n.ezn.amy n.ezn.amy komentáře u knih

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Říká se, že s traumaty z dětství by se člověk měl vyrovnat do čtyřiceti let. Příběh jedné rodiny, její historie, tajemství a velká traumata, která je provázela celý život. Každý z nich si nese v sobě nějakou svojí bolest, nenaplněné touhy či otázky, na které nikdo nechce odpovědět. Knihy Hany Marie Kornerové mám moc rád ač obě její knihy, které jsem četl jsou hodně smutné a tak trochu depresivní, přesto nádherně napsané.

05.06.2023 5 z 5

Jak mluvit a působit na druhé při obchodním jednání Jak mluvit a působit na druhé při obchodním jednání Dale Carnegie

Pokud se chcete naučit správně komunikovat s protějškem a hlavně v různých obchodních jednáních, tak tato kniha je na to ideální. Jednoduchým a srozumitelným způsobem vás naučí jak to.

02.06.2023 4 z 5

Rain Man Rain Man Leonore Fleischer

Když Charlie po smrti otce zjistí, že má bratra, rozhodne se ho ze ziskuchtivých důvodů unést z ústavu pro choromyslné. Avšak při společné cestě Amerikou se mění charakter Charlieho a přehodnocuje vztah ke svému mentálně zaostalému bratrovi. Osobně moc nemusím knihy, které jsou napsány podle filmu, ale tenhle film mám strašně rád, takže této knize jsem neodolal.

29.05.2023 4 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

(SPOILER) Po dokončení vysoké škole si Igor přivydělává jak může, neboť nemůže sehnat práci ve svém oboru. Při vyklízení bývalé psychiatrické kliniky narazí na starý sejf, ve kterém najde staré dokumenty a nahrávky ze zkoumání pacienta z konce třicátých let a příběh ho zaujme natolik, že se rozhodne prozkoumat záhadu jeho psychického onemocnění a to ztrátu v pohoří Tribeč a jeho podivuhodné výpovědi. Ovšem není občas radno si zahrávat s osudem a navíc do toho zatahovat své blízké. Za mě úžasný mysteriózní horor, který má fantastickou atmosféru a napětí. Nápad prolínání černých děr či trhlin v čase mi přišel naprosto skvělý. Absolutně jsem nečekal, že mě kniha takto pohltí a hlavně konec se přečte naprosto jedním dechem

Lidé věří, že zázrak je něco příjemného. Jistě, někdy ti zázrak může hrát do karet. Ale bez ohledu na to, jestli to pomůže, nebo uškodí, tě skutečný zázrak - myslím nezpochybnitelný zázrak, něco mimo sféry myslitelného, pokaždé roztrhá na kusy.

26.05.2023 5 z 5

Anglické listí aneb Coolturní šok Anglické listí aneb Coolturní šok Alena Damijo

Autorka popisuje své začátky v Londýně nejdříve jako aupair a postupně přes svatbu a narození dětí ke kariéře učitelky v mateřské škole. Čtenář se dozví něco ze soukromí anglických rodin, jejich fungování, tradic a také o životě v Londýně z pohledu toho, kdo tam žije. Kniha je napsána opravdu vtipně a její humor mě baví. V některých částech bych autorce oponoval z vlastní zkušenosti a to, že např. děti nepustí do pubu ani na colu. Ale to je jen detail. Anglii mám strašně rád a tuhle knihu jsem si užil.

24.05.2023 4 z 5

The best horror - povídky. IV The best horror - povídky. IV * antologie

Hororová sbírka povídek, která mě nalákala hlavně na díla mých oblíbených spisovatelů Stephena Kinga, Cliva Barkera a Roberta Blocha. Nemůžu říct, že bych byl vyloženě zklamaný, ale některé povídky mě zas až tolik nebavily. Kingova upírská tématika mě ovšem baví vždy a to samé povídky Roberta Blocha, které mám moc rád. Celkově bych o knize řekl lepší průměr.

22.05.2023 4 z 5

Němý Bobeš aneb Český Tarzan Němý Bobeš aneb Český Tarzan Zdeněk Svěrák

Další z naprosto geniálních her divadla Járy Cimrmana. Hajný Mikovec vychovává němého syna a jeho manželku již nikdo neviděl sedmnáct let a tak se farář s lékařem rozhodnout přijít záhadě na kloub a dozvědět se tajemství starého hajného. Miluju suchý český humor a právě na tom jsou postaveny všechny hry Járy Cimrmana. Je úžasné jak hlášky i z této hry ve společnosti zlidověly.

LÉKAŘ: Tak safra, chlapče, takový statný jonák, skály by to mohlo lámat. Jak
to, že ještě nejsi očkován?
HAJNÝ: Nic vám neřekne, je němý. Vychovaly ho srny.

