Mr.Fox Mr.Fox komentáře u knih

Německý ovčák Německý ovčák Esther Verhoef Verhallen

02/10 - Druhá z deseti knih o NO, kterou čtu před jeho pořízením. Velice obsáhlá, plná užitečných informací. Rozhodně se k ní v budoucnu vrátím. Toto je přesně publikace, která je lehce pochopitelná, zvládne se přečíst za pár hodin a v člověku něco zanechá. Zájemcům o pořízení NO určitě doporučím.

18.11.2017 4 z 5

Německý ovčák Německý ovčák Diana Van Houten

01/10 - První z deseti knih o NO, kterou čtu před jeho pořízením. Na úvod jsem si ji vybral s ohledem na krátký rozsah. Žel, dalo mi to málo. Kromě pár zajímavostí mě kniha ničím neobohatila. Obsažené informace jsou obecné, necílené na NO. Knihu vnímám jako žánr publikace pro děti a mládež, nikoli pro dospělého vyzrálého člověka, chystajícího se pořídit si toto plemeno. Kladem jsou obsažené fotografie, informační obsah nikoli.

09.11.2017 2 z 5

Hochštapler Hochštapler Rudolf Černý

Zajímavý příběh. Škoda jen, že vnitřní obálka prozradí celý obsah... Zajímalo by mě, zda autor čerpal částečně z vlastní zkušenosti, vyprávění jiné osoby, či je vše naprosto smyšlené. Realističnost zmiňovaných stran, hnutí, představitelů vlády apod. neposoudím. V této části historie se příliš neorientuji. Nicméně mě to bavilo, a to je hlavní. Gajer byl patolízal, který se dokázal prosadit a přežít. Svým způsobem mi byl sympatický, leč na každou svini se vaří voda...

05.11.2017 3 z 5

Image ženy - Poradce úspěšné ženy Image ženy - Poradce úspěšné ženy Mary Spillane

Kniha by jistě potřebovala aktualizovat. Avšak vzhledem k oboru - v tomto případě, co je trendy a v módě nyní, bude za 10 let opět zcela jiné - by se stala za pár let dalším nostalgickým pohledem do historie odívání. Tak jako tak, v knize se našlo stále dosti rad aktuálních a inspirujících. Obsahem je vhodná pro pracující ženy na vyšším hierarchickém žebříčku společnosti, příp. na nižším, které mají chuť platově a kariérně růst, popř. si alespoň udržet svou pracně vydobytou pozici. Kladně hodnotím univerzálnost, rady a tipy se dají aplikovat i v našem českém prostředí za běžných platových podmínek.

22.10.2017 3 z 5

Čtyřicetiletá Čtyřicetiletá Leck Fischer

Velké zklamání. Přečetl jsem pouze do poloviny a dál už jsem nemohl. Neustálý splín hlavní hrdinky, který působí jako autobiografie - napsat jí žena. Děj se do poloviny nikam neposunul, hlavní hrdinka se nevyvinula. A tak ač nemám ve zvyku nedočítat, zde bohužel musím. Jinak souhlasím s komentářem níže, text vyžaduje koncentraci, autor často přeskakuje.

15.10.2017 1 z 5

Beran Beran neznámý - neuveden

"...je vytvořena tak, aby vystihovala co nejkomplexněji všechny rysy vašeho znamení." - ano, a proto na mě sedí tak 10% obsahu knihy. Nečekal jsem stoprocentní přesnost, ale tohle bude obecné pro každého. Což je logické u každého horoskopu. Takže má vůbec smysl ji pročítat?

Zajímavá je snad pouhá část "Beran a partnerství", kterou je ideální nahlas citovat v kolektivu opačného pohlaví a pousmát se % výměře shody mezi znameními a tím, jak je horoskop v této části asi nejpřesnější.

