moudivlacek moudivlacek komentáře u knih

Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Slabý odvárek Keplerovy série s Joonou. Je to styl Agathy Christie.
Nic, nic a najednou na konci trošku akce.
Tento styl mi nevadí, ale tohle mi moc nesedlo.
Příběh rodiny, kdysi vlivné a bohaté s prapodivnými pravidly. A také se spoustou rodinných tajemství. Rodina jen naoko před cizími. Ve svém pravém světle...
Hlavní hrdinka soukromá vyšetřovatelka Julie mi moc k srdci nepřirostla, ale ještě nebylo vše mezi jí a bývalým mužem Sidem, který jí vypomáhá, vysvětleno...

09.10.2024 3 z 5

Otec musí zemřít Otec musí zemřít Sandrone Dazieri

Tak tohle jsem skutečně nečekala!!
Psychologický thriller velmi vysoké úrovně!
Příběhy unesených dětí není nikdy příjemné čtení, ale tohle je o hodně víc!
Inspektorka Colomba toho času mimo službu je povolána nečekaně k brutální vraždě. A na šéfův pokyn se seznámí s podivínem Dantem, kterému se přezdívá "dítě ze sila". A protože Dante v tom vidí více, chce šéf Colomby jejich společné pátrání.
Případ nabírá obřích rozměrů, sahá do daleké minulosti, dotkne se i osudů hrdinů.
Název knihy může navést špatným směrem, ale nenechte se zmást. Byť je Dante svou minulostí poznamenán, a Colomba musí pochopit, že ona má být ta silnější na duchu a on mozkem, musí se naučit si věřit a spolupracovat.
A dokud není konec knihy, čeká vás hodně zvratů.
Náročný ale kvalitní thriller. Jen ta italská jména mi přišla hodně podobná. Knihu rozhodně doporučuji.

27.06.2024 5 z 5

Závěje Závěje Marit Reiersgård

Velmi rychle na počátku jsem pochopila, v čem je "síla" tohoto příběhu. Velice rychle pochopíte, co se asi mohlo stát, ale to pomalé a pozvolné vyprávění hlavních hrdinů trhá srdce na kusy, hlavně rodičů a zejména matek.
Malá holčička vyjde ven, než mamka dovaří večeři, po chvíli je volána zpět a už není. Číst o té čiré zoufalosti a bezmoci zejména matky, je hrozné. Do toho zasáhne i smrt místní malířky.
Hlavní hrdinové vyprávějí a vy najednou zjišťujete, jak málo stačí, aby se člověku změnil život, kolikrát stačí opravdu jeden mizivý okamžik....
Není to krvák, spíš psychologický román s trochou detektivky. Ani jsem nečekala, že se mě to tak dotkne.

20.06.2024 4 z 5

Pověz mi Pověz mi Anne Frasier (p)

Moc jsem se těšila na hlavní hrdiny. Tento začal sice trochu zvolna, každopádně měl co říct.
Pokaždé mě překvapí lidé všeho věku, kteří nejsou schopni žít bez sociálních sítích. Pak je také snadné pochopit, že tito lidé ( někteří) pak nejsou schopni oddělit realitu od fikce. Sledovanost od skutečných činů a jejich následků. Někdy nás překvapí zlým i ti, od kterých čekáme jen nevinnost a naivitu.
Tohle je takové memento pro ti, co zapomínají na skutečný svět kolem.
Také oba hlavní aktéři mají své osobní problémy a ne vždy vše dopadne tak, jak by si sám přál. Jsou to prostě i oni normální obyčejní lidé.

09.06.2024 4 z 5

Vyděšená k smrti Vyděšená k smrti Rachel Amphlett

Slušná detektivka. Sice jsem zprvu měla problém se začíst a navíc velmi brzy známe vraha, tak jsem čekala na nějaké další překvapení.
Zvrtl se únos nebo to byla vražda? Někdy by si člověk měl uvědomit, jak se chovat k druhým, aby se to jednou neobrátilo proti němu.
Setkání s detektivem Kay a jejím týmem a jejími šéfy slibuje další dobrý díl.