HOSTINSKÝ: Poslyšte, pánové, nic mi do toho není, ale pročpak si ten chlapec nesedne?
LÉKAŘ: Je to neposeda.

18.05.2023 5 z 5

Gérárd Philipe Gérárd Philipe Paul Giannoli

Krátká knížka Paula Giannoliho, který vzpomíná na svého přítele, na Juliana Sorela, na Fanfána Tulipána na skvělého herce s podmaňujícím úsměvem, který v každém filmu dokázal ze své postavy udělat tu nezapomenutelnou. Jsou to vzpomínky na člověka, které ovšem neprozradí nic z jeho soukromí, ovšem potěší jeho fanoušky.

16.05.2023 5 z 5

Balada o žaláři v Readingu Balada o žaláři v Readingu Oscar Wilde

Balada o osudu a trestu vojáka, který zavraždil svou milou dívku. Hodně smutné a depresivní dílo, kdy Oscar Wilde čerpal ze svého života ve vězení ...

Nikdy jsem ještě neviděl
tak roztoužený žal
v pohledu na pruh blankytu,
co se nám nebem stal,
kde rozevláté beránky
míjely v širou dál.

13.05.2023 5 z 5

Blaník Blaník Zdeněk Svěrák

Další z fantastických her z pera českého génia Járy Cimrmana, který se odehrává v revolučním roce 1848, kdy pražské povstání je potlačeno Windischgrätzovým vojskem a v bájné hoře Blaník probíhá debata zda už je načase vyjet na pomoc Praze, ovšem čeká se na rozkaz od vrchního velitele Sv. Václava, což je zásadní problém, neboť ..... Já prostě miluju humor pánů z divadla Járy Cimrmana a tuhle hru jakbysmet. Neotřelý a inteligentní humor jako ve všech jeho hrách nesmí pochopitelně chybět.

Já ležím v knihách. Ale to ještě jde. Horší to mají Slováci.
Oni jsou tu také bratři Slováci?
Tady ne. Mají svou horu. Sitno. Ti mají pohotovost, pane! S jednou nohou ve třmeni, s hlavou takhle dozadu otočenou k veliteli, aby bylipřipraveni, až řekne: Teraz!
To je sice nepohodlné, ale je tu psáno, že vojsko trpezlivo čaká v pivnici. To zas nemají tak špatné. V pivnici.
Ale pivnice, pánové, to není hostinec. To znamená slovensky obyčejný sklep.
Aha. Tak to jsou na tom hůř než my.

11.05.2023 5 z 5

Poselství Tarotu Poselství Tarotu Renata Herber

Moc hezky udělaná kniha i pro úplné začátečníky, kteří chtějí začít s tarotem. Na začátku nechybí základní informace právě pro ně jak vykládat a jak číst tarotové karty. Ty jako takové mají moc hezké ilustrace. Takže koho zajímá budoucnost a věří kartám, tak tato kniha je pro něj ideální

09.05.2023 5 z 5

Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

První moje myšlenky po dočtení ..... totální úlet ..... Když je major Kuffenbach požádán, aby znovu svolal svoje komando a přijmul jeden úkol, ihned odmítne, ale pod psychickým nátlakem svého kamaráda Ostranskiho podlehne a vyrazí do akce. Ovšem probuzení v pekle ani jeden z celého pětičlenného komanda nečekal. Avšak skončit v pekelném koncentráku jako otrok nebo se nechat rozemlít do silnice či do budovy, to se asi jednomu z nich nechce a tak povstanou a jdou udělat to co jim jde nejlépe a to bojovat v předem prohraném boji. Ale komu v pekle věřit? Kdo je spojenec a kdo zrádce? Blixt, Alice či Karen či ani jeden z nich. Stejně nakonec se musí spolehnout jen a pouze na sebe. Tak tuhle knihu jsem si na doporučení opravdu s chutí přečetl, dokonale popsané peklo, člověk bez bujné fantazie by to asi nedokázal takto skvěle napsat. A když k tomu připočtete výborný humor, tak parádní knížka je tady

Po pravdě řečeno vypadá spíš jako pěknej hajzl. Ale pořád je to lepší, než kdyby měl Blixt po boku dvacet Karen Vanderbergerových. Nedokáže tomu uvěřit. Něco zamumlá. Dvě slova: "Díky bože."
Muž řekne slova dokonce tři.
"Naval to DVD."
Má rozsáhlejší slovní zásobu.
Zřejmě nějaký intelektuál.

07.05.2023 5 z 5

Tajná ložnice Tajná ložnice Robert Lawrence Stine

Když se Lea Carsonová nastěhuje s rodiči do domu, který koupili, najde na podkroví zavřené dveře odkud slyší podivné zvuky. Otevře ty dveře někdy a dozví se co se tam tehdy stalo anebo opatrnost bude silnější?Tak tohle je tak trochu nostalgie na tuto edici, která zde začala vycházet počátkem devadesátých let. Za mě spíše než klasický horor je to příběh pro mládež s nádechem tajemna.

