myryjam komentáře u knih
Asi nejsem cílovka. Kniha začínala slibně, prvních 200 stránek mě bavilo hodně, kolem stránky 400 jsem knihu chtěla odložit, pak se to střídalo a ke konci jsem přeskakovala. Neskutečně dloiuhé jako dokumenty pro mě zcela nečtivým jazykem. Příliš polepšených hříšníků, příliš náhodných příbuzenských vztahů ( skvrna velikosti mexického dolaru :), fikce a skutečnost promíchané tak, že se v tom člověk nevyzná (dozví se to na konci v doslovu). Změněná jména historických postav - tím, že vyměním křestní jmého? Co ale nebylo pro mě - kniha o víře, ve které chybí pokora. V podstatě žádná postava mi nebyla sympatická.
Kniha dala autorce jistě hodně práce, Žítkovské bohyně jsem přečetla i koupila jako audioknihu, k této se ale již nevrátím.
Opět přibyla autorka, která píše pro mě. Románová kronika přináší osudy lidí, které jsou zajímavé. Neméně zajímavé jsou i osudy místa, dozvěděla jsem se opět něco z utajované historie. Velmi oceňuji u autorky studium doby a pramenů před napsáním knihy.
Jak už tady psali mnozí přede mnou, knížka drsným popisem koncentračního tábora není pro každého. Musím přiznat, že jsem se z ní musela vzpamatovávat dost dlouho. Pro mě byla ještě zajímavá další věc, a to psychologie esesáků, která byla velmi dobře popsaná a stejně zrůdná jako jejich činy a jak zpětně jejich činy dál deformovaly jejich duši.
Na rozdíl od některých komentářů, je to kniha, ke které se určitě již nevrátím.
Wau, co napsat? Tenhle příběh mě dostal. Knížku jsem přečetla na jeden zátah, něco tak skvěle, citlivě napsaného jsem dlouho nečetla. Je to knížka o naději, plná člověčenství. Ještě jednou wau.
Koupila jsem si knihu od autorky, jejíž knihy se mi líbily. Tak jako jiní čekala jsem psychothriler, ale bylo to psychodrama, jak zde jiní psali. Pro mě to ale nebylo zklamání, právě naopak. Od knihy jsem se nedokázala odtrhnout. Autorka ukázala, že je PANÍ spisovatelka. Kniha ukazuje, že dokáže popsat a pochopit sílu lidské duše. Dokonce bych řekla, že je to její nejlepší kniha, i když má nízké ohodnocení. Není to ale pro ty, kteří chtějí klasické schéma - thrileru. O to víc je opravdová.
Zezačåtku mě kniha nezaujala, ale pak mne vtahla a nepustila. Tentokráte opět správná dávka moudrosti a lidství opepřena skvēlým severským humorem.
Už se těším na další, aristokratka mě prostě baví, autor má přesně můj humor
Tahle "dokonalost" je téměř dokonalá. Autorka zde dosáhla napětí a brutality náznaky a ne jen popisy. Líbí se mi i lidský rozměr všech detektivů, který je ale také jen v náznacích a nepřeválcuje hlavní příběh. Jojo, moc dobrá knížka.
Tahle knížka byla temná od počátku do konce, absence zcela kladného hrdiny, kterému by člověk držel palce. Ale zcela jiné než předešlé knihy, stejně dobré. Je vidět, že autorka má stále co nabídnout.
Vzhledem k tomu, že jde o velmi mladou autorku, dávám jen o jednu hvězdu méně. Autorka má velký talent, ráda si v budoucnu přečtu její další knížky. Ale - příběh, i když měl velký potenciál, po mně sklouzl. Byla jsem napnutá, ale nezasáhl mě citově. Osobní osudy hrdinů byly, no spíš nebyly dobré ( i když měly podtrhnout děj). Omlouvám se autorce, ale místy na mě knížka působila jako výborně napsaná slohovka.
Takže - můj závěr: odpočinková knížka od velmi nadané mladé autorky, která na sobě musí ještě zapracovat, abych tady mohla napsat wau :)
Na rozdíl od jiných se mi tento díl líbil moc, právě proto, že tam nebyly potoky krve, bylo to celé takové klidnější, pro mě stejně čtivé jako předešlé díly série.
Úžasná knížka o dětech, možná i víc pro dospělé. Autorka úžasně chápe dětskou duši. Myslím, že její knihy o dětech jsou lepší než ty o dospělých. Knížku jsem měla jako audio a musím přiznat, že jsem několikrát byla úplně naměkko. Knížku bych dala jako povinnou četbu nejen rodičům, ale i všem učitelům, prostě všem dospělým. Přiblíží dětské vnímání a dětský svět lépe než hora psychologických příruček.
Spojler. Možná je to tak vysokým hodnocením této knihy, že budu možná víc kritická, než bych byla normálně. Kniha je průměr - podle současné módy - židovská tématika, milostný trojúhelník, hrůznosti Osvětimi - vysoké hodnocení zaručeno.
