nicolettkaa nicolettkaa komentáře u knih

Útěk z továrny na smrt Útěk z továrny na smrt Mark S. Smith

Asi žádná kniha o holocaustu se mi nečetla tak špatně jako tato. Musela jsem knížku prokládám záživnějšími knihami, jinak bych ji asi ani nedočetla. Podle mě za přečtení stálo posledních asi 10 stránek, na kterých je uvedeno Hershlovo svědectví. Ostatních více jak 300 stran jsou jen spekulace jak se mohl Hershl asi cítit (což opravdu nedokáže zjistit a vypsat nikdo), jak se cítil autor, když procházel místa, kudy Hershl během svého života putoval (a navíc to srovnával s pocity Hershla...."je mi zima, mám hlad, celý den jsem nejedl...jak se asi cítil Hershl" jako opravdu?), rozhovory s lidmy, kteří znali buď Hershla nebo jeho rodinu, nebo znali někoho, kdo je znal. Navíc veškerý přepis rozhovorů s autorem a syny Hershla byly naprosto úděsné.
Pokud o holocaustu nic nevíte, mohla by vás kniha zaujmout a třeba byste si z ní i něco odnesly. Pro ty, co už mají něco načteno, je to opravdu utrpení.

09.08.2020 1 z 5

Mexická vlna Mexická vlna Maxim E. Matkin

Tato knížka mi leží v knihovně netknutě už spoustu let. Autora neznám a nikdy jsem od něj nic nečetla. Měla jsem z ní docela obavy, a proto jsem ji tak dlouho odkládala. Nakonec mě mile překvapila. Příběh o životě, lásce, rodině, přátelství a všech trablech, které s tím souvisí. Příběh, u které člověk nemusí moc přemýšlet. Kniha není špatná, ale nepřesvědčila mě, abych si přečetla od autora něco dalšího.

30.07.2020 3 z 5

Zákopy: Příběh vojáka z první světové války, 1914-1918 Zákopy: Příběh vojáka z první světové války, 1914-1918 Jim Eldridge

Zajímavá jednohubka situovaná do první světové války. Příběh je napsaný dobře, lehce, čtivě. Mám jen obavy, že časem z mé paměti úplně vyprchá.

30.07.2020 4 z 5

Tady všude byl Ladislav Smoljak Tady všude byl Ladislav Smoljak kolektiv autorů

Pana Smoljaka a jeho tvorbu mám moc ráda, proto opravdu s těžkým srdcem dávám tak nízké hodnocení, ale zpracování knihy se mi prostě nelíbilo. Vzpomínky autorů mi ale přinesly nové poznatky o životě pana Ladislava a bylo fajn si ho zase trochu připomenout.

12.07.2020 3 z 5

Gričská čarodějnice VII. - Vzpurník na trůně 2 Gričská čarodějnice VII. - Vzpurník na trůně 2 Marija Jurić Zagorka (p)

(SPOILER) Myslím, že tento díl už ani vycházet nemusel nebo alespoň ve zkrácené verzi (když k tomu počítám druhou část). Ono číst v podstatě pořád to stejné dokola - císař Josef II. se snažil dosáhnout svého cíle za každou cenu, ale na svoji dobu byl prostě až moc pokrokový a to ho zahubilo (alespoň v tomto románu), obětoval tomu i své zdraví i život.

Mimochodem spoustu věcí i z předchozích dílů zůstalo nezodpovězených a to mi vadí.

12.06.2020 2 z 5

Gričská čarodějnice VII. - Vzpurník na trůně 1 Gričská čarodějnice VII. - Vzpurník na trůně 1 Marija Jurić Zagorka (p)

12.06.2020 2 z 5

Gričská čarodějnice 6. - Dvorská kamarila Gričská čarodějnice 6. - Dvorská kamarila Marija Jurić Zagorka (p)

(SPOILER) Další díl, kterému by neuškodilo z děje trochu seškrtat. Naopak konec byl najednou strašně uspěchaný. Celá série graduje postupně a teď najednou rozřešení, několik skoků v čase smrt, smrt, smrt, Josef je na trůně a jezuité opět chystají pletichy.
Podle mě má série hodně sestupnou tendenci.

07.06.2020 2 z 5

Gričská čarodějnice 5. - Dcera Marie Terezie Gričská čarodějnice 5. - Dcera Marie Terezie Marija Jurić Zagorka (p)

K této knize by se hodilo říct: "To že jsem paranoidní neznamená, že po mně nejdou."
Přestože mi postava princezny Amelie byla na začátku dost protivná, ke konci jsem jí začala fandit a jsem zvědavá na její další činy.
Kniha se čte dobře, stránky rychle ubíhají, přesto lepší hodnocení dát nemohu.

03.06.2020 3 z 5

Gričská čarodějnice 4. - Sokyně Marie Terezie Gričská čarodějnice 4. - Sokyně Marie Terezie Marija Jurić Zagorka (p)

Ještě že tento díl byl o něco kratší než ty předešlé. I tak mi přišlo, že se na tolika stránkách zas až tak mnoho nestalo .Spíš si jen autorka udělala základ pro další díl. SPOILER Sice pár lidí umřelo, ale kdo ví, jak to ve skutečnosti (další díl) bylo.

02.06.2020 2 z 5

Šípková Růženka Šípková Růženka Ross Macdonald

Za mě až překvapivě dobrá detektivka. A dokonce to šlo i bez bláznivých přestřelek a honiček a litrů krve. Znovu bych ji sice už nečetla, ale na jedno deštivé odpoledne se určitě hodí.

