MOu598 komentáře u knih
Mám doma knížku starou jak já a je to salátové vydání, dokonce chybí pár stránek. Nevadí.
Strašně krásná knížka. Napínavé, dobrodružné, dobře se čte. Super napsané. Knížka mne okouzlila.
(Snad jen překlad jména John Silver - dlouhý Honza - mohl být jinak.)
Citát:
"Nejde o to, kolik vyděláš, ale jak umíš šetřit, to mi věř."
Asi 25 povídek z doby před, při a po válce.
Čte se samo, milé, romantické, pěkné.
Při čtení si vybavuji filmy Zlatí úhoři a Smrt krásných srnců - oboje, i knížka moc pěkné.
Zajímavá doba - úpadek Říma. Příběhy několika postav.
Skoro každá kapitola je uvedena zajímavým citátem z díla Petronia - arbitra elegance.
Čtivé, zajímavé, hezké.
Citáty:
"CARPE DIEM. Využij plně každičkého dne. HORA RUIT. Čas se řítí nezadržitelně a zběsile vpřed...AUDACEM FORTUNA INVAT. Odvážnému štěstí přeje."
Setkání s trojjediným Bohem - ten učí hlavního hrdinu, jak se k němu vrátit. Jde o to, zbavit se nezávislosti.
Nechápu.
Z knížky mám hodně rozporuplné pocity. Hodně věcí jsem nepochopila, chtělo by to přečíst znovu, ale spíš to neudělám.
Pěkná knížka, milé je doplnění obrázky - lépe se zásady stráví.
Zkusím rady z knihy respektovat, už vím, že ne všechny.
Útlá knížka. Rychle jsem přečetla a moc se mi nelíbila. A den poté běžel TV film - tento styl parodie se mi vůbec nelíbil.
Na knížku jsem se těšila, ale zklamala mne.
Přečetla jsem jedním dechem. Místy mi něco nesedělo, ale celek super. I když krutý. A současná situace nás Čechy myslím posunula ještě před níže uvedený citát z doslovu autorky:
"Až příště uvidíme migranty v televizních zprávách, možná si vzpomeneme: ti lidé jsou lidé."
Doporučuji.
Útlá, pěkná knížka. Na důležité téma - nenechat po sobě nepořádek.
Knížka je chytrá, stručná, čtivá.
Velká, těžká (váhou) knížka - 1 recept na stránce, naproti krásné barevné foto, člověk hned dostane chuť. Hlavně ovoce, zelenina, kuřecí, ryby, luštěniny - zdravé a nápadité. Krásná knížka.
Knížka je víc než 50 let stará a je to na ní vidět - především fotografie jídel vůbec nelákají. Recepty jsou často náročné na nějakou surovinu (drahou, nebo méně dostupnou). Recepty se mi zdají spíše z hotelů vyšší cenové skupiny.
Zaujalo mne na obálce foto NY, ale v knížce toho bylo o tomto městě žalostně málo.
Od počátku jsem čekala a čekala, že se bude něco dít, dočkala jsem se až na konci. Takto napsaná knížka není můj šálek čaje.
Citát: "Když nemůžeš být nejlepší, pořád ještě můžeš být nejhorší."
Polovina knihy hezká, další části sice zajímavé, ale tak nějak násilně přidané, nesourodé. Takže jsem z toho rozpačitá.
Knížka se dobře čte, autor je dobrý vyprávěč. A líbilo se mi i to, že tu byly různé popisy míst, lidí, citů - takové širší popisy než bývá obvyklé, více slov než v úsporných románech - ale slova přece tvoří literaturu.
Bolavý závěr.
Citát: "Když budu ještě chvíli čekat, najdu místo ke spaní v hospici nebo na hřbitově."
Krásné, milé, bezkonfliktní. Něžné, pohodové, ale i silné. Pěkné, moc pěkné.
Citát:
"Být chlap, znamená umět říci ženě, aby neměla zbytečné starosti."
Pěkné, i ty e-maily ze záhrobí. Plné citátů, což mám ráda. Člověk skoro až do konce věří, že to dobře dopadne a opravdu to dobře dopadne, i když jinak.
Při čtení mne napadá nejdřív, že na nic není pozdě, ale pak zjišťuji, že to bohužel neplatí. Platí, že na ledasco není pozdě.
Citát:
"Rodičovství je jediný vztah, který když se úspěšně vyvíjí, tak vede k samotě."
"Začít znovu můžeš třistašedesátpětkrát v roce. Říká se tomu půlnoc."
Asi 100 řádek nerýmující se básně a přebohaté krásné ilustrace.
Přiznávám, nerozuměla jsem uprchlíkům, říkala jsem si, proč nezůstanou DOMA. Po přečtení téhle útlé knížky jsem ledacos pochopila. Je to smutné.
Krásná knížka.
Přečetla jsem se zájmem. Ne vše jsem chápala, jako by tam bylo něco, co se přečíst nedá. Snad příště.
Citát:
"Když člověk opravdu něco chce, celý svět se spojí, aby svůj sen dokázal uskutečnit."
Super knížka, již z roku 1967 - dávno před filmy s dinosaury. Pěkné ilustrace.
Líbil se mi i text s příběhy i doslov s fakty. Autor byl nejen znalec, ale i dobře psal. Super.
Četla jsem znovu po letech. Dřív se mi moc nelíbilo, nyní ano.
Barevné, veselé, dětské, s ručitým vtipem.
Mám ale obavy, že dnešní děti (i kuřata) jsou už hodně jinde.