moudivlacek moudivlacek komentáře u knih

Jak svrhnout vévodu Jak svrhnout vévodu Evie Dunmore

Moc pěkný romantický příběh vévody Sebastiana a sufražetky Annabelle protkaný bojem žen za jejich volební právo a změnu ke svému majetku coby vdaných žen. Je to příběh společnosti v Anglii, kde nikoho nezajímala ani tak láska, jako spíš moc a bohatství. Kdy vdaná žena byla podle zákona "majetkem" svého pána - manžela. I když je Sebastian 1 z nejvlivnějších mužů království a královnin oblíbenec, po setkání s Annabelle se mu najednou otvírá srdce dokořán a touží po citech, které ho mohou zničit. Annabelle cítí k němu totéž, ale ví, že pokračování možného vztahu by zničilo oba dva. Kdo "dostane rozum" a kdo se tentokrát nechá unést láskou? To se dozvíte, když si knihu přečtete. Krásné chvíle s knihou v ruce pro oddech.

24.09.2022 3 z 5

Vražda s nápovědou Vražda s nápovědou Catherine Shepherd

Od začátku víte obecně, kdo může být vrahem, a také tušíte proč. Ale aspoň já jsem až do konce netušila, jaké jméno vrah konkrétně má. Nápovědy sice vedou k možné záchraně dalších obětí, ale rozhodně nejsou snadno k rozlousknutí. Julia rozhodně nemíní sedět na židli šéfa a ujít si účast na vyšetřování, a její asistentka Lenja je ze stejného těsta. Florian a jeho parťák Martin mají plno práce nejen s vyšetřováním, ale i dozorem právě nad touto dvojkou. Příběh o ztrápené dětské duši, která je zničená a poznamenaná navždy, která svého trýznitele bude vždy nenávidět a milovat zároveň.... Tento díl jsem si užila a těším se na další díl.

02.09.2022 4 z 5

Naděje a osud Naděje a osud Ulrike Schweikert

Tato kniha je skvělá. Dlouho jsem se na ni těšila a čtení stálo opravdu za to. Je tu sice spousta jmen, ale skvělý příběh. Je to osud několika lékařů, ošetřovatelů a personálu nemocnice Charité, kdy teprve medicína začínala objevovat dnes již běžné postupy, metody, poznatky a důležitost odbornosti personálu. Poznáte zde léčení cholery, prvních plastik, operaci šedého zákalu a spoustu jiného. A věřte mi, že být tehdy pacientem třeba takové psychiatrie byste opravdu nechtěli. A nechat se operovat za plného vědomí? Tak to nevím, kdo by to dnes dal.... Každopádně smekám dolů před každým, kdo tehdy měl v sobě opravdu touhu léčit a ulevovat nemocným. Knihu vřele doporučuji.

22.08.2022 5 z 5

Vražda bez soucitu Vražda bez soucitu Catherine Shepherd

Julia je přizvána k zavražděné policistce Kim. Florian vraždu vyšetřuje. Smrt Kim je zahalena tajemstvím, jak je postupně odhalována, tak přibývá mrtvých, ale i něco odporného a hnusného. A Julii postupně nepřipadne jen role soudní lékařky, ale je nucena víc než kdy jindy vzpomínat na mrtvého bratra. Florian po boku svého nového parťáka hledají pravdu a důkazy. Křehký vztah Floriana a Julie coby dvou pracovně si blízkých lidí prochází zkouškou.
I přesto, že příběh není "krvavý", je "odporný" něčím jiným, něčím, co budu vždy odsuzovat. Těším se na nejen další díl a vyšetřování Julie a Floriana, ale i jejich vztah.

22.07.2022 4 z 5

Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

Tato kniha je pro mne i po přečtení záhadou, zvláště její konec. Kniha velice rychle na vás "vybalí" základní časovou linku a vy si hned samozřejmě rozdělíte na hrdiny - představitele dobra a zla. A v tu chvíli si autorka řekla, že si trochu "pohraje" s dějem, a já nestačila žasnout. Takže v jednu chvíli jsem přemýšlela, zda čtu o stejných hrdinech jako na počátku příběhu. Najednou nové informace, nové sledy, a vy se začnete ptát, kdo je skutečná oběť, a jestli vůbec existuje. Kdybych nepřečetla poslední kapitolu a doslov, měla bych jasno. Teď? Teď mám spíš jen zmatek. Není to špatné, ale....

