Ni.kk.i Ni.kk.i komentáře u knih

Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

Kdo by neznal.... Na této pohádce vyrostl snad každý. Nám ji tatínek pouštěl jako audio vždy když jsme jeli někam autem. Já ji teď předčítám svým dětem před spaním a doufám, že ji budou znát i má vnoučata. Tato pohádka je a snad i zůstane nezapomenuta.

18.09.2021 5 z 5

Dědečkové Dědečkové Pavel Čech

Nádherné a dojemné. Příběhy beze slov, kdy je potřeba se plně ponořit do krásných ilustrací a představit si například zvuk klapající hole o dlážděnou cestu, mňoukání kočky či otevírání okna... Troufnu si napsat, MISTROVSKÉ DÍLO!

12.08.2022 5 z 5

Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Já tuhle sbírku pohádek prostě miluji a stejně tak i její filmové zpracování. Wericha obdivuji pro jeho prosté leč okouzlující vyjadřování. Příběhy jsou velmi poutavé, poučné a nechybí v nich takové to "werichovské" moudro. Jan Werich je vskutku taková obyčejná neobyčejná osobnost.

12.01.2021 5 z 5

Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Přiznám se, Dášenku jsem nikdy předtím nečetla, až teď dcerce. Úspěch měla obrovský jak u mně, tak u dcery a určitě se bude líbit i synkovi. Tahle knížka v naší rodině určitě zůstane už napořád.

12.08.2022 4 z 5

Špalíček veršů a pohádek Špalíček veršů a pohádek František Hrubín

Moc krásná knížka. Mně i dětem učarovala jak krásnými pohádkami a verši, tak kouzelnými ilustracemi.

16.01.2021 5 z 5

Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Ač na tenhle typ knížek moc nejsem, tak se mi to celkem líbilo. Situace které bych opravdu nečekala a ta chemie mezi hlavními hrdiny... To jejich neustálé popichování, jako dobře sehraná přestřelka.... Prostě super. Ale přiznám se, čekala jsem od knížky víc. První půlka byla úžasná, bavila mě a smíchy jsem se mohla potrhat... Asi od druhé poloviny už se nebylo čemu smát a po přečtení jsem byla trošičku zklamaná. Chyběl mi tam zkrátka nějaký ten hlubší cit. To se do sebe zamilovali vážně jen kvůli nadrženosti a sexu?... Zkrátka knížka na jedno přečtení.

02.11.2020 3 z 5

V jako Vendeta V jako Vendeta Alan Moore

Geniální dílo. "V" patří k mým oblíbeným postavám jak v knižním, tak filmovém světě. Velký DÍK tvůrcům, že stvořili něco tak úžasného a zároveň (svým způsobem) děsivého. Musím ale přiznat, film se mi líbil o maličko více. V komiksu mi hold chyběla ta scéna s davem masek (kdo viděl film, ví) a také vztah Evi a "V" se mi ve filmu líbil více. Jinak naprostá bomba!

07.09.2020 5 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Že to není od Larssona je znát. Není to špatné, ale prostě už to není ono. Lagercrantz to napsal skvěle, o tom není pochyb. Přesto mi některé postavy připadaly jako by to nebyly ony a celkový děj mě nenadchl tak jak by měl.
S Larssonem měla sága Milénium zkrátka definitivně skončit.

03.04.2016 4 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Knížka mě nějak neoslnila a zřejmě si ji už znovu nepřečtu. Dějově i co se týče psaní se mi líbila, ale... Čekala jsem, že autorka Kodaň popíše víc procítěně (když všechny návštěva města tolik změnila). Velmi mi nesedl muž, do kterého se hlavní hrdinka zamiluje (nechápu co na něm vlastně viděla). Konec mi přišel až moc přeslazený a opravdu si myslím, že to mohla autorka zakončit daleko lépe. Jinak je to fajn knížka. Příjemné a oddechové počteníčko.

24.01.2021 3 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Dějově se mi to moc líbilo, ale povahy postav mi požitek z četby trochu znechutily.
Jediný, kdo mi asi nejvíc sedl, byla služebná Nelly Deanová, ale i tu bych v některých chvílích nejraději nakopla.
Těšila jsem se, až bude tomu utrpení konec a každý dostane, co si zaslouží...hlavně Heathcliff.
A jak jsem se blížila konci přestala jsem doufat, že i na něho dojde a začala věřit, že je nesmrtelný. (Díky bohu není.)
Abych to zkrátila...konec mě překvapil a potěšil. Jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo.
Ovšem film z roku 1992 se mi líbil více.

20.04.2016

Její třešničky Její třešničky Penelope Bloom

Dějově se mi to líbilo maličko více než Jeho banán. Ale... U knížky Jeho banán jsem se nasmála teda víc. Také mi vadil až přehnaný zájem o hrdinčino panenství. (To vážně neměla její sestra, babička, zkrátka všichni, nic jiného na práci než neustále řešit to, že je Hailey panna?). U obou knih mě také zarazil nedostatek sexu u hrdinek (jedna měla sex jen jednou v životě a druhá je panna) a na řadu přichází dva vulgární nadržení sexy chlapi, kteří se do nich jako zázrakem zamilují. (Copak to asi vypovídá o autorce? :-D) Líbilo se mi to, ale čekala jsem víc. Znovu číst nemusím.

