Nelly komentáře u knih
(SPOILER) Achilleova píseň ve mně bude znít překvapivě dlouho. Proč překvapivě? Z počátku mi přišlo, že tato kniha nebude pro mne - jednodušší styl vyprávění (ale bylo to vlastně vyprávění chlapce) a hlavně se rýsoval gay vztah (není tomu zcela tak). Ale postupně mne píseň prolnula, zahrála na ty správné struny a příběh mne zcela pohltil (ačkoliv jej v té či oné podobě mnozí znají ze školních lavic či z filmu). Je to úžasný příběh lásky v různých podobách na pozadí trojské války (a období před ní). Ke konci už píseň přímo burácí a asi nikdy neutichne - protože život nekončí smrtí hrdinů.
Akce střídá akci (hrdinové vůbec nestárnou) - opět super zážitek pro milovníky dobrodružství a thrillerů - Akta Oregon mne v prvních dílech moc neoslovila, ale teď mi připadají super - možná je to i novým spoluautorem.
Tak tohle bylo nečekané - nečekaně dobré - mé obavy vzhledem k nižšímu hodnocení zde a jisté kritice vzaly za své. Skvěle netradiční detektivka, šmrcnutá okultními vědami, medii, záhrobím a tajemnem. Zašmodrchané, ale všechny uzly řádně nakonec rozmotané - až vás to překvapí. Ale chápu, že kniha neosloví každého. Za mne doporučení a jsem zvědavá, co si autorka přichystá pro čtenáře ve druhém díle - snad nezklame...
Proč jen čtyři hvězdy místo pěti? Kniha je většinou o pocitech a přeměně Nesty (což bylo fajn, ale někdy mi připadalo, že si autorka ukousla moc velké sousto) a je zde málo děje - snad i o tom divokém (a někdy příliš vulgárním) sexu bylo více stran než o samotném hledání tajemných předmětů - no, snad to autorka vynahradí dalším dílem, kde bude střet mezi dobrem a zlem obsažnější. I přes moji malou kritiku (a to i pomíjím nadmíru pravopisných a stylistických chyb), je to ale úžasná a sakra čtivá knížka.
Skvělý návrat k mysterióznějším případům - některá místa trošku slabší (i když chápu, že tam musela být), ale poslední strany budete jen hltat a doufat, že bude v některém z dalších dílů nějaká návaznost na jednu linku příběhu.
Zajímavá detektivka v kulisách starověkého Říma - záhada stíhá záhadu, čtenářům mnohdy zamotá hlavu. Počin hodný pisatelů kráčejících ve stopách A.Christie.
Většinou co potřebuji, zda najdu, takže se z této knihy stává trvalý spolubydlící a rádce.
Nechápu ty kritické komentáře - kniha je velmi čtivá, děj zajímavý, neotřelý, nepřipadalo mi to jako vykrádání jiných autorů, prostě mně se líbila moc, volala mne k sobě neustále a proto již netrpělivě očekávám další díl.
Pokud vám nebude vadit trošku pomalejší rozjezd, užijete si nakonec strhující tempo, kde autoři předvedou, že stále ještě umí (i když samozřejmě na Pendergasta tyto dvě dámy nemají - však on jim to i předvede)...
Musím přiznat, že anotace mne na tento díl dost nalákala - bohužel prvních asi 200 stran mi nějak nesedlo (hlavně období minulosti v Irsku - za to je ta hvězdička dolů), ale pak se to o hodně zlepšilo a bylo to opět skvělé. Ocenila jsem, že tu vlastně bylo více dějových linek a hlavně! blíží se poslední díl, kde si jistě užijeme velkolepé finále a bude zde vše ohledně adopcí a pozoruhodného života jejich "slaného" otce objasněno. (Doufám, že syn autorky udrží vysoko nastavenou laťku.)
Trošku zklamání po všech těch dílech - už moc šablonovité, vraha nemáte možnost uhodnout a celé to bylo trochu překombinované. Ale jako oddechovka dobré.
Lepší tři hvězdičky - ubírám něco dolů za nezajímavé události na táboře (i za ten tábor jako takový, který mi vzhledem k rusismům ve jménech evokoval pionýrské tábory z mého dětství). Stále si nejsem jistá, jakému čtenáři je kniha vlastně určena - ano, hrdinka je dívenka, její projevy a chování jsou dětské, pochopitelné, ale neustále mne překvapuje jakási nečitelnost záměrů hlavních dospělých postav (to se jistě v dalších dílech vyřeší, ale pro mladšího čtenáře to může být matoucí). A pak ty hrátky s časem a časovými paradoxy - chápe to vůbec dětský čtenář?
Oproti předchozím dílům mi tento přišel slabší, málo smysluplného pátrání, hodně věcí podléhalo náhodě, navíc Sebastian zde byl spíše jen do počtu a příběh se zaobíral spíše jeho osobním životem než nějakým jeho přispěním k práci v týmu. A konec? Každý si asi musí přečíst další díl...
Zpočátku pomalejší rozjezd (ale nutný) a konec představil Pendergasta v poněkud akčnější rovině. Za mě super čtení, i na nového parťáka už jsem si zvykla. Už aby byl další díl...
Výborně napsáno - hlavně nápad s fénixy, skvělé postavy, kdy si nejste jistí, komu vlastně fandit, protože hlavní hrdiny si oblíbíte asi všechny (fandím Pippě a Quinn) - věřím, že postavy ještě projdou jistým vývojem - jen mne trochu odrazuje, že v příštím díle bude více bojů (nebo ne?). Kdo nečetl Hunger Games, ten si čtení užije ještě víc.
Skvěle napsáno, ale na Deavera takové plošší. Oceňuji fakta nejen o sektách, ale i o přírodě apod. (prostě je vidět, že se autor připravil). Nechybí ani zvraty, jak jsme u D. zvyklí, ačkoliv v jiné formě. Těším se na další Colterovy příběhy, i když to není klasická detektivka - Lincoln je prostě Lincoln.
Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami, ale protože je to již sedmá autorčina kniha z této série, musím být přísnější - pořád mi totiž připadá, že většinu knihy se vlastně nic neděje a konec je vždy hrozně uspěchaný. A navíc jí nemohu odpustit, že tento díl není oproti ostatním aspoň trochu uzavřený - a všichni víme, jak dlouho trvá, než vyjde další díl... Doufám, že v posledním díle bude vše dotaženo, logicky vysvětleno, protože v tomto díle je nakonec víc otázek než odpovědí (např. Golem a kniha o něm, růže galská a její přesné zapojení do celé série apod.). Musím také přiznat, že prodlevy mezi jednotlivými díly způsobené vydáváním celé sérii škodí (většina čtenářů některé věci zapomene a přitom se nakonec mohou vyjevit jako podstatné).
Super díl - hodně magie, noví i staronoví nepřátelé a nástin toho, že Mercy ještě neskončila.
Naprosté zklamání. Kde ty dávné doby jsou, kdy autorka psala svoji první sérii nabytou dějem a emocemi. Tady to byla jen nuda a cukrování A. a M. Musím naprosto souhlasit s komentářem Inugoya. - Do dalších dílů této série se asi už pouštět nebudu.
Detektivka se zajímavým námětem (co se týče dvojčat), ale zpracování bylo velmi strohé, až suché, což byla škoda.