04.10.2017 1 z 5

Weissova navigace sexem Weissova navigace sexem Lucie Ondřichová

Přiznávám, knihu jsem zakoupil na základě názvu a taktéž, po prvotním prolistování, mi přišla přehledná a četba tak dopředu působila lehce stravitelně (nechtěl jsem nic myšlenkově náročného...).

Překvapil mě styl psaní. Skutečně je vedena, jak je již v úvodu avizováno, jako původní rozhovor novinářky se sexuologem. S tím rozdílem, že je promítnut do dvou set stran. Četla se mi jako internetový článek. Rozdělený na 12 kapitol. Těmi jsou: Orgasmus, Monogamie, Partnerství, Dobrovolnost, Transsexualita, Deviace, Zneužívání, Dysfunkce, Komunikace, Preference, Výchova v sexu, Terapie.

Četla se mi dobře. Až překvapivě. Nejde o žádné složitosti. Zaujal mě autorův přehled a nadhled na jednotlivá témata. Nečekejte zacházení do detailů, kapitoly jsou probírány obecně a tématicky okrajově. Vždy však sledují linku názvu a neopakují již zmíněné. Navigaci sexem v doslovném smyslu v ní nenajdete, avšak třeba informace k transsexualitě a deviacím jsou zajímavé. Stojí za povšimnutí, obzvláště v dnešní době, kdy média nevhodně škatulkují x-témat/pojmů a masírují nás tak mylnými a zavádějícími informacemi. Některé kapitoly jsou slabší, nic nepřinášející. Korekce ve druhé polovině knihy hodně slabá. Není divu, že je k dostání v nejmenovaném knižním řetězci za pár korun...

03.10.2017 3 z 5

Potkala jsem psy, útulek a lidi Potkala jsem psy, útulek a lidi Ivana Pavlisková

Hledal jsem na toto téma - psí útulky - více knih, ale překvapivě jsem našel pouze tuto jednu. Ke čtení mě přivedla myšlenka, že si psa z útulku adoptuji. A jelikož čas raději trávím s knihou, než pročítáním x-webových stránek na toto téma, byla to jasná volba. Takže díky za ní!!

Kniha je v podstatě zkráceným přepisem života autorky - přesněji řečeno, po psí stránce. Sledujeme první kontakt se psem v domácím prostředí v mládí autorky, přes trápení a životní cestu s vlastním psem, až po x-letou zkušenost se psy z útulku v místě bydliště autorky. První třetina knihy mě zaujala nejvíce, byla čtivá, popisující vzpomínky na vlastní psy. Zbylé dvě třetiny knihy se už profilují na útulek, místní psy a venčitele/adoptující. Rady pro adoptujícícho - tedy mě samotného - jsem v knize doslovně nenašel. Ale to nevadí, kniha mě obohatila jinak.

Kniha bude potěšením především pro lidi kolem autorky, kteří jsou, či byli se zmíněnými pejsky ve styku. Pro širší veřejnost je to oddychová četba na pár hodin, vedoucí k zamyšlení. Každopádně cením, že si autorka dala práci a knihu sepsala a vydala vlastním nákladem. Průběžné fotografie zmiňovaných psů knihu velmi obohatily. Rád doporučím k četbě, avšak spíše "zasvěceným".

28.09.2017 4 z 5

Vítězství v Africe Vítězství v Africe Ralph Ingersoll

No, snažil jsem se knihou prokousat asi dva týdny - během nichž jsem měl co dělat, abych se alespoň párkrát začetl - a nakonec jsem ji stejně dočetl pouze do poloviny. Nelze říci, že by šlo o odpad, jistá skupina čtenářů bude jistě uspokojena. Já osobně od knihy nečekal nic závratného a v tomto ohledu bylo mé očekávání naplněno, ale abych pravdu řekl, bylo to o něco horší...

Autor v knize skutečně POUZE popisuje, nikoli, že by vyprávěl a čtenáře zaujal. Jediné, co jsem si z poloviny knihy odnesl, bylo laicky rozepsané a snadno pochopitelné rozepsání druhů min, jejich užití a možnosti zneškodnění. Jinak nezáživné a nicneříkající popisování a úvahy autora.

