Nerevanin komentáře u knih
(SPOILER) Takové oddechové dílko. Není špatné, ale taky nejspíš nenadchne. Víc než zápletka samotná zaujme styl vyprávění s relativně vtipnými glosami hlavního hrdiny. Děj samotný mně osobně připadal překombinovaný na to, že se jednalo vlastně o takovou drobnost, a zároveň prostý jakýchkoli zvratů. To mi připadalo jako promarněná příležitost, protože v této podobě jsou "těmi zlými" a "těmi hodnými" přesně ty osoby, které si hlavní hrdina do daných rolí vybral. Na letní čtení k vodě ideální kniha, ale nevím, jestli mě nalákala na další knihy od tohoto autora.
Dobré. Kniha se dobře čte a kladně hodnotím také práci autora s jazykem a styl vyprávění. Nejsem si zcela jistá tím, co autor chtěl touto knihou říci, ale po delší úvaze se kloním k tomu, že chtěl poukázat na egocentrismus a lhostejnost dnešní generace. Na první pohled se zdá, že hrdina je obyčejný floutek a frajírek, který tváří v tvář katastrofě (za tímto účelem je použita uprchlická krize) prozře a začne konat dobro. S určitým odstupem mi ale připadá, že ve skutečnosti je ve středu všech činů hlavního hrdiny jeho já, vše dělá jen pro svůj užitek. Jako dobrovolník do uprchlického tábora jede vlastně z nudy, hrůzy tábora pak vidí jen jako zpestření všedního dne a i když uznává, že se jedná o hrozné věci, přesto využívá zdrojů určených pro uprchlíky a přes noc se nechá odvézt taxíkem do pronajatého pohodlného domu. Ačkoli vše na vlastní kůži zažil, později souhlasí se silným protiuprchlickým názorem jisté ženy jen kvůli vidině sexu, nemá nejmenší zájem ji poučit o tom, co se skutečně děje. Ve finále zajistí práci desítkám či stovkám uprchlíků, ale vše směřuje jen k jeho vlastnímu pohodlí, aby se mohl věnovat svým koníčkům, a k problémům svých přátel z řad uprchlíků se staví zcela lhostejně. Nezajímá ho, jak se cítí, ačkoli to vlastně odpovídá duševnímu stavu jeho samotného, záleží mu jen na zisku. Autor sám kritizuje počínání svého hrdiny buď jeho vnitřními úvahami nebo prostřednictvím Vandy, jejíž názor ale zároveň znevažuje tím, že z ní učinil radikální feministku. Po přečtení jsem knihu zhodnotila jako divnou nedodělávku s potenciálem, ale po úvaze jsem došla k názoru, že se jedná o poměrně zdařilé dílo, které nutí k zamyšlení.
V knihovně jsem na tuto knihu narazila mezi vyřazenými, vzala jsem ji a divila se, proč zrovna toto vyřadili. Po přečtení chápu. Všechny epizodky jsou započaté, převyprávěné a skončené v patnácti větách, víc prostoru se jim nevěnuje, takže potenciálně velmi vtipné historky (například ta ze psí výstavy) působí naprosto fádně a nezajímavě. Psí vypravěčka s postupem času čím dál méně sympatická. Znovu to číst nebudu. Nabízí se srovnání s Robinem od Zdeny Frýbové, ovšem Robin (oba díly) jsou naprosto jiná liga, s níž se paní Peterková měla seznámit, než se pustila do toho díla.
No nevím. Některé postavy jsou docela zajímavé (všem vévodí Dan, oproti tomu hlavní dvojice Marie a Karel působí nedodělaně a ploše) a povedené dialogy, ale jako detektivka je kniha spíše zklamáním. Děj je poněkud zmatený a navíc čtenář nemá šanci odhalit pachatele, protože mu nejsou poskytnuta žádná vodítka. Nejsem příznivec detektivek, ve kterých je vrahem někdo, kdo se v ději za celý příběh nevyskytoval, a tak nemohu nijak zvlášť kladně ohodnotit ani tuto. Kdyby autor zvolil jiný žánr a nesnažil se za každou cenu vecpat do děje detektivní zápletku, věřím, že by se jednalo o slušnou knihu. Děj nepozvedává ani golfové prostředí, které sice působí na první pohled atraktivně, ale pokud čtenář sám golf nehraje, tak z nekonečných popisů jednotlivých jamek nemá vůbec nic a není schopný si cokoli představit, protože se jen hemží golfovými termíny, k nimž ovšem nikde není žádná definice, což není ke čtenáři moc ohleduplné.
Velmi dobrý nápad, hlavní hrdinka poměrně sympatická, velký potenciál. Slibný začátek, ale poté, co se hlavní hrdinka vydá na další misi, to začíná váznout. Příběh se zadrhává především na nedostatečně vysvětleném / promyšleném světě. Připadalo mi místy dosti obtížné se v příběhu orientovat. Bohužel nezůstaly stranou ani logické chyby (např. postava má hluboká krvácející zranění na obou rukou, ale má spoustu času číst si v knize). Většina postav s výjimkou hlavní hrdinky působí ploše a jednodimenzionálně, nepřátelské postavy navíc nevzbuzují dojem, že by z jejich strany hrozilo nějaké velké nebezpečí, což je samozřejmě problém. Konec mě poněkud zklamal. Nicméně oceňuji, že se jedná o fantasy spíše pro dospělé s dospělou hrdinkou. Český překlad je bohužel často silně svérázný (patrně nadměrný vliv anglické syntaxe), což působí až komicky, jelikož hlavní hrdinka (tj. vypravěčka) si tolik zakládá na gramatice, správném užívání jazyka a podobně.
Průměrná, možná lehce nadprůměrná detektivka. Ničím nenadchne, ale odpad to také není, číst se to dá, místy docela napínavé. Dějová linka odehrávající se v minulosti zajímavější než současná.
Kniha je napsána poměrně přístupným jazykem a způsobem, který dovoluje většinu představovaných teorií, modelů a konceptů pochopit. Nicméně tato kniha se rozhodně nedá považovat za vhodnou pro uvedení do problematiky analytické filozofie, neboť je, jak název vypovídá, zaměřená především na otázku významu. Z toho důvodu jsou podané informace omezeny zejména na toto a opomíjí jiné oblasti analytické filozofie. Jednotliví filozofové a jejich díla jsou představeni dosti chaoticky. Knihu nedoporučuji nikomu, kdo o analytické filozifii nic neví, neboť některé termíny nebo schémata nejsou vůbec vysvětleny.