21.05.2024 4 z 5

Hon na Cassandru Hon na Cassandru Lisa Kleypas

I když je to klasická červená knihovna, já prostě tuhle sérii miluji. Volně navazuje na sérii Čekanky.
Tohle je prostě záruka romantiky, smíchu, ale i tvrdosti tehdejší společenské morálky, zejména pro ženy. Poslední ze sester Ravenelových, Cassandra, se musí vdát, aby nezůstala starou pannou. Jen by chtěla lásku, trochu žárlí, že se to povedlo jejímu dvojčeti, Phoebe, která se ani nechtěla vdávat.
Železniční magnát Tom je najednou znuděný a vlastně neví proč. Nechtě vyslechne nářek Cassandry s jejím bratrancem Westem, nechce zůstat na ocet. On se na ni podívá a.... A prostě ví, že ji chce. Jenže je znám tím, že neprojevuje city, není šlechtic, její rodina je silně proti tomu.
Ale co udělá chlap, který je zvyklý mít vše, co si zamane?
Vtipné, osvěžující, nenásilné, jednoduché a krásné. Prostě čtení na oddech jako stvořené.

17.05.2024 5 z 5

Řekni něco legračního Řekni něco legračního Penelope Ward

Tato kniha mi dala jedno velké ponaučení. Není umění spadnout na dno, ale pravé umění je dostat se sám ode dna a udržet se od něj co nejdále. Je snadné na někom najít chyby a říct mu, že tohle neměl dělat, ale mnohem těžší a statečnější je říct někomu, že on sám udělal chybu a snaží se ji napravit, a proto chápe chyby druhých.
Kniha mě ze začátku moc nechytla, ale každou stránkou dál jsem pochopila, co mi ten příběh má dát. A i když je to červená knihovna, lidé potřebují věřit v lásku a že vše se dá napravit. Hlavní hrdinové jsou svým způsobem sví, ale více mi byl bližší on. Každopádně jsem si knihu užila.

25.11.2023 3 z 5

Duchové rodiny Folcroftů Duchové rodiny Folcroftů Darcy Coates

Nečekaně slušná duchařina, sice to není na moc velké "bojím, bojím", ale číst se to rozhodně dá. Po autonehodě matky Chris se její děti nečekaně dostávají k prarodičům, které vůbec neznají, do hor na samotu. A samozřejmě je to tu divné, ale prarodiče, hlavně babička, se jim snaží dělat pomyšlení. Ale děti jsou jako "detektor lži", a velice rychle poznají, že není vše tak, jak má být. A do toho se kolem začnou dít divné věci.
Je fakt, že už jsem podobný motiv četla, ale jako skutečnou detektivku bez duchů. V žádném případě se ale nudit nebudete. A jen si tak zas potvrdíte, že když Vám Vaše intuice říká, že něco není v pořádku, poslechněte.
Těším se na další příběh ze série.

05.07.2023 4 z 5

Její poslední výdech Její poslední výdech Robert Dugoni

Dočetla jsem úžasnou knihu. Líbily se mi oba díly.
Název a obálka knihy mnohé napoví, co používá vrah nejraději. Tracy se dostává do čela týmu vyšetřování vraha, ale to jí nepřeje šéf a snaží se jí zničit. Tracy má i tajného pomocníka. Ale nic není jednoduché a někdy to vypadá beznadějně, ale ona to nevzdává.
Autor na konci knihy vzdává holt kriminalistům a policii vůbec, a já se k němu přidávám.

26.06.2023 5 z 5

Porodní bábou proti své vůli Porodní bábou proti své vůli Patricia Harman

Skvělé čtení. Velmi výstižné vylíčení hospodářské krize v Americe, tak hlavních hrdinů, byť těch nejmenších a opět jsem se trochu víc dozvěděla o různých programech americké vlády k potlačení krize. Zdravotní sestřička Becky nejenže se ne vlastní vinou dostane do chudoby, na kterou do té doby není zvyklá, ale stará se o katatonického pacienta - svého bývalého šéfa doktora Bluma, vdovce. Je to těžké, ale ona kráčí stále krůček po krůčku vpřed, i když je to někdy opravdu hodně těžké. Kdo se nikdy nestaral o nemohoucí postavu, může mu to připadat přehnané, ale opak je pravdou.
Postav z prvního dílu je tu dost, proto doporučuji sérii číst postupně. I když třetí díl moc kladných ozev nemá, já se na něj těším.

02.06.2023 4 z 5

Ďábel v přestrojení Ďábel v přestrojení Lisa Kleypas

Miluji sérii Čekanky a miluji i tuhle sérii, která ji skvěle doplňuje. Čekanky jsou již vdané, mají svoji rodinu a jejich děti jim připraví ne jednu těžkou chvíli, ale i radost, jak se umí v životě postavit ke všemu čelem, a jak stejně jako ony, touží po lásce.
Zde je dcera Lillian - Merritt vdova, která se pracovně setká s drsným Skotem Keirem. A od první chvíle zde lítají jiskry, bohužel nejen zamilované. Kdo přečte, pochopí. Každopádně se ukáže, že Keir není jen tak někdo, velice brzy jsem to zjistila, a měla radost, kolik známých hrdinů tu nakonec "vystupuje".
Děj vystihuje asi tento citát z knihy: "Život se dá pochopit, jen když se podíváte za sebe, ale žít se dá, jen když hledíte dopředu."
Dalšímu příběhu bych se rozhodně nebránila.

