MOu598 MOu598 komentáře u knih

Povídky malostranské Povídky malostranské Jan Neruda

Vzpomínám, jak se mi líbila asi před 45 lety četba z knihy na pokračování v rozhlase. Ráda jsem si to znovu připomněla. Hezky se čte a, když se člověk začte, nevadí ani stará slova a skladba vět. Mám ale raději ty kratší povídky.
Pěkné, lidské.
Citát:
"Záviděl bych kominíkům, kdyby neměli přece jen tak jednostranně černý názor do lidského života."

16.09.2019 4 z 5

Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Čtivé, napínavé, hravé, poetické, dětské, spíš klukovské.
Občas těžší výrazy nebo slovní spojení. Ale krásně jsem si početla.
Citát:
"Slib něco nedělat je nejjistějším způsobem na světě, jak v člověku vzbudit chuť jít a právě to udělat."

03.09.2019 5 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Nečekala jsem, že to je tak dobrá knížka. Čtivá, drsná, krásná. Krutá, optimistická.
Napsaná před 100 lety a přesto aktuální. Jen nevím, jak by se autor díval na šroubovnici DNA.

07.08.2019 5 z 5

Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Zajímavé. Věřím v sílu uvedených zásad, ale ne všech. Nechce se mi ale věřit, že by autorka chtěla vše vytříděné poslat na skládku - určitě existuje řada způsobů, jak věci poslat dál. Také si myslím, že žijeme nad poměry, snad nám současné problémy (kovid, válka, inflace,...) pomohou se vzpamatovat.

15.05.2022 4 z 5

Dřív jsem četla Analfabetku a nemohla jsem přestat, i když to byla blbost. Tato knižka mne už tolik nezaujala, protože to bylo podobné (připomíná též knížky Paasilinna a Forest Gampa). Všeho moc škodí.

29.01.2022 4 z 5

Anglické listí aneb Coolturní šok Anglické listí aneb Coolturní šok Alena Damijo

Útlá knížka o tom, jak je Anglie a Angličané jiní - a stejní jako mi.
Trochu zajímavých postřehů a informací. Ale pak knížka sklouzla do popisu osobního života autorky a zajímavost zmizela. Takže nic moc.

29.01.2022 3 z 5

Pověz mi, jak žijete Pověz mi, jak žijete Agatha Christie Mallowan (p)

Četla jsem již několikrát. Zpočátku mne knížka okouzlovala. Dnes už vím, co čekat, a tak hledám - hlavně postoj autorky a můj k jinému životu, než je ten náš. Autorka píše sympaticky, neironizuje, předkládá skutečnosti, jak jsou, ale stejně je trochu cítit nadřazenost, že jsme lepší, než ti v Sýrii. Za 70 let se toho vtěchto otázkách moc nezměnilo.
Pro mne má knížka ještě další význam, protože byla cenou za výkon (Lyžařský kurz na škole. Já na lyžích úplně nemožná, jsem při slalomu, který jsem jela vpodstatě šusem, skončila třetí. Hurá.)
Citát:
"Čas je jen způsob myšlení."

12.04.2021

Matčino vyznání Matčino vyznání Kelly Rimmer

Téma domácího násilí - z pohledu ženy, která jím trpěla, a z pohledu matky násilníka, která ho více méně schvalovala. Kdo nás ochrání?
Čtivé, hezky zpracované. Ale občas moc mrazivé.
Citát:
"Když manžel jednou svoji ženu praští, má od něj odejít..."

24.06.2020 4 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Styl autora se mi líbí.
Příběh známý z filmu, ale knížka je knížka.
Útlé - tak málo stránek a tak obsažné. Čtivé, poetické. Hezké.
Citát:
"... takovou měl duševní hygienu, tím že všechno vykřičel do světlíku."

29.08.2019 5 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I. Jaroslav Hašek

Klasika. Mám ráda Švejka Hrušínského - jeho chytré, blbé hlášky a vyprávění ze života.
Myslela jsem, že knihu znám, ale překvapilo mne, co navíc je v knize proti filmu - protiválečné a proti monarchii.
Napsáno brzo po válce a nečekalo se asi, že se tato válka ze "světové" tak brzo přejmenuje na "1. světová" To je smutné.
Jinak pěkná, zábavná i smutná četba.
Citát:
"Dnes si nepřišijete knoflík a začínáte lajdačit. Zítra už se vám bude zdát obtížným..., poněvadž jste začal s tím nešťastným knoflíkem žít život lajdáka."

03.09.2018 4 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Klasika. Čte se dobře.
Před léty, dřív než byl film, mne okouzlilo.
Jsem ráda, že žijí hobiti a elfové a ... Jen víc fantazie.
V knize je zajímavý 6 stránkový doslov Lubomíra Dorůžka.
Citát:
"Chovejte se slušně, dejte na sebe pozor."

30.11.2017

Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Lesník napsal o lese. Styl je trochu kostrbatý, ale obsah supr. O všem možném, hodně odkazů na různé výzkumy. Autor se dotýká i otázky duše a "myšlení" stromů - tady si myslím, že toho člověk moc neví, jak to vlastně je. Spíš je to na každém, jak to cítí.
Knížku jsem měla půjčenou, nakonec jsem si jí koupila.
Považuji jí za super.

15.08.2017 5 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Četla jsem několikrát dětem.
Nejhezčí knížka pro děti.
Krásné, optimistické.
Nemám, co dodat.

08.07.2017 5 z 5

Pád výletního mola Pád výletního mola Mark Haddon

Devět středně dlouhých povídek. Všechny svým způsobem hororové. Po přečtení druhé jsem knížku odložila, zvedal se mi žaludek. Později jsem se k ní vrátila a četla. Horor za hororem. Ale super vymyšlené a super napsané.

29.01.2022 5 z 5

Malé pikantní vraždy Malé pikantní vraždy Jussi Adler-Olsen

Dobře napsáno, takové dvě jednohubky k čaji/kávě. Druhá se mi líbila víc.

29.01.2022 5 z 5

Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Před lety se mi knížka moc líbila, nyní jsem se místy bavila, místy nudila, protože to bylo v principu stále stejné. Nicméně oceňuji překladatele.
Ale ano, je to hezká knížka a já se anglicky stejně lépe než třída pana Kaplana nenaučím.
Citát:
"Koukal, jako dyš neumí spočítat né do pěti, ale ani do půl četí."

05.05.2020 4 z 5

Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Hezké, milé, čtivé, veselé, vtipné, poučné.
Do včerejška jsem si myslela, že se štěně jmenuje Dášenka. Tak jsem po několikátém čtení nyní zažila i velké překvapení.

07.08.2019 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Čte se samo, jedním dechem, pěkně napsané.
Šikana, ubližování, sexuální a domácí násilí - myslím, že se každý s něčím takovým setkal, ale skoro nikdo o tom nemluví. Mluvme, křičme, ať je nás slyšet! Nebo alespoň doporučme k přečtení tuto knížku.

30.11.2017 5 z 5

Když psi pláčou Když psi pláčou Markus Zusak

Útlé, čtivé, přečetla jsem jedním dechem. Zpočátku jsem si sice říkala, že nejsem cílová skupina, ale čím dál víc se mi to líbilo. Teď říkám super - nádhera.

25.02.2022 5 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Dobře se čte, ale pořád jsem něčemu nevěřila. Nejsem si jistá, jak dalece autor může mluvit o pocitech dítěte a ještě k tomu s autistickou poruchou - snad to má odpozorované.
Knížka je trochu i o tom, jak je zajímavá matematika.
Citát: "Dobrý den je den pro nápady a plány."

30.10.2020 4 z 5