07.01.2017

Posvátná larva Posvátná larva Josef Pecinovský

Méně zajímavé a originální než první kniha, takové "nemastné neslané". Četl jsem pouze ze zvědavosti, jelikož mě závěr první knihy zklamal, ale přesto jsem byl zvědav, jak autor naváže a čím. Těžko říct, zda je dobře, že se děj odklonil jiným směrem či nikoli, nicméně sci-fi není můj šálek kávy a toto pokračování už se jím ubírá až příliš. A důvod ztrácejících se čtvrtí Sanoru je mi nechutný.

Ale abych nebyl jen negativní - čte se dobře, svižně, děj odsýpá, ale další pokračování už raději nečtu. Ačkoliv věřím, že pokud se děj jednotlivých knih prováže, spojí a vyplyne z něj určitá pointa, může být na celou sérii jistě pohlíženo úplně jinak.

Dvě hvězdy (korektura opět selhala, nebo spíš autor?...).

02.11.2016 2 z 5

Angličtina - zlomte své věčné začátečnictví Angličtina - zlomte své věčné začátečnictví David Gruber

Super!! Za mě kniha rozhodně splnila svůj účel - namotivovat čtenáře (začátečníka) ke studiu AJ. Předkládá k tomu poměrně rozumné důvody moderní doby. Učebnici v ní však nehledejte, na pár drobných výjimek je celá v češtině a plní opravdu funkci čistě motivační.

"Starý český člověk přežil, když se neodmítl učit trochu rusky a splynul s davem. Nový český člověk přežije, když se naučí dobře anglicky a bude z davu a z průměru výrazně vyčnívat."

31.12.2015 5 z 5

Marzi 1984-1987 Marzi 1984-1987 Marzena Sowa

Abych pravdu řekl, ke koupi knihy a jejímu přečtení mě nezlákal ani tak její námět (tj. život v Polsku 80.let minulého století za komunismu a železné opony), ale spíše dvousetstránkový komiks za velmi nízkou a přijatelnou cenu v knižním výprodeji.

Kniha má samozřejmě mnoho kladů - tak třeba již ono zmíněné téma. Mnoho lidí mladší generace si stěží v dnešní moderní době, kdy je všeho dostatek (spíše až přebytek), dokáže představit, jak vypadal život ještě před 30-ti lety. Takže jako takové přiblížení oné nelehké doby kniha splnila účel - jednoduchou, komiksovou formou, kdy mladší generaci snáz osloví zajímavé kresby, než slova. Dalším kladem, který je třeba zmínit, je bledost, či mdlost komiksu. Kresby jsou v originále totiž velice barevné, což by ale tak dobře nevystihlo temnou atmosféru tehdejší doby. Na mě osobně tak téma více zapůsobilo. Taktéž jeho vyprávění z pohledu malé Marzi mě citově zasáhlo více. Co bych pak knize vytkl, tak mnoho nic neříkajících jednostránkových kapitol z běžného života. Hold 100% autobiografie...

Sečteno podtrženo, průměrná oddychovka v komiksovém vydání. Neurazí, ani nenadchne.

27.12.2015

Jak efektivně zvládat hádky v každé situaci Jak efektivně zvládat hádky v každé situaci Jonathan Herring

Od knihy jsem původně očekával trošku něco jiného, ale mile mě překvapila. A bylo mi jasné hned po přečtení několika úvodních stran, že se k ní v budoucnu nejednou vrátím. Nejedná se totiž o hádky čistě jako takové, kniha je spíše o umění vést diskuzi. Je zaměřena primárně na komunikaci dvou oponentů a její úskalí. Obsahuje poměrně dost rozebraných témat, která nejsou zbytečně dlouhá a čtenář z nich ihned pochopí, co se danou kapitolou snaží autor říci. Konkrétně k pracovní sféře kniha obsahuje mnoho cenných rad, které mě velice zaujaly.