16.02.2022 4 z 5

Andělé strážní Andělé strážní Kristina Ohlsson

Fíha! Tak to bylo něco - psychologický román s pořádnou dávkou detektivky. Tentokrát Alexův tým to nemá snadné a jejich první nalezená oběť rozpoutá lavinu událostí. Bohužel ani Fredrika, ani Peder nemusejí řešit pouze pracovní záležitosti, ale je silně zatřeseno i s jejich osobními životy, ani Alex není ušetřen změn v životě, tam to je jiného druhu. Všichni tři tak řeší spoustu věcí najednou, psychicky vytížení, do toho "němá" stará spisovatelka, bojácná ošetřovatelka, vyšinutý bývalý přítel a spoustu dalších a dalších lidí a událostí a lidí. Konec mi naplnil smutkem srdce, ale i tak v koutku duše doufám, že se "mračna rozplynou" a příští díl bude pro hlavní aktéry lepší. Snad.

09.02.2022 5 z 5

Poslední rituál Poslední rituál Yrsa Sigurðardóttir

Velice podařená detektivka, která mě hodně poučila o procesech s čarodějnicemi v Evropě i na Islandu. Právnička Tóra mě velice pobavila - svou všedností, svou rodinou a i nedokonalostí v oboru kriminalistika. Je temperamentní a svá, za to její německý protějšek bývalý kriminalista Matthias naoko se jevící suchar dokáže překvapit.
Je tu kus historie, ale i snaha pochopit lidi zabývající se čarodějnictvím obecně, ale i hamižnost, touha po lásce a snaha se oddělit něčím od davu.
Jsem zvědavá na další díl.

24.11.2021 4 z 5

Našeptávač Našeptávač Alex North

Tak za mě rozhodně palec nahoru. I když zpočátku je možno si myslet, že to bude jen psychologický román o problémovém vztahu otce a jeho synka, pravda je trochu jinde.
Ale tak to vůbec nechce Našeptávač, byť je ve vězení, a pak tajemný novodobý únosce s pokřivenou myslí.....
Po celou dobu jsem si živě představovala citové rozpolcení Toma, bezradnost policie a zároveň její vypětí při práci i bezednou neústupnost a snahu vše vyřešit s kladným výsledkem.
Ale hlavně je tu malý Jake, který je trochu jiný než ostatní, navíc se těžko vyrovnává se smrtí matky, našel si imaginární kamarádku.
Autor je velmi přesvědčivý, a to tak, že jsem knihu přečetla na jeden zátah. Prostě knihu nešlo odložit. Pro mě skvělý psychothriller. Doporučuji.

21.11.2021 5 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Další příběh Davida po přežití své vlastní smrti. Byla jsem zvědavá, zda minulý příběh bude překonán.
David je postupně vlákán do vyšetřování zmizelé rodiny sestry jeho dávné lásky ze SŠ Emily. Rodina zmizela, policie přestala pátrat, žádné stopy. Na to je David zvyklý.
Colm je potížista a momentálně není schopen se smířit se svou současnou situací. Na chvíli se Colm a David rozejdou.
Do poloviny knihy mi to přišlo docela takové táhlé. I když vím, že vyšetřování pohřešovaných není otázka jednoho dne. No i tak. Každopádně, čím víc David odkrývá, tím víc tu vystupuje osob, děj je střídavě v Las Vegas a v Anglii. A rozhodně to začíná sahat do hluboké minulosti.
A samozřejmě je tu plno jmen, plno smrti, David jde dál. Odhalené tajemství mi trochu vyrazilo dech, a člověk si uvědomí, jak jeden prchavý okamžik může změnit jeho osud i blízkých.
Ale konec příběhu, tak to je opravdu pořádný zvrat, zvláště pro Davida, to byla autorova "třešnička na dortu". Fíha!!!
A co bude dál? No určitě brzy sáhnu po dalším díle s Davidem. Snad se tam mihne i Colm.

30.10.2021 4 z 5

Plán Plán Elle Kennedy

Super série! Užila jsem si každý díl. A každý díl mi něco dal - něco krásného, na co ráda budu vzpomínat. A určitě se k této sérii ráda vrátím znovu.
Tuck a Sabrina - hlavní hrdinové tohoto dílu - on hokejista a muž džentlmen a ona studentka práv, která se chce dostat za každou cenu ze svého hrozného prostředí. Ale jeden kratičký okamžik vše změní. A teď se ukáže, kdo jaký je.
Tucka si velice oblíbíte a rozhodně je jeho reakce na těhotenství je fantastická. A i když zmínky o Sabrině v minulých dílech nejsou lichotivé, zde ji velmi brzy budete vnímat jinak. Odhalíte skutečnou Sabrinu.
Tahle partička lidí se mi hluboce zaryla pod kůži a vězte, že jsem ráda, že jsem s nimi mohla prožít "jejich chvilky". Celou sérii s klidným svědomím doporučuji.