07.05.2023 3 z 5

Pošetilost doktora vinnetouologie Pošetilost doktora vinnetouologie Martin Fahrner

Příběh tří kamarádů z vysoké školy, jejich životní cesty a osudy, od počátku studia až do dospělého věku, krásně reálně popsaný život v Ústí nad Labem koncem osmdesátých let, kdy přímo cítíte smogovou mlhu, která tam často ležela. Tahle kniha se čte sama a zůstane po ní hořkosladký nostalogický pocit. Toto je moje druhá kniha od Martina Fahrnera a opět se mi moc líbila.

04.05.2023 5 z 5

Beroun na křižovatkách cest Beroun na křižovatkách cest Otomar Dvořák

Kniha pojednávající o městu Berounu, jeho historii, budovách, náměstích, sochách, ale i o okolí Berouna, přírodě, tvrzích či hradech. Kdo by rád poznal toto hezké středočeské městečko a co se dá vše zajímavého v okolí vidět a poznat, tak tato kniha je přesně pro něj. Doplněna krásnými fotografiemi a popisky.

Marie Holečková v úvodním slovu to vystihla naprosto přesně ....

Cesty máme v krvi, neboť pocházíme z poutníků - co kdy žilo na zemi, putovalo a my nejsme jiní .....Tak ať nás ty naše křižovatky vedou dál správným směrem .....

01.05.2023 5 z 5

Odvážná Chanur Odvážná Chanur Carolyn Janice Cherryh

Druhý díl této pentalogie, Pyanfaré si není jistá, zda ještě někdy potká Tullyho, díky kterému již na vesmírné stanici není klid a různé klany se obratili proti klanu Chanurům. Ovšem nečekaně se opět zjeví Tully a přijde se zvláštní nabídkou. C.J.Cherryh má tento příběh postavený na politikaření či intrikách než na klasické akci. Kniha se čte dobře a je škoda, že zde vyšly pouze dva díly z této pentalogie.

27.04.2023 4 z 5

Nepůvodní druhy Nepůvodní druhy Tomáš Tománek

Třetí básnická sbírky lyrické poezie tohoto talentovaného básníka. Ty to básně je nutno číst pomalu a zamýšlet se nad nimi a pak poznáte jejich význam a hloubku.

24.04.2023 5 z 5

Steiner aneb Co jsme dělali Steiner aneb Co jsme dělali Martin Fahrner

Příjemně nostalgická kniha vzpomínek na babičku, která tolik milovala dědečka a vždy trpělivě čekala, na maminku, ke které se mohl vracet, na tatínka slavného fotbalistu, který vždy musel hrát s číslem 7 a i v životě pouze za dobré mužstvo a pokaždé podle pravidel, na opravdové přátelství, na ztracené lásky, prostě vzpomínky na prožitý život plný radostí i strastí. Děkuji Snoopi za tip na tuto knihu, protože jinak by mě minula a byla by to velká škoda. V dnešní uspěchané době je tento příběh tak krásně sentimentální, laskavý, občas smutný, ale i hořký, stejně jako je život sám. A každý hraje na svém hřišti života a je jen na něm, jaký zápas odehraje.

Na drkotání zubů zapomeneš, na rány, na to zapomeneš, ale na krásu? Na lásku? Na štěstí? A žít, už jenom moci žít je štěstí, veliké štěstí, i když je kolem i v nás samotných spousta smutných věcí. Uvidíme se ještě Lucie?

21.04.2023 5 z 5

Kulička Kulička Guy de Maupassant

V době francouzsko-pruské války prchá z okupovaného města Rouenu dostavníkem dvě ctihodné manželské dvojice, dvě jeptišky, politik Corduet a prostitutka Kulička. Při příjezdu do jedné ze vsí je jim zakázáno pruským důstojníkem odcestovat dokud mu nebude Kulička povůli. Ta odmítne hlavně z vlastenectví, neboť je přesvědčením bonapartistka, ovšem ostatní jí přesvědčují, aby mu vyhověla. Příběh o morálce , odvaze a pokrytectví a že důležitější než ctihodnost či zbožnost, je lidský charakter.

18.04.2023 5 z 5

Slovácko sa súdí aj nesúdí Slovácko sa súdí aj nesúdí Zdeněk Galuška

Tuto knihu nejde nemilovat. Jde o soubor povídek z dvou předchozích knih. Vtipné příběhy místních lidiček ze Slovácka, jejich starosti i slasti života, které svým osobitým humorem vyprávjajú strýček Pagáč. Na nářečí si rychle zvyknete a budete se jen náramně bavit.

14.04.2023 5 z 5