Nelly komentáře u knih
Na začátku knihy jsem cítila dost zmatení (prostě velká prodleva od čtení prvního dílu), ale pak už se to pomalu rozjelo nekonečnou stepí emocí a vášní. Ano, velká část knihy postrádá nějaké ty zvraty a nabušený děj. I tak to ale budete hltat. A konec? Přišla jsem kvůli němu i pozdě do práce, protože to je prostě jedna velká jízda a velké odhalení. Doufám, že další díl zde bude dříve než za rok. A tuším už i nějaké to propojení se sérií Z krve a popela (ještě nám to ten čtenářský mozeček pěkně zamotá).
Stále stejně dobré jako první díl - nové podněty, reálie a postavy. Uvidíme, co přinesou další díly, snad autorce nedojde dech. P.S. Hlavní záhada stále zcela nevyjasněna - jsem na rozuzlení zvědavá.
Poněkud slabší detektivní příběh (podobný námět už jsem četla nebo viděla). Na mne málo zamotané, málo úderné a málo překvapující. Prostě nemastné, neslané.
Asi zatím nejlepší díl - napínavé, zamotané, ale i smutné. Na této sérii mám ráda, že se vždy případy propojí s rodinou hlavní vyšetřovatelky.
Tak to byl docela fičák - trochu jsem nad knihou váhala, ale nezklamala - spíše naopak - zajímavý dystopický svět, kde se prolíná magie s normálním, naším světem (i když to není první kniha, kde se tak děje), originální prostředí vězení - docela drsné čtení. Ani mi nevadilo to erotické dusno - chápu, že je to způsobeno jistou magií, kterou hlavní postavy svým způsobem obdržely (zatím není podrobně upřesněno, jak) zatím neovládají. Bohužel musím strhnout jednu hvězdu za velkou nelogičnost v ději, která se ukáže na konci knihy - možná to autorka ještě nějak objasní v dalším díle, uvidíme, ale docela mě to naštvalo.
Kvůli Čtenářské výzvě jsem se opět vrátila k Erice (četla jsem jen první dva díly) - pořád je to celkem čtivé, ale poměrně průměrné. Poslední kapitola by mohla být brána i jako uzavření série, ale zřejmě tomu tak nebude... Možná se v budoucnu k této sérii ještě obrátím.
Jsou to pro mne slabší čtyři hvězdičky, tak tři a půl, vzhledem k tomu, že první díl se mi díky detektivní lince líbil víc. Tady už zhruba víte, o co jde, co je v plánu, ale i tak vás pár věcí překvapí. Ale jinak je to hodně temná kniha, prostě z návštěvy pekla na vás musí něco špinavého ulpět, a určitě pro zkušenějšího čtenáře. Také bych doporučila číst co nejdříve po prvním dílu.
Velmi zajímavé myšlenky, o jejichž pravdivosti se lze jednoduše přesvědčit (pokusy s krystaly). V mnohém s autorem souzním, i když moje cesta je trošku jiná, ale cíl máme stejný,
Klasický Deaver - zamotávat, mlžit a překvapovat. Osobně mě trochu nudily pasáže o zámcích, ale pro jiného čtenáře to může být zajímavé.
Nebyla to kniha úplně podle mého gusta - myšlenkové pochody a výlevy některých postav mi byly proti srsti. Ale příběh se docela rozvíjel, takže přečíst se to dalo. Příště méně vulgarismů, to mi k romantice nesedí...
Napínavé, strhující - a vůbec nevadilo, že jsem první díl četla před sedmi lety - po pár kapitolách naskočíte do jedoucího vlaku a řítíte se příběhem do finále. Velmi oceňuji nastínění morálních dilemat společnosti i jednotlivců - Shusterman prostě toto umí, a proto se moc těším na další díl.
Na to, že to byla debutová kniha autorky, tak dost dobré. Sice jsem ji četla déle, než by to bylo u jiných knih tohoto žánru, ale přesto mi při pohledu zpět nepřipadá, že by byla nějak roztáhlá, s hluchými místy. Před nedávnem jsem četla čtvrtý díl této série a ten mne ponoukl začít číst od počátku kvůli osobnímu životu Lottie - a budu pokračovat dál, za přečtení kniha jistě stojí. Za 3,5 hvězdičky.
Na mne hodně zvrácené a málo pátrání (vlastně mi připadá, že odhalení vraha napomohla hodně náhoda). Chvílemi mi připadalo, že jsem knihu už četla (nečetla), protože vraha jsem tipla správně poměrně brzy - autor mě ale jinak opět dokonale zmátl.
Lepší tři hvězdičky - námět s elemenárními silami je velmi zajímavý, neotřelý, ale příběh je většinou na mne hodně pomalý - konec a finále už jistou gradaci nespostrádají. Celkově bych hodnotila kladně, ale je to knížka spíše pro mladší čtenáře. Oceňuji, že je kniha svým způsobem uzavřená, takže nemusíte netrpělivě čekat na další díl.
Už jsem nechtěla ve čtení této série pokračovat, ale Čtenářská výzva 2023 mne ponoukla. Tento díl byl lepší než ten minulý (spíše ve druhé půlce) - proto 4 hvězdy - ale dost mi připadal jako vykrádačka Harryho Pottera - to by tak nevadilo, ale prostě vadí mi chování všech postav v knize - žádná mi nepřijde veskrze kladná (chování dětských hrdinů je někdy opravdu otřesné). Dost možná v budoucnu sérii dočtu, protože některé věci se mi stále zdají nelogické, a další díly vše třeba objasní.
Opět výborné - hodně, hodně magie a hodně prostoru pro komplexnější pochopení některých vedlejších postav. Hvězdičku ubírám za překlad - místy dost kostrbaté, musíte se více soustředit na četbu. A už se moc těším na další díl - a to i s Alfou a Omegou, protože prostě linka Samuela se musí někde vyjevit...
Jen za tři hvězdy, protože vraha jsem tušila moc dopředu, také děj nebyl moc zamotaný. Osudy hrdinů této knihy jsou drsně smutné.
Taková vtipná první pomoc do kapsy. Trošku mne mrzelo dost anglicismů, ale jinak dobrý.
Rollins překvapil - velmi zajímavě zpracovaný fantasy svět s nezvyklými bytostmi (děkuji za krásné ilustrace). Je to spíše hodně nadupaná akční fantasy, ne nic s vílími princi a draky, takže ji jistě ocení i mužská část čtenářů. Je to trošku náročnější čtení (asi ne pro každého) - takový hodně silný vývar, takže nejde slupnout za dva večery. Ale zase si to neskutečně užijete. Jednu hvězdičku si schovávám, protože věřím, že další díl nebo díly budou ještě lepší.
Tak bohužel musím dát jen 3 hvězdičky + půl za ilustrace. Budu hodně ošklivá a kritická a také stručná: moc slov, úplný balast, vlastně se tam nic moc neděje, a zdá se mi, že autor hodně vykrádá sám sebe (Nikdynoc). A že by nedávno viděl i Zaklínače? Prostě budu hodně přemýšlet, zda se pustit do dalšího dílu. Omlouvám se nadšencům...