MOu598 komentáře u knih
Četla jsem v červenci 2009. Podle mých poznámek:
Příběh Topiho, jeho ženy a dětí z Lesní samoty. Strádají a uvěří, že chystané volby jim přinesou zlepšení ubohé situace. Ale nejsou to jen sociální poměry, které rodinu ničí (příroda je proti nim, Topiho, když přijde o tři ze svých dětí, zabije medvěd),
Místy čtivé. Místy ne. Nevyrovnané.
Četla jsem v červenci 2009. Podle mých poznámek:
Finská národní lyrika přeložená Josefem Holečkem. Básničky ve stylu Kalevaly. Ukolébavky, písně mužů, balady. Různé náměty. Ale ne moc veselé. Spíš se mi zdá, že to jsou takové povzdechy.
Opravdu je to národní? Kdo je kde sesbíral? A proč jsou rytmem "na jedno brdo".
Jde o druhou část knihy - kniha začíná stranou 161 - asi při novém svazování rozdělili příliš tlustou.
Ale dobře se čte. Je to rytmické.
Četla jsem v březnu 2009. Podle mých poznámek:
Tři hezké čtivé povídky, ze života.
Psáno v ich formě a snad se i příhodilo autorovi ve Francii.
První je o tom, jak manželka ukáže svému muži, co je jeho nevěra. A to svým příkladem.
Druhá je o dívce Holanďance, která si zahrává se vztahem. Vzbudí lásku a konec, to jí asi baví.
Třetí je trochu bláznivá. O tom, že se život nemá brát moc vážně.
Hezké.
Citát:
"Podle Hegelova názoru se muži a ženy od sebe liší stejně, jako se od sebe liší zvířata a rostliny."
"... modřina na tváři, byť by dočosně hyzdila dceru Evinu, je jediný způsob, jak získat zpět ztracená práva mužů."
Četla jsem v květnu 2009. Podle mých poznámek:
O ženách v dějinách. Kniha plná úvah o tom, jaké bylo a jak se měnilo postavení ženy v dějinách v různých oblastech. Vždy byla žena ale až na druhém místě.
Doplněno velkou řadou dobových kreseb s komentářem, příkladů, citací.
Možná škoda, že je to zkrácená verze. Trochu mi tam chybí nějaké souvislosti.
Je to havně o evropské ženě a ženách severských. Zdá se mi, že Finsko autorka neřadí do Evropy.
Jinak hezké. Zajímavé.
Četl jsem v dubnu 2009. Podle mých poznámek:
Čtyři drobné příběhy, jak dívka, žena Aino potkává malé chlapce "bratříčky". První je její opravdový bratříček, další jsou z okolí.
Má je ráda, snaží se jim přiblížit, pochopit jejich dušičku a vypráví jim příběhy - pohádky o sluníčk-berušce.
Místy hezké, milé, místy pro mne složité, protože nechápu myšlení mladé Finky. Asi jsem stará a jsem z jiného prostředí a jiné doby.
Podrobně popisované sexuální scény. Jinak skoro nic. První díl byl o trochu lepší.
Taková oddychovka na rychlé přečtení. Zajímavé schopnosti 7 sester se asi budou rozvíjet v dalších dílech.
Zajímavé téma, čtivé, ale takové napsané horkou jehlou. Málo propracované.
V knize jsou krátké pohádky nepohádky, jsou spíše pro dospělé _dospívající než děti. Nebo jsou pro katolickou mládež a slouží k výkladu a příkladu.
Přečetla jsem skoro na jeden zátah. Zajímavé téma, námět i způsob vyprávění. Zklamala mne skoro v závěru málo propracovaná otázka jiné dimenze.
Zajímavá knížka. Hodně nápadů a námětů, jak vytvořit zahradu v souladu s přírodou. Bude pro mne inspirací.
Hodně inspirací, jak a jakou pěstovat zeleninu. O všech druzích, o hodně odrůdách - nevím, zda se v ČR seženou.
Jak pěstovat, chránit, kombinovat. Střídání plodin.
Pěkné.
Je to spíš taková báseň v próze. Velká barevnost jazyka, připomíná K. Čapka. Kniha, kterou jsem já četla, byla dokonce Čapkem ilustrována - ale Josefem. Čtení na nedělní odpoledne.
Citát:
"... marně se táže, před čím utíká a co mu uteklo."
Když řešíte problém, nakreslete si to: kdo, co, kolik, kdy, kde, jak, proč. Knížka učí, jak postupovat. Věřím, že může hodně lidem pomoci.
Já se k ní opakovaně vracím, ale je pro mne trochu složitá.
Moc hezká naučná knížka. Je v ní vše o pěstování, atd ovoce. Super.
Druhá knížka autora, kterou jsem četla. Autorovi nerozumím. Snad zkusím do třetice.
Oddechová četba. O tom, co přináší autorce radost - hlavně chalupa, cestování, procházky v přírodě.
Dobře se čte, ale nic víc.
Citát:
"Děti jsou naše zrcadlo. Co nezdědí, to odkoukají."
Sedm krátkých, jedna delší povídka. O obyčejných věcech, lidech, příhodách, které se stávají.
Hezky se čte, ale to vše.
Četla jsem v říjnu 2008. Podle mých poznámek:
Krásná knížka. Zajíc je zde jako zajíc a ne s lidským rozumem a vlastnostmi.
Hezké, chytré, milé, poučné, pro děti i dospělé.
Báječná knížka.