05.11.2020 3 z 5

Kurupira: Zlověstné tajemství Kurupira: Zlověstné tajemství Jaroslav Mareš

Tento cestopis zbožňuji a patří k mým oblíbeným knihám. Pan Mareš své putování krásně vylíčil a do nejmenších detailů popsal, až se mi chvílemi tajil dech nad krásou Brazilského pekla. Musím se přiznat, že mu toto dobrodružství závidím a myslím si, že každý kdo tuto knihu četl, měl nutkání sbalit se a vyrazit.....Kam? Na Kurupiru! :)

29.11.2016 5 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Tento poslední výtvor božského Stiega Larssona jsem si vychutnávala.
Závěrečná show je velkolepá a na jméno Lisbeth Salanderová určitě jen tak nikdo, kdo tuhle trilogii četl, nezapomene.
Tato dívka totiž kopla do opravdu velkého vosího hnízda. :)

16.02.2016 5 z 5

Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho Odkaz Stiega Larssona: Po stopách vraždy Olofa Palmeho Jan Stocklassa

Něco neskutečného, něco neuvěřitelného! Knížka je geniálně napsána. Je k neuvěření, že se něco takového opravdu děje a autor se svým počínáním dostal na opravdu tenký led. Zvědavost je mrška. Autor se nebojí riskovat a to se i kolikrát vyplatí. Jen by mě zajímalo, zda autor opravdu tolik riskoval, nebo zda neupustil uzdu své fantazii.

17.04.2021 5 z 5

Démonologové Démonologové Gerald Brittle

Koho toto téma (exorcismus, démoni, duchové,...) zajímá, určitě si musí knížku přečíst. Dobře napsaná, svižně se čte a z některých pasáží až mrazí. Je k neuvěření, že by něco takového skutečně existovalo. Pomyšlení na to, že třeba i existuje, je opravdu děsivé. Jak už se zmiňoval Ed Warren: Kdo něco takového nezažil jen těžko tomu všemu uvěří. Tuto knihu rozhodně nedoporučuji číst před spaním. Neusnete...

03.03.2021 4 z 5

Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Přiznám se, nejprve jsem viděla film a až poté se mi do rukou dostala knížka. Předčítala jsem jí své dcerce a oběma se nám moc líbila. Pěkné čtení do pohody, které chytne i dospělé. (Mlsání u knížky zaručeno ;-)

02.01.2021 4 z 5

Francouzská venkovská kuchyně Francouzská venkovská kuchyně Mimi Thorisson

Úžasná kuchařka s recepty na lahodné pokrmy a nádherným povídáním o obyčejně neobyčejné rodině. K tomu všemu krásné fotografie pokrmů a samotného života nemalé rodinky, která vás zaručeně vtáhne do francouzského venkova.

13.11.2020 5 z 5

Touha je slepá Touha je slepá Robert Kirkman

A je to tu!
Vztahy se postupně bortí a Rick se nám konečně...zcvoknul? Nebo snad jako jediný prozřel? Každopádně mě tento díl ani v nejmenším nezklamal. Děj se čím dál tím více vyostřuje jak akcí, tak vztahově a čtenář se (tedy alespoň já) díky tomu více a více zažírá do děje.
Už se těším na pětku :)

25.12.2015 5 z 5

Sloky lásky Sloky lásky Stěpan Petrovič Ščipačov

ŘÍKALI U NÁS DOMA

Třeseš se zimou v halence.
Říkali u nás doma v máji:
Když kvete střemcha na louce,
vítr má rampouch na šalmaji.

Stmívá se. Nebe hvězdnaté,
třpytí se jasnou večernicí.
Stul se v mém modrém kabátě
a nepořež se o ostřici.

Půjdeme. Rosa studí nás,
střevíčky smáčí mokrý jetel.
Tak vždycky bývá v tento čas,
když střemcha na loukách kvete.

Krásné básně plné lásky....

24.11.2022 3 z 5

Básnický almanach 1959 Básnický almanach 1959 Milan Kundera

Má oblíbená
NEDĚLNÍ RÁNO - MILOŠ JIRKO
Zatím co rytíř lapka ve zbroji
číhá v svém černém loupežnickém hradě
a dělá, že se nebojí,
já ryji tady na zahradě
nad městem krásnou mastnou zem,
slunce se z ranní mlhy probírá,
ale vzduch je už věru jako zjara,
černá zem blýská pod rýčem
a od úst obláčky mi kouří pára,
svaly se pružinou vzpínají,
v ocel se mění údy.
A právě jsem se rozhodl,
že růže půjdou tudy.

Černá zem se jen rozsýpá,
vzduch lehtá v chřípích jako zjara,
ty čerstvé šňupce zpívají
a od úst jde mi pára,

z dálky mě zdraví tramvaják
veselým zvoncem svým,
teď pípl druhý, třetí pták
svůj nejkrásnější rým.

Z komínů stoupá k nebi dým
oběti nejtišší.
To matky vaří snídani,
život je vyslyší.

Houf dětí může ještě chvilku spát,
protože je dnes neděle,
o věčném míru se jim bude zdát,
než vyhrnou se z postele,

než jejich oči zazáří
a kudrny se zvlní
nad bělostnými polštáři,
než jich byt bude plný,

než procitnou už v jasný den
a vyhrnou se z postelí
pozdravit dětským rámusem
rozpjatou jarní neděli.

Rýč zpívá, země krásná je
a káva voní zdálky,
člověka člověk miluje,
jsem voják, který zachránil se z války.

19.08.2022 4 z 5