02.05.2023 5 z 5

Zrádná paměť Zrádná paměť Lisa Gray

Velmi podařená detektivka. Příběh Rue odsouzené k trestu smrti, nyní se blíží čas popravy. A ona se chce najednou ujistit, že je vrah. Její sestra si najme Jess, aby vše prošetřila. A i když jsem měla tušení, jakým směrem se to bude vyvíjet, párkrát mě autorka překvapila. Kniha zcela vystihuje vše podstatné. Otázkou jen je, zda Jess najde pravdu, a hlavně jestli to stihne před popravou. A není to jen tento zločin, který konečně dojde k cíli a ukáže svůj "šuplík" pravdy otevřený.

27.03.2023 4 z 5

Apatykář Apatykář Lucie Hlavinková

Hezký poklidný příběh mladého lékárníka Františka na svém novém působišti, se svým tajemstvím, se svou snahou nechat minulost minulostí. Starší lékárník ho přijme nejen za svého pomocníka, ale i za "člena rodiny". František se seznámí s místními lidmi a snaží se pochytit jejich místní nářečí. Zaujme ho místní nejbohatší rodina pana ředitele, kterou stíhá jedna tragedie za druhou, umírají ji velmi malé děti, či paní stíhá jeden potrat za druhým. Františkovi to nedá spát. A pak je tu také mladá dívka v hostinci, Teresa, do které se zakoukal. Ale František má pocit, že u ní vítězí starší lékárník. František potkává švagra ředitele, studenta psychologie, stávají se kamarády, a vzájemně si chtějí pomoci.
Příběh, který je takovou klidnou jednohubkou, vůbec není špatný, je tu záhada, romantika, popis lidí i místa toho času, skvěle napasované místní nářečí, ale už jsem četla knihy, které mě zaujaly více.

16.12.2022 3 z 5

Rudý šál Rudý šál Nora Roberts

Tuhle knihu jsem si užila s chutí závisláka na této autorce. Nikdy jsem nemusela u ní říci, že mě nějaká její kniha nebavila.
Tady se nejedná o žádný krvák. Fiona přežila únos sériovým vrahem, jako jediná. Nyní o několik let později má svou výcvikovou školu psů a právě se seznámila se svým novým klientem, uměleckým řezbářem, který dostal štěně a to ničí nejen vše kolem, ale i jeho nervy. Správný humor této dvojice je sice místy drsný, ale k nim prostě patří. Odsouzený vrah na doživotí na Fionu nikdy nezapomněl a rozhodl se pomstít.
Kniha je velmi slušnou detektivkou prošpikovanou pořádnou dávkou humoru, ale i ukázky výchovy psů a také ukázky akcí dobrovolné kynologické jednotky. Bavilo mě prostě vše.

01.11.2022 4 z 5

Vražda na hřišti Vražda na hřišti Catherine Shepherd

Moje oblíbená dvojka Jullia a Florian, ona soudní lékařka a on kriminalista. Vždy se řeší závažné vraždy a většinou se Julia dostane svou pomocí kriminalistům do problémů. No problémů, spíš do ohrožení života. A stejným způsobem to má i Juliina asistentka Lenja. Někdo zavraždí ženu a učiní z ní panenku Barbie, nebyly to zrovna vzor ctností, závislačky. Jenže dle Julie a Floriana (a i "normálních" lidí) smrtí se lidi nenapraví, jenže vrah si pravděpodobně myslí opak, a tak nezůstane jen u jediné.
Tato série není krvelačná, funguje tu mozek Julie a Floriana, je to takové "přirozené", žádné přehnané super schopnosti hrdinů, není tu zbytečná omáčka okolo, děj plyne od začátku do konce. A tak doufám, že bude někdy následovat další díl.