26.09.2021 5 z 5

Němá dívka Němá dívka Hans Rosenfeldt (p)

Od prvních řádků až do konce se čtenář nenudí. Vždyť koho by nechala chladným vražda celé rodiny včetně malých chlapců, a později i útěk malé svědkyně? A kdo by se neklepal strachy o malou Nicole, která díky traumatu na místě činu nemluví? Sebastian ví, že není dobrý kriminalista, ale je opravdu skvělý psycholog a rozhodne se to dokázat. Navíc Nicole mu připomíná mrtvou dcerku. Jenže vyšetřování má několik linek a občas slepé stopy. Do toho osobní strasti vyšetřovatelského týmu. Na Vanju jsem měla vztek, co udělala Sebastianovi. A Bill?? Tak ten mě fakt na konci vyděsil.
Každopádně pokračuji sérií dál, musím vědět, kam se to všechno bude ubíhat. Milovníkům dobré detektivky doporučuji.

19.09.2021 5 z 5

Tatérka Tatérka Alison Belsham

Zajímavé prostředí, skvělý příběh, nezvyklé MO vraha, tajemná postava v pozadí, bývalí manželé tateři a do toho jeden velmi ambiciózní a zamilovaný inspektor, který se snaží bojovat podle pravidel, alespoň zpočátku. Tvrdé a drsné politikaření a soupeření kolegů policistů, ale také fanatická zvrácenost jejich protějšků. Neobvyklý důvod vražd si budu pamatovat docela dlouho.
Na knihu jsem narazila zde a jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Autorku si řadím mezi oblíbené a budu se těšit na další díl. Doporučuji.

11.08.2021 5 z 5

Smrtící záře Smrtící záře Stuart MacBride

Detektiv Logan je přemístěn do týmu inspektorky Steelové, do "týmu mamlasů". On tam hodlá být co nejméně. Zároveň však chce dokázat své kvality, aby se mohl vrátit k "pořádné práci". Zatím však vyšetřuje smrt prostitutek a také se připlete k vyšetřování požáru, při kterém umírají lidé. Ve městě se objeví gorily Řezníka Malka. A vše najednou dostává jiný smysl. Gorily Řezníka - Kudla a Kripl dají Loganovi a jeho kolegům pořádně zabrat, navíc se Logan potácí mezi inspektory Inschem a Steelovouo a vnitřním vyšetřováním.
Děj má spád, neustále se něco řeší, žádná hluchá místa, morbidnosti i neštěstí dost, také ale pomoc kolegů a bystré mozky. Jsem zvědavá na další díl.

11.04.2021 4 z 5

Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Tento příběh je o tom, jestli je správné pomstít se někomu za jeho zrůdné skutky, nebo jestli se na ně dá zapomenout, jestli to změní život, jestli je to vůbec život či to vše naopak člověka změní v boj v něco lepšího a spravedlivějšího.
Kim je zde neuvěřitelná a já ji obdivuji i její tým. Každopádně má Kim schopnost se dostat do potíží či přímo do ohrožení svého života. Ale ani tehdy nezapomíná, kým je a co si stanovila jako své životní poslání.
Milovníkům detektivního žánru doporučuji.

08.12.2019 5 z 5

V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

První setkání s tímto autorem a musím říci, že rozhodně nelituji času s touto knížkou. Je to fantastické. Úvod sice trochu pomalejší, ale hned první chvíle vyšetřování čelíme krutým chvilkám jako Munchův tým, kde jsou opravdu skvělí lidé a mozky. Včetně nováčka. Ten zjišťuje, co vše skutečná policejní práce a vyšetřování vražd vlastně obnáší. Samozřejmě smrt malých děvčátek je opravdu prioritou u každé policie, ale přesto se tu krásně spojuje i s vedlejšími dějovými liniemi, které se závěrem spojí v jednu. Logika zde hraje prim a to se mi moc líbí.
Těším se na další díl. Doporučuji.

12.10.2019 5 z 5

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Za mne plný počet hvězdiček. Je to ale opravdu jen pro silné žaludky a nervy. Každopádně kladně hodnotím, že jsem se po celou dobu nenudila. Má to spád, má to napětí, postupné vysvětlování a také matení čtenáře, kdo že je ten Kaštánek. Na konci jsem už brečela naplno, povolila žaludek stažený strachy o životy některých hrdinů. Snaha pochopit činy vraha - no, kdo nebyl v jeho kůži, ho asi nepochopí. A přiznám se, že částečně jsem ho chápala - činy v dětství, tu jeho pomstu už ne.
Pro milovníky pravého thrilleru a skutečného napětí mohu jen doporučit.