Mohu jen doporučit.

28.10.2015 5 z 5

Jednej asertivně! Jednej asertivně! Tomáš Novák

Nemohu si pomoct, ale až do konce knihy jsem se nemohl zbavit dojmu, jako by si autor, pan doktor Novák, dělal touto cestou reklamu pro své kurzy asertivity a svou manželskou poradnu.. Možná je to jen mé mylné zdání a autor pouze zbytečně často nevědomě poukazuje na tuto skutečnost. V textu je však příliš mnoho narážek a odkazů na dané kurzy, které jsou tam jednak nadbytečné a zároveň umocňují pocit čtenáře, že o valnou část informací svou absencí v kurzech přichází. Zároveň, zmiňovat v tak útlé brožurce hned několikrát, kolik kurzů, po kolika hodinách a jak často vedu, na mě bylo opravdu silnou kávou a můj dojem v propagaci to jen utvrdilo.

Nicméně, nehledě na tento výše zmíněný fakt musím podotknout, že mi celá kniha téměř nic nepřinesla. Jediná část, ze které jsem se dozvěděl, co jsem celou knihu potřeboval vědět (tedy "jak jednat asertivně"), je v podstatě krátce a výstižně uvedena až na konci knihy, a to na jedné stránce (str.112). Smutná pravda. Škoda času.

17.10.2015

Cesta do hlubin študákova mýtu aneb Poslední zvonění Cesta do hlubin študákova mýtu aneb Poslední zvonění Robert Asprin

Po několika slabších předchozích dílech je tu opět ten starý dobrý Mýtus, který mám rád. Kvalitou bych jej přirovnal k prvním dílům série. R.Asprin v něm spolu s J.L.Nye konečně našli ten správný směr, a já doufám, že se jím budou ubírat i v následujících posledních dvou dílech. Děj byl drobet předvídatelný, ostatně jako vždy, ale odsýpal a velmi mě bavil. Taktéž jsem rád, že v tomto díle dostalo prostor tolik stěžejních postav z dílů předchozích. Perfektní!!

13.08.2015

Pervekce nebo perferze aneb Mýtus při tom nesmí chybět Pervekce nebo perferze aneb Mýtus při tom nesmí chybět Robert Asprin

Ano, je to trochu jiné.. Ale záleží na tom tolik? Hlavně, že naše oblíbená fantasy pokračuje!!

01.07.2015

Don Quijote I (komiks) Don Quijote I (komiks) LLoyd S. Wagner

Přehledně podaná, zkrácená komixová verze slavného Saavedrova díla "Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha". Pobaví i poučí, jak mládež, tak dospělé. Komu se nechce číst obsáhlý 700 stránkový originál (v ČS 2012), nebo se na něj v budoucnu chystá, a rád by se o díle prozatím dozvěděl alespoň základní myšlenku, pak je pro něj toto komixové vydání tou správnou volbou.

Jen pozor, aby vás náhodou komixové "donquijotsvtí" neodradilo od originálu - s tím jej totiž nelze srovnávat!!

28.04.2015

Dny, které změnily svět Dny, které změnily svět Hywel Williams

Tak tohle se moc nepovedlo.. Postrádal jsem klasické knižní zarovnání do bloku (nechápu, koho to napadlo tisknout jinak?!), čeho jsem měl naopak dostatek, byly textové chyby - časování, názvy událostí ad., do očí tak často bijící, které přičítám vině překladatele. Vině autora pak přikládám splašené přeskakování textu a nedodržení chronologické linky jednotlivých kapitol - naprostá nepřehlednost a těžká orientace v textu.