30.05.2020 4 z 5

Gričská čarodějnice 3. - Kladivo na čarodějnice Gričská čarodějnice 3. - Kladivo na čarodějnice Marija Jurić Zagorka (p)

Knížce by neuškodilo, kdyby měla alespoň o 100 stran míň. Události se opakovaly dokola a dokola. Sice došlo k některým velkým odhalením....ale k čemu to vedlo? Konec už mě opravdu nebavil. Další díly si přečtu, protože mě zajímá, jak všechny ty pletichy nakonec skončí, ale jednou a dost.

26.05.2020 3 z 5

Habermannův mlýn Habermannův mlýn Josef Urban

Nevím, jestli je to tím, že jsem nejdříve viděla stejnojmenný film, ale kniha mě moc nezaujala. Podle mě byla taková nijaká, nedokázala ve mně vyvolat žádné emoce.

22.05.2020 3 z 5

Gričská čarodějnice 2. - Komtesa Nera Gričská čarodějnice 2. - Komtesa Nera Marija Jurić Zagorka (p)

Volné pokračování Gričské čarodějnice se mi líbilo mnohem víc než Tajemství krvavého mostu. Přece jen už se zde více řeší otázka inkvizičních procesů s údajnými čarodějnicemi. U tohoto tématu mě vždy zaráží, jak lidé bezmezně věřili všemu, co jim vrchnost nakukala (no, ne že by se tyto věci neděli i v přítomnosti). Ještě že se vždy našli odvážlivci a šli proti davu i za cenu toho, že skončí sami na hranici. Dokonalá ukázka toho, co dokáže davová psychóza, co vše je člověk ochoten udělat pro nešťastnou lásku, pomstu nebo nabytí majetku. Komtesa Nera, ačkoli byla občas na ránu, mě bavila a těším se na dašlí pokračování.

22.05.2020 4 z 5

Pohádky Pohádky J. R. R. Tolkien

Přestože mám všeobecně pohádka ráda, těmto jsem na chuť moc nepřišla. Nejvíce se mi líbil Farmář Giles z Hamu, ale asi mi v paměti moc dlouho neutkví. Možná v jiném rozpoložení zkusím pohádky znovu. Esej o pohádkách jsem celou nedočetla.

12.01.2020

Nezbedný mistr balad Nezbedný mistr balad John Erskine

Knížku jsem četla na doporučení až potom, co jsem za sebou již měla naprosto úžasnou knihu od paní Loukotkové a musím říct, že se s ní Nezbedný mistr balad v podání J. Erskine nemůže vůbec srovnávat. Ztvárnění básníkova života mě v tomto případě vůbec nezaujalo a ani jsem si k žádné postavě nevytvořila dostatečné sympatie, abych mu / jí "fandila". Přesto věřím, že romantickým duším by se líbit mohla.

Zařazeno do čtenářské výzvy 2019 jako Kniha, která má na Databázi knih v době čtení méně než 10 komentářů.

31.10.2019 2 z 5

Lola běží o život Lola běží o život Tom Tykwer

Tohle nebudu snad ani hodnotit. Nějak jsem nepochopila smysl této knihy. Podle mě je naprosto zbytečná. Radši se podívejte na film, ten vám toho dá mnohem víc.

15.10.2019

Postav hlídku Postav hlídku Harper Lee

Už je to více než rok, co jsem přečetla Jako zabít ptáčka, ale pořád ho mám v živé paměti. Postav hlídku je oproti tomu slabý odvar, kdyby se mi do ruky nedostala, ani by mi to nevadilo. Oproti "Ptáčkovi" jsem si v knize neoblíbila ani jednu postavu. Bavily mě pouze vzpomínky na dětství Jany Louisy.
Zařazeno do čtenářské výzvy 2019 jako kniha jejíž název je v rozkazovacím způsobu.

15.10.2019 3 z 5

O čertech, obrech a dobrých lidech O čertech, obrech a dobrých lidech Jan Červenka

Sbírku pohádek jsem našla v knihovně naší babičky. Nepamatuji si, že bysme si z ní v dětství někdy četly. Přestože mám pohádky ráda do dnes, většina zde uvedených mě moc nezaujala. Morbidita by mi ani nevadila, ale přišli mi takové nijaké a dějově moc osekané. Beru to tak, že nejsem cílová skupina, jinak by bylo hodnocení ještě horší.

18.07.2019 3 z 5

Zajíc Ušáček a jeho rodina Zajíc Ušáček a jeho rodina neznámý - neuveden

O tuhle knížku byl u náš vždy boj, protože byla naše nejoblíbenější pohádková. Přečetla jsem si ji znovu a pořád má stejné kouzlo.

15.06.2019 5 z 5

Jak se hraje na dveře a jiné muzikantské pohádky Jak se hraje na dveře a jiné muzikantské pohádky Ilja Hurník

Tuhle knížku mám doma už od první třídy a netuším, jestli jsem ji vůbec v dětství přečetla, protože si tyto pohádky vůbec nepamatuji. Během večera jsem je stihla všechny, některé mě zaujaly víc, některé míň. Pohádky jsou neotřelé a vesměs pozitivní. Celkově to vydalo na slabší 4 hvězdy.
Zařazeno do čtenářské výzvy 2019 jako kniha, ve které hraje důležitou roli hudební nástroj.

14.06.2019 4 z 5