02.10.2022 4 z 5

V lesích V lesích Tana French

Kniha mě hodně navnadila námětem, ale asi jsem čekala trochu něco jiného. Ale vůbec ji nezatracuji. Je to velmi dobrý příběh, nesmíte být hrr, trochu přečkat začátek, než se rozjede, není to žádná střílečka ani ukázka krvavých scén. Je to příběh dvojice detektivů Cassie a Roba, kteří se stali nerozlučnou dvojicí a skvělými kamarády. Rob je jediný ze 3 dětí, které se ztratily v lese, jeho jediného našli. On není ani dnes schopen si vzpomenout, co se tehdy s kamarády stalo. Nyní s parťačkou vyšetřují vraždu malé dívky. A začíná mravenčí práce. A autorce se dokonale podařilo vylíčit psychopata v někom, od koho byste to pramálo čekali, no - já alespoň zpočátku určitě. A mění se i vztah ústřední dvojice detektivů. Závěr sice není, jak by si mnohý z nás přál, ale ne vždy se prostě podaří.... Kniha stojí za přečtení. Určitě se pustím i do dalších dílů.

20.09.2022 4 z 5

Jména mrtvých dívek Jména mrtvých dívek Eric Rickstad

Tak tato kniha mi vzala načas vnitřní klid a já se tolik bála o Rachel, dceru Ratha. Ale nejen o ni. Příběh o skutečných násilnících a vrazích a o jejich mrtvých i přeživších obětech. Jen je občas těžké rozeznat, jestli přežít znamená skutečně žít.
Je tu plno příběhů, jeden otřesnější víc jak druhý, každopádně konec jsem tak nějak odhadla. Jen si říkám, kolik lidí ho schvaluje a kolik ne. Ráda bych řekla, že stoprocentně to neschvaluji a každopádně vše se má řešit podle zákonů a oficiálně. Ale naštěstí jsem nikdy nemusela být v kůži přeživší oběti či pozůstalých obětí a hlavně jejích rodičů. Takže dnes jsem moudrá - dokud člověk nezažije takovéto brutální zlo, nemůže soudit druhé.
Upřímně doporučuji číst tuto sérii popořadě. Stojí to za to. Milovníkům detektivek a pořádného napětí doporučuji.

24.02.2022 5 z 5

Maminka neříká pravdu Maminka neříká pravdu Michel Bussi

Šťastná to volba autora i knihy! Na knihu jsem narazila zde a jsem tomu moc ráda.
Jedná se zpočátku o neuvěřitelný příběh, kdy malý Malone tvrdí, že jeho maminka není ta pravá. A jak se dá očekávat, téměř nikdo mu nevěří. Na druhou stranu je tu příběh bandy lupičů, kteří vykrádají exkluzivní obchody a klenotnictví. A policie je zprvu na ně krátká.
Hlavní vyšetřovatelka komisařka Marianne neví, kde jí hlava stojí, a tu se domáhá její pozornosti psycholog a totálně ji vnitřně rozhodí, když jí vypráví Maloneho příběh. A on mu věří. Otázkou je, proč ne jiní. A Maianne zprvu váhá. Sice jsem velice rychle odhalila pravdu o Gutim, ale stejně tak jsem byla nucena neustále měnit názor na jeho rodiče.
Je to příběh dítěte, které chce, aby mu někdo věřil, aby ho někdo miloval a chránil, aby měl svou rodinu. A také příběh člověka, který pro své účely klidně neváhá zneužít i takového bezbranného človíčka.
Závěr je pro mne v něčem trochu překvapivý, přesto jsem s knihou spokojená.

16.01.2022 5 z 5

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Docela podařená duchařina. Nedám plný počet jen proto, že pro mne to bylo napínavé a čtivé až tak téměř v polovině knihy. První jsem se docela nudila, rozhodně se nebála a čekala, kdy co přijde. A je pravda, že teprve, když Adrienne začne pátrat po mrtvých předcích, děj nabere na spádu a ten pak vydrží do konce. Adrienne a její kocour se ukážou, jak skvělá dvojka. A jen oni dokážou rozeznat, jestli duch znamená problém či nikoliv.

21.09.2021 4 z 5

Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Oh! Zde zanechám asi své srdéčko. I když nejsem nejmladší, ráda si přečtu příběh o moderní Popelce. Ella rozhodně není někdo, kdo má iluzi, kdo je a jak na okolí působí, ale ani není bojsa, která se zalekne někoho jen proto, že jí chce ukázat svou moc a postavení. Rozhodně nepadne na zadek před bohatstvím jen proto, že se jí změnil život. Pořád počítá se svou budoucností. A aby to nebylo tak snadné, nemusí bojovat jen s okolím, ale i s novými "nevlastními bratry", se spolužáky a mnoha dalšími.
Vtipné, ale i smutné líčení života bohatých "chudých" Royalů a Elly. Otázkou je, kdo je vlastně bohatý a kdo ten chudý.
Moc se těším na další díl.

28.06.2021 5 z 5