21.08.2019 5 z 5

Všemi smysly Všemi smysly Rebecca Yarros

To je.... nádherné čtení.
Příběh mladé studentky VŠ Ember, které na její narozeniny zemře otec vojenský chirurg. Největší rána pro rodinu. Matka se zhroutí neschopna vnímat svět a děti kolem.
Ember navíc drsným způsobem zjistí, co je vlastně její přítel zač. Přestup na VŠ doma a pomoc se sourozenci ji jakžtakž drží nad vodou. Do života jí vstupuje starší spolužák Josh. Ale Ember se bojí..... Bojí se všeho, když má pocit, že díky Joshovi vše nejhorší překonala, dozví se něco, s čím se neumí smířit.
Kniha mi vybavila můj život ve vojenské rodině. Co to obnáší pro členy rodiny. Zde navíc často se potýkají s vysláním na mise.
A jak zazní i v knize zjednodušeně - Život se má žít, nejlépe s láskou, nedovolit strachu a obavám jen přežívat. To je člověk mrtvý zaživa.
Tahle kniha se mi hluboce zaryla do srdce. Doporučuji.

24.11.2024 5 z 5

Znovu od začátku Znovu od začátku Kylie Scott

Jo! Tohle mi bodlo.
Přestože je to romantický příběh, nebylo to "přeslazené". Clem po napadení a uzdravení má amnézii. A jde za svým bývalým přítelem Edem, aby jí pomohl s její minulostí. Jenže Ed má zlomené srdce a rozhodně ji už nechce ve svém životě. Ale když mu poví, co se jí stalo a pak má menší úraz, má potřebu na ni dohlížet.
A také se kolem ní dějí podivné události. Takže Ed ji vezme k sobě na ochranu. Jenže minulost jen tak se nedá zapomenout... A pak je tady kolem někdo, komu se nelíbí, že by se mohli ti dva dát dohromady.
Krásný příběh a popis změny chování člověka s amnézií, strach a obava znovu věřit v lásku a štěstí...
Ale také příběh přátel, kteří stojí při vás, o šanci začít znovu...
I když jsem spoustu věcí uhodla, nebylo to těžké, bylo to poutavé a krásné.

23.09.2024 5 z 5

V utajení V utajení Rebecca Zanetti

Super! Ta se četla úplně sama. Ani bych se nezlobila, kdyby zrovna tohle byl počátek nové série.
Nová speciální jednotka se skládá z lidí, kteří si prošli "svým", a jejich úkol je zjistit, zda členka pochybného kultu z něj opravdu vystoupila, nebo s ním spolupracuje. Její nový soused byl vmanévrován do jednotky, aby se k ní mohl přiblížit. Jenže se stane nečekané....
Oba jsou lidské trosky a přitahují se. Ale jejich minulosti a touha žít je nutí si lhát, aby překonali strach.
Hlava kultu si hrdinku kdysi vybral za svou vyvolenou, a rozhodně na ni nezapomněl a chce ji zpět...
Takže - kdo vyhraje? Kult nebo jednotka a hlavní hrdinové?
Kniha je vlastně o kultech. Jak jsou nebezpečné, fanatické, zneužívání lidí. Prostě - když z kultu, tak jedině nohama napřed. Knihu doporučuji.

31.08.2024 5 z 5

Ozvěna krve Ozvěna krve Isabella Maldonado

Další skvěle se rozbíhající série této autorky.
Detektiv Veranda Cruzová z protidrogové jednotky chce zničit drogový kartel Villalobosů. Teď má na mušce syna hlavy klanu Bartola.
Ani jeden z nich nemíní měnit své plány, ale jeden druhému je postupně mění.
Veranda se dostává dočasně na oddělení vražd. A zde vyšetřuje a blíží se k Bartolu, ale také tu je někdo, kdo ničí vše kolem.
Navíc v minulosti Verandy je mnohem více, i něco o čem netuší.
Skvělý nový tým, zvláště její nový parťák Sam, plno akce, plno zvratů, ukázka hierarchie a moci kartelu a nesnadný boj policie.
Konec otevřený a pro mě jasná známka možnosti dalšího dílu.
Milovníkům napětí doporučuji.

20.08.2024 5 z 5