2020 4 z 5

Peking 2008 Peking 2008 Alexandr Žurman

Velká reprezentatiní knížka, pěkná barevná foto, četná, přehledné výsledky. K tomu kratší komentáře - tak to stačí.
Hry mám ještě trochu v paměti. Někteří sportovci jsou ještě aktivní, snad nás potěší na příštích hrách - kdo ví kdy budou.
Pěkná knížka.

10.05.2020 4 z 5

Žralok Žralok Jacques-Yves Cousteau

Pěkná, zajímavá knížka, napsáno populárně vědecky. Hezky se čte.
Knížka mi připomněla před časem uváděný film v TV z činnosti a podmořského zkoumání autorů.

05.05.2020 5 z 5