Co se publikace samotné týče, obsahuje 50 světových událostí od roku 480 př.n.l. až po 11. září 2001. Ale to je asi tak vše, co je na této knize zajímavé.. Výběr historických událostí je postaven zejména na válečných konfliktech a atentátech, doprovázených technickým pokrokem a vědeckými poznatky. "Den" je zde pouze záchytným bodem, od kterého se autor dále odrazí a začne popisovat události několika let i desetiletí. Nového není téměř nic, spíše opakování x-krát naservírovaných faktů, doplněných o příliš mnoho datovaných informací.

Zkazilo se toho mnoho, 200 protrpěných stran, které teprve ke konci knihy začaly být svým obsahem a aktuálností trochu zajímavé.

20.03.2015

Vzpomínky z protektorátu Vzpomínky z protektorátu Lubomír Popelínský

Rozsahem sice krátká, ale zato velmi čtivá kniha, zobrazující osud jedné Moravské vesnice a jejích obyvatel v předválečném a válečném období. Kniha je určena především dětem a dospívající mládeži (jak sám autor v knize uvádí) a provází nás jí mladý chlapec Ládík. Sledujeme jeho poklidná, dětsky bezstarostná předválečná léta, povinnou školní docházku a později během války i útrapy gymnazijního života. Především však temnou dobu Protektorátu a 2. světové války.

Kniha rozhodně dokáže čtenáře upoutat. Přestože je zamýšlena mladší generaci, na své si v ní přijde každý. Doplněna o dostatek dobových fotografií, důležitých datovaných událostí a osobností tehdejší doby. Příjemné je i rozepsání jednotlivých pojmů přímo v textu (Hitlerjugend, Gestapo ad.) čímž je i mladšímu čtenáři okamžitě přístupná. Mohu jen doporučit.

08.03.2015 5 z 5

Strakonický dudák aneb Hody divých žen / Naši furianti / Maryša Strakonický dudák aneb Hody divých žen / Naši furianti / Maryša Josef Kajetán Tyl

Kniha obsahující tři divadelní hry českých dramatiků, z nichž každá stojí za přečtení. Zejména Naši furianti a Maryša, jež jsou realistickým obrazem české vesnice 19. století. Strakonický Dudák J.K.Tyla představuje dramatickou báchorku (tj. pohádková hra se zpěvy), kde se snaží autor poukázat na mámivou moc peněz a sílu přátelství, lásky a rodné země. Naši Furianti od L.Stroupežnického představují veselohru, odehrávající se v jihočeské vesnici, kde autor poukazuje na rozhodující moc majetku, která v 19. století hrála na vesnici důležitou roli. Ve stejném duchu je zobrazována i moravská vesnice ve hře Maryša od bratří Mrštíků. V těchto dvou divadelních hrách poukazují autoři na nešťastnou lásku, jež byla často nenaplněna právě z důvodu majetkových rozdílů. Na konci každé hry je uveden obsáhlý doslov, který uvádí spoustu zajímavostí z počátků uvedení hry na divadelní scénu.

Menší nastínění obsahu:
kniha obsahuje tři divadelní hry českých dramatiků - Strakonický dudák aneb Hody divých žen; Naši Furianti a Maryša.

STRAKONICKÝ DUDÁK ANEB HODY DIVÝCH ŽEN - Švanda Dudák se vydává vyhrávat do světa s očarovanými dudy, aby si vydělal peníze na svatbu s milovanou Dorotku. Ve světě však natrefí na podvodníka Vocilku a je uvězněn v místním království. Naštěstí mu je v patách Dorotka s přítelem Kalafunou.

NAŠI FURIANTI - osobní spor dvou zámožných sedláků a potřeba zvolit ponocného vede na moravské vesnici až k rozvrácení chystané svatby jejich dětí. Patovou situaci nakonec zachraňuje až přítel jednoho z ponocných.

MARYŠA - dcera bohatého sedláka je nucena do sňatku s mlynářem Vávrou. O něm je všeobecně známo, že svou předešlou ženu utýral k smrti. Navíc je Maryša zamilovaná do rekruta Francka. Vše končí tragickou smrtí.

01.08.2014 5 z 5