Kniha byla spíš popisem děje, ne vypravováním. Škoda, že autorka promarnila možnost hlubšího propracování psychologie postav. Vadí mi historicky neuvěřitelné situace - návrat Tomášových v pohodě domů, když se zjistilo, že ukrývají Židy na útěku, trest za útěk, že nebudou dostávat balíčky (jsme již v druhé části války po smrti Heydricha), půl války se veselé scházení syna z rodiny Němce s Židovkou ... No a na ten podle některých hodnocení překvapivý konec čekám stále.
Knihu nezatracuji, ale opravdu podle mě průměr.
(SPOILER) Já tedy touto detektivkou nadšená nejsem. Tak jak tady kdosi psal, stejná jako televizní detektivky, které jdou na všech programech. Narozdíl od zdejších názorů, málo uvěřitelná. SPOILER
Opravdu u naší policie trojnásobnou vraždu mohou vyšetřovat 2 mladý holky? Mimochodem Laura by neprošla psychotesty.
Linka Laura - Adam - nepovedená červená knihovna.
Opravdu mají policisté služební auta, aby měli jak jezdit domů?
Dostaly mě i gastrokoutky - policistky, které se cpou fastfoody, kritizují jídelníček obtloustlé sousedky. Nabízené sladkosti jsou buď odporné nebo úžasné, podle toho, jestli to podává sympatická osoba.
No a v paměti mi uvízla jedna úžasná věta z knihy - měla na sobě slušivé béžové tepláky - to jsem se smála nahlas.
Takže suma sumárum, velmi průměrná detektivka psaná stylem slohovek střední školy.
Autorka asi nečetla Škvoreckého Hříchy pro pátera Knoxe.
Bohužel ve mě nevzbuzovala emoce, které vzbuzovat měla. Hvězdičky dávám, že jsem doposlouchala (audio) do konce.
Váhala jsem mezi 3 a 4 hvězdami. Podle mě byl první díl mnohem lepší, u tohoto mi trochu vadila jistá schematičnost a někdy bohužel i nelogičnost. Padesátá léta byla jistě tvrdá, krutá, ale lidé i této době žili, nebyli černobílí, stejně jako nebyl černobílý jejich život. Prostě mně připadá, že autor je příliš mladý, nemá takzvaně odžito a také, že s knihou dost spěchal a není dotažená ani po literární stránce.
Wau, knížku jsem přečetla jedním dechem, další autorka, která dokáže na komunisty zatajovaných dějinách vystavět příběh. Oceňuji, že její hrdinové nejsou černobílí. Knihu doporučuji.
(SPOILER) Nebylo to špatné, ale nebylo to wau. Příběh nebyl úplně propracovaný, některé věci mi na něm vadily. Nedokázala jsem hlavní hrdinku litovat - spojler - to že si myslela, že střílí na Rusáka, z ní neudělalo hrdinku, chyběla mi třeba i trocha lítosti nad tím, co udělala. V knížce nic nejde do hloubky, když srovnám s Morštajnovou, Ledeckou, Chalupovou - chybí mi větší záběr do historie - historický rámec - revoluce - odsun ruských vojáků - mi připadá, že je dán do knížky prvoplánově, že je to dnes moderní psát knihy z nedávné historie.
Po knížce jsem sáhla znovu po třiceti letech. A znovu bomba. Znovu jsem pochopila proč je Milan Kundera tak oceňovaný spisovatel. Možná pro dnešní generaci trochu těžší na pochopení, určitě bych tuto knihu nedávala maturantům jako povinnou, pro ně bych vybrala nejdříve směšné lásky. Jinak znovu opakuji úžasná knížka, i když mi při ní mrazí, možná teď víc než tehdy.
Bohužel se musím přidat k těm, kteří v této knize vidí průměr. Je to takové staromilské povídání o životě jedné babičky. Píšu povídání, protože to je popis děje, nikoli vypravování, nejsou tam žádné zápletky, které by mě nutili poslouchat dál a dál. Knížku jsem měla jako audio a několikrát jsem ji nevypla a pak jsem zjistila, že jsem o kapitolku dál. U této knihy jsem ale neměla potřebu hledat, kde jsem poslech skončila, a poslouchala jsem dál, kde mi to naskočilo. Co mi vadilo ale nejvíc - neumělé pokusy o erotiku - o semenných kanálcích s životodárnou terkutinou opravdu nepotřebuji číst. Přes to, co jsem napsala, kniha si jistě čtenáře najde, je to takové odpočinutí, zavzpomínání.
Opět hezká audiokniha namluvená Martinem Myšičkou a Janou Plodkovou, poslouchaná před olympiádou v Pekingu, takže i aktuální. Líbí se mi i zabroušení do historie, tentokráte ne Číny. Tenhle díl je trochu víc o vztahu, méně sexu (což mi vyhovuje). Takže spokojenost. Jen konec trochu moc rychlý. Malé povzdechnutí nakonec - další díly nejsou v audioverzi zatím ? Martine, Jano:) šup šup. Nejsem si totiž jistá, jestli mě tahle série osloví i ve verzi psané (mám to trochu rozdělené). A chci vědět, jak to s Liem a Margaret dopadne :)