MOu598 MOu598 komentáře u knih

Pohádky Pohádky Oscar Wilde

Trochu jako Andersen, ale krásné. 9 pohádek - i věci i zvířata ožívají, mluví, mají lidské vlastnosti. Občas křesťanské motivy.
Pohádky jsou spíš smutné, některé smutně končí - takový je život.
Krásné.
Citát:
"Každé místo, které máte v lásce, znamená pro vás svět.

12.10.2017 5 z 5

Co život dal a vzal Co život dal a vzal Betty MacDonald

Četla jsem několikrát. Podle mých poznámek:
Tři různá vyprávění, ze života autorky.
Optimismus, vyprávěčství, láska k lidem.
Čtivé. Knížku miluji.
"Můžeš, když musíš."
"Lenoch nikdy nepozná radost z odpočinku."

17.08.2017 5 z 5

Cézanne Cézanne neznámý - neuveden

Hezky udělaná knížka, pěkné barevné reproduce (asi 120) včetně detailů. Trochu odbornější text, ale srozumitelný, vadilo mi však, když se zmiňoval o obrazech, které nebyly v knize.
A malby: nejvíc se mi líbily krajinky a barevnost.

11.03.2022 5 z 5

Divoká labuť a jiné příběhy Divoká labuť a jiné příběhy Michael Cunningham

Na pozadí pohádkového příběhu autor rozvádí některé lidské vlastnosti, postoje, sny. Pěkné.

29.01.2022 5 z 5

Jakub Schikaneder Jakub Schikaneder Tomáš Vlček

Pěkná knížka, ne přehnaně odborná.
Můj oblíbený malíř.

29.01.2022 5 z 5

Zpíváme vánoční koledy Zpíváme vánoční koledy kolektiv autorů

Většinu z 18 koled každý zná, v knížce jsou slova i noty, chybí akordy. Nádherné ilustrace, nádherný zpěvníček.

15.04.2021 5 z 5

Česká kuchyně pro každého Česká kuchyně pro každého Jitka Höflerová

Mnoho receptů, tradiční jídla, pěkná kuchařka. Chybí rejstřík. Bídně svázaná knížka - lítají z ní listy.

15.04.2021 4 z 5

Pravidla etikety: Být na úrovni v každé situaci, 300 otázek a odpovědí v kostce Pravidla etikety: Být na úrovni v každé situaci, 300 otázek a odpovědí v kostce Elisabeth Bonneau

Zajímavá knížka, je dobré po ní občas sáhnout. Chybí mi ale ilustrace nebo foto. Také mi v knížce chybí takové ty základy (např. uvolnění místa, držení místa ve vlaku apod). Připadá mi, že mladí toto neznají a v této knize nenajdou.

15.04.2021 4 z 5

Slovník cizích slov Slovník cizích slov Ladislav Rejman

Praktický pomocník ale: za víc než 50 let do češtiny pronikla spousta slov, hlavně z angličtiny a řada se jich ani nepřekládá.

15.04.2021 5 z 5

Ztracený svět Ztracený svět Arthur Conan Doyle

Moc hezky se čte. Člověka láká číst dál a dál. Knížku bych chtěla trochu delší, nebo spíš širší. Četla jsem již poněkolikáté a vždy najdu něco nového a také něco nenajdu (to, co vytvořila moje fantazie při minulém čtení). To na literatuře také obdivuji a miluji.

12.04.2021 5 z 5

Svévole Svévole Lena Andersson

Krátký příběh o lásce, ani ne příběh jako filosofické pojednání o tom, jak myslí ten slabší ve vztahu - tady je to žena. Složitá otázka, možná dobře rozebrána, ale.. Kdo se chce "v sobě hrabat", tomu se asi bude líbit. Já jsem četla v době, kdy mne tohle nezajímalo. I když jsem se občas poznávala.
Citát:
"Nic nebolí tolik, jako neschopnost pochopit."

24.06.2020 3 z 5

Indián Indián Jón Gnarr

Super knížka. Určitě si přečtěte - je o tom, co se pokládá za normální a co ne především u dítěte. Je také trochu o Islandu.
Hezké.
Citát:
"Je lepší něco nechtít, než to nedostat."

Ženy s korunou Ženy s korunou Kamil Rodan

Nejde o román, nebo povídky, podáno životopisně, ale super čtivě, zajímavě. Moc pěkná knížka. Zaujalo mne také, kolik královských rodů bylo a je zpřízněno s královnou Viktorií a jejími potomky/následovníky. Také jsem si nikdy neuvědomila, kolik je v Evropě vlastně království.
Super kniha.

Knihy džunglí Knihy džunglí Rudyard Kipling

Krátká, krásná, milá vyprávění. Čtivé, bohaté, spíše o zvířatech než o lidech - a o jejich lidskosti.
Moc pěkné. Osvěžující.
Citát:
"Jednou z výhod zákona džungle je, že trestem je vina úplně vyrovnána. Nezůstává pak již žádný hněv."

Kapesní atlas hub Kapesní atlas hub Albert Pilát

Hezké, do kapsy. Knížka mne provází od dětství. Jít na houby miluji.

06.06.2020 5 z 5

Srdce včely má pět komor Srdce včely má pět komor Helen Jukes

Zaujala mne obálka. Knížka je něco mezi beletrií a naučně populární knížkou s trochu filozofováním. Dost zajímavých info. Trochu i o tom, jak nás péče o včely mění, ale je to takové nedopovězené - možná schválně, abychom se sami zamysleli.
Hezká knížka, ale spíš pro včelaře, nebo milovníky přírody.
Citát:
"Možná je spíš pravda, že se starám spíš o úl než o včely. Jsem úlař."

05.06.2020 4 z 5

Nultá hodina Nultá hodina Lotta Lundberg

Hezká knížka, přečetla jsem se zájmem. Uvědomila jsem si, jak málo toho vím o Německu-Berlíně těsně po válce. V knize je zajímavě popsáno, co a jak bylo hrozné.
Citát:
"Mezi vyděšenými a zbabělými je velký rozdíl. Zbabělí prchají před pravdou, vyděšení se jí dívají přímo do očí. Zbabělost je pohodlná."

24.05.2020 4 z 5

Bajky (výběr) Bajky (výběr) Jean De La Fontaine

Bajky jsou bajky - příliš kusé a krátké. Asi budu příště číst až vnoučatům.
Knížka je na pohled moc krásná - velké barevné ilustrace.

07.11.2019 4 z 5

Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

Zajímavé období.
Dlouhá hutná knížka, ale když se začteš, čte se hezky. Někdy jsem trochu tápala, kdo je kdo a s kým je jak příbuzný (moje chyba, ne autorova).
Moc hezká knížka.

16.09.2019 4 z 5

Velké trápení Velké trápení Helena Šmahelová

Knížka pro dospívající je z jiné doby. Dnes jsou děti víc samostatné a asi také zhýčkané.
Hezký příběh o přátelství. Čte se jedním dechem. Snad i dnes někdo takovou knížku vytáhne z knihovny.

28.06.2019 4 z 5